Telian palvelut

Roaming-vinkit matkalle

 • 23 June 2022
 • 0 kommenttia
 • 360 katselukertaa
Roaming-vinkit matkalle
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +10

Onko lomamatka suunnitelmissa tai matka kenties jo varattuna? Arveluttaako netin käyttö ulkomailla ja mietitkö toimiiko se kohdemaassa? Voitko soittaa kaverillesi kotimaahan ilman lisämaksuja? Mitä ylipäätään tulee ottaa huomioon reissun päällä puhelinta käytettäessä? Kannattaa jatkaa lukemista, sillä muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastauksen tästä artikkelista.

Muistatko ajan jolloin piti miettiä, kuinka paljon nettiä uskaltaa käyttää matkoilla, jotta välttyy suurilta laskuilta? Vaikka roaming-hinnat ovat laskeneet huomattavan paljon entiseen nähden, on ennen matkaa hyvä hoitaa muutama tärkeä juttu. Yksi niistä on sovellusten ja käyttöjärjestelmien päivitysten laittaminen ajan tasalle ennen lähtöä, sillä mahdolliset päivitykset vievät todella paljon dataa. Toki voit tehdä päivitykset myös kohdemaassa, mutta silloin kannattaa suosia WiFi-verkkoa. Kun käytät kohdemaan langatonta verkkoa, ei EU/ETA-datan tai ostetun reissupakettiin sisältyvän netin määrä kulu.  

Toinen hyvä vinkki yllätyskulujen välttämiseksi on ladata ennen reissua muun muassa karttapalvelut valmiiksi laitteille. Monet erilaiset pelit, leffat ja e-kirjat toimivat ilman internet-yhteyttä, joten ne kannattaa ennen reissuun lähtöä ladata valmiiksi offline-tilassa toimivaksi. Spotifyn kautta saat ladattua lempimusiikkisi tai podcastit niin, että voit kuunnella niitä huoletta vaikka mobiilidata ei olisikaan päällä.

 

Roaming EU/ETA -alueella

 

Puheluista, tekstiviesteistä ja datan käytöstä peritään EU/ETA-maissa sama hinta, jonka maksaisit kotimaassasi. Jos tuttavasi soittaa sinulle ollessasi ulkomailla, ei siitä veloiteta ylimääräisiä kuluja - oli hänen operaattorinsa mikä tahansa. Suurin osa liittymistämme sisältää EU-roamingin, mikä tarkoittaa sitä, että käytät liittymääsi samaan hintaan niin EU/ETA-maissa kuin täällä kotimaassakin. Tarkista aina ennen matkaa oman liittymäsi ominaisuudet Minun Teliasta. Kun saavut kohdemaahan, saat meiltä automaattisesti tekstiviestin, jossa kerrotaan puheluiden, viestien ja netin käytön hinnat oleskelumaassasi. Jos kohdemaahasi on saatavilla Reissupaketti, saat myös siitä kertovan viestin tilausohjeineen.

 

Millaisia roaming-etuja meiltä löytyy?

 

Meidän suosituimpiin liittymiimme kuuluu vähintään 15 Gt/kk netin käyttöä EU/ETA-maissa. Se on suurin piirtein saman verran, mitä keskivertosuomalainen käyttää kuukauden aikana. Omaan liittymään kuuluvan datamäärän voit tarkistaa esimerkiksi Minun Telia -sovelluksesta.

Esimerkkejä liittymäpaketeista ja niihin sisältyvistä datamääristä EU/ETA -alueella:

 • Telia Yhteys Rajaton 300M 5G sisältää 32 Gt/kk EU/ETA-käyttöä
 • Telia Yhteys Rajaton 450M 5G sisältää 41 Gt/kk EU/ETA-käyttöä
 • Telia Yhteys Rajaton 1000 M 5G sisältää 45 Gt/kk EU/ETA-käyttöä
 • Telia Yhteys Rajaton 5 M sisältää 15 Gt/kk EU/ETA-käyttöä
 • Telia Yhteys Rajaton 20 M sisältää 25 Gt/kk EU/ETA-käyttöä 

Entäpä jos EU/ETA-datamäärä täyttyy? Ei hätää, sillä voit silti käyttää nettiä EU/ETA-alueella hintaan 1 €/pvä. Kovin kalliiksi matka ei siis voi käydä puhelinliittymien osalta. Hinta sisältää 1 Gt tiedonsiirtoa normaalilla nopeudella päivää kohden. Jos määrä täyttyy, voit jatkaa netin käyttöä verkon perusnopeudella (128 kbit/s) seuraavan vuorokauden alkuun, kunnes nopeus palautuu. Yhteys mukaan -mobiililaajakaistaliittymillä hinta on 2 €/pvä/2 Gt.

Yksinkertaisesti selitettynä:

 • 1 Gt riittää yli 200 somepostaukseen. Se voi olla myös yli 20 tuntia surffailua netissä, 1000 sähköpostia, 5000 Messenger-viestiä tai 400 Tinder-tykkäystä.

 

Pohjola ja Baltia

 

Telian matkapuhelinliittymällä voit huoletta soittaa tai lähettää viestejä Suomesta Pohjolaan ja Baltiaan (eli Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan, Viroon, Latviaan ja Liettuaan) ilman, että sinulle tulee siitä lisäkuluja. Oli vastaanottajalla sitten suomalainen tai paikallinen numero, kuuluvat yhteydenotot kyseisiin maihin liittymäpakettiin. Jos liittymäsi on käytön mukaan laskutettava, viestit ja puhelut Pohjolaan ja Baltiaan laskutetaan kotimaan hinnaston mukaan. Myös videopuhelut sekä multimediaviestit kuuluvat pakettiin. Tämä on todella iso plussa asiakkaillemme, sillä edun saat Suomessa vain ja ainoastaan Telialta.

Matkapuhelinliittymiemme kuukausimaksulla voit käyttää nettiä Pohjolassa ja Baltiassa (Ruotsi, Norja, Tanska, Viro, Latvia, Liettua) liittymätyypistäsi riippuen joko rajattomasti tai rajatun paketin verran (esim. 15 Gt). 

 

 

Roaming Euroopan ulkopuolella

 

Entä jos matka suuntautuu Euroopan ulkopuolelle? Jos matkustat EU/ETA-maiden ulkopuolelle, voit silloinkin käyttää liittymääsi. Täytyy kuitenkin muistaa, että puheluiden, viestien sekä netin käytön hinnat vaihtelevat kohteesta riippuen. Kannattaakin varmistaa maakohtaiset hinnat ennen matkalle lähtöä. 

Suosituimmissa matkakohteissa käytössäsi on automaattisesti edullinen ja turvallinen päivähinta netin käytön osalta:

 • Suositut matkakohteet 1: 7,99 €/300 Mt (0,3 Gt)
 • Suositut matkakohteet 2: 12,99 €/300 Mt (0,3 Gt)

Jos olet aktiivisempi netin käyttäjä, suosittelemme tilaamaan Reissupaketin, jonka hinta määräytyy matkakohteen mukaan.

 • Suositut matkakohteet 1: 24,90 €/2 Gt
 • Suositut matkakohteet 2: 24,90 €/1,5 Gt

 

WiFi-puhelut helpottavat yhteydenpitoa

 

Euroopan ulkopuolellakin on mahdollista soittaa kotimaan hinnoilla WiFi-puheluiden avulla. Tarvitset 4G-liittymän, palvelua tukevan puhelimen ja esimerkiksi hotellin WiFi-verkon, jotta WiFi-puhelut toimivat. Telia WiFi-puhelut -palvelu mahdollistaa puhelut ja tekstiviestit, kunhan WiFi-verkko on tarpeeksi vakaa.

WiFi-puheluiden hyödyt:

 • Parantaa puheluiden laatua sisätiloissa, joissa matkapuhelinverkon kuuluvuus on heikko
 • Saumaton siirtyminen WiFi-verkosta mobiiliverkkoon ilman katkoja
 • WiFi-verkossa puhelut ja tekstiviestit veloitetaan kotimaan hinnaston mukaisesti myös ulkomailla

 

Yllätyskulut

 

On hyvä muistaa, jos matkustat maiden rajoilla, saattaa puhelin vaihtaa verkkoa automaattisesti naapurimaan puolelle. Matkapuhelimen asetuksista voit valita käytettävän verkon manuaalisesti. Laivoissa voi olla myös omia laivaverkkoja, jotka ovat erillishinnoiteltuja. Näissä varsinkin datasiirto voi tulla kalliiksi. Kun saavut tällaiseen erityishinnoiteltuun verkkoon, ilmoitamme siitä sinulle tekstiviestitse. Hyvä tapa välttyä yllättäviltä laskuilta on laittaa data roaming -esto päälle. Se onnistuu liittymäkohtaisesti esimerkiksi Minun Telia -sovelluksen kautta. Tällöin liittymässä ei netti toimi lainkaan, mutta puhelut ja viestit onnistuvat normaalisti. 

Oma vinkkini erityisesti lasten kanssa reissatessa EU:n ulkopuolella on napata mobiilidata puhelimesta pois päältä, ellet sitten halua hankkia lapsen liittymään reissupakettia. Hotellien langattomat verkot ovat nykyään melko kattavia, joten pakolliset TikTokit ja Snapchatin päivitykset hoituvat kyllä sitäkin kautta. Langattomia verkkoja voit hyödyntää myös esimerkiksi WhatsApp-puheluissa, Applen FaceTime -puheluissa ja vaikka Snapchatin kautta soitetuissa puheluissa. Julkisten WiFi-verkkojen käytössä piilee toki aina riskinsä. Jos haluat varmistaa että surffailu on huoletonta, turvallista ja helppoa, kannattaa laitteelle asentaa F-Securen Turvapaketti, jolla suojaat vaikka koko perheen puhelimet ja tabletit.

 

 

Osallistu keskusteluun ja jaa omat vinkkisi netin käyttöön ulkomailla! 

 

Lue myös:

 


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa