Miksi teini ei vastaa soittoihin, vaan pitää puhelintaan äänettömällä? Entä mikä on tämä uusi kirjoitustyyli, jossa kaikki kirjoitetaan pienellä ja ilman välimerkkejä? 🤔 Nyt tehdään leikkimielinen kurkistus nykyteinien eli Z-sukupolven kännykkäkulttuuriin, jossa snäppistreakit paukkuvat ja ruutuaika venyy uusiin ulottuvuuksiin! 🤳🏻
Mennään kuitenkin ensin ajassa taaksepäin: Sukupolvi Z:lla tarkoitetaan vuosien 1997-2012 välillä syntyneitä lapsia, jotka ovat nyt teini-iässä. Tämä sukupolvi on syntynyt keskelle digitaalista vallankumousta, jossa internet ja some ovat olleet läsnä lapsuudesta asti.
Gen Z-sukupolvihan ei tiedä meidän milleniaalien kokemasta lapsuudesta, jossa Snapchatista tai suoratoistopalveluista ei oltu kuultukaan, ja jossa älypuhelimen virkaa toimitti Nokia 5110 (ja sitä ennen vanha kunnon lankapuhelin). Jos siis nykyteinien kännykkäkulttuuri tuntuu itsellesi vieraalta, niin nyt on korkea aika ottaa nämä opit haltuun!

Opas teinien puhelinetikettiin
🔇 Jos voit kirjoittaa, älä soita!
Jos soitat spontaanisti z-sukupolvelle, niin virheen teit. Nykyteinit ovat kasvaneet jatkuvan online-yhteyden ympäröimänä, jossa suuri osa yhteydenpidosta tapahtuu snäppäämällä tai WhatsAppilla viestitellen. Puhelin pysyy äänettömällä kaikissa tilanteissa, joten miksi siis soittaisit, kun voit kirjoittaa?
⛔ Unohda kirjakieli
Lauseen aloittaminen isolla ja välimerkkien oikeaoppinen käyttö on hidasta ja vanhanaikaista. Lisäksi siitä tulee fiilis, että olet liian vakava, ja tämä jos mikä ahdistaa. Parasta on, että pitäydyt pienissä kirjaimissa ja annat tekstin virrata ilman pilkkuja ja pisteitä...
💀 Älä ole cringe - tunne emojisi
Kun viestittelet teinisi kanssa, unohda perinteiset hymiöt ja sydämet. Hauskaan viestiin voit vastata pääkalloemojillä, ja jos oikeasti olet katketa nauruun, valitse itkuemoji 😭. Jos taas saamasi viesti herättää ihmetystä, voit reagoida kombolla: 👁👄👁. Vastakkain osoittavat sormet 👉👈 ovat koodikieltä ja tarkoittavat ujostelua.
Snäppistreakia ei katkaista - missään tilanteessa
Snapchatin snap streakit ovat pyhä asia, joiden katkeaminen merkitsee vähintäänkin katastrofia. Erityisesti iltaisin feediä rullataan niin pitkään, kunnes jokaiseen viestiin on vastattu ennen nukkumaanmenoa (vaikkapa 0,5 laajakulmalla otetulla kasvoselfiellä). Jos snäppiin ei vastata, on vastaanottaja jätetty ns. avatulle, ja tämä on huono juttu.
Doomscrollaus 👎🏻
Tällä tarkoitetaan päämäärätöntä ja pitkäaikaista somekanavien tai uutisten selailua, ja se ei ole hyvä asia. Liiallista ruudun tuijottelua kannattaakin välttää kaikin tavoin, ja onneksi useimmat nuoret tiedostavat tämän.
Digitalisaatio muokkaa sukupolvikokemusta
Jokainen sukupolvi on omaksunut uudet tavat viestiä ja ilmaista itseään, ja teknologian kehitys on antanut uudelle sukupolvelle valtavasti valinnanvaraa ja työkaluja viestintätapoihin. Näyttäisi siltä että viestinnän nopeatempoisuus ja välittömyys ovat juuri nyt avainasemassa; ääniviestit, reaktiot ja chattailu ovat korvanneet muodollisemmat puhelut ja sähköpostin. Siinä missä milleniaalit käyttivät puhelinta ensisijaisesti yhteydenpitoon (tai matopelin pelaamiseen), Z-sukupolvelle se on laajennus omasta identiteetistä someprofiileineen - vähän kuin ennen vaatteet, musiikkimaku tai vaikka käsiala.
Jatketaan keskustelua kommenteissa! Tuleeko sinulle lisää mieleen esimerkkejä siitä, miten nykynuoriso käyttää puhelimiaan? 😊
Lue myös: