Skip to main content
Uutinen

Snäppistreakit ja doom-scrollaus - kurkistus teinien kännykkäkulttuuriin

  • 1. huhtikuuta 2025
  • 9 kommenttia
  • 124 katselukertaa
Snäppistreakit ja doom-scrollaus - kurkistus teinien kännykkäkulttuuriin
SonjaMelina
Moderaattori
Forum|alt.badge.img+4

Miksi teini ei vastaa soittoihin, vaan pitää puhelintaan äänettömällä? Entä mikä on tämä uusi kirjoitustyyli, jossa kaikki kirjoitetaan pienellä ja ilman välimerkkejä? 🤔 Nyt tehdään leikkimielinen kurkistus nykyteinien eli Z-sukupolven kännykkäkulttuuriin, jossa snäppistreakit paukkuvat ja ruutuaika venyy uusiin ulottuvuuksiin! 🤳🏻

Mennään kuitenkin ensin ajassa taaksepäin: Sukupolvi Z:lla tarkoitetaan vuosien 1997-2012 välillä syntyneitä lapsia, jotka ovat nyt teini-iässä. Tämä sukupolvi on syntynyt keskelle digitaalista vallankumousta, jossa internet ja some ovat olleet läsnä lapsuudesta asti. 

Gen Z-sukupolvihan ei tiedä meidän milleniaalien kokemasta lapsuudesta, jossa Snapchatista tai suoratoistopalveluista ei oltu kuultukaan, ja jossa älypuhelimen virkaa toimitti Nokia 5110 (ja sitä ennen vanha kunnon lankapuhelin). Jos siis nykyteinien kännykkäkulttuuri tuntuu itsellesi vieraalta, niin nyt on korkea aika ottaa nämä opit haltuun! 
 

“It’s giving.. slay!”

Opas teinien puhelinetikettiin

 

🔇 Jos voit kirjoittaa, älä soita! 

Jos soitat spontaanisti z-sukupolvelle, niin virheen teit. Nykyteinit ovat kasvaneet jatkuvan online-yhteyden ympäröimänä, jossa suuri osa yhteydenpidosta tapahtuu snäppäämällä tai WhatsAppilla viestitellen. Puhelin pysyy äänettömällä kaikissa tilanteissa, joten miksi siis soittaisit, kun voit kirjoittaa? 

⛔ Unohda kirjakieli

Lauseen aloittaminen isolla ja välimerkkien oikeaoppinen käyttö on hidasta ja vanhanaikaista. Lisäksi siitä tulee fiilis, että olet liian vakava, ja tämä jos mikä ahdistaa. Parasta on, että pitäydyt pienissä kirjaimissa ja annat tekstin virrata ilman pilkkuja ja pisteitä...

💀 Älä ole cringe - tunne emojisi

Kun viestittelet teinisi kanssa, unohda perinteiset hymiöt ja sydämet. Hauskaan viestiin voit vastata pääkalloemojillä, ja jos oikeasti olet katketa nauruun, valitse itkuemoji 😭. Jos taas saamasi viesti herättää ihmetystä, voit reagoida kombolla: 👁👄👁. Vastakkain osoittavat sormet 👉👈 ovat koodikieltä ja tarkoittavat ujostelua.

Snäppistreakia ei katkaista - missään tilanteessa

Snapchatin snap streakit ovat pyhä asia, joiden katkeaminen merkitsee vähintäänkin katastrofia. Erityisesti iltaisin feediä rullataan niin pitkään, kunnes jokaiseen viestiin on vastattu ennen nukkumaanmenoa (vaikkapa 0,5 laajakulmalla otetulla kasvoselfiellä). Jos snäppiin ei vastata, on vastaanottaja jätetty ns. avatulle, ja tämä on huono juttu.

Doomscrollaus 👎🏻

Tällä tarkoitetaan päämäärätöntä ja pitkäaikaista somekanavien tai uutisten selailua, ja se ei ole hyvä asia. Liiallista ruudun tuijottelua kannattaakin välttää kaikin tavoin, ja onneksi useimmat nuoret tiedostavat tämän. 

 

Digitalisaatio muokkaa sukupolvikokemusta

 

Jokainen sukupolvi on omaksunut uudet tavat viestiä ja ilmaista itseään, ja teknologian kehitys on antanut uudelle sukupolvelle valtavasti valinnanvaraa ja työkaluja viestintätapoihin. Näyttäisi siltä että viestinnän nopeatempoisuus ja välittömyys ovat juuri nyt avainasemassa; ääniviestit, reaktiot ja chattailu ovat korvanneet muodollisemmat puhelut ja sähköpostin. Siinä missä milleniaalit käyttivät puhelinta ensisijaisesti yhteydenpitoon (tai matopelin pelaamiseen), Z-sukupolvelle se on laajennus omasta identiteetistä someprofiileineen - vähän kuin ennen vaatteet, musiikkimaku tai vaikka käsiala.   

 

Jatketaan keskustelua kommenteissa! Tuleeko sinulle lisää mieleen esimerkkejä siitä, miten nykynuoriso käyttää puhelimiaan? 😊 

 

Lue myös:

 

9 kommenttia

jokeri59
Meilaaja
Forum|alt.badge.img+5
  • 302 kommenttia
  • 1. huhtikuuta 2025

Itse kun kuulun jugurttipurkkipuhelin sukupolveen, on nämä uudet sukupolvijutut täysi mysteeri.

Se mikä huolestuttaa, on suomen kielen raiskaaminen, aika totaalisesti. Osittain tähän varmasti vaikuttaa maahanmuuttaja taustaiset nuoret. Stadin slangikin on väännetty tunnistamattomaan muotoon, stadin engslangiksi. Oudoilla sanoilla ei loppupeleissä pitkälle pötkitä...

Pitää kuitenkin muistaa, että me “vanhukset” olemme nähneet koko puhelintekniikan elinkaaren, ja nämä milleniaalit vain osan sen huipusta. Olemme kiivenneet tekniikan vuorelle sen juurelta, kun millemiaalit on pudotettu lähelle sen huippua helikopterista.

Kosketuspintaa saan omilta lapsenlapsiltani, tytöiltä jota nimittävät minua vanhukseksi. Olen vanhus, joka tilaa tytöille Lasten Sanomia, jotta nämä oppivat lukemaan sanomalehteä. Ja muistuttaa aina sitä, kuinka tärkeää on käydä kirjastossa lainaamassa kirjoja, ja lukea niitä.


kiisseli67
Virtuaalihahmo
Forum|alt.badge.img+7
  • Virtuaalihahmo
  • 7049 kommenttia
  • 2. huhtikuuta 2025

Oi että, minäkin kuulun tuohon purkkipuhelin sukupolveen. Viritimme jopa naapurista meille asti purkkipuhelimen joskus 70-luvun puolenvälin jälkeen ja sehän toimi loistavasti kun muisti pitää langan kireänä 😁

Mutta tuo kirjaston kirjojen lukeminen, se on ehdotonta että pitää olla ihan fyysinen kirja 🫡

Olen kokeillut e-kirjaa ja äänikirjaa, mutta ei se ole sama 😕


Forum|alt.badge.img+8
  • Moderaattori
  • 1694 kommenttia
  • 2. huhtikuuta 2025
jokeri59 kirjoitti:

Itse kun kuulun jugurttipurkkipuhelin sukupolveen, on nämä uudet sukupolvijutut täysi mysteeri.

Se mikä huolestuttaa, on suomen kielen raiskaaminen, aika totaalisesti. Osittain tähän varmasti vaikuttaa maahanmuuttaja taustaiset nuoret. Stadin slangikin on väännetty tunnistamattomaan muotoon, stadin engslangiksi. Oudoilla sanoilla ei loppupeleissä pitkälle pötkitä...

Suomen kieli elää tällä hetkellä suurta murrosta, tämä koskee kirjoitettua sekä puhuttua kieltä. Läpi historian meillä on ollut tapana omaksua vieraskielisiä sanoja ja sanontoja osaksi murretta, mutta nyt tämä vauhti tuntuu kiihtyvän. Jos aikanaan Savon murre kuulosti vaikeaselkoiselta, niin kyllä tämä moderni “finglish” saa jopa vahvimmankin Savonmurteen kuulostamaan selkeästi artikuloidulta herrasväen keskustelulta. 

Somessa ja keskustelupalstoilla kirjoitusvirheet ovat olleet aina yleisiä ja tunnustan osallistuvani  päivittäin niiden tekemiseen. Keskustelua on kuitenkin aiemmin käyty yhteisellä kirjakielellä ja tämän yhteisen kirjakielen murentuminen luo haasteita keskustelulle. 

Emojien käytön logiikan ymmärrän, sillä onhan se helpompaa yhdellä kuvalla tai emojilla viestiä sama asia kuin kymmenellä kirjoitetulla sanalla. 


jokeri59
Meilaaja
Forum|alt.badge.img+5
  • 302 kommenttia
  • 2. huhtikuuta 2025

Oikeasti tämä nuorten millenium käyösmalli on aikuisten luoma, lähinnä markkinamiesten keino saada nuoret (lapset) kulutushyödyllisiksi.

Meillä seitsenvuotiaille on hankittu kännykät, joiden käyttöä itse yritän suitsia, ehkä turhaan. Mutta…

Neljävuotias pyyhkäisi isomummon hyllyllä valokuvakehyksessä olevaa valokuvaa vaihtaakseen sen kuvan ja ilmoitti; “tämä ei toimi”. Asiat opitaan näköjään jo äidinmaidosta.

Kuusivuotias pyysi hoidokkina sairastelun vuoksi ollessaan minua laittamaan televisioon jonkun YouTube “tähden” juttuja pyörimään. Kauhukseni totesin niiden sisällön, pelkkää mainostamista lapsille,,, Siis joka ikisessä käänteessä. Ja kielenkäytössä oli niin hirveä salaus päällä, minulle!, etten meinannut pysyä perässä; slädää snäppää, tägää, päkä päkä pää...

“Osta nettikaupasta lasten kokoiset ylihinnoitellut hupparit joiden hihoissa on QR koodi. Koodia käyttämällä saat sisältöä jota muut eivät näe”.

Mitä hittoa! Lapsille kohdistettua mainontaa ilman mitään pidäkkeitä.

Kun kysyin kuusivuotiaalta mistä hän on tälläisen tyypin löytänyt, niin kirkassilmä vastasi; äidin kännykästä tietenkin. Kun sanoin ettei vaarin kännykässä ole tuollaista sisältöä, niin sain kuulla olevani vanha.

Tosin keskustelemme tyttöjen kanssa videopuheluja lähes päivittäin. Joskus on mennyt pari tuntia, kun olen saanut vaikkapa esitelmän muutamasta sadasta helmestä, jokaisesta erikseen. Tärkeät asiat on kerrottava heti, vaikka näemme viikottain kasvotusten...


Yaria
Irkkaaja
Forum|alt.badge.img+5
  • Irkkaaja
  • 785 kommenttia
  • 2. huhtikuuta 2025

Onko tämä sitten uuden ajan tasapäistämistä, kun kaikki alkavat kirjoittaa kielioppisääntöjä rikkoen? Enkä tällä tarkoita loukata oikeasti lukihäiriöisiä, kyse on tietoisesta tyylivalinnasta, joka näyttää yleistyvän. Tosin tutkimusten mukaan kouluista valmistuu yhä enemmän oppilaita, joilla on puutteellinen luku- ja kirjoitustaito. Se on asia josta pitäisi olla oikeasti huolissaan, eikä niinkään siitä, jos somessa käytetään tietoisesti eri tyyliä. 🤔

Kieli elää ja muuttuu jatkuvasti, ja some sekä pikaviestisovellukset ovat vauhdittaneet tätä kehitystä. Lainasanojen käyttöhän on suomessa ollut aina tavallista. Ensin ruotsista ja venäjästä, ja nykyisin erityisesti englannista. Englannin kielen vaikutus näkyy kyllä muissakin kielissä, kuten ruotsissa.

Pienten alkukirjainten käytöstä tulee mieleen esimerkiksi OpenAI:n CEO Sam Altman, joka aloittaa X:ssä lauseensa pienillä kirjaimilla, vaikka pilkut ja pisteet ovat sentään kohdillaan. 39-vuotias ei ole enää edes nuori, mutta tapa on nyt in epävirallisessa viestinnässä. 😃


Goyahkla
  • Morsettaja
  • 72 kommenttia
  • 2. huhtikuuta 2025

Minä kuulun kanssa siihen sukupolveen jolla todellakin oli puhelin, mutta näitä ei todellakaan ollut joka taloudessa. Ja mitä tulee tähän nuoriso kieleen niin olen todella huolestunut. Nuoret tytöt käyttävät sellaista kieltä jos joka toinen sana alkaa V ja pojilla kanssa ja sitten se mistä todella olen huolissani on energiajuomat joita juo jopa 10-12 vuotiaat lapset jotka eivät todellakaan sitä oikeasti tarvitse. En vaan ymmärrä mikä saa lapset juomaan näitä ja mistä lapset näitä hankkii joissain kaupoissa on ikärajat 15 v saa ostaa näitä juomia. Minä olen syntynyt siihen sukupolveen jolla oli kuri sekä kotona ja koulussa eikä meidän tarvinnut kiroilla. Vaikka opettaja piti sellaista kuria jota ei nykymaailmassa saisi käyttää ne oppilaat jotka olivat vasenkätisiä joutui kirjoittamaan oikealla kädellä. Kyllä olen todella huolestunut jos nykynuoret eivät osaa analogista kelloa? Ja hienoa että ​@jokeri59 kertoi että opettaa omille lapsille lukemaan sanomalehteä tai vaikka sarjakuvia kunhan lukee fyysistä tekstiä eikä tätä kännykän emoji kieltä.

 

__

Muokkaus SannaMKoo: Lisätty käyttäjämaininta

 

 


SannaMKoo
Moderaattori
Forum|alt.badge.img+5
  • Moderaattori
  • 1028 kommenttia
  • 2. huhtikuuta 2025

Kirjojen ja kirjoitetun tekstin lukemiseen kannustan minäkin! Ja toivon, ettei se jää kokonaan esimerkiksi äänikirjapalveluiden ja podcastien alle. Itselläni ei keskittyminen riitä äänikirjan kuunteluun, eli ehdottomasti tekstinä kaikki on luettava, ja vuodessa tulee luettua sellainen 40-50 kirjaa.

Sen verran olen lukemisen kanssa lähtenyt nykyaikaisempaan suuntaan, että kirjat luen erilliseltä lukulaitteelta. On silmäystävällinen, pystyy lukemaan pimeässäkin ilman lukuvaloa ja kirjat saa siihen sillä sekunnilla kun vain ostaa sen kirjakaupan verkkosivuilta ja lataa laitteelle. Akkukin kestää monen monta kuukautta, eli ei onneksi tullut sinänsä lisää koko ajan ladattavia laitteita talouteen. Nytkin tuntuu jo että kotona on ladattavien laitteiden “jono”. Eli latureita ei riitä joka tabletille, älykellolle tai puhelimelle.


SonjaMelina
Moderaattori
Forum|alt.badge.img+4
  • Aloittaja
  • Moderaattori
  • 335 kommenttia
  • 2. huhtikuuta 2025
Goyahkla kirjoitti:

Minä kuulun kanssa siihen sukupolveen jolla todellakin oli puhelin, mutta näitä ei todellakaan ollut joka taloudessa. Ja mitä tulee tähän nuoriso kieleen niin olen todella huolestunut. Nuoret tytöt käyttävät sellaista kieltä jos joka toinen sana alkaa V ja pojilla kanssa ja sitten se mistä todella olen huolissani on energiajuomat joita juo jopa 10-12 vuotiaat lapset jotka eivät todellakaan sitä oikeasti tarvitse. En vaan ymmärrä mikä saa lapset juomaan näitä ja mistä lapset näitä hankkii joissain kaupoissa on ikärajat 15 v saa ostaa näitä juomia. Minä olen syntynyt siihen sukupolveen jolla oli kuri sekä kotona ja koulussa eikä meidän tarvinnut kiroilla. Vaikka opettaja piti sellaista kuria jota ei nykymaailmassa saisi käyttää ne oppilaat jotka olivat vasenkätisiä joutui kirjoittamaan oikealla kädellä. Kyllä olen todella huolestunut jos nykynuoret eivät osaa analogista kelloa? Ja hienoa että ​@jokeri59 kertoi että opettaa omille lapsille lukemaan sanomalehteä tai vaikka sarjakuvia kunhan lukee fyysistä tekstiä eikä tätä kännykän emoji kieltä.

 

__

Muokkaus SannaMKoo: Lisätty käyttäjämaininta

 

 

Tätä kehitystä olen kieltämättä seurannut huolestuneena. Koulumaailmassa ei ehkä osata vaatia oppilailta niin paljon, tai sitten (niitä kalliita) paukkuja on lisätty viime vuosina vääriin paikkoihin. 🤔 Luku- ja kirjoitustaito ja lukemiseen uppoutumisen taito on vähenemään päin. 

Vielä tuosta finglishistä, jonka ​@jokeri59 ja ​@KaPetri mainitsivat: ollessani lapsi ei englannin kielen fraasit olleet vielä tänne rantautuneet, tai ainakaan en muista että kukaan niitä olisi liiemmin käyttänyt! Sen sijaan kehittelimme paljonkin omia sanontoja, joita sitten levitettiin slämäreiden* avulla.

*slämäri eli slämy oli itsetehty ystäväkirja, jota kierrätettiin vaikka luokassa 😊


Goyahkla
  • Morsettaja
  • 72 kommenttia
  • 2. huhtikuuta 2025

Kyllä minäkin opin noita englanninkielisiä sanoja jo 5 vuotiaana tex willereitä lukemalla. Mutta kyllä tämä nykyinen kehitys hämmästyttää jos nykynuoret eivät halua käydä koulua? Nyt moni nuori kärsii masennuksista ennen 15 ikävuotta niin kyllä jossain on vikaa? Muistan omasta kouluajastani me käytiin vapaalla kirjastoissa koska siellä oli kirjoja joita luettiin ihan mielenkiinnosta koska TV ei ollut paljon lapsille tarkoitettuja ohjelmia ja kyllä luen edelleen kirjoja ja lainaan mielelläni kirjaston kirjoja koska tykkään lukea. Kirjastossa oli myös hienoa kuunnella musiikkia koska jos ei ollut rahaa ostaa levyä niin sen sai verorahoilla kuunnella ei ilmaiseksi. Ei meidän nuoruudessa ollut mitään supernännyjä jotka nyt tulevat kotiin jotka näkyvät TV vastaanottimissa kouluun mentiin itse ei kukaan sinne vienyt sillä sen homman hoitivat jalat tai pyörällä jos sellainen oli ei kaikilla ollut mutta ei se haitannut.


Vastaa