Skip to main content

Yleisesti ottaen Alexander Graham Belliä pidetään puhelimen keksijänä mutta hän ei ollut idean alkuperäinen isä, hän vain kehitteli sitä pidemmälle ja rakensi puhelimesta oman versionsa ja hän teki puhelimen myös tunnetuksi suurelle yleisölle.

 

 

Bell soitti ensimmäisen puhelunsa 10.3.1876 ja tämä historiallinen puhelu kuului näin: "Mr. Watson, come here, I want to see you". Bell siis soitti avustajalleen (viereiseen huoneeseen) ja sanoi, "Mr Watson, tule tänne, haluan nähdä sinut".

 

Bell ei siis ollut puhelimen alkuperäinen keksijä ja sen määrittely että kuka idean keksi ja kuka rakensi ensimmäisen puhelimen on haastavaa koska samaan aikaan laitteita kehiteltiin usean ihmisen toimesta. Tällä hetkellä käsitys on se että ensimmäisen puhelimen maailmassa rakensi ehkä suurelle yleisölle tuntematon italialainen Antonio Meucci, joka rakensi oman puhelimensa jo vuonna 1854.

 

Niin tai näin, tänään on historiallinen päivä ja kun mietitään että mitäs tässä 140 vuodessa onkaan tapahtunut niin onhan se aivan uskomatonta.

 

 

Voisitko kuvitella elämää ilman puhelinta ja kaikkea sitä mitä se mahdollistaa? Puhelimesta on tullut Leathermanin linkkuveitsen "tyylinen" monikäyttölaite, se ei ole pelkkä puhelin vaikka toki kommunikointi vastapuolen kanssa pelkästään äänen välityksellä on edelleen se mihin puhelinta eniten käytetään.

 

Puhelin on aina mukana, kaikkialla, ja näin minulla on 24/7 käytettävissäni kaikki maailman tieto mitä ihmiskunta onkaan olemassaolonsa aikana kerännyt. Toisaalta se on mahtavaa, toisaalta vähän jopa pelottavaa. Jos ihmiskunnan tietämys on kaikkien käytettävissä koko ajan, tarviiko mitään enää opiskella etukäteen kun kaiken voi hakea netistä vasta sitten kun sitä tarvitsee?

 

--

 

Arkistokuva: Americaslibrary.gov

Tuli tuosta ensimmäisestä puhelusta mieleen vaikka aikaa on kulunutkin tuo 140 vuotta, niin ei kovin kauaa ole kun kotona testasimme uusien radiopuhelimien toimivuutta soittamalla toiseen huoneeseen toisillemme :smileyhappy:



 



Kyllä puhelinta vielä tarvitaan pitkään tuohon puhumiseen, mihin se on alunperin kehitetty. Vaikka siihen on tullutkin useita muita toimintoja sen jälkeen.


Minä erottelen tässä lankapuhelimen ja kännyän toisistaan. Lankapuhelin on kiinteästi asennettu ja toimii (yleensä) kupari johtoten varassa. Sehän on Suomesta kovaa vauhtia katoamassa. Jostain syystä jopa nopeammin kuin muista Euroopan maista. Syynä lienee täällä, että lankapuhelinta ei paketoidan operaattorien toimiesta kaikkiin muihin kodin tietolikennepalveluihin, kuten tehdään vaikka Saksassa. Kännykkän taas näen radiopuhelimena ja sen kehittymisenä. Siis ihan eri laitteena vaikka kännykästä voikin soittaa lankapuhelimeen. Puhelin on toki puhelin, jos asiaa mietitään laajasti vain laitteena siirtää ääntä, koska sähköinen tiedoinsiirto taas on paljon vanhempi keksintö kun puhelin. Ennen puhelinta oli käytössä sähköttäminen. Sekä lankojen varassa, että radiotiellä. Se että jossain päin Suomea vielä 2000- luvulla asennettiin kuparisia johtimia (yli 140 vuotta vanhaa tekniikkaa). Vaikka lankapuhelin on hyvää vauhtia katoamassa. Kertonee jotain Suomalaisten operaattorien jämähtämisestä viime vuosituhannelle. T: Tuokki

Meille tuli eka kännykkä v.-96. Lankapuhelimesta luovuttiin vasta joskus 2005, siihen asti se oli ollut netin takia, ja jotenkin tuntunut kännyä turvallisemmalta vaihtoehdolta. Ei ollut akku koskaan loppu, ja noihin aikoihin kännyköissä vielä tuppasi puhelut pätkimään. 



Kännykät on kyllä kehittyneet ihan järjetöntä vauhtia, hyvä vertaus tuo Leathermanin linkkuveitsi. Itsellä ainakin puhelin on niin "kustomoitu" omiin tarpeisiin, että vähän kädetön olo, jos luuri ei ole mukana.



Tosin se, että koko ajan on tavoitettavissa, on välillä vähän kakspiippuinen juttu. Sen verran erakkoa löytyy varmaan meikäläisestäkin, että joskus olisi kiva olla ihan saavuttamattomissa :smileyhappy:


Vastaa