Skip to main content

Artikkelin muokkaus 3.10.2023

Operaattorit ja viranomaiset ovat kehittäneet yhteistyössä ratkaisuja, joiden ansiosta pystymme nyt estämään ulkomailta tulevia huijauspuheluita. Näiden niin sanottujen Spoofing-huijauspuheluiden suodatus on käynnistynyt lokakuun alussa.

Spoofing-puheluissa on kyse puheluista, joissa huijari soittaa suomalaiselta näyttävästä numerosta, vaikka puhelu tulee todellisuudessa ihan jostain toisesta numerosta.

Lue lisää tiedotteestamme.

 

Tässä artikkelissa olemme käsitelleet Spoofing-puheluita laajemminkin, lue lisää niistä alta.

Spoofing-puhelut

 

Artikkeli julkaistu 10.3.2020

 

Spoofing-huijaussoitoissa huijari soittaa väärennetyllä numerolla ja esittää olevansa teknisen tuen eli helpdeskin työntekijä. Hän väittää, että koneellasi on haittaohjelma, jonka hän voi etähallinnan avulla poistaa. Huijari puhuu yleensä huonoa englantia, joissain tapauksissa suomea. Hän pystyy soittamaan puhelunsa jopa niin, että numerona näkyy toisen ihmisen käytössä oleva puhelinnumero. Hän ei siis ole todellisuudessa kyseisen liittymän omistaja.

 

Huijauspuhelun aikana sinua pyydetään/vaaditaan asentamaan koneelle etähallintaohjelma ja huijari kyselee sinulta erilaisia tietoja. Älä koskaan luovuta kenellekään ulkopuoliselle pankkitunnuksia, luottokorttitietoja, muita henkilötietoja tai siirrä rahaa heidän pyynnöstä mihinkään.

 

Mikä spoofing

 

Spoofing on englanninkielinen nimitys huijaukselle, jossa huijari esiintyy luotettavana tahona ja luottamuksen kautta pyrkii saamaan tietoja uhrista tai rikollista hyötyä. Meneillään olevassa laajemmassa huijauksessa huijari esiintyy esimerkiksi Microsoftin teknisenä tukena, käyttäen näkyvänä numerona suomalaisille tuttuja numeroita. Puhelu voi tulla vaikkapa 0400-alkuista matkapuhelinnumerosta. Puhelua ei todellisuudesta soiteta kyseisestä numerosta ja myös ulkomaan numeroita on käytetty huijauksissa hyväksi.

 

Miksi Telian numeroa voidaan käyttää väärin

 

Huijarit kokeilevat numero kerrallaan eri puhelinnumeroita ja käyttävät niitä sen jälkeen hyödykseen, kun huomaavat niiden toimivan. Kyse on siis sattumanvaraisesta toiminnasta, jonka vuoksi suomalainenkin numero voi olla huijauksessa käytetty.

 

Miten toimin tuntemattoman numeron soittaessa

 

Puheluun vastaaminen ei ole vaarallista, mutta jos puhelun aikana tulee epävarma olo soittajan tarkoitusperistä, älä asenna hänen pyytämänsä etähallintaohjelmaa tai anna henkilökohtaisia tietojasi. Asiasta tinkaamaan jäävän soittajan kanssa ei kannata puhelua jatkaa, vaan sulkea puhelu.
 

Mitä teen jos numeroani on käytetty huijauksiin

 

Huijauksessa käytettävä numero voi olla juuri sinun omistamasi puhelinnumero. Huijarit soittavat lukuisia puheluita mahdollisille uhreilleen joista osa sitten soittaa numeroon takaisin kysyäkseen, miksi olet ollut häneen yhteydessä. Tai he lähettävät sinulle tekstarin ja kysyvät, että miksi olet ollut yhteydessä. Tai he pyytävät sinua lopettamaan soittaminen numerostasi. Tilanne on kieltämättä harmillinen, mutta yleisesti huijarit vaihtavat usein numeroaan, jolla soittavat huijauspuheluitaan. Joten, jos sinun puhelinnumeroasi käytetään huijauspuheluihin he eivät käytä sitä siihen välttämättä kovinkaan pitkään, jolloin häiriösoitot numeroosi päättyvät yleensä muutaman päivän sisällä.

Oman puhelimesi asetuksilla voit hiljentää häiriösoittoja. Asetuksista voi yleensä* asettaa numeroita yksitellen estolistoille tai hiljentää tuntemattomista numeroista tulevat puhelut.

Android (versio 10):

  • Puhelin -sovellus -> Kolme pistettä -> Asetukset -> Estä numerot.
  • Kyseisestä valikosta voit estää tuntemattomat numerot niin halutessasi ja kytkeä asetuksen myöhemmin pois päältä.

iPhone (iOS 13.3.1)

  • Kytke ensin Älä häiritse tila päälle: Asetukset -> Älä häiritse.
  • Seuraavaksi muokkaa Älä häiritse -tilan alavalikosta: Salli puhelut -> Kaikki yhteystiedot
  • Nyt yhteystiedoissa olevasta numerosta soittaessa puhelin hälyyttää. Muista numeroista soittaessa saat tiedon soitosta vastaamatta jääneenä puheluna, mutta puhelin ei hälytä.

Jos häiriösoitot jatkuvat ja tekevät liittymän käytön mahdottomaksi, suosittelemme olemaan yhteydessä asiakaspalveluumme, jolloin liittymänumero voidaan tarvittaessa väliaikaisesti vaihtaa. 

*Asetuksien muokattavuus vaihtelee puhelimen ominaisuuksien mukaan. Tarkimmat tiedot löydät puhelimen käyttöoppaasta.

 

Kuinka tunnistan aidon teknisen tuen, esim. Telia Helppi -palvelun

 

Telia Helpin teknistä tukea saat palvelunumerosta 0600 10 100 ja sinulle päin soitettaessa numerona voi näkyä jokin seuraavista numeroista:

  • 0600 10 00 - Telia Helppi teknisen tuen numero (ma-pe 8- 20, la 9 - 16:30 2,50 €/puhelu + 2,50 €/alkava min + mpm/pvm.)
  • 020 344 266 - Tästä numerosta emme vastaa, vaan soitamme kyseisestä numerosta asiakkaan suuntaan vikatilanteita selvittäessä.
  • 020 690 400 - Telian asiakaspalvelun numero (ma–pe 9–17, Hätätilanteissa (puk-koodit, liittymän sulkeminen sekä TV-häiriöiden ilmoitukset) palvelemme 24/7. mpm/pvm)


Telian teknisen tuen tai asiakaspalvelun soittaessa henkilöllisyytesi varmistetaan, jotta asiakkuus voidaan tunnistaa ja voimme kirjata tarvittavat tiedot järjestelmiimme. Emme koskaan kysy käyttäjätunnuksia ja salasanoja, verkkopankkitunnuksia tai pyydä asentamaan muita, kuin Telia Helpin sivuilta ladattavaa etätukiohjelmaa.


 


Lue lisää:

Nyt on kuulemma tullut viikon aikana paljon taas puheluita ulkomaisista numeroista ja eri maista. Kannattaa näiden suhteen nyt olla tarkkana. Tärkeintä on olla antamatta mitään henkilökohtaisia tietoja puhelimitse jos soittajan henkilöllisyys on epävarma ja tarkoitusperä epäselvä. 

Onko muille hiljattain tullut näitä? Oletteko jättäneet kokonaan vastaamatta? 


Jotain puolitoista vuotta sitten soitti "Financial Times" -lehti, ja yrittivät kovasti saada minua osallistumaan johonkin kyselyyn. Pari-kolme kertaa soittivat. Viimeisellä kerralla annoin jotain aivan vääriä tietoja ja olisivat halunneet lähettää minulle sähköpostilla sijoitusneuvoja. En muista, millä sanakäänteillä heille teroitin, että ei todellakaan kiinnosta ja puhelut loppuivat siihen. Ilmeisesti puhelut liittyivät sijoitushuijaukseen. Eli yrittivät saada ihmisiä sijoittamaan olemattomiin rahastoihin ja osakkeisiin.

Sittemmin ei ole ulkomaanpuheluita tullut, mutta kotimaiset lehtimyyjät sekä sähkösopimusten kauppaajat kyllä soittelevat mykkäpuheluita/häläreitä. Olen keksinyt, että sähkömyyjistä niin kadulla kuin puhelimessa, pääsee eroon, kun kertoo sähkön kuuluvan vuokraan, vaikka mitään vuokraa ei olisikaan.


Keväällä tuli muutamia häläreitä ”Iso-Britanniasta” ja ”Suomesta”. Iso-Britannian numeroita en jaksanut tutkia tarkemmin, ”suomalaiset” numerot oli väärennetty. Liekö kartoittivat soivia puhelinnumeroita, sillä viime viikolla tuli sitten ”Italiasta” intialaisella aksentilla vääntävä puhelu ”Microsoft supportista”.

Totesin ai tount juus wintous, ai tount juus wintous ja löin luurin kiinni.


Näiden huijauspuheluiden kanssa saa olla kyllä tarkkana, jotkut yrittävät saada sinut sanomaan kyllä / yes ja sen jälkeen saattaa lähteä lasku rullaamaan ja vetoavat siihen, että olet antanut luvan laskuttaa jostain palvelusta. Tällaisia laskuja ei kuitenkaan pidä eikä tarvitse maksaa. Helpommalla kuitenkin pääsee, kun välttää noita sanomasta.

https://www.yrittajat.fi/uutiset/619928-perinteiset-can-you-hear-me-huijauspuhelut-pyorivat-edelleen-varo-sanomasta-yes-sanaa

https://www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000006545498.html


Minulle tuli tällainen puhelu maanantaina. Puhelu tuli 040-alkuisesta numerosta, soittaja puhui englantia ja sanoi olevansa Microsoftilta ja hän soittaa, koska tietokoneeni on kuulemma kaapattu. Arvasin heti mistä on kyse, koska tämä ilmiö on tuttu ja varsinkin, koska en omista tietokonetta. Kuuntelin hetken ja sitten keskeytin hänet kysyen, että mistä tietokoneesta on kyse koska minulla ei ole tietokonetta. Sanoin, että huijaat, johon hän vastasi minulle haistatellen. En jäänyt tämän pidemmälle kuuntelemaan mutta hän taisi vielä uhkailla minua vielä (“älä ala meidän kanssa pelleilemään”), en kuullut tarkemmin kun olin jo laittamassa puhelua kiinni.

Aikamoista.


Minulle tuli tällainen puhelu maanantaina. Puhelu tuli 040-alkuisesta numerosta, soittaja puhui englantia ja sanoi olevansa Microsoftilta ja hän soittaa, koska tietokoneeni on kuulemma kaapattu. Arvasin heti mistä on kyse, koska tämä ilmiö on tuttu ja varsinkin, koska en omista tietokonetta. Kuuntelin hetken ja sitten keskeytin hänet kysyen, että mistä tietokoneesta on kyse koska minulla ei ole tietokonetta. Sanoin, että huijaat, johon hän vastasi minulle haistatellen. En jäänyt tämän pidemmälle kuuntelemaan mutta hän taisi vielä uhkailla minua vielä (“älä ala meidän kanssa pelleilemään”), en kuullut tarkemmin kun olin jo laittamassa puhelua kiinni.

Aikamoista.

Jos ei ole mitään kiirettä on hyvä tuhlata näiden aikaakin… Vähemmän aikaa huijata jotakin muuta henkilöä. Ja toki puhelun saa äänittää huvin vuoksi. Ja jos ei halua voi aina esittää itsensä Microsoftin työntekijäksi Suomessa. Mikäs sen mukavempaa kuin kutsua tuonne Keilaniemeen kahville? 


Ja jos ei halua voi aina esittää itsensä Microsoftin työntekijäksi Suomessa. Mikäs sen mukavempaa kuin kutsua tuonne Keilaniemeen kahville? 

Tämä olisi kyllä hyvä veto, pitääpä muistaa seuraavalla kerralla, jos näitä vielä tulee 😀


Ulkomailta tulevien huijauspuheluiden suodattaminen on käynnistynyt lokakuun alussa. Muokkasin artikkelin vastaamaan nykyhetkeä.

Alla lainaus tiedotteestamme telia.fi-sivustolla:

“Huijaussoitot suomalaisten matkapuhelimiin ovat yleistyneet viime vuosien aikana. Operaattoreiden ja viranomaisten yhteistyössä on kehitetty teknisiä ratkaisuja, joiden ansiosta lokakuun alussa käynnistyvällä suodatuksella pystytään estämään ulkomailta tulevia huijauspuheluita. 
 
Englanninkielisellä termillä ”spoofing” tunnetuissa huijaussoitoissa huijari soittaa suomalaiselta näyttävästä numerosta, mutta puhelua ei todellisuudesta soiteta kyseisestä numerosta. Väärennettyä numeroa käyttämällä huijari voi esiintyä luotettavana tahona voidakseen urkkia vastaajan tietoja, esimerkiksi pankkitunnuksia, tai houkutellakseen luovuttamaan itselleen etäkäyttöyhteyden vastaajan tietokoneeseen (ns. tekninen tuki -huijaus).”


Traficom:

“Suomalaisten puhelinnumeroiden väärentäminen on viimein saatu käytännössä loppumaan estovelvoitteiden tultua täysimääräisesti voimaan. Kesällä 2022 käyttöön otetun kiinteistä numeroista soitettujen huijauspuheluiden eston ansiosta teknisen tuen huijauspuhelujen määrä romahti. Matkapuhelinnumeroiden väärentämisen esto on ollut nyt toiminnassa kaksi viikkoa, ja järjestelyllä on estetty jopa yli 200 000 huijauspuhelua päivässä.”


Onko Telia ottanut käyttöön jonkun uuden työkalun huijauspuheluiden tunnistamiseksi? Olen nyt viikon sisällä saanut useita puheluita, joissa on merkintä Epäillään häiriösoittajaksi. En ole vastannut ja laitettu saman tien niille esto. Tulevat suomalaisista 040 -alkuisista numeroista ja loppuosa on vaihdellut ollen mm 9733, 9726, 9729 ja 9741. Onko tietoa onko nämä vain lehdenmyyjiä tms. vai oikeasti ulkomailta tulevia häiriösoittajia, jotka operaattori blokannut? 


Onko Telia ottanut käyttöön jonkun uuden työkalun huijauspuheluiden tunnistamiseksi? Olen nyt viikon sisällä saanut useita puheluita, joissa on merkintä Epäillään häiriösoittajaksi. En ole vastannut ja laitettu saman tien niille esto. Tulevat suomalaisista 040 -alkuisista numeroista ja loppuosa on vaihdellut ollen mm 9733, 9726, 9729 ja 9741. Onko tietoa onko nämä vain lehdenmyyjiä tms. vai oikeasti ulkomailta tulevia häiriösoittajia, jotka operaattori blokannut? 

Operaattorit ovat yhteistyössä alkaneet estämään ulkomailta saapuvia soittoja missä numerona käytetään kotimaan verkkoon rekisteröitynyttä puhelinumeroa. 

Edelleen häiriösoittoja voi tulla ulkomaan numeroista, mutta nämä ovat helpompia tunnistaa ja estää. Puhelimista löytyy nykyään myös sisäänrakennettuja soittajantunnistus -palveluita. Esimerkiksi Samsung laitteilla soittajantunnistuksen palveluntarjoaja on Hiya. Näiden soittajatunnistepalveluiden “epäillään häiriösoittajaksi” -listalla on usein telemarkkinointi yritysten numeroita, joista mahdollisia asiakkaita koetetaan tavoitella. 

 


Itsellä ihan Googlen oma puhelinsovellus varoittelee ja kyselee numeroista, että tämä on spammia, oliko tämä yritys jne. Ne listat pohjautuu puhtaasti muiden käyttäjien raportointiin eikä niitä sen kummemmin ylläpidä mikään valmistaja tai operaattori. 


Itsellä ihan Googlen oma puhelinsovellus varoittelee ja kyselee numeroista, että tämä on spammia, oliko tämä yritys jne. Ne listat pohjautuu puhtaasti muiden käyttäjien raportointiin eikä niitä sen kummemmin ylläpidä mikään valmistaja tai operaattori.

Näin tekee myös Google Messages -sovellus tekstiviesteille, ja siirtää niitä automaattisesti Roskasisältöihin ja estettyihin. Tosin jos numero on väärennetty, niin pelkkiin numerolistoihin perustuvista estoista ei silloin ole mitään hyötyä… Verrattuna esim. sähköpostien spammifilttereiden algoritmeihin. 
Tekstiviesteissäkin roskapostifiltteri voi tarkistaa lähettäjän numeron, viestin pituuden, linkkien olemassaolon ja viestin sanamuodon ("voita rahaa", "ilmainen tarjous" tms.), mutta puheluissa vastaava olisi aika mahdotonta.


Joskus ovat ihmiset raportoineet yritysten ja julkishallinnon numeroita spämmiksi. Tästä syystä tuntuu tulevan vääriä positiivisia ja sitten eivät kansalaiset uskalla vastata vaikkapa lääkärin tai hoitajan puheluun. Lehtien palstoilla ja facessa ja myös päin naamaa sitten epäasiallisesti valitetaan, kun ei ole ilmoitettu rakkaan mummon siirtymisestä toiseen sairaalaan. No katsotaanpas yhdessä - ai olitkin asentanut puhelimeesi tuommoisen suodatussovelluksen ja näppärästi useampi HUS:n puhelinnumero on muka häirikkösoittajan käytössä ja tietojenkalastelijoita. Se on liiallisen suodattamisen riski. Toki joku on joskus voinut väärentää noita numeroita huijauskäyttöönkin.


Onneksi ei ole täällä ainakaan ollut vastaavia ongelmia. Yritykset ja julkiset oikeat numerot on pääasiassa 020/029 alkuisia ja puhelinmyyjät sun muut häiriköt taas tavallisia kännykkänumeroita. Joka ikinen kerta kun on varoitus näkynyt on siellä myös ollut ei-toivottu soittelija. Enkä ymmärrä sitä, ettei niihin muka uskaltaisi vastata ja sanoa että ei, hei. Sitkeimmät pirulaiset kun rimputtelee jopa useamman kerran päivässä pitkän aikaa jos ei tule vastausta. 


Onneksi ei ole täällä ainakaan ollut vastaavia ongelmia. Yritykset ja julkiset oikeat numerot on pääasiassa 020/029 alkuisia ja puhelinmyyjät sun muut häiriköt taas tavallisia kännykkänumeroita. Joka ikinen kerta kun on varoitus näkynyt on siellä myös ollut ei-toivottu soittelija. Enkä ymmärrä sitä, ettei niihin muka uskaltaisi vastata ja sanoa että ei, hei. Sitkeimmät pirulaiset kun rimputtelee jopa useamman kerran päivässä pitkän aikaa jos ei tule vastausta. 

Monet ovat, mutta saattaa olla myös “lankanumeroita” kuten 09, 019, 03...jne. Tai sitten ihan matkapuhelinnumeroita. Yrityksillä sattaa olla vaikka 044 440 xxxx avaruus käytössä. Virvellä jos soittaa, niin sitten se näkyy tuntemattomana numerona.

Oikeita spämmereitä on kyllä minullekin soittanut ulkomailta lähtien. Viime aikoina onneksi on ollut hyvin rauhallista.


Uuteen puhelimeen siirtyessä huomasin, että Google oli siirtänyt myös kaikki vanhalla spam/blocked kansioon ihan oikein laitetut viestit vanhalta uudelle niin, että näkyivät normaalien viestin seassa. Samalla vielä kun säätää nettipankkeja uuteen puhelimeen niin voi joku hairahtaa. 

Nauratti kyllä kun mulla Nordean ja S-pankin asiakkaana oli tietysti kaikki spammit OP tai Danske.


Tulipa tuossa iltapäivällä whatsappiin viesti pyyntöö vähäpukuiselta naiselta amnjnumerot olivat oudot +25191.... Poistin sen ja laitoin estolistoille alkunumerot. Ihmettelen vain mistä osasivat laittaa koska oma piirin on pieni ja numero on erikoisesti salattu. Mikähän maa mahtaa olla kyseessä. Tarkisti pari samalla whatsappiinin estot. Pitää olla kokonumerosarjaennen kuin voi laittaa eston. 


Tulipa tuossa iltapäivällä whatsappiin viesti pyyntöö vähäpukuiselta naiselta amnjnumerot olivat oudot +25191.... Poistin sen ja laitoin estolistoille alkunumerot. Ihmettelen vain mistä osasivat laittaa koska oma piirin on pieni ja numero on erikoisesti salattu. Mikähän maa mahtaa olla kyseessä. Tarkisti pari samalla whatsappiinin estot. Pitää olla kokonumerosarjaennen kuin voi laittaa eston. 

Kyllä ne huijarit käy kaikkia numeroita vaan läpi kun ei ole kauheasti väliä, ettei osa ei ole käytössä kun tietokone rullaa läpi soitot tai lisäykset WA tai muussa viestimessä. 

+251 suuntanumero on Etiopian, mutta itse huijarit voivat olla ihan mistä vaan maasta. Yksittäisten numeroiden estäminen ei kovinkaan kauaa auta, kun vaihtelevat niitä koko ajan, eikä ole mitään takeita sen olevan oikea. 


Tulipa tuossa iltapäivällä whatsappiin viesti pyyntöö vähäpukuiselta naiselta amnjnumerot olivat oudot +25191.... Poistin sen ja laitoin estolistoille alkunumerot. Ihmettelen vain mistä osasivat laittaa koska oma piirin on pieni ja numero on erikoisesti salattu. Mikähän maa mahtaa olla kyseessä. Tarkisti pari samalla whatsappiinin estot. Pitää olla kokonumerosarjaennen kuin voi laittaa eston. 

Kyllä ne huijarit käy kaikkia numeroita vaan läpi kun ei ole kauheasti väliä, ettei osa ei ole käytössä kun tietokone rullaa läpi soitot tai lisäykset WA tai muussa viestimessä. 

+251 suuntanumero on Etiopian, mutta itse huijarit voivat olla ihan mistä vaan maasta. Yksittäisten numeroiden estäminen ei kovinkaan kauaa auta, kun vaihtelevat niitä koko ajan, eikä ole mitään takeita sen olevan oikea. 

Jep, tuollaisia huijauksia tulee vastaan pikaviestimissä aina silloin tällöin. Yleisimipä ovat kryptohuijaukset. Katsovat jostain isosta keskusteluryhmästä käyttäjät läpi ja kokeilevat onneaan.


Jep, tuollaisia huijauksia tulee vastaan pikaviestimissä aina silloin tällöin. Yleisimipä ovat kryptohuijaukset. Katsovat jostain isosta keskusteluryhmästä käyttäjät läpi ja kokeilevat onneaan.

Itselle tuli juuri Jack Indonesiasta lisäilemään WA kertoakseen, että mulla on iso kasa kryptoja odottelemassa jollain hämäräperäisellä tilillä. Kyllä ne ihan puhelinnumerolla lisäilee kun en missään ryhmissä ole. Jos ei sitten ole vuotanut joltain murretulta sivustolta, mutta bisneshän perustuu siihen, että on melkein ilmaista lähetellä miljoona huijausviestiä ja jos vaikka 1/10.000 lankeaa niin se on jo 100 ihmistä niin voi surutta käydä läpi kaikki numerot järjestyksessä.


Äskettäin soi puhelin yhden kerran, mutta puhelin esti sen. Tarkastin numeron suunnan Googlesta niin se oli Irakista eli taatusti huijauspuhelu, laitoin tuon numeron vielä manuaalisesti estettyjen joukkoon 😉

 


Täytyypä vastata tuohon estolista on kasvanut melkopitkäksi. Nytpä yrittävät soittaa kotimaisista numeroista. Onneksi operaattori näyttää että Irakista tai jostain muusta maasta soittelevat vaikka kotimaan numeroa näyttää. 


Luin tälläisen uutisen:

”Uusi FakeCall versio osaa erittäin häijyn tempun. Asentuessaan FakeCall pyytää luvan asettaa itsensä puhelimen oletussoittosovellukseksi. Sen jälkeen FakeCall pystyy käsittelemään tulevia ja lähteviä puheluita”.

”Jos pankkihuijausta epäilevä uhri päättää soittaa pankkiin, haittaohjelma kaappaa puhelun ja ohjaa sen huijarin numeroon. Sovelluksen esittämä käyttöliittymä on vakuuttavan näköinen”.

”Android esittää tällaisessa tilanteessa varoituksen, joka kannattaa aina ottaa vakavasti. Sovelluksia ei tulisi asentaa Google Playn tai muiden virallisten kauppojen ulkopuolelta”.

*****************************************************************

En tiedä, miten huijarit pääsevät toteuttamaan tällä huijauksen, kun en ole viime aikoina juurikaan pankkiin soittanut. Joku etäinen mielikuva minulla on, että pankkiin soitettaessani virkailija pyysi kirjautumaan mobiilipankkiin tunnistautumiseksi. Ei ole tiedossani tehdäänkö näin vielä…


Se on kumma miten ihmiset unohtaa vrovisuuden. Itse tarkistan selaimesta kun olen jonkun sivuilla että on turvallinen paikka. Tuohon alla olevaan voin myös sanoa että on muutama pankki tehnyt sen että puhelun aikana on pyydetty kirjautumaan pankinsivuille todentamaan henkilöllisyys vaikka tarkistavat sen muuten. Nyt aletaan joka puolella melkein jollain tapaa vaatia kirjautumista viimeisenä tässä tuli juuri Google Play joka vaatii kirjautumisen vahvistamisen joko sormenjäljestä tai kasvoista perinteisen lisäksi. Täytyy kyllä sanoa että kun on 130 tunnusta eri paikkaan niin on siinä tekemistä ja jos sattuu että on useampi sähköpostiosoite niin siinä on hommaa. Honor käyttää Google Play lisäksi apkpure paikkaa sovelluksilleen oman Honor kaupan lisäksi. Se selvisi kun pitäisi saada Huawei Healt sovellus ja Honor kello yhteensopivaksi tietyissä asioissa. Siinä onkin kun niiden piti istua päällekkäin korjaten ongelmaa mutta kun toisen asentaa niin toinen ei kelpaakaan. Honorin asiakastuki yritti kovasti että onnistuu ei vain onnistu. Niissä on jokin bitti poikittain ei natsaa. Elikkä myös tietyt tahot ohjaavat asentamaan niin sanotusti vieraista paikoista niistä kun ei voi mennä takuuseen. 


Vastaa