Skip to main content

Tiedotteemme telia.fi -sivustolla:

 

Telia varautuu tulevana talvena sähköpulasta mahdollisesti aiheutuviin sähkönjakelun keskeytyksiin. Tällaisessa tilanteessa Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid ohjeistaa paikallisia jakeluverkkoyhtiöitä katkaisemaan sähkön jakelun enimmillään kahdeksi tunniksi kerrallaan.

Telia turvaa kriittisten palveluiden jatkuvuuden myös sähkönjakelun keskeytyessä.

Sähkökatkojen ennakoitu kesto on enintään 2 tuntia. Verkkojen peruspeitolle ei aiheudu ongelmia näistä katkoista, sillä mobiiliverkon tukiasemat ja laitetilat toimivat akustojen tai muun varavoiman varassa. Puhelut ja tekstiviestit toimivat normaalisti, mutta voimme joutua rajoittamaan mobiilidatan nopeutta ja kapasiteettia näiden peruspalveluiden ja esimerkiksi hätäpuheluiden (112) toimivuuden varmistamiseksi.

Mikäli verkkolaitteesi eivät lähde automaattisesti toimimaan sähkökatkon jälkeen, tulee laite käynnistää uudelleen irrottamalla virtajohto noin 30 sekunnin ajaksi.

Sähkökatkoihin kannattaa varautua pitämällä matkapuhelimen varavirtalähde ladattuna, jotta puhelimessa riittää virtaa myös katkon ajaksi. 

Seuraamme aktiivisesti verkon laitteiden ja tukiasemien toimivuutta ja ryhdymme välittömästi korjaustoimiin, mikäli havaitsemme laajempia yhteysongelmia sähkökatkojen jälkeen. Voit tilata laajakaista- ja mobiiliverkon häiriötiedotteita Minun Telian kautta.

  • Laajakaistojen häiriötiedotteet, Liittymäni ja palveluni → Valitse laajakaistaliittymäsi → Vikatiedoteasetukset
  • Mobiiliverkon häiriötiedotteet, Omat tiedot ja asetukset → Häiriötiedoteasetukset

Tarkistathan Alueelliset sähkökatkot ja Ajankohtaiset Häiriöt ennen yhteydenottoa asiakaspalveluumme. Sähkökatkojen aikana asiakaspalvelumme voi toimia rajoitetusti ja ruuhkautua.

Tietoa sähköpulasta Fingridin sivulta: https://www.fingrid.fi/kantaverkko/tietoa-sahkopulasta
Sähkökatkokartta kunnittain: http://sahkokatkokartta.energia.fi/#/kunnat/
Lisätietoa sähkökatkojen vaikutuksista asiakastiedotteessamme.

 

--

Lue myös

 

Mobiiliverkko on varmennettu akuin, ehkä jotkin tukiasemapaikat on dieselvarmennettuja (Digitan lähetysasemat), kaupunkien Teletalot ja vastaavat. Myös perinteinen ADSL/VDSL jotka jaetaan Teletalosta toimivat, mutta kerrostalojen Ethernet ja kadunvarsien kaapit eivät saa varmennusta.


Huomattavaa on että mobiiliverkko usein laitetaan säästöliekille n. 15min jälkeen jolloin sammutetaan mm. 5G:n 3.5 GHz taajuus ja mahdolliset muut 4G-taajuudet pois - säästetään usein vain 800 MHz, 700 MHz ja 900 MHz jolloin tarjotaan peittoa puheluille, tekstareille ja jonkinlaiselle yhteydelle. Joillakin tukiasemilla voi olla että 4G:kin sammutetaan kokonaan.Tämä aiheuttaa ruuhkaa mobiiliverkkoon eli kiinteä verkko jos on varmennettu kannattaa käyttää sitä.

Kuten @Purnipsi tuossa mainitsi niin taloyhtiökohteissa esimerkiksi ei ole usein taloyhtiön puolesta varmennettu mutta tätä voi kysyä omalta taloyhtiöltä. Taloyhtiö voi omalla kustannuksella asentaa esimerkiksi UPS:n talonjakamoon mutta tämän lisäksi tietenkin asunnossa pitää olla varavirtaa esim WIFI-tukiasemia varten. 


aluksi ajattelin että ei niitä sähkökatkoksia tule, on vain median pelottelua ja saahan sillä lööppejä myytyä, ja jos tulee niin niitä voi kutsua putin-katkoksiksi.

viime aikainen poliittinen suhmurointi on johtanut siihen että todennäköisyys on kasvanut katkoksiin merkittävästi ja enkä puhuisi välttämättä putin katkoksista, vaan puolue x katkoksista.


Oma aggregaatti on jo koekäynnistetty. Siitä riittää sähköä mainiosti öljylämmitykselle, pakastimelle, jääkaapille, kuitumuuntimelle ja kodin servereille, vaikka tulisikin useamman tunnin katkos. 😆


Vastaa