Suosituimmat suoratoisto- ja sosiaalisen median palvelut Netflix, Youtube, Facebook sekä Instagram ovat laskeneet palveluidensa kautta katsottavien videoiden ja kuvien kuvanlaatua Euroopan alueella. Näin halutaan varmistaa, että palvelut toimivat, kun yhä useampi ihminen käyttää niitä yhtä aikaa ympäri maailman.
Ihmiset ovat siirtyneet tekemään etätöitä, osa lapsista opiskelee etänä kotoa käsin ja muut kotona olevat käyttävät suoratoistopalveluja entistä enemmän. Ja tästä johtuen internetin käyttö on kasvanut viime aikoina merkittävästi. Seuraamme verkkomme tilannetta koko ajan ja tarvittaessa kasvatamme 4G-verkon kapasiteettia tai saatamme poikkeustilanteessa hetkellisesti rajoittaa sitä.
Mitä kuvanlaadun lasku tarkoittaa käytännössä?
Katso esimerkiksi alla olevaa videota ja vaihtele sen kuvanlaatua hammaratas-kuvakkeesta Youtube-ikkunan oikeassa alareunassa. Huomaat, kuinka videokuvan tarkkuus muuttuu. Mitä pienempi tarkkuus (eli mitä epätarkempi kuva) sitä vähemmän dataa tarvitaan videon katsomiseen, jolloin verkkojen kuormitus pienenee. Jos käyttäjiä on pienellä alueella paljon, niin käyttämällä vähemmän dataa useampi pystyy katsomaan videoita samaan aikaan.
Riippuen millä laitteella katsot videoita ja kuvia, kuinka tarkka ja iso näyttö siinä on, voi olla, että et edes huomaa kuvanlaadun laskua. Eron huomaa selkeiten isoilla, kuten älytelkkareiden ja tablet-laitteiden ruuduilla. Vaikka kuvanlaatu onkin edellä mainituissa palveluissa pienempi kuin aikaisemmin, se ei vaikuta katselukokemukseen muulla tavoin. Tämä on kuitenkin makuasia.
Suosituksemme koteihin video- ja kuvapalveluiden katsomiseksi
- Puhelimet ja tablet-laitteet: Jos mahdollista käytä langatonta wifi-yhteyttä mobiilidatan sijaan, kun haluat katsoa videoita esimerkiksi jutussa mainittujen palveluiden kautta
- Tietokoneet, pelikonsolit, älytelkkarit sekä muut laitteet: Jos mahdollista kytke ne nettiin langallisesti, näin langaton wifi-yhteys vapautuu muille laitteille
- Laajakaistamodeemi: Sijoita mahdollisimman keskeiseen paikkaan, näin yhteys kattaa suurimman osan kotia. Jos modeemisi on esimerkiksi sähkökaapissa, ota se sieltä pois koska metallinen kaappi heikentää langatonta signaalia ja tämä vaikuttaa yhteyden laatuun ja nopeuteen
- Etätyöskentely: Käytä videoyhteyttä vain tarvittaessa. Näin vähennät netin kuormitusta, koska videoyhteys käyttää enemmän dataa kuin pelkkä ääniyhteys
MITEN TUNNISTAT Kiinteän ja mobiilikaistan TOISISTAAN
Oman yhteytesi voit tarkistaa katsomalla meneekö reitittimestä virtajohdon lisäksi seinäpistokkeeseen:
- verkkokaapeli (ethernet)
- puhelinkaapeli (DSL)
- antennikaapeli (kaapeliverkko)
Jos käytössäsi on mobiiliverkon modeemi, silloin laitteesta löytyy sim-kortti. 4G-modeemeissa saattaa olla ulkoiset antennit.
Jos sinulla on Telian toimittama laite, tarkemmat tiedot löydät näistä ohjeista:
Lisäksi on olemassa Hybrid-reititin, joka hyödyntää sekä kiinteää kaistaa että mobiiliverkkoa.
Mobiilidatassa puhelin tai tabletti ottaa nettiyhteyden suoraan tukiasemaan (vaatii sim-kortin). Wi-Fi-yhteydessä laite yhdistää nettiin kodin reitittimen kautta.
Laitteiden kytkentä kiinteään tai WiFi-verkkoon
Tarkista omasta tietokoneestasi onko siinä verkkokaapelille paikkaa (LAN-portti). Jos paikka löytyy, niin kytke tietokone verkkokaapelilla modeemiin tai reitittimeen. Näin takaat vakaamman yhteyden tietokoneellesi.
Lagattoman verkon määrittäminen WIN10
Wifin voit kytkeä päälle puhelimen asetuksista: Yhteydet > Wifi. Laita yhteys päälle ja valitse listasta haluamasi verkko ja paina verkon nimeä yhdistääksesi siihen. Jos verkko on suojattu, syötä wifi-yhteyden salasana ja paina yhdistä. Puhelin muistaa jatkossa käytetyn yhteyden ja yhdistää siihen automaattisesti wifin ollessa päällä puhelimen asetuksissa.
Huom! Eri puhelinmalleissa ja eri Android-versioissa näkymissä saattaa olla eroja.
Lue myös:
- Kansainvälisiä uutisia ja lastenohjelmia vapaassa katselussa huhtikuun loppuun
- Parhaat vinkit vapaa-ajanviettoon