Skip to main content

 



Iltalehti uutisoi 30.12.2015:



 



"Yölliset live-videot Periscopessa järkyttävät - lapsia pyydetty riisuuntumaan"



 



"10-13-vuotiaat tytöt lähettivät itsestään reaaliaikaisia videoita, joita katsoneet pyysivät erästäkin tyttöä riisumaan paitansa tai ainakin nostamaan sitä."



 



Tämä uutinen oli järkyttävä kenelle tahansa. Yhteisten pelisääntöjen sopiminen on yksi tapa jolla näiltä voi suojautua - lapsi tietää miten toimia missäkin tilanteessa tai ainakin hän uskaltaa kertoa mitä hän on kohdannut ja miten siihen pitää reagoida. Pelisääntöjen sopimisen lisäksi tiedoksesi että Telia Turvapaketin lapsilukon avulla voit määritellä lapsesi netinkäytölle esim. aikarajat (Android-laitteeseen ja tietokoneelle) ja näin estää jopa kokonaan yölliset videosessiot ja muut netin kautta toimivat palvelut.



 



Huom: Periscope ja muut vastaavat palvelut ovat hyviä ja hyödyllisiäkin palveluita, tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole missään nimessä dissata tai mustamaalata niitä vaan tämän blogin tarkoitus on lisätä tietoisuutta uhkakuvista joita nämä uudet palvelut voivat tuoda tullessaan.



 



---



 



Tiedätkö sinä mikä on Periscope?



 



Lyhyesti sanottuna se on sovellus, jonka avulla käyttäjä voi jakaa videokuvaa (puhutaan streaamaamisesta) vaikka omasta elämästään, reaaliajassa, kenen tahansa tietokonetta tai kännykkää käyttävän katsottavaksi.



 



Jos olet vaikka reissussa niin voit tehdä Periscopessa videolähetyksen ja näyttää puhelimen kameran välityksellä millaisessa hotellissa asut. Ja tämän livelähetyksen voi katsoa joko vain lähipiirisi tai sen voi katsoa kuka tahansa internettiä käyttävä ihminen. Periscopen avulla saat reaaliaikaisen kuva- ja ääniyhteyden minne päin maailmaa tahansa --> linkki



 



Periscopessa jaattua/tehtyä videota voi katsoa reaaliaikaisesti ja 24 tuntia esityksen päättymisen jälkeen.



Livelähetystä voi myös kommentoida, lähetyksen aikana siis ja videoista voi tykätä Facebookin tapaan. 



 



Periscopen suosio kasvaa koko ajan, samalla kuin muutkin reaaliaikaisen videokuvan streamauspalvelut kasvattavat suosiotaan. Videoblogaus on tämän päivän sana, ja esim. Periscope tuo niihin sen ulottuvuuden että yleisö sekä videolla esiintyvä ovat vuorovaikutuksessa keskenään lähetyksen aikana.



 



---



  



Meille syntyi esikoislapsi reilu vuosi sitten ja reaaliaikaisten videostreamauspalveluiden mukanaan tuomat lieveilmiöt koskettavat meitä vasta vuosien päästä (toivottavasti ei koskaan) mutta tiedoksi että jos haluatte turvata lapsenne niin siihen on olemassa muitakin keinoja kuin pelisääntöjen sopiminen ja uhista varoittaminen. Telia Turvapaketti tuo turvaa lapsesi netinkäyttöön:



 







  • Turvapaketin lapsilukon avulla voit asettaa Android-puhelimeen tai tietokoneelle aikarajat netin käytölle ja näin voit valvoa lastesi toimintaa paremmin kun netti on estetty esim. yöaikaan kokonaan


  • Lapsilukon avulla voit estää pääsyn haitallisille nettisivuille (estää mm. pornoa ja väkivaltaa sisältävät sivut




 



 



 



 



 



 



Voit tilata oman Telia Turvapakettisi täältä.

Itsekin käytän Periscopea ja en kyllä tommosiin ole törmännyt .


Videochattipalveluitahan on ollut jo pitkään. Muistan itsekin, kun yläasteella (n 10v sitten) mentiin koneluokassa erääseen palveluun ns. opettajan koneella, ja videotykistä taululle lävähti masturboiva mies...

 

Lähes mikä tahansa palvelu on vaarallinen, kun sen alkuperäinen, suunniteltu käyttötapa muuttuu käyttäjien keskuudessa. Onhan esimerkiksi kotimainen Habbohotel ollut toistuvasti otsikoissa palvelussa vaanivista namusedistä.

 

Nämä rajoituspalvelut ovat mainio keino turvata juuri lasten netinkäyttöä. Tietenkin netin käytön säännöt pitäisi sopia ihan yhdessä lasten kanssa. Näistä "kielletyistä hedelmistä" pitäisi pystyä keskustelemaan, tietenkin ottaen lapsen ikä ja kehitystaso huomioon. Jokainen varmasti ymmärtää, miten yleensä kaikki kielletty kiinnostaa ihmistä. Kai siinä on jokin jännityselementti kiinnijäämisen riskistä.


Ero 10v sitten PC:lle ilmeistyneille palveluille on se, että kun puhutaan älypuhelimista (tableteista) niiden kautta on helpompi lasten päästä palveluihin (joita voidaan kyttää myös ei lapsille sopivalla tavalla).

 

Tietyn ikäisten kanssa on kyllä keskustella 5-8v, mutta tämän ikäisten kanssa olen sitä mieltä, että: "Luottamus hyvä, kontrolli parempi", kuten Lenin sanoi jo aikoinaan.

 

Olen sitä mieltä, että aikuisten pitää ohjeistaa, keskustella, seurata, kontrolloida ja rajoittaa netin ja appsien käyttööä. Tähän on olemassa hyviä työkaluja. Itse olen käyttänyt Screentime- nimistä sovellusta, joka löytyy sekä Anroid, että Applen IOS- pohjaisille laitteille.

https://screentimelabs.com/

 

T: Tuokki


Periscopea en ole koskaan käyttänyt enkä varmaan tule jatkossakaan käyttämään. Facebook Live ominaisuutta olen kokeillut, mutta eipä sekään sen kummosempi ollut. :) Joten nämä "lähetä suorana" jutut saaneen jäädä minulta pois.

 

Videot ei ole mun juttu, kuvat sen sijaan on :smileytongue:


Vastaa