Skip to main content
Uutinen

Esittelyssä erilaiset tekoälyavustajat puhelimessa

  • 11. huhtikuuta 2025
  • 2 kommenttia
  • 82 katselukertaa
Esittelyssä erilaiset tekoälyavustajat puhelimessa
Forum|alt.badge.img+5

Tekoälystä ja sen kehityskaaresta puhutaan jatkuvasti. Puhelimessa on käytössä erilaisia tekoälyominaisuuksia. Esittelemäni tekoälysovellukset ovat saatavilla sekä Android- että iOS-käyttöjärjestelmään, ja muutamat tunnetuimmat tekoälytuotteet ovat saatavilla vain toiseen käyttöjärjestelmään. Tutustutaanpa tarkemmin yleisimpiin tekoälysovelluksiin. 

 

Tekoäly arjessa helpottaa elämää

 

Google Gemini: Googlen uusin multimodaalinen suuri kielimalli (LLM), joka pystyy käsittelemään ja ymmärtämään erilaisia datatyyppejä, kuten tekstiä, kuvia, videoita, ääntä ja jopa koodia. Gemini on suunniteltu tarjoamaan merkittäviä edistysaskeleita tekoälyn kehityksessä, ja se on Googlen tähän mennessä edistynein ja monipuolisin malli.  Gemini on integroitu myös Pixel 9a -puhelimeen, jossa se toimii tekoälyavustajana. Google on julkaissut Geministä useita maksuttomia versioita. Google 2.5 Pro -versio on uusin ja tämäkin siis saatavilla maksutta. 

 

Google Assistant: On ollut suosituimpia tekoälysovelluksia, joka auttaa käyttäjiä suorittamaan erilaisia tehtäviä, kuten asettamaan muistutuksia, hallitsemaan kodin älylaitteita ja etsimään tietoa. Google Assistant on Googlen kehittämä puheentunnistuksella toimiva virtuaaliavustaja. Se perustuu tekoälyyn ja pystyy käymään kaksisuuntaisia keskusteluja, toisin kuin Googlen aiempi virtuaaliavustaja Google Now. Google Assistant on korvattu aiemmin mainitulla Google Gemini -sovelluksella. 
 

ChatGPT: OpenAI:n kehittämä keskustelubotti, joka pystyy luomaan johdonmukaisia ja luovia vastauksia useilla kielillä. ChatGPT käyttää suurta määrtä tekstidataa, joka on kerätty eri lähteistä. Käyttö on nopeaa ja yksinkertaista. Apuja löytyy kirjoittamiseen sekä ideointiin. Maksullisessa versiossa ChatGPT Plus tarjoaa nopeamman vastausajan ja pääsyn uusimpiin ominaisuuksiin. Siinä on myös integroitu hakutoiminto, joka mahdollistaa verkkohakujen tekemisen suoraan ChatGPT:n käyttöliittymästä eikä sinun tarvitse siirtyä erikseen hakukoneeseen. Uusinta ChatGPT:ssä on GPT-4o-malli, jota myös GPT-40:ksi kutsutaan. Se osaa käsitellä tekstiä, ääntä, kuvia ja videoita syötteinä sekä tuottaa näiden kaikkia muotoja. Saa maksuttomana ja erilaisina maksullisina versioina (Plus, Pro, Team, Enterprise). 

 

 

Microsoft Copilot: Monitoimisovellus, joka integroi OpenAI-mallin ja mahdollistaa kuvien luomisen tekstikomennoilla. Sovelluksessa voit keskustella tekoälypohjainen avustajan kanssa automatisoimalla rutiinitehtäviä ja analysoimalla dataa. Se on suunniteltu toimimaan saumattomasti suosikkisovellustesi kanssa. Se voi antaa neuvoja, palautetta ja suoria vastauksia kysymyksiisi.

 

ELSA Speak: Sovellus, joka auttaa englannin oppimisessa tekoälyn avulla. Sovellus tarjoaa henkilökohtaisia keskusteluja, joissa käyttäjä voi harjoitella englannin puhumista ja saada välitöntä palautetta tekoälyltä. ELSA Speak käyttää ääntämisen tunnistusteknologiaa, joka on kehitetty erilaisten aksenttien perusteella, joten se pystyy tunnistamaan ja korjaamaan ääntämisvirheitä. Sovellus sisältää myös interaktiivisia pelejä ja haasteita, jotka tekevät oppimisesta hauskaa ja palkitsevaa. Maksullisessa Premium-versiossa on tarjolla laajemmat ominaisuudet kuten henkilökohtainen opintosuunnitelma ja tarkemmat palautteet oppimisesta. 

 

 

FaceApp: AI Photo Editor -sovellus, joka muokkaa valokuvia tekoälyn avulla. FaceAPP tarjoaa laajan valikoiman suodattimia ja efektejä. Voit esimerkiksi lisätä realistisen meikin, poistaa epäpuhtauksia, lisätä hiusten volyymia ja paljon muuta. Sovellus muuttuu maksulliseksi viikon käytön jälkeen.


LightIA eli LuzIA: Tämä sovellus toimii WhatsApp-yhteystietona, jonka avulla voit käyttää tekoälyä suoraan chateissasi. Palvelu on ilmainen, mutta viestirajoitettu suuren kysynnän takia. LuzIA:n käyttäminen WhatsAppissa on helppoa. Sen käyttöönotto on helppoa eli sinun tulee lisätä yhteystietoihisi puhelinnumero +34 613288116 ja aloittaa keskustelu lähettämällä viesti kyseiseen numeroon. Tällä hetkellä palvelu ei ole saatavilla suomenkielisenä. 

 

 

Youper: Englanninkielinen tekoälyllä toimiva terapiasovellus. Se auttaa käyttäjiä hallitsemaan stressiä, ahdistusta ja masennusta. Sovellus perustuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan (CBT) ja tarjoaa käyttäjille henkilökohtaisia keskusteluja, jotka voivat muuttaa päivän kulkua. Youper optimoi erilaisia terapeuttisia tekniikoita ja mukauttaa ne käyttäjän tarpeisiin ja tyyliin. Sovellus sisältää myös Premium-version, jossa on mielialan seurantaa ja päiväkirjan, joiden avulla käyttäjät voivat seurata tunteitaan ja löytää yhteyksiä tunteiden, toimintojen ja ajatusten välillä. Lisäksi Youper tarjoaa mindfulness- ja meditaatiotekniikoita, jotka auttavat rentoutumaan. Youperin avulla käyttäjät voivat myös seurata ja monitoroida oireitaan, kuten ahdistusta ja masennusta, ja saada oivalluksia kestävien parannusten tekemiseksi. Ilmaisversio tarjoaa pääsyn perustoimintoihin, kuten mielialan seurantaan, päiväkirjaan ja joihinkin mindfulness- ja meditaatiotekniikoihin. 

 

 

Innovatiiviset tekoälysovellukset iOS:lle

 

KnowItAll AI Chatbot on iOS-yksinoikeudella saatavilla oleva sovellus, joka tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden kysyä mitä tahansa ja saada vastauksia nopeasti ja intuitiivisesti. Toinen esimerkki on Wondershare Virbo, joka on AI-pohjainen tekstistä videoon -luontityökalu mahdollistaen henkilökohtaisten AI-avatarien luomisen ja videoiden tuottamisen.

Tunnetuin on Applen kehittämä virtuaaliavustaja Siri, joka on saatavilla vain iOs-laitteisiin, mukaan lukien siis myös Apple Watch-kellot. Siri osaa kääntää lauseita eri kielelle, myös suomeksi. Lisäksi Siri osaa vastata erillaisiin kysymyksiin, se osaa lähettää viestejä, soittaa puheluita ja lukea saapuneita viestejä ääneen käskyn saatuaan. Sirin avulla voit myös ohjata yhteensopivia älylaitteita kotona, kuten valoja äänikomennoilla. Sirin käyttö on maksutonta. 

 

Omia sovelluksia vain Androideille

 

Samsung Bixby: Samsungin virtuaaliavustaja, joka on saatavilla Samsung Galaxy -laitteissa. Bixby tarjoaa äänen tunnistusta, kuvantunnistusta ja integraatiota muiden Samsung-laitteiden kanssa. 

Photoleap: Tämä sovellus tarjoaa monipuolisia valokuvien muokkaustyökaluja, kuten taustojen vaihtamista, objektien poistamista ja taiteellisten kollaasien luomista. Photoleap hyödyntää tekoälyä parantaakseen kuvia ja tarjoaa käyttäjille laajan valikoiman suodattimia ja tehosteita.

 

 

Hyödylliset tekoälysovellukset arjen avuksi

 

Erilaisia sovelluksia löytyy, kuten Google Lens, joka perustuu näköteknologiaan. Käytät sitten kameraa tai valokuvia, se osaa myös skannata tekstiä ja kääntää vaikka ukrainasta suomen kielelle tekstit. Voit oppia tunnistamaan kasveja tai eläimiä kuvaamalla niitä ja selvittämällä, mikä eliö on kyseessä. Sovelluksen käyttö on maksutonta.

SmartLog on diabeetikoille suunnattu hyödyllinen sovellus. Se auttaa hallitsemaan ja seuraamaan verensokeritasoja sekä muita terveyteen liittyviä tietoja. Lisäksi sen saa suomenkielisenä. Pystyt jakamaan reaaliaikaista tietoa terveydenhuollon ammattilaisille, mikä parantaa hoitoa seurannan ja yhteistyön kautta. Käyttö on maksutonta.  

Lensa: Tekoälypohjainen työkalu, joka luo taiteellisia muokkauksia valokuvista. Palvelusta on saatavilla niin maksutoin kuin Premium-tasoinen maksullinen versio. Pystyt kuvista muokkaamaan taustoja ja kasvojen ihon sävyä. Pystyt poistamaan ei-toivottuja objekteja kuvista sekä sovellus tarjoaa laajan kattauksen erilaisia tehosteita. 

 

Tekoälyn hyödyt ja haitat

 

Tekoälyn kautta hankitulla tiedolla on valttina informaation nopeuden saanti ja helppous. Tekoäly herättää paljon keskustelua, ja erityisesti sen vaikutukset tulevaisuuteen, kuten työpaikkojen mahdollinen katoaminen ja määrälliset vaikutukset, askarruttavat monia. Aikaa pitää kulua paljon eteenpäin, jotta saisimme täysin tekoälyn toimivaksi ja luotettavaksi. Tekstipohjaisissa osioissa jokainen teksti pitää lukea läpi huolella joka tapauksessa ja oikaista sieltä havaittavat virheet. Väärä tieto voi lähteä leviämään kuin kulovalkea ja tämä voi johtaa harhaanjohtaviin päätöksiin. Kenellä on vastuu itseajavista autoista, jos tekoälyssä menee bitti poikittain ja kolarisuma on lopputuloksena. Suurin ongelma lienee se, että liiallinen luottamus tekoälyn antamiin tietoihin johtaa siihen, ettei ihmiset osaa enää kyseenalaistaa tietoja tai päätöksiä. 

Asiat voivat myös nopeutua arkisissa asioissa, kuten asiakaspalveluissa on käytössä ChatBot -palvelu, missä robotiikka taustalla vastaa asiakkaiden kysymyksiin reaaliajassa. Lääkärien ja kirurgien osalta tekoälystä on hyötyä tiukoissa leikkaustapauksissa, kun älydata on osana operaatioita. Lisäksi diagnoosien tekeminen helpottuu ja kuvantamisanalyyseissä tekoäly voi havaita sairauksien merkkejä nopeammin kuin ihminen. Koulutuksessa tekoäly avaa uusia mahdollisuuksia oppimiseen, mikä tarjoaa tehokkaampaa opetusta. Talotekniikassa on hyödynnetty älytermostaatteja ja valojärjestelmiä optimoimaan energiankulutusta ja tuoden säästöjä asiakkaille. 

Tekoälyllä on valtava potentiaali parantaa elämänlaatua ja tehokkuutta monilla eri aloilla. Tekoäly tuo helpotusta arkeen ja se on toimiva työkaveri, kunhan muistaa ettei tekoäly korvaa kokonaan ihmistä. 
 

Mitä mieltä olet tekoälystä? Onko se uhka vai mahdollisuus?

 

Lue lisää:

https://yhteiso.telia.fi/telian-ja-toimialan-uutiset-104/tekoaelyn-vaikutukset-tyoeelaemaeaen-36524https://yhteiso.telia.fi/laitteet-106/alexa-laita-sauna-paeaelle-ja-sammuta-valot-3190

 

kiisseli67
Virtuaalihahmo
Forum|alt.badge.img+7
  • Virtuaalihahmo
  • 14. huhtikuuta 2025

ChatGPT sitä tuli testattua tänään puhelimella kun pyysin sitä tekemään meidän kissasta ihmisversion ja tälläistä siitä tuli 😅

Tähän toiseen kuvaan pyysin, että se ihmisversio kissasta laitettiin pahvilaatikkoon 😄


kiisseli67
Virtuaalihahmo
Forum|alt.badge.img+7
  • Virtuaalihahmo
  • 15. huhtikuuta 2025

Pyysin samaa samasta kuvasta Google Geminiltä, piti pyytää useammalla lauseella englanniksi ennenkuin tulin ymmärretyksi 🤭

 


Vastaa