5G

5G-verkko on tulossa alueellesi – mistä sen huomaa ja miten se vaikuttaa tämänhetkisiin yhteyksiisi

5G-verkko on tulossa alueellesi – mistä sen huomaa ja miten se vaikuttaa tämänhetkisiin yhteyksiisi

Näytä ensimmäinen kirjoitus

110 kommenttia

Minulla on aikaa, ehkä, pyöritellä näitä laitteita ja eri sopimuksia. Eläkkeellä voi aikaansa kuluttaa ns.testailuun. Toki kaikila operaattoreilla yhteydet toimii, ja näyttää kartelli? toimivan. Melkein aina kerrotaa, parannuksia on tulossa lähiaikoina, aika venyy kuin purukumi. 😉>

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

Aikataulut riippuvat monesta eri tekijästä, joten niiden venyminen on aina mahdollista. Verkkojen rakennuksessa on monta eri vaihetta ja lupaprosessia, joten tarkkaa päivää esimerkiksi jonkun tietyn paikan tukiaseman käyttöönotolle tai parannukselle on joskus mahdotonta sanoa ainakaan kovin varhaisessa vaiheessa. Hyvä että testailet, sillähän se parhaiten selviää mikä toimii itselle parhaiten 🙂>

Kiitos vastauksista/selityksistä. Olin jo viime vuosisadalla tekemisissä näiden asioiden kanssa. Näyttää siltä, että ongelmat tai hidastavat tekijät ovat yhä samoja. Aiheetta enempään 🙄>

Kuuluvuuskartan mukaan tänne Vampulaan (kuuluu Huittisiin) olisi saatavana 5G:n peruskuuluvuus. Mitä se tarkoittaa käytännössä? Telian muiden sivujen mukaan osoitteeseeni olisi tarjolla vain 4G hybridi. Kaaplityömaakin oli tulossa tänne päin, mutta oli viimeksi nähdessäni kolmen kilometrin päässä.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

@boggivaunu Peruskuuluvuudella tarkoitetaan lähinnä sitä ettei täyttä signaalinvoimakkuutta voida odottaa, mutta osoitteessa ei tarvita lähtökohtaisesti lisäantenneja kohtuullisen kuuluvuuden saavuttamiseksi. Sisätiloissa voi kuuluvuudessa olla haasteita jos rakennuksessa on selektiivi-ikkunat. Ja tällaisella peruskuuluvuuden alueella voi toki olla yksittäisiä kohtia missä kuuluvuus on heikko. Parhaitenhan se selviää testaamalla. 

Puhuhut asiaa. Kaikesta huolimatta toivon, että meidän nurkilla näkyisi näkyisi Telian linkkejä, varsinkin  Espoon Porarinkadulla ;-))

Minulla on jo 5G-päätelaite, jonka kilpailija myi, kun väitti vastoin parempaa tietoa, että 5G on tulossa alueellemme. Voinko käyttää kokeilemiseen, jos saan sopivan SIM-kortin?

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

@boggivaunu Jos päätelaite on esim. Elisalta niin heillä on samat taajuudet käytössä kuin meilläkin, joten laite pitäisi toimia myös meidän SIM-kortilla. Jos laitteessa on SIM-lukitus niin sittenhän se ei toimi kuin sillä tietyllä kortilla. Eli pitäisi onnistua jos operaattorilukitusta ei laitteessa ole. 

Elisalta ostin. Täytyypä kysyä, kun maksoin saman tien koko laitteen.

Olipa puhelin hankittu Suomesta Telialta, Elisa tai Dna:lta niin varman kunkin yhtiön sim-kortit ko. puhelimessa toimii. Kyllä syylliset löytyy sylttytehtaalta ;-)) useinmiten ainakin minä tumpeloin ?

Käyttäjätaso 7

@Merja_J 

" Jos laitteessa on SIM-lukitus niin sittenhän se ei toimi kuin sillä tietyllä kortilla. Eli pitäisi onnistua jos operaattorilukitusta ei laitteessa ole. "

 

Suomessa ei ole ollut enää vuosikausiin myynnissä operaattorilukittuja puhelimia.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

@kustaa1967 Tässä tapauksessa ei ollutkaan tiedossa onko kyseessä puhelin. Eli ketjussa keskusteltiin yleisesti päätelaitteesta joka voi olla siis joku muukin kuin puhelin. Se on totta että operaattorilukittuja puhelimia ei ole ollut enää hetkeen. 

Käyttäjätaso 7

Eipä ole ollut muitakaan operaattorilukittuja päätelaitteita Suomessa myynnissä enää vuosiin.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Operaattorilukittuja ei ole ollut, mutta ominaisuuksiltaan rajoitettuja on. Esimerkiksi Huawei B818 modeemi toimii loistavasti DNA:n ja Elisan verkossa, mutta koska Telia ei ole laitetta itse myynyt, ei siihen ole tuotu sellaisia toimintoja, jotka kuitenkin ovat verkossa käytössä. Kilpureilla, koska ovat tuotetta myyneet, toiminteet löytyvät. Surullista, mutta tuo on nykyajan ”sim” lukitsemista.

Pöydällä nököttää Huawei H112-370, joka näyttää kuuluvan myös Telian tarjontaan

Päivittäisin mielelläni liittymän jo 5G versioon, mutta kun Oulussa verkko on hyvin puutteellinen, jopa pääväylien varrella. Reitti lentokentältä Oulun keskustaan on pahasti kesken. 
Toivoisin, että Rantavainion-Oulunlahden välistä 5G aukkoa saataisiin rakennettua pikaisesti valmiiksi. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

@Repe1969 Mukava kuulla että 5G kiinnostaa. Verkkoa modernisoidaan hurjalla vauhdilla, mutta tuohon Rantavainio-Oulunlahden väliselle alueelle ei ihan vielä ole 5G:tä tulossa. Jos haluat tarkemmin seurata verkkojen rakennusta, kannattaa ottaa seurantaan Rakenteilla olevat verkot -sivusto. Sieltä näet paikkakunta- ja aluekohtaisesti missä rakennustyöt ovat meneillään, ja mitä verkkoa minnekin ollaan parantelemassa. Myös työn alustava valmistumisajankohta on sivustolla kerrottu. 

Kunniamerkki +1

On kyllä erikoista, että esim Elisa, jonka kanssa Telian luulisi kilpailevan tosissaan Suomessa, on saanut rakennettua todella kattavan 5G -verkon Suomeen, mutta Telia on aivan lapsenkengissä tässä asiassa. Esim koko Etelä-Karjala on täysin musta aukko Telialle, mutta Elisalla rokkaa 5G, ja on rokannut jo pitkään. Puhelimissa ja tableteissa onkin onneksi Elisan 5G liittymät, kotinetin otin Telialta "5G" ominaisuuksin mukavaan tarjoushintaan, mutta eihän tänne ole edes suunnitteilla/rakenteilla koko 5G verkkoa! On kyllä erikoista, että näinkin iso talousalue on jäänyt Telialla aivan täysin pimentoon. Toivottavasti tähän tulee tänä vuonna parannus, tai vaihtuu kyllä kotinetti myös Elisalle jos ei ala kartat päivittymään tähän nykyaikaan.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +13

Olet @Mussejoo ihan oikeassa siinä, että Etelä-Karjalan alueelle ei vielä toistaiseksi 5G-verkko ole rantautunut. Tuo kuuluu Suomen Yhteisverkon alueeseen, eli sen rakentumista ja tiedotteita pääset lukemaan heidän sivuiltaan. Nythän tiedotteissa itseasiassa kerrotaankin 5G-verkon rantautuvan pian Puumalaan, Rautjärvelle ja Ruokolahdelle, eli pian rakennustyöt myös siellä suunnalla alkavat. Vaikka vielä tässä kohtaa oma paikkakuntasi ei tuolla näkyisikään, niin tilanne tulee varmasti vielä muuttumaan. 5G-verkkoa rakentuu koko ajan, ja en sanoisi meidän olevan lapsenkengissä sen osalta. Verkko kattaa jo runsaasti yli 3 miljoonaa ihmistä, ja 5G:n piirissä olevia paikkakuntia on jo pitkä lista, ja se kasvaa koko ajanToivotaan että pian oma paikkakuntasi näkyy myös listalla! Yhteisverkolla on mittavat rakennustyöt käynnissä Pohjois- ja Itä-Suomen alueella, ja niiden on määrä valmistua ensi vuoden loppuun mennessä. 

@Mussejoo 

 

No suurin osa pääkaupunkiseudustakin on Telian 5G yhteyden ulottumattomissa, niin en nyt ihan heti odottelisi Telialta sitä muuallekkaan hirveen laajasti. Elisan ja DNA:n 5G saatavuudet ovat täällä pääkaupunkiseudulla sitten ihan eri luokkaa kuin Telialla. DNA varmaan paras.

 

Ehkä Telia joskus herää kilpailuun mukaan. Onhan tämä jo nähty muissakin yhteystekniikoissa(esim. Valokuituyhteyksien korkeat hinnat ja pienemmät tarjottavat nopeudet), ettei Telia joko halua tai sitten ei ole kykyä kilpailla toistaiseksi.

 

Lähes kaikilla tutuilla täälläpäin on 5G joltain toiselta operaattorilta kotona, koska Telialla ei ole kuuluvuutta heidän koteihinsa.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +8

@Pte11  haastaisin hieman tätä tekstiä, sillä meillä on ihan tutkitusti hyvä 5G-verkko. On toki olemassa katvealueita, joista mieluusti kuulemmekin, jotta asiasta voidaan kirjata kuuluvuuspalautetta verkonsuunnitteluun.

Huittisten Vampulan voisi lisätä katvealueisiin. Kuuluvuuskartan mukaan 5G:n pitäisi yltää lähes asunnon kulmalle, mutta käytännössä ei yllä, eikä 4G:kään ole huippunopea. Purkista sen ei pitäisi olla kiinni.

Asun Oulun keskustan eteläpuolella, Rantavainiolla, noin 6km ydinkeskusta ja kovin valkoiselle näyttää 5G verkko. Toivoisin verkon rakentamiseen lisää nopeutta. Nyt ei ole mitään järkeä vaihtaa 5G liittymään. 

@HeikkiSul 

 

Olen itse jo vuosi sitten kertonut kotini ja työpaikkani osoitteen, kun 5g:tä ei ole. Ei ole mitään vuodessa tapahtunut. Vastaus oli silloin "ei valitettavasti ole suunnitteilla näille alueilla lähiaikoina"

 

Minulle myytiin silloin chatin kautta 5G liittymä ja nyt kun vihdoin riitti tää teidän huono 5G kuuluvuus ja koitin sitten vaihtaa toisen operaattorin liittymään, niin selvisi että liittymäni on vielä määräaikainen. No onneksi teillä jaa chateista logit ja niinpä kävin läpi tämän chatti keskustelun läpi jos muistini olisikin tehnyt tepposet ja todentotta ei ollut puhetta määräaikaisuudesta.

 

Vaikka esitin teille nämä todisteet, ette suostuneet määräaikaisuutta purkamaan. Olen nyt vajaa vuoden ajan maksanut turhasta ja olen vielä jonkun aikaa kiinni teidän liittymässä huijatun määräaikaisuuden vuoksi.

 

Olen tämän takia ollut muutamaankin kertaan tässä teihin yhteydessä  koskien 5G kuuluvuutta, jotta saisi rahoille vastinetta, kun ei voi määräaikaisuuden takia liittymää vaihtaa.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

@Repe1969Minä asun myös Oulussa, tosin huomattavasti etäämmällä keskustasta maaseudulla. Mulle soittelivat vasta Elisalta ja yrittivät kaupitella 5G-liittymiä, kun katsoin kuuluvuus karttaa niin pelkkää valkeaa näkyi 😅>

On minulla pääpuhelimessa Telian 5G-liittymä, toimii hyvin vaikka täällä vielä 4G:llä mennään tovin aikaa.

Mutta yhteisverkkoa ja 5G:tä odotellessa 😉>

Vastaa