Skip to main content

5G-verkkomme laajenee tällä hetkellä vauhdilla sen kattaessa jo yli 4,3 miljoonaa ihmistä ympäri Suomen. Parhaillaankin verkkoa rakentuu monella eri paikkakunnalla yhtäaikaisesti, ja työn valmistuessa pääset nauttimaan yhä nopeammista mobiiliyhteyksistä niin 5G- kuin 4G-verkossakin. Ennen verkon valmistumista saatat huomata käynnissä olevat muutostyöt alueellasi mobiiliyhteyksiä käyttäessäsi. Lue tästä artikkelista, mitkä seikat muutostyön paljastavat ja mitä mobiiliyhteyksillesi tapahtuu rakennustöiden tultua päätökseen.

 

5G-verkko rakenteilla alueellasi 

 

Kaikki rakenteilla olevat verkon kunnostus- ja parannustyöt näet kuuluvuuskartastamme. Oletuksena näet kartassa alueen tämän hetkisen kuuluvuuden, mutta klikkaamalla Rakenteilla -painiketta pääset näkemään juuri tuloillaan olevat parannukset sekä hiljattain valmistuneet verkon kunnostustyöt.

 

 

Symbolit kertovat sinulle, mitä verkkoa kunnostamme. Symbolia klikkaamalla pääset näkemään tarkemmin kartan vasempaan yläkulmaan ilmestyvästä laatikosta rakenteilla olevat verkon taajuudet ja sen, milloin työt ovat arviolta valmistumassa. Verkon parannus- ja kunnostustöiden yhteydessä mobiiliyhteydet saattavat ajoittain heikentyä tai pätkiä. Jos siis tiedät, että lähiseudullasi on verkon parannustyöt käynnissä ja huomaat, että yhteydet ovat alkaneet pätkiä tai hidastua, kannattaa aina ensin vilkaista osoitteellasi rakenteilla olevat verkot häiriökartan sijaan.

Milloin tuleva parannustyö sitten näkyy kartalla? Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että kun kaikki luvat rakentamisen suhteen ovat kunnossa ja arvioituun valmistumiseen on aikaa kolme kuukautta, parannustyö ilmestyy kartalle. Uudistamme verkkoja kuitenkin myös klusterimallilla, eli toisin sanottuna rakennamme koko alueen kerralla kuntoon kaikkien verkkojen osalta. Tällaisessa tilanteessa rakenteilla olevat parannukset ilmestyvät karttaan kvartaaleittain, eli kolmen kuukauden sääntö ei näissä kohteissa pidä suoraan paikkaansa.

 

5G-verkkoa rakentuu eri taajuuksin

 

Kuten voit huomata verkkokartasta, rakennamme 5G-verkkoa eri taajuuksilla. Eri taajuuksilla on keskenään erilaiset tehtävät ja erilaiset ominaisuudet. Esimerkiksi alla olevassa kuvassa verkkokartasta tukiaseman arvioidun valmistumisajankohdan yläpuolella mainitaan, että rakenteilla on 5G 3500 MHz:n taajuudella. Tämän lisäksi rakennamme 5G-verkkoa myös 700 MHz:n taajuudella. Mitä eroa näillä keskenään on?

 

 

Eri taajuudet vaikuttavat esimerkiksi kantamaan ja nopeuksiin. 3500 MHz:n taajuudella voit päästä 5G-verkossa jopa tuhannen megabitin huippunopeuksiin, mutta vastaavasti sen kantama on maksimissaan muutaman kilometrin. Näin ollen nopeimpiin yhteyksiin on mahdollisuus päästä jos olet tukiaseman lähettyvillä. 700 MHz:n taajuudella rakentuva 5G puolestaan kantaa toistakymmentä kilometriä, mutta yhteysnopeus jää joihinkin satoihin megabitteihin. Pitkän kantaman ansiosta 700 MHz:n taajuudella toimivaa 5G:tä rakennetaan etenkin haja-asutusalueille, ja tämä mahdollistaa entistä paremmat ja vakaammat yhteydet sellaisillekin seuduille, joissa on ajoittain kärsitty verkon hidasteluista tai pätkimisestä.

Hyvänä yleisenä ohjenuorana ja muistisääntönä eri taajuuksista puhuttaessa voidaan siis sanoa, että mitä korkeampi taajuus, sitä nopeampi yhteys, mutta lyhyempi kantama.

 

Rakennustyöt valmiina - mitä tapahtuu mobiiliyhteyksille

 

Kuten aivan artikkelin alussa jo kerroin, 5G-verkko ja sen rakentuminen tuovat positiivisia vaikutuksia myös 4G-verkkoon ja sen yhteysnopeuksiin. Nimittäin samalla kun rakennamme 5G-verkkoa, modernisoimme myös olemassaolevat 4G-tukiasemat ja tuomme niihin yllämainitut 700 MHz -taajuutta tukevat 5G-laitteet. Toki moniin mastoihin rakentuu näiden lisäksi myös nopea 5G 3500 MHz taajuudella. 

Vaikka sinulla ei siis vielä olisi 5G-laitetta ja/tai 5G-liittymää käytössäsi, lähistöllä olevan tukiaseman parannustöiden tultua päätökseen, peittoalue kasvaa ja myös alueen 4G-nopeudet kasvavat. Kasvaneiden nopeuksien hyödyntämiseen riittää, että sinulla on käytössäsi vähintään 4G-nopeuksia tukeva laite sekä liittymä. Jos nämä tukevat yhä vain enintään 3G-nopeuksia, kannattaa lukaista, miksi sinun olisi hyvä päivittää 3G-nopeuksia tukeva laite ja liittymä vähintään 4G-yhteyksiä tukevaksi.

Toki suurimmista nopeuksista mobiiliverkossa pääset nauttimaan hankkimalla itsellesi 5G-puhelimen ja liittymän. Rakenteilla olevia verkkoja tutkailemalla ja silmäilemällä pysyt ajan tasalla siitä, miten ja milloin verkon parannustyöt osuvat sinun alueellesi, ja miten ne mahdollisesti vaikuttavat yhteysnopeuksiin.

Jos huomaat, että alueellasi on vastikään kunnostustyö valmistunut ja yhteydet eivät silti toimi toivotunlaisesti, niin suosittelen ihan ensimmäiseksi käynnistämään laitteen uudelleen. Joissakin tilanteissa voi nimittäin olla, ettei laitteesi välttämättä yhdistäkään uuteen taajuuteen heti. Mahdollisiin reitittimiin kannattaa kokeilla resetointia siltä varalta, että taajuuslukitus on jäänyt asetuksista päälle. Jos nämä toimenpiteet eivät auta, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme.

 

Kuuluvuuskartasta saat paljon informaatiota

 

Kuuluvuuskartta antaa sinulle paljon informaatiota myös tämän hetkisistä alueesi mobiiliyhteyksistä. Kun kirjoitat haluamasi osoitteen siihen varattuun kenttään, näet suoraan esimerkiksi alueesi parhaimman saatavilla olevan verkkotekniikan. 

 

 

Yllä olevassa esimerkkikuvassa paras saatavilla oleva tekniikka on 5G 10-1000 Mbit/s nopeuden vaihteluvälillä, eli kyseisellä alueella on myös 3500 MHz taajuutta tukeva 5G-tekniikka. Kun saatavilla olevaksi nopeudeksi ilmoitetaan 10-450 Mbit/s, on käytössäsi 5G 700 MHz taajuudella. Voit siis kuuluvuuskartasta nähdä yhdellä silmäyksellä parhaimman mahdollisen nopeuden alueella, kuuluvuuden sekä yleissilmäyksen verkon peittävyyteen ja mahdollisiin katvealueisiin. Huomioithan kuitenkin, että kartta on suuntaa antava. Kaikista parhaiten pystyt toteamaan toimivuuden aina vasta paikan päällä, sillä mahdolliset esteet, rakennukset, sekä verkon ruuhkatilanteet eivät näy kartalla. 

 

 

 
Onko rakenteilla olevien verkkojen kartta sinulle jo entuudestaan tuttu? Onko sinulla jotakin tiettyä palautetta tai toivetta, millaiselta toivoisit kartan näyttävän?  Tulemme päivittämään karttaa tulevaisuudessa yhäkin asiakasystävällisemmäksi, joten kaikki saamamme palaute on meille erityisen tärkeää.
 
--
Lue myös:

 

Artikkelia päivitetty viimeksi 5.4.2023

Minulla on aikaa, ehkä, pyöritellä näitä laitteita ja eri sopimuksia. Eläkkeellä voi aikaansa kuluttaa ns.testailuun. Toki kaikila operaattoreilla yhteydet toimii, ja näyttää kartelli? toimivan. Melkein aina kerrotaa, parannuksia on tulossa lähiaikoina, aika venyy kuin purukumi. 😉>


Aikataulut riippuvat monesta eri tekijästä, joten niiden venyminen on aina mahdollista. Verkkojen rakennuksessa on monta eri vaihetta ja lupaprosessia, joten tarkkaa päivää esimerkiksi jonkun tietyn paikan tukiaseman käyttöönotolle tai parannukselle on joskus mahdotonta sanoa ainakaan kovin varhaisessa vaiheessa. Hyvä että testailet, sillähän se parhaiten selviää mikä toimii itselle parhaiten 🙂>


Kiitos vastauksista/selityksistä. Olin jo viime vuosisadalla tekemisissä näiden asioiden kanssa. Näyttää siltä, että ongelmat tai hidastavat tekijät ovat yhä samoja. Aiheetta enempään 🙄>


Kuuluvuuskartan mukaan tänne Vampulaan (kuuluu Huittisiin) olisi saatavana 5G:n peruskuuluvuus. Mitä se tarkoittaa käytännössä? Telian muiden sivujen mukaan osoitteeseeni olisi tarjolla vain 4G hybridi. Kaaplityömaakin oli tulossa tänne päin, mutta oli viimeksi nähdessäni kolmen kilometrin päässä.


@boggivaunu Peruskuuluvuudella tarkoitetaan lähinnä sitä ettei täyttä signaalinvoimakkuutta voida odottaa, mutta osoitteessa ei tarvita lähtökohtaisesti lisäantenneja kohtuullisen kuuluvuuden saavuttamiseksi. Sisätiloissa voi kuuluvuudessa olla haasteita jos rakennuksessa on selektiivi-ikkunat. Ja tällaisella peruskuuluvuuden alueella voi toki olla yksittäisiä kohtia missä kuuluvuus on heikko. Parhaitenhan se selviää testaamalla. 


Puhuhut asiaa. Kaikesta huolimatta toivon, että meidän nurkilla näkyisi näkyisi Telian linkkejä, varsinkin  Espoon Porarinkadulla ;-))


Minulla on jo 5G-päätelaite, jonka kilpailija myi, kun väitti vastoin parempaa tietoa, että 5G on tulossa alueellemme. Voinko käyttää kokeilemiseen, jos saan sopivan SIM-kortin?


@boggivaunu Jos päätelaite on esim. Elisalta niin heillä on samat taajuudet käytössä kuin meilläkin, joten laite pitäisi toimia myös meidän SIM-kortilla. Jos laitteessa on SIM-lukitus niin sittenhän se ei toimi kuin sillä tietyllä kortilla. Eli pitäisi onnistua jos operaattorilukitusta ei laitteessa ole. 


Elisalta ostin. Täytyypä kysyä, kun maksoin saman tien koko laitteen.


Olipa puhelin hankittu Suomesta Telialta, Elisa tai Dna:lta niin varman kunkin yhtiön sim-kortit ko. puhelimessa toimii. Kyllä syylliset löytyy sylttytehtaalta ;-)) useinmiten ainakin minä tumpeloin ?


@Merja_J 

" Jos laitteessa on SIM-lukitus niin sittenhän se ei toimi kuin sillä tietyllä kortilla. Eli pitäisi onnistua jos operaattorilukitusta ei laitteessa ole. "

 

Suomessa ei ole ollut enää vuosikausiin myynnissä operaattorilukittuja puhelimia.


@kustaa1967 Tässä tapauksessa ei ollutkaan tiedossa onko kyseessä puhelin. Eli ketjussa keskusteltiin yleisesti päätelaitteesta joka voi olla siis joku muukin kuin puhelin. Se on totta että operaattorilukittuja puhelimia ei ole ollut enää hetkeen. 


Eipä ole ollut muitakaan operaattorilukittuja päätelaitteita Suomessa myynnissä enää vuosiin.


Operaattorilukittuja ei ole ollut, mutta ominaisuuksiltaan rajoitettuja on. Esimerkiksi Huawei B818 modeemi toimii loistavasti DNA:n ja Elisan verkossa, mutta koska Telia ei ole laitetta itse myynyt, ei siihen ole tuotu sellaisia toimintoja, jotka kuitenkin ovat verkossa käytössä. Kilpureilla, koska ovat tuotetta myyneet, toiminteet löytyvät. Surullista, mutta tuo on nykyajan ”sim” lukitsemista.


Pöydällä nököttää Huawei H112-370, joka näyttää kuuluvan myös Telian tarjontaan


Päivittäisin mielelläni liittymän jo 5G versioon, mutta kun Oulussa verkko on hyvin puutteellinen, jopa pääväylien varrella. Reitti lentokentältä Oulun keskustaan on pahasti kesken. 
Toivoisin, että Rantavainion-Oulunlahden välistä 5G aukkoa saataisiin rakennettua pikaisesti valmiiksi. 


@Repe1969 Mukava kuulla että 5G kiinnostaa. Verkkoa modernisoidaan hurjalla vauhdilla, mutta tuohon Rantavainio-Oulunlahden väliselle alueelle ei ihan vielä ole 5G:tä tulossa. Jos haluat tarkemmin seurata verkkojen rakennusta, kannattaa ottaa seurantaan Rakenteilla olevat verkot -sivusto. Sieltä näet paikkakunta- ja aluekohtaisesti missä rakennustyöt ovat meneillään, ja mitä verkkoa minnekin ollaan parantelemassa. Myös työn alustava valmistumisajankohta on sivustolla kerrottu. 


On kyllä erikoista, että esim Elisa, jonka kanssa Telian luulisi kilpailevan tosissaan Suomessa, on saanut rakennettua todella kattavan 5G -verkon Suomeen, mutta Telia on aivan lapsenkengissä tässä asiassa. Esim koko Etelä-Karjala on täysin musta aukko Telialle, mutta Elisalla rokkaa 5G, ja on rokannut jo pitkään. Puhelimissa ja tableteissa onkin onneksi Elisan 5G liittymät, kotinetin otin Telialta "5G" ominaisuuksin mukavaan tarjoushintaan, mutta eihän tänne ole edes suunnitteilla/rakenteilla koko 5G verkkoa! On kyllä erikoista, että näinkin iso talousalue on jäänyt Telialla aivan täysin pimentoon. Toivottavasti tähän tulee tänä vuonna parannus, tai vaihtuu kyllä kotinetti myös Elisalle jos ei ala kartat päivittymään tähän nykyaikaan.


Olet @Mussejoo ihan oikeassa siinä, että Etelä-Karjalan alueelle ei vielä toistaiseksi 5G-verkko ole rantautunut. Tuo kuuluu Suomen Yhteisverkon alueeseen, eli sen rakentumista ja tiedotteita pääset lukemaan heidän sivuiltaan. Nythän tiedotteissa itseasiassa kerrotaankin 5G-verkon rantautuvan pian Puumalaan, Rautjärvelle ja Ruokolahdelle, eli pian rakennustyöt myös siellä suunnalla alkavat. Vaikka vielä tässä kohtaa oma paikkakuntasi ei tuolla näkyisikään, niin tilanne tulee varmasti vielä muuttumaan. 5G-verkkoa rakentuu koko ajan, ja en sanoisi meidän olevan lapsenkengissä sen osalta. Verkko kattaa jo runsaasti yli 3 miljoonaa ihmistä, ja 5G:n piirissä olevia paikkakuntia on jo pitkä lista, ja se kasvaa koko ajan




Toivotaan että pian oma paikkakuntasi näkyy myös listalla! Yhteisverkolla on mittavat rakennustyöt käynnissä Pohjois- ja Itä-Suomen alueella, ja niiden on määrä valmistua ensi vuoden loppuun mennessä. 


@Mussejoo 

 

No suurin osa pääkaupunkiseudustakin on Telian 5G yhteyden ulottumattomissa, niin en nyt ihan heti odottelisi Telialta sitä muuallekkaan hirveen laajasti. Elisan ja DNA:n 5G saatavuudet ovat täällä pääkaupunkiseudulla sitten ihan eri luokkaa kuin Telialla. DNA varmaan paras.

 

Ehkä Telia joskus herää kilpailuun mukaan. Onhan tämä jo nähty muissakin yhteystekniikoissa(esim. Valokuituyhteyksien korkeat hinnat ja pienemmät tarjottavat nopeudet), ettei Telia joko halua tai sitten ei ole kykyä kilpailla toistaiseksi.

 

Lähes kaikilla tutuilla täälläpäin on 5G joltain toiselta operaattorilta kotona, koska Telialla ei ole kuuluvuutta heidän koteihinsa.


@Pte11  haastaisin hieman tätä tekstiä, sillä meillä on ihan tutkitusti hyvä 5G-verkko. On toki olemassa katvealueita, joista mieluusti kuulemmekin, jotta asiasta voidaan kirjata kuuluvuuspalautetta verkonsuunnitteluun.


Huittisten Vampulan voisi lisätä katvealueisiin. Kuuluvuuskartan mukaan 5G:n pitäisi yltää lähes asunnon kulmalle, mutta käytännössä ei yllä, eikä 4G:kään ole huippunopea. Purkista sen ei pitäisi olla kiinni.


Asun Oulun keskustan eteläpuolella, Rantavainiolla, noin 6km ydinkeskusta ja kovin valkoiselle näyttää 5G verkko. Toivoisin verkon rakentamiseen lisää nopeutta. Nyt ei ole mitään järkeä vaihtaa 5G liittymään. 


@HeikkiSul 

 

Olen itse jo vuosi sitten kertonut kotini ja työpaikkani osoitteen, kun 5g:tä ei ole. Ei ole mitään vuodessa tapahtunut. Vastaus oli silloin "ei valitettavasti ole suunnitteilla näille alueilla lähiaikoina"

 

Minulle myytiin silloin chatin kautta 5G liittymä ja nyt kun vihdoin riitti tää teidän huono 5G kuuluvuus ja koitin sitten vaihtaa toisen operaattorin liittymään, niin selvisi että liittymäni on vielä määräaikainen. No onneksi teillä jaa chateista logit ja niinpä kävin läpi tämän chatti keskustelun läpi jos muistini olisikin tehnyt tepposet ja todentotta ei ollut puhetta määräaikaisuudesta.

 

Vaikka esitin teille nämä todisteet, ette suostuneet määräaikaisuutta purkamaan. Olen nyt vajaa vuoden ajan maksanut turhasta ja olen vielä jonkun aikaa kiinni teidän liittymässä huijatun määräaikaisuuden vuoksi.

 

Olen tämän takia ollut muutamaankin kertaan tässä teihin yhteydessä  koskien 5G kuuluvuutta, jotta saisi rahoille vastinetta, kun ei voi määräaikaisuuden takia liittymää vaihtaa.


@Repe1969Minä asun myös Oulussa, tosin huomattavasti etäämmällä keskustasta maaseudulla. Mulle soittelivat vasta Elisalta ja yrittivät kaupitella 5G-liittymiä, kun katsoin kuuluvuus karttaa niin pelkkää valkeaa näkyi 😅>

On minulla pääpuhelimessa Telian 5G-liittymä, toimii hyvin vaikka täällä vielä 4G:llä mennään tovin aikaa.

Mutta yhteisverkkoa ja 5G:tä odotellessa 😉>


Vastaa