Kaikki mitä sinun kannattaa tietää 5G:stä

  • 12 October 2021
  • 16 kommenttia
  • 297 katselukertaa

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +4

Telian 5G tavoittaa jo kolme miljoonaa suomalaista, joten kokosimme sinulle tuhdin tietopaketin 5G:stä. Päivitämme tätä 5G-pakettiamme jatkuvasti. Jos et tästä jutusta löydä vastauksia, annahan pian palautetta!

 

Mikä on Telian 5G-verkon kuuluvuus?

 

5G-verkkomme kattaa lokakuussa 2021 jo kolme miljoonaa ihmistä Suomessa ja laajennamme verkon peittoa kiihtyvää tahtia.

Tutustu tästä 5G-paikkakuntalistaan.

5G-kuuluvuuskartta kertoo vieläkin tarkemmin oman alueesi tilanteen juuri nyt. Löydät tiedon tästä.

 

Kuka rakentaa Telian 5G-verkkoa?

 

Telian ensimmäinen 5G-verkko avattiin Helsinkiin alkusyksystä 2018. Nyt verkko kasvaa nopeaa vauhtia. Rakennamme 5G-verkkoa yhteistyössä kotimaisen verkko-osaajan Nokian kanssa.

Verkon rakentamisessa on mukana satoja telialaisia ja pitkäaikaisia yhteistyökumppaneitamme.

Tässä hyvää tietoa ja tarinoita verkon rakentamisesta:

Jaana Lindfors pitää näpeissään 5G-verkon rakentajien aikatauluja ja euroja. Kahden pienen lapsen äiti sanoo, että 5G on pohja uudelle teknologialle, jonka avulla rakennetaan ekologisempaa Suomea.

 

Jussi Setälä on suunnitellut mobiiliverkkoja Telialla jo 20 vuotta. Kun näytöllä alkaa vilkkua taas yksi uusi 5G-tukiasema vihreänä, Jussi Setälä hymyilee leveästi ja suoristaa työtuolissa ruotoaan.

 

Harri Holma tietää ehkä eniten maailmassa mobiiliverkoista. Hän on ollut kehittämässä 3G-, 4G- ja 5G-verkkoja Nokian tutkimusyksikössä.

 

Vesa Sorjosella on tehtävä: pitää valtavat tavaravirrat ja jääkiekkoilijat järjestyksessä. Siinä sivussa hän suojelee ympäristöä yksi kilo ja tukiasema kerrallaan.

 

Viisi vuotta sitten Krista Korelinin elämässä tapahtui jotakin, joka sai hänet hakeutumaan meditoinnin pariin. Nyt Korelin on tuttu näky Helsingin edustan saarilla, joilta hän hakee joka aamu mielenrauhaa pystyäkseen kehittämään yli 200 alaisensa kanssa Suomen parhaat 5G-palvelut.

 

Kun Keijo Kantojärvi ei juokse suunnistusrastilta tai pesältä toiselle, hän lukee uutisia ja tutkii tilastoja. Niiden takaa pilkottaa uusi, 5G:n muovaama maailma.

 

Mistä löydän käyttäjien kokemuksia Telian 5G-puhelimista ja 5G-liittymistä?

 

Telia Yhteisössä voit lukea ja kommentoida 5G-aiheisia keskusteluja.

Voit myös lukea Telia 5G-lähettiläiden kokemuksia 5G-puhelimista. Lähettiläämme testaavat ja antavat Telialle palautetta 5G-laitteista ja liittymistä.

Media-alan yrittäjä Joonas Nieminen on ollut Euroopan parhaita e-sporttaajia. Hän sanoo, että 5G tuo verkkopelaamiseen huomattavia etuja. Niin se tuo myös hänen nykyiseen ammattiinsa kuvaajana.

 

Telia Yhteisössä nimimerkillä Sekunti tunnettu Ossi Huohvanainen on rauhallinen kissamies, joka syttyy 5G:n nopeudesta ja Fortnitesta.


Välivuosia opinnoissaan viettävä Heidi Einsbor nauttii täysillä elämästä juuri nyt, kun koulu on ohi ja koronapandemian rajoitukset ovat pitkälti poistuneet.

 

Mitä tarvitsen, jotta voin käyttää 5G:tä?

 

Päästäksesi 5G-verkkoon tarvitset 5G-teknologiaa tukevan puhelimen tai reitittimen sekä 5G-puhelinliittymän tai 5G-mobiililaajakaistan.

 

Mitä 5G-liittymä maksaa? Onko 4G-liittymä kalliimpi kuin 5G?

 

Täältä näet aina tuoreimmat 5G- ja 4G:n liittymähintamme ja voit vertailla hintoja eri nopeuksien mukaan.

https://kauppa.telia.fi/yksityisille/tuotteet/puhelinliittymat.aspx

 

Miten 5G-puhelin eroaa 4G-puhelimesta?

 

5G-puhelin ei ulkoisesti eroa 4G-puhelimesta mitenkään. Puhelimella soittaminen ei muutu, sen sijaan kaikki muu puhelimen hyöty- ja viihdekäyttö muuttuu. Isoin murros puhelimen käyttötavoissa syntyy 5G:n mahdollistamista uusista palveluista. 5G tuo lisäkapasiteettia, joka pienentää datasiirron viivettä ja parantaa käyttökokemusta. Pelaaminen ja videoiden katselu ovat jo nyt sujuvampia 5G:n ansiosta.

 

Mitä aiempia verkkoja meillä on ollut ja mitä niille tapahtuu?

 

Aikaisemmat verkot ovat 1G, 2G, 3G ja 4G. Neljäs G näki päivänvalon 2011 ja toi mukanaan mobiililaajakaistan arkeemme. 4G nopeutuu edelleen jatkuvasti. 5G-verkko ei korvaa 4G:tä, vaan siitä rakentuu vähitelleen ihan oma verkkonsa.

Samalla kun Telia rakentaa 5G-verkkoa, uudistetaan myös 4G-verkkoa nopeammaksi ja kattavammaksi.

 

Miten 5G-verkko eroaa 4G-verkosta?

 

5G:n-nopeus on moninkertainen verrattuna nykyiseen 4G-verkon nopeuteen. Lisäksi 5G-verkon etuina sen pienempi viive sekä parempi luotettavuus.

5G-verkon viiveaika eli latenssi on moninkertaisesti pienempi kuin 4G-verkkossa. Siksi se mahdollistaa esimerkiksi saumattomat pelikokemukset. Pienempi latenssi mahdollistaa myös erilaisten laitteiden etäyhteyden muodostamisen toisiinsa entistä paremmin. 5G:n käyttökatkot ovat hyvin vähäisiä. 5G-netti on huomattavasti luotettavampi kuin 4G-netti, mikä parantaa erittäin raskaiden sovellusten toimintavarmuutta.

 

Mikä on 5G-modeemi eli 5G-reititin?

 

Jotta voit ottaa kaiken irti huippunopeasta 5G-verkosta, tarvitset 5G-reitittimen. 5G-reitittimellä saat 5G-nopeudet käyttöösi kodin langattomaan wifi-verkkoon. Kasvatamme Teliassa 5G-verkkoamme nopeasti, joten se on saatavilla yhä useampaan suomalaiseen kotiin. Täältä voit tutustua 5G-modeemeihimme.
https://kauppa.telia.fi/kauppa/laitteet/reitittimet-ja-modeemit/5g-modeemit

 

Mikä on paras 5G-puhelin eli mikä puhelin sopii juuri minulle?

 

Kaikkien valmistajien uusimmat puhelimet ovat lähtökohtaisesti 5G-puhelimia.  5G-puhelinmallit voidaan jakaa kolmeen luokkaan: edullisiin, keskihintaisiin ja kalliimman hintaluokan puhelimiin. Kaikilta valmistajalta löytyy jokin malli eri hintaluokista. Puhelimen sopivuus juuri sinulle riippuu tarpeistasi, löydät varmasti sopivan mallin.

Tutustu Telia Yhteisön moderaattorin Merjan 5G-puhelinten vertailuun:

 

 

Mitä tarkoittavat 5G-puhelimessa merkit H+ tai E?

 

Tätä kysytään usein! Tässä ovat kaikkein tutuimmat symbolit, jotka näkyvät puhelimesi ruudulla:

5G = 5G-datasiirto, maksiminopeus jopa 1 000 Mbps 5G-verkossa*

4G tai LTE = 4G-datasiirto LTE-verkossa, maksiminopeus 150–300 Mbps riippuen alueesta ja verkosta

H+ = Erilaisia verkkotyyppejä, maksiminopeus 14–42 Mbps riippuen alueesta ja verkosta

3G = UMTS 3G-verkon datasiirto on 384 kbps

H = HSPA datasiirto 3G-verkossa maksiminopeus 7,2 Mbps

o = ei datayhteyttä 😁>
 

*5G-datansiirto vaatii toimiakseen 5G-liittymän ja 5G-puhelimen.


16 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Eilen pääsin puhelimella testaamaan kilpailjan 5G yhteyttä ja vau-efektiä ei päässyt syntymään. Kyylähän puhelin ulkona veti 600M liittymällä max 450 mutta upload oli luokattoman heikko, vain 10 M. Viive oli luokkaa 25 ms eli ei poikkea 4G:stä, eli se siitä viivettömyydestä.

Sisällä nopeudet romahti: 90 / 1 M. 

Eli lyhyesti voisi todta, että puhelimessa 5G liittymä on melko hyödytön, kun nopeudet sisällä tippuu melkoisen paljon ja 4G on sisällä parempi. Ei ole mitään järkevää syytä maksaa lisähintaa 5G-liittymästä puhelinkäytössä tällä hetkellä, kaupunkialueellakin tarvitaan 700 MHz verkkoa varmistamaan sisäkuuluvuutta. Ja kun 700 MHz 5G verkkoa ei ole, niin ei ole liittymälle tarvetta. Ulkomodeemilla 5G liittymällä voisi saada hyvän netin, jos tuo viive on ulkomodeemilla matalempi. 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Alkuperäisessä postauksessa ei ole kehdattu kertoa näköjään aivan kaikkea.. Otsikossa viitattiin, mutta ei selitetty mikä se E oikein on. No se E siellä puhelimen näytöllä tarkoittaa GSM EDGE-datayhteyttä, joka on todella hidas ja perustuu 2G verkkoon. E:n sijasta voi näkyä myös G (GPRS) joka on vieläkin hitaampi. Näitä tulee kuitenkin jatkossa näkymään yhä useammin ns. katvealueilla, kun 3G verkko (josta kertovat merkinnät H, H+ tai 3G) puretaan pois. Puhelin menee silloin 2G verkoon.

 

Puhelimen nettisymboleista lisää täällä.

 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +7

Ajattelemisen aihetta ja hetken tuumaustauko tämän 5G hypetyksen keskellä.

 

Ostitko jo 5G-liittymän? Todennäköisesti et hyödy sen nopeasta yhteydestä vielä hetkeen – uudet palvelut tulevat vasta lähivuosina 

 

Erittäin hyvin kirjoitettu artikkeli Ylen sivuilla. Suosittelen lukemaan ajatuksella.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Oli kyllä pitkästä aikaa Yleltä hyvä artikkeli. Toivottavasti luetun ymmärtäminen on ihmisillä tallella ja puhelin kaupassa vaaditaan myös hitaampia 5G liittymiä. Puhelinkäytössä ei ole tarvetta yli 50-100 M liittymille. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Ja useimmille riittäisi puhelimeen aivan hyvin 10 Mbit/s liittymäkin. Sitä satamegaista voi kokeilla, jos katselee virtuaalitodellisuussilmikolla 360° 4K videoita.

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +3

Oman perheen todellisuus on toisenlainen. Lieneekö syynä sitten laitteen tekniikan kehitys,  liittymän ominaisuudet, tai tukiasemien konfiguroinnit,  mutta vaihto 5G puhelimiin (iPhone XR -> iPhone 13 Pro Max) ja liittymiin (4G 100M -> 5G 300M) nopeutti ja sujuvoitti kaikkien appien toimintaa sijainnista riippumatta. Uudet 5G liittymät toimivat siis tehokkaammin myös 4G alueilla, niin paikallaan ollessa, kuin autolla liikkuessa.

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +3

Alaviitteenä voisi mainita, ettei verkon nopeusmerkkiä pidä sekoittaa joissakin DS puhelimissa Ensisijaisen ja Toissijaisen SIM kortin merkkiin 😉>

 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Uusi puhelin tehokkaammalla prossulla pitääkin tuntua nopeammalta. Ja myös liittymä voi tuntua nopeammassa puhelimessa paremmin. Mun pointtina on se, että 5G sisäkuuluvuuden ja ulkokuuluvuuden välillä on aivan liian iso ero 3500 MHz verkossa ja sisällä 4G verkossa saa isommat nopeudet. Ei se paljon lämmitä jos ulkona saat kovat hyvät nopeudet, miellellään käytän puhelinta sisällä.

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +3

Tämä on mitattu kerrostalohuoneiston sohvalla istuen. Täysillä, ja vähän ylikin, paukuttaa myös sisäkuuluvuus 5G:llä, joten en voi valittaa 😃>

 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Asut ilmeisesti lähellä 5G tukiasemaa kun noin hyvät nopeudet tulee sisällä. Itse en päässyt, mutta tukiasemaan on matkaa arviolta 800 metriä. Tällä alueella nykyisillä tukiasemasijainneilla ei tulla ikinä saamaan kunnon sisäkuuluvuutta 3500 MHz taajudella, joten odotellaan miten verkot kehittyy ja Iphone 12 minissä pysyy 4G liittymä, vaikka puhelin on 5G-laite

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Tuossa ylempänä kun oli linkki Ylen juttuun niin tällainen tuli interneteissä vastaan. Tuota samaa asiantuntijaa on haastateltu jo vuonna 2012. Hän toteaa Ylen haastattelussa, ettei 4G:tä tarvita mihinkään:

Asiantuntija kyseenalaistaa 4G-verkon nopeuden tarkoituksenmukaisuuden 


 


Onkohan sama ollut myös silloin, kun 3G juuri oli tulossa?

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Ihan aiheellinen tänäkin päivänä. Mihin puhelinkäytössä tarvitsee 300 M , 600M tai 1000M liittymää teknologiasta riippumatta. Miksi 5G:tä ei tuoda hitaampiin liittymiin teknologiana? Koska operaattorit haluavat rahastaa nopeilla (ja tarpeeettomilla) liittymillä. Pelkässä nettikäytössä tilanne on taas eri, eli jos käytetään esim reititintä. 

Lisäksi korkeammalla taajuudella sisäkuuluvuuden kanssa tulee haasteita ja se kallis ja nopea liittymä ei toimikkaan sisätiloissa hyvin. 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Niin, 5G on siinä mielessä vähän kyseenalainen juttu että mobiilikäyttöön, mihin se sopii hyvin se on liiankin nopea (toki se hidastuu käyttäjämäärien kasvaessa) ja sitten taas kiinteään käyttöön se on jaettuna yhteytenä ja ilman julkista IP-osoitetta sekä huonon stabiilisuutensa takia melko kelvoton. Puhelimessahan on riittänyt hyvin alle 100 Mbit/s netti, ainoa jolloin tulee paljon datasiirtoa on backupit levypalvelimelle ja tämäkin tapahtuu wifissä, eikä mobiilinetin kautta.

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +5

Ainakin Telia yhteyspisteen asiakassivulta on poistettu maininta ettei toimi 5G-verkossa. Eli siis toimiiko nykyisin 5G-verkossa? Entäs prointernet?

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Se on sit uutta jos niin. Ei tästä ole pitkä aika kun ihmeteltiin jotain kiinteäksi kotiliittymäksi tarkoitettua 5G:tä ja siellä sitä pingailtiin 10-verkon IP-osoitteilla. Kyse oli ihan viimeisen päälle tehdystä kiinteästä asennuksesta, joka maksoi vissiin aika paljon pelkäksi mobiililaajakaistaksi. Eli kuvitelisin että pitäisi olla niinku premiumia mutta silti ei julkista IP:tä ollut vielä silloin ainakaan. No, kyseiset asiakkaat käsittääkseni peruivat koko tilauksen kun toi IP juttu ei ollut suinkaan ainoa ongelma.


@tonde88 kirjoitti Ainakin Telia yhteyspisteen asiakassivulta on poistettu maininta ettei toimi 5G-verkossa. Eli siis toimiiko nykyisin 5G-verkossa? Entäs prointernet?



Yhteyspiste ja samaten Prointernet toimivat nykyisin myös 5G-verkossa 🙂>


 

Vastaa