Telian 5G tavoittaa jo kolme miljoonaa suomalaista, joten kokosimme sinulle tuhdin tietopaketin 5G:stä. Päivitämme tätä 5G-pakettiamme jatkuvasti. Jos et tästä jutusta löydä vastauksia, annahan pian palautetta!
Mikä on Telian 5G-verkon kuuluvuus?
5G-verkkomme kattaa lokakuussa 2021 jo kolme miljoonaa ihmistä Suomessa ja laajennamme verkon peittoa kiihtyvää tahtia.
Tutustu tästä 5G-paikkakuntalistaan.
5G-kuuluvuuskartta kertoo vieläkin tarkemmin oman alueesi tilanteen juuri nyt. Löydät tiedon tästä.
Kuka rakentaa Telian 5G-verkkoa?
Telian ensimmäinen 5G-verkko avattiin Helsinkiin alkusyksystä 2018. Nyt verkko kasvaa nopeaa vauhtia. Rakennamme 5G-verkkoa yhteistyössä kotimaisen verkko-osaajan Nokian kanssa.
Verkon rakentamisessa on mukana satoja telialaisia ja pitkäaikaisia yhteistyökumppaneitamme.
Tässä hyvää tietoa ja tarinoita verkon rakentamisesta:
Jaana Lindfors pitää näpeissään 5G-verkon rakentajien aikatauluja ja euroja. Kahden pienen lapsen äiti sanoo, että 5G on pohja uudelle teknologialle, jonka avulla rakennetaan ekologisempaa Suomea.
Jussi Setälä on suunnitellut mobiiliverkkoja Telialla jo 20 vuotta. Kun näytöllä alkaa vilkkua taas yksi uusi 5G-tukiasema vihreänä, Jussi Setälä hymyilee leveästi ja suoristaa työtuolissa ruotoaan.
Harri Holma tietää ehkä eniten maailmassa mobiiliverkoista. Hän on ollut kehittämässä 3G-, 4G- ja 5G-verkkoja Nokian tutkimusyksikössä.
Vesa Sorjosella on tehtävä: pitää valtavat tavaravirrat ja jääkiekkoilijat järjestyksessä. Siinä sivussa hän suojelee ympäristöä yksi kilo ja tukiasema kerrallaan.
Viisi vuotta sitten Krista Korelinin elämässä tapahtui jotakin, joka sai hänet hakeutumaan meditoinnin pariin. Nyt Korelin on tuttu näky Helsingin edustan saarilla, joilta hän hakee joka aamu mielenrauhaa pystyäkseen kehittämään yli 200 alaisensa kanssa Suomen parhaat 5G-palvelut.
Kun Keijo Kantojärvi ei juokse suunnistusrastilta tai pesältä toiselle, hän lukee uutisia ja tutkii tilastoja. Niiden takaa pilkottaa uusi, 5G:n muovaama maailma.
Mistä löydän käyttäjien kokemuksia Telian 5G-puhelimista ja 5G-liittymistä?
Telia Yhteisössä voit lukea ja kommentoida 5G-aiheisia keskusteluja.
Voit myös lukea Telia 5G-lähettiläiden kokemuksia 5G-puhelimista. Lähettiläämme testaavat ja antavat Telialle palautetta 5G-laitteista ja liittymistä.
Media-alan yrittäjä Joonas Nieminen on ollut Euroopan parhaita e-sporttaajia. Hän sanoo, että 5G tuo verkkopelaamiseen huomattavia etuja. Niin se tuo myös hänen nykyiseen ammattiinsa kuvaajana.
Telia Yhteisössä nimimerkillä Sekunti tunnettu Ossi Huohvanainen on rauhallinen kissamies, joka syttyy 5G:n nopeudesta ja Fortnitesta.
Välivuosia opinnoissaan viettävä Heidi Einsbor nauttii täysillä elämästä juuri nyt, kun koulu on ohi ja koronapandemian rajoitukset ovat pitkälti poistuneet.
Mitä tarvitsen, jotta voin käyttää 5G:tä?
Päästäksesi 5G-verkkoon tarvitset 5G-teknologiaa tukevan puhelimen tai reitittimen sekä 5G-puhelinliittymän tai 5G-mobiililaajakaistan.
Mitä 5G-liittymä maksaa? Onko 4G-liittymä kalliimpi kuin 5G?
Täältä näet aina tuoreimmat 5G- ja 4G:n liittymähintamme ja voit vertailla hintoja eri nopeuksien mukaan.
https://kauppa.telia.fi/yksityisille/tuotteet/puhelinliittymat.aspx
Miten 5G-puhelin eroaa 4G-puhelimesta?
5G-puhelin ei ulkoisesti eroa 4G-puhelimesta mitenkään. Puhelimella soittaminen ei muutu, sen sijaan kaikki muu puhelimen hyöty- ja viihdekäyttö muuttuu. Isoin murros puhelimen käyttötavoissa syntyy 5G:n mahdollistamista uusista palveluista. 5G tuo lisäkapasiteettia, joka pienentää datasiirron viivettä ja parantaa käyttökokemusta. Pelaaminen ja videoiden katselu ovat jo nyt sujuvampia 5G:n ansiosta.
Mitä aiempia verkkoja meillä on ollut ja mitä niille tapahtuu?
Aikaisemmat verkot ovat 1G, 2G, 3G ja 4G. Neljäs G näki päivänvalon 2011 ja toi mukanaan mobiililaajakaistan arkeemme. 4G nopeutuu edelleen jatkuvasti. 5G-verkko ei korvaa 4G:tä, vaan siitä rakentuu vähitelleen ihan oma verkkonsa.
Samalla kun Telia rakentaa 5G-verkkoa, uudistetaan myös 4G-verkkoa nopeammaksi ja kattavammaksi.
Miten 5G-verkko eroaa 4G-verkosta?
5G:n-nopeus on moninkertainen verrattuna nykyiseen 4G-verkon nopeuteen. Lisäksi 5G-verkon etuina sen pienempi viive sekä parempi luotettavuus.
5G-verkon viiveaika eli latenssi on moninkertaisesti pienempi kuin 4G-verkkossa. Siksi se mahdollistaa esimerkiksi saumattomat pelikokemukset. Pienempi latenssi mahdollistaa myös erilaisten laitteiden etäyhteyden muodostamisen toisiinsa entistä paremmin. 5G:n käyttökatkot ovat hyvin vähäisiä. 5G-netti on huomattavasti luotettavampi kuin 4G-netti, mikä parantaa erittäin raskaiden sovellusten toimintavarmuutta.
Mikä on 5G-modeemi eli 5G-reititin?
Jotta voit ottaa kaiken irti huippunopeasta 5G-verkosta, tarvitset 5G-reitittimen. 5G-reitittimellä saat 5G-nopeudet käyttöösi kodin langattomaan wifi-verkkoon. Kasvatamme Teliassa 5G-verkkoamme nopeasti, joten se on saatavilla yhä useampaan suomalaiseen kotiin. Täältä voit tutustua 5G-modeemeihimme.
https://kauppa.telia.fi/kauppa/laitteet/reitittimet-ja-modeemit/5g-modeemit
Mikä on paras 5G-puhelin eli mikä puhelin sopii juuri minulle?
Kaikkien valmistajien uusimmat puhelimet ovat lähtökohtaisesti 5G-puhelimia. 5G-puhelinmallit voidaan jakaa kolmeen luokkaan: edullisiin, keskihintaisiin ja kalliimman hintaluokan puhelimiin. Kaikilta valmistajalta löytyy jokin malli eri hintaluokista. Puhelimen sopivuus juuri sinulle riippuu tarpeistasi, löydät varmasti sopivan mallin.
Tutustu Telia Yhteisön moderaattorin Merjan 5G-puhelinten vertailuun:
Mitä tarkoittavat 5G-puhelimessa merkit H+ tai E?
Tätä kysytään usein! Tässä ovat kaikkein tutuimmat symbolit, jotka näkyvät puhelimesi ruudulla:
5G = 5G-datasiirto, maksiminopeus jopa 1 000 Mbps 5G-verkossa*
4G tai LTE = 4G-datasiirto LTE-verkossa, maksiminopeus 150–300 Mbps riippuen alueesta ja verkosta
H+ = Erilaisia verkkotyyppejä, maksiminopeus 14–42 Mbps riippuen alueesta ja verkosta
3G = UMTS 3G-verkon datasiirto on 384 kbps
H = HSPA datasiirto 3G-verkossa maksiminopeus 7,2 Mbps
o = ei datayhteyttä >
*5G-datansiirto vaatii toimiakseen 5G-liittymän ja 5G-puhelimen.