Kun Keijo Kantojärvi ei juokse suunnistusrastilta tai pesältä toiselle, hän lukee uutisia ja tutkii tilastoja. Niiden takaa pilkottaa uusi, 5G:n muovaama maailma. Kun me muut vasta arvailemme, niin Kantojärvi tietää jo, miksi ja miten uusi teknologia alkaa hiljalleen ohjata yhteiskuntaa.
”Kaikki tietävät, että 5G:stä tulee valtavirtaa, mutta emme tiedä, kuinka nopeasti se tapahtuu. Tilannetta muuttavat myös mustat joutsenet, kuten koronapandemia. Puhelimessa puhuminen oli pitkään ollut tasaisessa laskussa, mutta yht’äkkiä korona toi viime vuonna puheminuutteihin kaikkien aikojen ennätyksen”, Keijo Kantojärvi sanoo.
”Televiestintäala koskettaa isoja massoja – oikeastaan kaikkia maapallon ihmisiä – joten äkilliset muutokset ovat harvinaisia ja trendit selkeitä, ne voi melkein piirtää viivoittimella.”
Kaikki merkit viittaavat siihen, että 5G lyö itsensä läpi nopeammin kuin 4G. 5G-laitteet valtaavat jo nyt markkinoita ja verkkojen rakentaminen etenee vauhdilla. 4G:n eteneminen tapahtui mobiililaajakaistavetoisesti, kun taas 5G yleistyy puhelimien kautta: monen laitevalmistajan uudet mallit julkaistaan vain 5G-versioina ja 5G-laitteita löytyy jo edullisissakin puhelimissa.
”5G:n läpimurtosovellus puuttuu vielä. Ensi vaiheessa 5G tuo saataville entistä tehokkaammat yhteydet. Pian uusi teknologia tuo mukanaan sovelluksia, joista tulee isoja, arkeamme muuttavia ilmiöitä. 5G vähentää tiedonsiirron viiveen lähes olemattomiin, mikä tuo tilaa uusille kriittisille sovelluksille, mahdollistaa esimerkiksi itseohjautuvien autojen riittävän nopean reagoinnin.”
Pelaaminen ja suoratoistopalvelut vaikuttavat 5G:n kehitykseen
”Työnkuvani ytimessä on kuluttajatrendien ennakoiminen. Skannaan sitä, mitä Suomessa ja maailmassa on tapahtumassa. Esimerkiksi Etelä-Koreassa yli viidennes ihmisistä käyttää jo 5G-liittymää. Analysoin kehitystä liiketoimintojemme näkökulmasta: seuraan sekä globaalien markkinoiden kehitystä että kotimaisten kilpailijoiden tuloksia ja niiden merkitystä omalle liiketoiminnallemme”, Kantojärvi selittää.
Kun koronapandemia leimahti, Kantojärvi alkoi seurata aiempaa systemaattisemmin kansantalouden ja inflaation kehitystä. Oman toimialan tunteminen ei riitä, vaan mitkä tahansa murrokset voivat olla signaaleita, joilla on vaikutusta Telian toimintaan.
”Televiestintäalalle ominaista ovat tiiviit rajapinnat monelle muulle toimialalle. Lisäksi vaikkapa suoratoistopalvelujen kysynnän kehittymisellä tai pelaamisen trendeillä on iso heijastevaikutus tietoviestintämarkkinan kehitykseen”, Kantojärvi kertoo.
Kantojärvi kerää käyttämänsä datan pitkälti julkisista lähteistä, kuten tutkimuslaitosten ennusteista, Tilastokeskuksen julkaisuista ja kansainvälisen tietoliikennealan analyysi-, vertailu- ja konsulttiyrityksen Tefficientin raporteista. Myös pankkien korttimaksudata paljastaa paljon meistä suomalaisista.
Data muuttuu strategiseksi näkemykseksi laskennan ja analyysin avulla.
”Harvemmin työni on puhdasta lukujenmurskausta. Enemmänkin kyse on kokonaiskuvan hahmottamisesta. Tehtäväni on tuottaa näkemystä: joskus siinä onnistuu hyvin, välillä huonommin”, Kantojärvi hymähtää.
Maaottelu: Suomi johtaa Ruotsia 5G:ssä
Suomalaisten datan käyttömäärät ovat maailman mittakaavassa ylivoimaisia: suomalaiset käyttävät dataa keskimäärin kaksi gigatavua päivässä. Monessa maassa se riittää kuukauden ajaksi. Jopa Ruotsissa datan käyttö jää neljäsosaan Suomesta.
5G nopeuttaa datan liikkumista, mikä entisestään lisää datan käyttöä.
”Koronavuosi aiheutti selvän nousun. On kuitenkin vaikea erottaa sitä, mikä osa kasvusta johtui koronasta ja mikä 5G:n yleistymisestä”, Kantojärvi sanoo.
Vuosi 2020 oli ensimmäinen, jonka aikana 5G-verkkoa rakennettiin Suomessa merkittävällä volyymilla. Pian 5G kattaa jo kaksi kolmasosaa suomalaisista. Kattavuus on tällä hetkellä eurooppalaista kärkikastia. Rakas läntinen naapuri on meitä selvästi jäljessä.
”Ruotsi on yksi Euroopan hitaimpia 5G-etenijöitä: 5G-lisenssien huutokauppa myöhästyi ja saatiin järjestettyä vasta vuoden 2021 alussa. Ruotsi oli alun perinkin muita maita jäljessä, mutta Kiinaan liittyvät turvallisuusepäilyt siirsivät prosessia entisestään. Ruotsissa päädyttiin lopulta sulkemaan Huawei 5G-verkon ulkopuolelle tietoturvasyistä.”
Suunnistus yhdistää kaveriporukan
Analyytikon rakkain harrastus on suunnistus. Lajissa Kantojärveä viehättää liikunnallinen ja älyllinen haaste, joka irrottaa sopivasti päivän pohdinnoista.
”Kun illalla menee rasteille, työasiat on pakko jättää sikseen ja keskittyä karttaan ja maastoon.”
Kantojärvi käy joka vuosi kaveriporukan kanssa suunnistamassa Jukolan viestissä. Traditio on jatkunut opiskeluajoista asti.
”Viime vuonna perinne katkesi koronan takia, mutta optimisteina olemme jo tilanneet junaliput kesäkuuksi Rovaniemelle”, Kantojärvi sanoo.
Kantojärvi on hullaantunut myös pesäpalloiluun. Hän harrasti lajia juniorina ja palasi sen pariin höntsäporukassa kolme vuotta sitten.
”Koskaan emme ole pelanneet yhtä paljon kuin viime keväänä, kun korona sulki sisäharrastukset ja katkaisi myös työkontaktit.”
Mahtaako 5G:n murros ulottua niinkin perinteisiin lajeihin kuin suunnistukseen ja pesäpalloiluun? Se jää nähtäväksi.
5G numeroina:
|
Teksti: Soili Helminen, Janne Kaijärvi
Kuva: Otto Uotila
--
Rakennamme mobiiliverkkoamme yhdessä kotimaisen kumppanin kanssa suomalaisten käyttöön. Tutustu meidän kaikkien turvaverkkoon.
Tutustu myös muihin turvaverkkosisältöihin: