Skip to main content

Vesa Sorjosella on tehtävä: pitää valtavat tavaravirrat ja jääkiekkoilijat järjestyksessä. Siinä sivussa hän suojelee ympäristöä yksi kilo ja tukiasema kerrallaan. ”Tämä on se minun palaseni maailman pelastamisessa”.

Vesa Sorjosen ihannemaailmassa kaikki asiat ja tavarat ovat järjestyksessä omissa laatikoissaan ja jokaisen laatikon päällä on oikea nimilappu. Telian logistiikasta vastaavalle miehelle työ on tapa pelastaa maailmaa.

 

”Ihminen on hamsteri”, Vesa Sorjonen sanoo. Eipä uskoisi hamsteriksi miestä, joka työkseen huolehtii siitä, että tuhansien kilojen tavaravirrat liikkuvat oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Yksityiselämässä saa kai antaa vähän tilaa keräilyvietille.

 

Sorjosen sydämessä on aina paikka vanhoille puhelimille. Hän on kerännyt niitä vuosien mittaan useita kymmeniä. Aiemmin puhelimille oli kotona jopa oma vitriini. Sorjonen muistaa mallit ja ominaisuudet kuin rakkaiden lasten lempinimet.

 

Työpaikallaan Vesa on jämptin miehen maineessa: mikään ei jää lojumaan, vaan tavara kulkee ja tietää paikkansa.

 

”Epäjärjestys ottaa päähän”, hän tunnustaa.

 

”Tämä on se minun palaseni maailman pelastamisessa”

 

Sorjonen kollegoineen vastaa muun muassa siitä, että puretun tukiaseman osat, kuten radioyksiköt tai antennit, päätyvät joko käyttöön uudestaan tai varaosiksi. Näin säästetään rahaa ja aikaa.

 

Jos osat eivät enää sovellu uudelleen käytettäviksi, ne puretaan. Jalometallit ja muut materiaalit erotellaan ja käytetään uudelleen. Elektroniikkaromua matkustaa konttikaupalla Telialta Heinolan Kuusakoski Oy:lle kierrätettäväksi. Myös romukontin sisällön pitää vastata rahtikirjan tietoja, jotta jatko sujuu ongelmitta.

 

”Yhdestä uudistetusta tukiasemasta voi tulla tuhat kiloa tavaraa, joka pystytään hyödyntämään uudelleen noin 90-prosenttisesti”, Sorjonen sanoo. Vastuullinen kierrättäminen on taloudellisesti fiksua ja tuntuu oikealta. Kun mielessä on omien 8- ja 6-vuotiaiden lastenlasten tulevaisuus, Sorjonen ei kaipaa yhtään uutta jätevuorta vaan entistä ekologisempaa ajattelua:

”Tämä on se minun palaseni maailman pelastamisessa.”

 

Hän tunnustaa olevansa sen verran intohimoinen kierrättäjä, että kotona taloyhtiön kartonkikeräykseen ei jää yhtään pahvilaatikkoa litistämättä. Tai jos jää, naapurit saattavat kuulla siitä jälkeenpäin.

 

”Olen iloinen, että olen pysynyt kehityksessä mukana”

 

Oli vuosi 1984, kun Sorjosen poika meni töihin Pieksämäellä Posti- ja Telelaitokselle Kaakkois-Suomen telepiiriin. Hän oli vasta valmistunut markkinointimerkonomi. Se oli aikaa, jolloin laskut maksettiin pankin tiskillä ja puhelimeen vastattiin siellä missä puhelin oli – siis kotona tai työpaikalla.

 

37 vuotta myöhemmin maailma on toisen näköinen. Telekommunikaation kehitys on kuusikymppisen Sorjosen elämänkaaren iso mullistus. Hänen työtehtävänsä ovat kehittyneet yhtä jalkaa viestintäteknologian kanssa.

 

”Olen iloinen, että olen pysynyt kehityksessä mukana. Niin isot myllerrykset on nähty”, Vesa Sorjonen sanoo.

 

Toisaalta peruskuvio on sama: tavarat kulkevat kumi- tai rautapyörillä, ja hyvä suunnittelu takaa sen, että ne saapuvat asentajille juuri oikeaan aikaan. Kun aikataulutus on kunnossa, asentajat eivät joudu seisomaan tumput suorina, vaan Telian 5G-asemat nousevat suunnitellusti ympäri Suomea.

 

Kypärä päähän, katse kiekkoon

 

Vapaa-ajallaan Sorjonen nähdään usein mustavalkoisessa raitapaidassa jääkiekkotuomarina junioreiden ja harrastajamiesten peleissä. Vesa on tuominnut noin sata peliä kaudessa yhdentoista vuoden ajan. Se tarkoittaa 5–6 peliä viikossa, ja jokainen peli noin 90 minuutin luisteluaikaa. Kunto pysyy hyvänä.

 

Jääkiekkotuomariksi Sorjonen kasvoi omien poikien pelejä seuratessaan. ”Kun vaimo oli aikansa kuunnellut minua siinä kaukalon laidalla huutamassa ja neuvomassa, hän osti minulle pillin. Sanoi, että kun kerran tiedät ne säännöt niin hyvin, ala sitten tuomariksi.”

 

Nyt Sorjonen asuu Vantaalla kahdestaan vaimonsa kanssa. Hänen uusperheessään on kuusi lasta ja kaksi lapsenlasta. Korona-aikana on pitänyt keksiä korvaavia liikuntamuotoja, kun hallin ovet pysyvät säpissä. Ankarat vieroitusoireet jääkiekosta vievät hiihtoladuille ja kävely- ja pyörälenkeille.

 

Tuomaroinnissa tärkeintä on oikeudenmukaisuus.

 

”On oltava äärettömän rehellinen niin itselleen kuin pelille. Suosikkeja ei saa olla. Tuomarin tehtävä on huolehtia, että kaikki pelaavat turvallisesti ja sääntöjä noudattaen.”

 

Keskittyminen peliin tyhjentää pään työasioista, ja kaukalossa oppii paljon ihmismielen kiemuroista.

 

”Pelin vaatima äärimmäinen keskittyminen auttaa harjoittamaan itsehillintää. Siitä on hyötyä myös työelämässä: kun tilanne on intensiivinen ja kaikkien syke korkealla, on parasta pysyä itse viileänä.”

 

Teksti: Leeni Peltonen, Janne Kaijärvi

Kuva: Otto Uotila

 

--

 

Rakennamme mobiiliverkkoamme yhdessä kotimaisen kumppanin kanssa suomalaisten käyttöön. Tutustu meidän kaikkien turvaverkkoon.

Tutustu myös muihin turvaverkko-sisältöihin:

 

Hyvä, että kierrätys toimii ja uusiokäytetään mahdollisimman paljon, voisikohan vanhoja tukiasemia myydä kehitysmaihin niin ei tarvitsisi raaka-aineena hyödyntää?

 

Miten muiden laitteiden kierrätys? Olisin valmis ostamaan ihan vaikka koristeeksi vanhaa puhelinkeskusta ja kiinostaa kylläkin lähes kaikki muukin käytöstäpoistuva esim. DSLAM ja vanhat kytkimet jne. Iloisena menisin Telian elektroniikka konttia tutkimaan ja keksimään tavaralle uusiokäyttöä lisää.


@samivdsl Hyvä kun kysyit, nämä jäi meillä artikkelissa käsittelemättä 🙂>



 



Myymme vanhentunutta, mutta käyttökelpoista tekniikkaa eteenpäin, esimerkiksi EU-alueelle. Puramme DSLAM:it varaosakäyttöön ja hyödynnämme ne omassa käytössä niissä kohteissa, joissa samaa tekniikkaa on vielä käytössä.



 



Ymmärrämme esimerkiksi harrastajien näkökulman ja tarpeen, mutta myymme tekniikkaa yrityksille koska näin voimme varmistaa, että se myös päätyy uusiokäyttöön ja/tai raaka-aineeksi.


Kuusakoskelle päätyvät menee kaikki murskaimeen. Se on kaikista suurinta luonnonvarojen tuhlausta mitä ikinä tiedän. Elektroniikan komponenttien valmistaminen kuluttaa nimittäin aivan tuhottomasti arvokkaita luonnonvaroja ja sen tilalle mitä Kuusakoski murskaa tulee tietenkin uutta elektroniikkaa tilalle. Niinpä kerran valmistettua ei saisi tuhota niin pitkään kun vaan niistä on ikinä mihinkään käyttöön. Kuusakoskelle menee joka päivä ihan käyttökelpostakin tavaraa.

 

Myös EU:n kierrätysdirektiivit määräävät että mm. SER-romu tulisi ensisijaisesti käyttää siinä tarkoituksessa, mihin ne on tehty taikka purkaa varaosiksi yms. Teliahan saisi jopa rahaa niistä kun möisi pois esim. eBayssa. Silti suomessa ensisijaisena on murskaus. Vai oletteko nähneet muka Kuusakosken myyvän komponentteja/varaosia? Niin, en minäkään...

 

Kehitysmaat olisi tosiaan parempi vaihtoehto tai esimerkiksi harrastajat. Moni varmasti ostaisi / ottaisi vastaan esim. gigabit...10-gigabit kytkimiä mielellään. Telian käyttämissä laitteissa (ainakin mitä mulle asennettiin) on MTBF yli 40 vuotta, joten niillä olisi vielä tosi hyvin käyttöikää jäljellä. Tuo, että pitää muka varmistaa uusiokäyttö on käytännössä sitä että halutaan varmistaa laitteiden tuhoaminen, etteivät joudu esim. kilpailijoiden käyttöön. Kuusakoskihan ei edusta juurikaan uusiokäyttöä. Otetaan elektroniikasta muutama jalometalli talteen joita niissä on tosi vähän ja dumpataan loput jonnekin tai poltetaan.

 

Muualla maailmassa esim. USA:ssa onneksi sentään tajutaan ympäristöasiat. Voit ostaa esim. eBayn kautta lähes mitä vain maan ja taivana väliltä kun kyse on esimerkiksi puretuista varaosista. Itsekin olen ostanut monta lähiverkon kytkintä eBaysta käytettynä ja niissä on ollut Ciscon elinikäinen takuu ja ovat olleet edelleen tuettuja malleja, joihin saa päivityksiä. Suomessa nämäkin päätyisivät Kuusakoskelle murskattavaksi.


@TeroReHyvä, että Telia sisäisesti käyttää, mutta ainahan sitä toimivaa tulee käytöstäpoistettua ja kaikkea tuskin saa myytyä tai edes halutaan myydä. Esimerkkinä esim. UPS-akustot ne pitäisi uusia ennenkuin ovat huonot ja kun ovat huonot ne soveltuvat yleensä samaksi ajaksi esim. aurinkopaneeliakustoksi ja vasta silloin ne on loppuun käytettyä.

 

Y-tunnus löytyy kehen otan yhteyttä? Täällä keski- pohjois-Suomen alueella liikun niin mielellään lähialueilta voisin käydä vaikka itse purkaen uusiokäyttöön soveltuvia laitteiteita purkamassa. En kyllä mitään kokonaista puhelinverkon purkua ala tekemään, mutta pienempiä yksittäisiä kohtia tai jos pääsee valitsemaan rusinat päältä. Yritin jo kerrattain eräältä yrittäjältä kysellä purettuja puhelinverkon metalli koteloita, meni liika hankalaksi ja ne pääty raaka-aineeksi. Purettuja pylväitä on kyllä tullut ostettua suoraan Telialta.

Todella vanhan tekniikan museointi olisi kyllä järkevää, juurikin niiden puhelinkeskuksien vaikka rikkinäisenä, vielä on puhelinmuseo on käymättä, jos sitä pääsee kun korona hellittää.

 

@SINADPuhut asiaa, Kuusankoskelta saa ennen murskausta ostettua jos on oikeaan aikaan liikkeellä ja sopiva henkilö, joka voi myydä. Tarvii Y-tunnuksen esim. kaikenlaista rautapalkkia ja muuta monikin yrittäjä hakee kuusankoskelta huomattavasti edullisempaan hintaan, mutta omalta osalta tuo kuusankosken elektroniikka piste niin kaukana, että menee hankalaksi ja pahimmassa tapauksessa Telia ostanut oikein murskaus palvelun, niinkuin osa yrityksistä tekee. Olen nähnyt kun eräässä yrityksessä 4 vuottavanhoja tietokoneita on päätynyt kuusankosken konttiin, johon ostettu murskauspalvelu. Koneet oli täysin toimivia, jopa ihan uudenverosia, kamalaa luonnonvarojen tuhlausta. Itselle kyllä kelpaa 100M ja jopa 10M kytkimet, olisi eräs kohde johon 10M riittäisi ja alue ukkosherkkää niin ei oikein uusia laitteita viitsisi laittaa.

 

Huom. Ciscon takuu päättyy kun laitteen omistaja vaihtuu eli jos Cisco tietää omistajan niin ei onnistu varaosien saanti ilmaiseksi.


@samivdsl palaan asiaan tuon suhteen, että mitä kautta käytöstä poistettuja kamoja voisi lähteä kyselemään. En saanut vielä tähän mennessä vastausta, palaan kun saan 🙂>


Voisin myös tarjota kodin 10 Gbit nopeusluokan räkkikytkimille, jos sellaisia on menossa murskaukseen. Ei tarvia olla joka portti 10 Gbit, vaan sellaisia missä on esim. 2...4 kpl. 10 Gbit SFP+ kuituportteja ja loput giga ethernettiä kuparilla. Eniten himoitsisin esim. Cisco 350X tai 550X malleja, niiden hallinnointi kun olisi ennestään tuttua.

 

Kolmella kappalella päivittäisin nykyisen sisäverkon rungon 10 Gbit aikaan, yksi näistä olisi tosin oltava PoE-malli. Mulla on aika vahva "kutina" että juuri tämän tasoista kytkintä alkaa nyt Telialla jäädä romuksi 5G päivitysten takia.

 

Eikä haittaa jos maksaakin vähän. Jossain välissä tulen näitä kuitenkin hankkimaan eBayn kautta, vielä ei ole kauhea kiire 10 Gbit päivityksellä mutta sinänsä kuidut olisi valmiina joten se olisi aika helppo tehdä jos jostain tulisi tällaista tavaraa tarjolle.

 

Y-tunnus mulla on, mutta ei vakituista toimintaa siinä juuri nyt. Jos tämä on joku ongelma niin sitten voin kierrättää jonkun firman esim. työnantajan kautta nämä. Voin kunniani kautta taata, että tulevat järkevään käyttöön, jossa ne käytetään loppuun asti ja jos tulee tarve vaihtaa sitä ennen, niin etsin niille uuden kodin tai jos vikaantuvat niin menevät SER:iin.

 

Olisihan se jo ympäristönkin kannalta järkevintä jos tällaiset jäisi käyttöön EU:n direktiivin mukaisesti niiden alkuperäisessä tarkoituksessa, sen sijaan että ne murskataan ja meikäläinen tilaa samaan aikaan eBayn kautta samanlaisia käytännössä USA:sta asti, josta ne roudataan toiselta puolelta maapalloa tänne lentorahtina - joka ei ole päästötöntä sekään.


@samivdsl & @SINAD sekä muut, palaan kommentteihinne koskien käytöstä poistettujen laitteiden murskaamista.



 



Kuten todettua niin käytämme itse käyttökelpoista tekniikkaa, ihan sellaisenaan tai varaosina. Jos lopuille laitteille on kysyntää niin myymme myös tekniikkaa eteenpäin valikoiduille kumppaneille. Jos jotain kamaa jää ns. ”yli” niin toimitamme ne Kuusakoskelle.



 



Jos puhutaan esimerkiksi jutussa mainituista tukiasemista niin Kuusakoski purkaa ne käsin ja ottaa sieltä talteen muun muassa piirikortit ja murskaa ne. Tämän jälkeen he toimittavat materiaalin jatkokäsittelyyn yhteistyökumppaneilleen jotka erottelevat niistä talteen muun muassa jalometallit. Tukiasemien kohdalla kaikki materiaalit voidaan hyötykäyttää uudelleen, tavalla tai toisella.



 



Käytöstä poistetun tekniikan myymisestä. Sain kuulla, että meillä on tällä yksi valikoitu kumppani, jolle myymme vanhaa tekniikkaa. Meillä on korkeat vaatimukset, joita kumppanimme tulee täyttää, jotta voimme varmistaa ympäristöystävällisyyden sekä tietoturvallisen käsittelyn kaikille materiaaleille. Ja näin myös tiedämme, minne laitteet päätyvät.



 



Kuusakoski kun on mainittu useaan kertaan kommenteissa niin mainitsen myös, että toimitamme heille esimerkiksi erilaisia näyttöjä, jotka Kuusakoski myy eteenpäin. Kuusakoski OY myy myös muidenkin asiakkaiden vanhaa käytöstä poistettua tekniikkaa eteenpäin. He murskaavat vain sellaista materiaalia, jonka asiakas haluaa murskattavan. Mutta vaikka materiaalia murskataankin niin se ei ole koko totuus. Matka ei pääty tähän, koska tämän jälkeen materiaali lajitellaan, joko heillä itsellään tai yhteistyökumppaneillaan. Eri raaka-aineet otetaan talteen ja ne päätyvät uusiokäyttöön. Raaka-aineet eivät siis mene hukkaan, kun ne on kerran maasta kaivettu tai muutoin tuotettu.



 



Meillä Telialla on myös Recycled-ohjelma, jossa kierrätämme vanhoja puhelimia. Kunnostamme ja myymme käyttökelpoiset puhelimet ja ei_käyttökelpoiset päätyvät kierrätykseen.


On vähän harmi, ettei nämä kumppanit näy juurikaan julkisuuteen.Se mikä toiselle on tarpeetonta voi olla toiselle täysin käyttökelpoista. Pääasia että itse käytätte, mutta kestävämpi malli olisi pyrkiä etsimään kaikelle tavaralle uusiokäyttöä, raaka-aineena uusiokäyttö on viimeinen vaihtoehto.

 

Otetaanpa esimerkkinä varavoima akut: akut olleet käytössä 8 vuotta ja eivät enään riitä varavoimakäyttöön, no samat akut kyllä riittää 4-10 vuodeksi sähköttömän kesämökin aurinkopaneelin akustoiksi. Tästä omakohtaisia kokemuksia, harmittavan moni ei tätä hoksaa. Samoin myös moni elektroniikka harrastaja innoissaan ostaisi/ottaisi vastaan puhelinkeskuksen kytkentärimat johtoineen vaikka olisi jostain 50-luvulta. Tässä pari jätettä joka oletettavasti päätyy pelkäksi raaka-aineeksi.

 

Ilmajohtoverkon purkua kun seurannut, niin aliurakoitsijan aliurakoitsijan aliurakoitsijalta joutuu kyselemään erinäisiä verkosta purettuja osia ja yleensä liian myöhään saa yhteystiedot selville. Joutuu jostain romupihalta etsimään ja moni käyttökelpoinen tarvike mennyt jo kuljetuksessa rikki. Joten ei muutakuin purettavien ilmajohtoverkkojen tieto julkiseksi ja aliurakoitsijat tai mikä parasta avoin kilpailutus.

 

Jos asuisin Kuusankosken toimipisteen vieressä pyrkisin säännöllisesti siellä vierailemaan, riippuu henkilöstöstä, mutta osa kyllä suostuu myymään sinne tullutta tavaraa sellaisenaan. Ongelma on vaan siinä, ettei tiedä mitä milloinkin tulee ja mistä...


@TeroRekirjoitt
"Sain kuulla, että meillä on tällä yksi valikoitu kumppani, jolle myymme vanhaa tekniikkaa."

 

Mininkäs ne sitten sieltä menee? Jos kyseessä ei ole toinen operaattori niin kai se tavara jonnekin eteenpäin menee, olettaisin että Telian kokoisesta paikasta tulee sen verran paljon tuota tekniikaa että pakko ne on jonnekin käyttöön mennä tai sitten romutettavaksi. Sanoi, että tiedätte mikä on tavaroiden kohtalo - eikö sitä tietoa sitten saa kertoa julki, että mistä voisi esim. kysellä jne?


Vastaa