Skip to main content

Telia Yhteisössä nimimerkillä Sekunti tunnettu Ossi Huohvanainen on rauhallinen kissamies, joka syttyy 5G:n nopeudesta ja Fortnitesta.

 

Kummallakin kissalla on oma vahva luonteensa. Tyttökissa Tikru osaa käyttää teräviä kynsiään ja yrittää matkia maukaisullaan tiikerin ääntä, kun katselee tv:stä luonto-ohjelmia. Poikakissa Apsi puolestaan on rento tyyppi, jota ei hetkauta mikään.

 

”Siinä ne loikoilevat lasitetulla parvekkeella kuin vanha pariskunta, lätkivät hyttysiä käpälillään ja tarkkailevat oravia”, Ossi Huohvanainen, 28, kertoo.

 

Kissojen kanssa Orivedellä asuva Huohvanainen on rauhaa rakastavaa ja itsekseen viihtyvää tyyppiä. Pikkukaupungin verkkainen rytmi ja luonnonläheisyys sopivat hänelle. Parvekkeella majailevat kissojen lisäksi yrtit ja kukat: vesikrassi ja basilika on kasvatettu itse siemenistä asti.

 

Ossi Huohvanaisen kiinnostus luonnonläheiseen elämään juontaa lapsuudesta, sillä sijaisperheen maatilalla tottui hoitamaan eläimiä ja kasveja. Hän asui yhdeksänvuotiaasta täysi-ikäiseksi sijaisperheessä ja sai sieltä eväitä elämälleen.

 

”Ilman sitä tukea en olisi tässä. Kaikki menneet on selvitetty, eikä traumoja ole jäänyt.”

 

Nyt hän työskentelee Lidlissä vuoropäällikkönä ja on tyytyväinen saamastaan vastuusta: toisten auttaminen on hänelle sydämenasia.

 

Oma klaani löytyi netistä

 

Ossi Huohvanainen liittyi viisi vuotta sitten Telia Yhteisöön, joka tuolloin tunnettiin nimellä Sonera Klaani. Hänen nimimerkkinsä on @Sekunti.

 

”Eksyin sinne ensimmäistä kertaa vahingossa, kun etsin apua johonkin tietotekniseen pulmaan. Aloin jutella siellä monenlaisista aiheista. Jossain vaiheessa tajusin, miten tärkeä foorumi siitä oli minulle tullut. Se on todellinen vertaistukiyhteisö!”

 

Yhteisössä hän ratkoo muiden pulmia ja keskustelee monenlaisista asioista.

 

”Välillä puhutaan vaikka kuusta ja auringosta, ja tietysti jaetaan kesäkuvia ja joulutervehdyksiä. On hienoa, että löysin tällaisen väylän”, Huohvanainen sanoo.

 

5G vie sormia napsauttamalla viihteen maailmaan

 

Ossi ”Sekunti” Huohvanaisen asiantuntemus on erityisesti 5G-teknologiassa ja peleissä. Telian 5G-lähettiläänä toimiva mies testaa laitteita ja liittymiä ja raportoi kokemuksistaan.

 

”5G-maailmassa ihmisiä näyttää kiinnostavan erityisesti viihdepalvelujen käyttö, ja sehän todella toimii! On hienoa, kun pilvipalveluun pääsee sormia napsauttamalla ja voi ladata jonkin huippusarjan koko tuotantokauden muutamassa sekunnissa. Erityisesti datansiirron nopeudessa huomasi eron entiseen, kun Telian 5G-verkko laajeni maaliskuussa tuohon lähelle Hautakankaan tukiasemaan”, hän sanoo.

 

Mies muistaa vielä ajat, kun 3G oli uutta tekniikkaa ja puhelimeen ladattiin omia soittoääniä ja logoja.

 

”Eipä olisi silloin uskonut, mitä kaikkea puhelimella nyt voi tehdä. Aion lähiaikoina kokeilla Nintendo Switchillä Fortniten pelaamista iPhone 12 Pro Maxin kautta jaetulla mobiiliyhteydellä. Se on kiinnostava testi, sillä pelaamisessa ei saa olla viivettä.”

 

Datansiirron nopeutta Ossi testailee huvikseen eri puolilla liikkuessaan. Vaikkapa keskellä Tampereen Hämeenkatua on kiva tarkistaa, paljonko bittejä sekunnissa liikkuu, ja jakaa kokemuksiaan Telia-yhteisössä. ”Jos mobiiliverkossa pääsee 300 megabittiin, se on huima nopeus!”

 

”Odotan 5G:n älykotiratkaisuja”

 

Myös tietoliikenteen turvallisuus on hänelle tärkeä asia.

 

”Uskon, että turvallisuusnäkökulmasta on tärkeää, että juuri Nokia on Telian yhteistyökumppani. Minulla on vahva luottamus teleoperaattoriin. Kun he huolehtivat turvallisuudesta, asiakkaan ei tarvitse pohtia asiaa”, Huohvanainen sanoo.

 

Puhelin ei juuri pysy poissa Huohvanaisen käden ulottuvilta. Pari sekuntia heräämisen jälkeen se on jo käytössä. Herätyskelloksi hän ei sitä tarvitse, koska on totuttanut kissat säännölliseen aamiaispalveluun: sen aika on kello 5.00.

 

Ehkä tulevaisuudessa hänen kotonaan on myös 5G-verkon mahdollistamia älykotiratkaisuja.

 

”Muutan pian uuteen asuntoon, ja ehkä joskus napsautan saunan päälle etäyhteydellä tai ruokin kissat ruokinta-automaatilla töistä käsin. Se vasta olisi jotain!”

 

Teksti: Leeni Peltonen

Kuvat: Rami Marjamäki

 

Ossi Huohvanainen on Telia 5G -lähettiläs, joka testaa ja antaa Telialle palautetta 5G-laitteista ja liittymistä.

 

--

 

Lue myös

 

Eipä yllätä ettei tähän kukaan enään halunnut (/osaa) vastata.


Ei ole kyse siitä @Latlock, etteikö haluta vastata kommentteihin - kyseinen kommenttisi oli täällä jonossa, hyvä kun huikkasit niin päästään vastailemaan. Tosin, tässä tapauksessa tarvitsen alueellisen verkonsuunnittelijan kommenttia asiaan. Heitän hänelle kyselyä tästä, miksi suuntaus tukiasemissa on tehty kuten kuvailit ja sen jälkeen vastaillaan sinulle tänne uudelleen.



 



Tällä alueella oli ainakin Jukolan Viesti vuonna 2013, joten onko siltä ajalta jäänyt tukiaseman suuntaus metsän suuntaan. Palataan asiaan kun saadaan vastausta verkonsuunnittelun asiantuntijataholta. 


Metsään suuntaamista tapahtuu muuallakin.

Ei taida olla ruuhkaa ao. kuvassa violetilla rajatulla alueella, 2600 MHz verkossa. 

 


Muutama vuosi sitten kun DNA vielä rakensi uusia saitteja ja päivitteli vanhoja Ericssonin tekniikalla, saattoivat he jättää metsän suunnasta kapasiteettitaajuudet pois. Nykyäänkin DNA Huawei-saiteissa saattaa metsästä tai harvemman asutuksen suunnasta jäädä 5G (n78) taajuusalue pois. Esimerkiksi Orimattilan Tönnössä on vain yksi sektori, jossa n78 on. Tukiasema tosin on sellaisessa rinteen nurkassa, että nuo muut solut eivät palvelisi ketään, ja 8TRx ansiosta saadaan kyllä hieman leveämpi keila peittämään lähes koko asuinalue.


Kiitoksia @PiaJo  vastauksesta. Tuo mastohan on tosiaan pystytetty 2021 heinäkuussa, eli noin 3kk sitten ja ennen kun koululaisten kesäloma loppui.

Ja tosiaan kuten aiemminkin kirjoitin niin tuossa mastossa EI YHDENKÄÄN ANTENNIN rintamasuunta ole kohti asutusta, vaan täysin päinvastaiseen suuntaan. (se tässä juuri kovasti hämmästyttääkin) Eli siinä on 3 antennia, 2 suunnattu madoille ja männyille ja yksi ammattikoulun oppilaitoksen tilojen suuntaan jossa on ollut jo pitkään myös toinen masto ja antennit. Ymmärrän kyllä vielä jotenkin mastot jossa antennit joka suuntaan ja ehkä yks tai kaks osoittaa keskelle about ei mitään. Tässä ei näin ole.

Tuolla alueella järjestetään joka toinen vuosi metsäkonemessut, mutta minusta olisi hieman outoa pystyttää masto vain joka toinen vuosi tapahtuvia messuja varten ja vielä siten että asukkaat ei sitä voisi hyödyntää niin hyvin kun hyödynnettävissä on.


En katsonutkaan sitä ajanjaksoa @Latlock  milloin kyseinen masto on laitettu toimintaan 😅>. Odotellaan tuosta verkonsuunnittelijan vastausta aiheeseen, niin ollaan viisaampia sen jälkeen. 


Nyt saatiin vastausta @Latlock verkonsuunnittelijalta: 



 



Tukiasemapaikkoja ei saada valmiiksi ojennettuina vaan niitä anotaan ja joskus saadaan sellainen
paikka, mikä ei ole samainen sijainniltaa mitä on alunperin toivottu.



 



Tällä alueella on ollut vuosittain Metko-messut ja nyt tämän toteutuneen tukiaseman toimimisen jälkeen, emme tarvitse erikseen tukiasemavaunuja.



 



Tukiasemia suunniteltaessa on huomioitava kokonaisvaltaisesti myös koko alueen verkko ja sen jo valmiiksi toimivat taajuudet ja kuuluvuusalueet. Suunniteltaessa myös uutta tukiasemaa ja sen suuntauksia estetään liialliset päällekkäispeitot(esim.liikennekuormat) ympärillä olevien muiden tukiasemien kanssa.



Aluetta palvelee toinen tukiasema, mikä sijaitsee Koskenväylän itäpuolella ja siinä on toimivat yhteydet kaikilta taajuuksilta.


Kiitoksia vastauksesta @PiaJo .  Metko -messut järjestetään joka toinen vuosi ja ovat kestoltaan 3 päivää. No ompahan sitten 5G:tä tarjolla kolmeksi päiväksi parin vuoden välein. (Satun asumaan messualueella)

Koskenväylän nopeudet ovat olleet aina surkeat tänne Myllymäkeen (yli 2km etäisyys). No mutta ainahan voi äänestää jaloillaan (tässä tapauksessa lompakollaan) mutta kiitos selvityksestä joka tapauksessa.


Vastaa