Skip to main content

5G-verkko laajenee nyt huimaa vauhtia. Paljon enemmän nopeutta ja vähemmän ruuhkaa. Kuulostaa hyvältä, eikö? Kuitenkaan kuluttajat eivät vielä ole täysin siirtyneet 5G maailmaan. Suurin syy varmasti on 5G-liittymien ja puhelimien hieman korkeampi hinta. Miksi kuitenkin kannattaisi siirtyä 5G-aikaan?

 

4G- ja 5G-liittymän ero

 

Yhä useampi kuluttaja on hankkinut kotiinsa 5G-laajakaistan. Kaikki eivät kuitenkaan ole siirtyneet 5G-aikaan. Syy voi olla esimerkiksi hyvin toimiva 4G-liittymä. Onko 5G:stä tällöin hyötyä, jos käytössä on jo toimiva 4G-yhteys? 

4G-verkkoon verrattuna 5G antaa paljon enemmän kapasiteettia. Alueet, joihin ei aikaisemmin ole saanut nopeaa laajakaistaa tai nykyinen 4G-mobiililaajakaista pätkii, on 5G ollut todella hyvä vaihtoehto. 5G-liittymät tukevat isompaa päätelaitekapasiteettia. Näin voit käyttää useampia laitteita samassa verkossa yhtäaikaisesti ilman, että netin nopeus tippuu huomattavasti. 5G-liittymällä ruuhka-ajat eivät vaikuta nopeuteen, nimittäin silloinkin voit surffata netissä huoletta ilman katkoksia. 5G-verkko on merkittävästi aikaisempia sukupolvia energiatehokkaampi, ja sen voimanlähteenä käytetään pelkästään uusiutuvaa energiaa. ​Lyhyesti vielä näiden kahden verkkojen eroista:

  • 4G LTE -verkko on suunniteltu puhtaasti datakäyttöön
  • 5G-verkko on suunniteltu datakäyttöön, tuomaan entisestään lisää kapasiteettia, pienentämään viivettä ja mahdollistamaan massiivisen määrän IoT-antureita. Tämän lisäksi 5G-verkossa on tulevaisuudessa mahdollista toteuttaa räätälöityjä verkkopalveluja käyttötarpeen mukaan.

 

5G-liittymä kotona

 

5G mahdollistaa monipuolisemman nettiyhteyden hyödyntämisen eri käyttötarkoituksiin. Netin käyttäjiä voi olla saman katon alla useita samanaikaisesti mm. joku voi tehdä etätöitä, toinen pelata pleikkarilla, kun taas toinen katsoo suosikkisarjaa telkkarista. On siis tärkeää, että näissä kaikissa laitteissa netti toimii yhtäaikaisesti ja kapasiteettia riittää, eikä yhteys pätki. Onhan se myös kiva, ettei yläkerrasta kuulu "Kuka siin netis on?!", vaan saat kaikessa rauhassa katsoa suosikkisarjaasi olohuoneessa. 

Kotiin ehdottomasti kannattaa hankkia Yhteys Kotiin kiinteä 5G, minkä mukana tulee ulkoyksikkö, 5G-modeemi sekä asennus. Asentaja asentaa ulkoyksikön talon ulkoseinälle ja johdon läpivienti toteutetaan seinän läpi. Jos riittävää 5G-yhteyttä ei voida taata, tilaus perutaan. Tämä on erittäin hyvä vaihtoehto niille, joilla ei ole ollut mahdollisuutta esimerkiksi kiinteään valokuituun.

 

 

Tiesitkö, että suomalaiset käyttävät mobiilidataa eniten maailmassa? Tämän takia suomalaisille on erityisen tärkeää netin nopeus sekä toimivuus.

 

5G-liittymä mökillä

 

Mökkikausi lähenee, mutta onko mökillä nettiyhteys kunnossa? 5G-nettiliittymä pysyy hyvin myös mökillä mukana. Tähän loistava onkin Yhteys kotiin 5G, ja mukana tulee myös 5G-reititin. Laite tukee 5G-verkon lisäksi edelleen myös 4G-verkkoa. Voit käyttää lähes kaikkia laitteita, sillä yhteys jaetaan Wifin kautta. Näin ollen kaikki mökkiläiset saavat parhaimman saatavilla olevan verkon käyttöön.

 

5G-liittymä puhelimessa

 

Lähes kaikki uudet puhelimet tukevat 5G:tä ja monet kuluttajat ovatkin jo päivittäneet vanhan 4G-liittymän uuteen 5G-liittymään. Olen huomannut, että 5G-liittymällä puhelimen sovellukset latautuvat todella nopeasti eikä tarvitse enää odottaa kauaa ennen kuin sivut aukeavat. Aiemmin facebookkia selaillessa saattoi mennä jopa minuutti ennen kun sivu oli täysin latautunut. Lisäksi olen omassa käytössäni huomannut, että netti toimii lähes joka paikassa, minne ikinä menenkin. Kertaakaan ei vielä ole tullut yläkulmaan merkkiä "Ei verkkoa".

Kun omistat 5G-liittymän voit olla varma siitä, että minne ikinä menetkin sinulla on käytössäsi aina alueen paras verkko. Verkko toimii vakaammin myös isoimmissa massatapahtumissa. Valmistaudu siis festarikesään päivittämällä liittymä 5G-aikaan. 5G-nopeuksilla voit surffata jo liki 170 paikkakunnalla. Verkkomme alueella asuu jo yli 3,7 miljoonaa suomalaista. Voit käyttää 5G-verkkoa reissatessa jo 43 eri maassa. 

 

Miksi valita Telian 5G -liittymä?

 

Tiivistettynä eri syitä, miksi kannattaa hankkia Telian 5G-liittymä:
  • Paljon enemmän kapasiteettia.
  • Etätyöskentely sujuu jouhevammin
  • Kaksikerroksisessa talossa riittää kaikkialla yhteys
  • Ei ruuhkaa verkossa päivällä eikä illalla
  • Kaikki talouden laitteet yhdessä verkossa ilman pätkimistä
  • Puhelimen sovellukset ja sivut latautuvat sekä aukeavat nopeasti

Telian 5G-verkko on kotimainen ja rakennettu yhteistyössä, luotettavan ja turvallisen Nokian kanssa. Tarjoamme myös huikeat sisältöedut 5G-liittymien yhteydessä mm. 5G-liittymäasiakkaat saavat C More-suoratoistopalvelun 12kk veloituksetta  ja kiinnostavimmat urheilusisällöt asiakasetuhintaan!

 

Oletko sinä päivittänyt puhelimesi liittymän 5G-liittymäksi? Minkälainen nettiratkaisu kodistasi löytyy? Kerro kommenteissa!

 

--

Lue myös:

 

tuo mökki 5g alkaa kuulostaa hassulta, onko mökkisi suuren kaupungin keskustasta 5 kilometrin päässä!?

 

kun tuolta lahtilöylyltä on nr liittymä, niin tulihan sitä eräällä mökillä käytettyä, olin lte verkossa ja sain jotain 5 Mbit/s nopeutta.


Jos katsoo vaikka Elisan kuuluvuuskartan päivityksiä, niin ovat nyt kesällä noissa mökkipaikkakunnissa asentamassa uutta 4/5G verkkoa. Telia ei ehkä niinkään, koska jokin tuntuu aiheuttavan Yhteisverkon rakennuksessa haasteita.

 

 


Edelleenkään 5G ei ole yltä kiinteän verkon tasolle sillä mobiilidatassa kapasiteetti on jaettu käyttäjien kesken mutta kiinteässä verkossa sä saat kaiken kapasiteetin. Se on vaan fakta että mobiilidata ei tuu koskaan yltämään kiinteän verkon tasolle. Kiinteä on aina vakaa ja saat sen nopeuden mistä maksat mutta mobiilidatassa sitä ei koskaan voi saavuttaa.

 

Miksi ihmisille pitää syöttää tuota 5G propagandaa eikä tasa-arvoisesti mainita myös kiinteätä tuon 5G:n rinnalla?


Riippuu millaista kiinteää verkkoa tarkoitat. Kyllä sekin on jossain jaettu, vaikkapa GPON-kuitu saattaa olla 1/64 suhteella. Docsis-verkossa voi olla 400 asiakasta saman himpun päälle gigan letkun päässä ja tuolloin ei todellakaan juhlita giganopeuksia. Kokemusta on kaapelinetin ruuhkautumisesta viime syksyltä.

 

Kiinteän rakentaminen ei kaikkialle vain ole mahdollista järkevillä kustannuksilla. Omalla paikkakunnallani yritettiin rakentaa valokuitua, mutta nyt Valokuitunen sujuvasti blokkasi lähes koko homman, kun he "saattavat rakentaa" kuitua keskustaajamaan. Mahdollinen tuki ja sivutaajamat jäivät oman onnensa nojaan. Täällä nautitaan 4G 800 MHz tukiaseman palvelusta, joka on operaattorin mukaan "riittävä", eli ilta-aikaan 0,5/2 Mbps.

 

--- > noh, onneksi tuon saa kierrettyä ulkoisella antennilla ja toisella mobiiliverkon palveluntarjoajalla, jolta tuli eilen illallakin 180/30 Mbps tasolla dataa.

 

4/5G toimivat hyvinä  vaihtoehtoina, jos kiinteää ei ole saatavissa.


Kiinteällä tarkoitan kaapelinettiä sekä valokuitua. Kyllähän kiinteätä pitäisi rakentaa sinne minne se kanmattavaa ja kustannustehokasta. Valokuitunen, Täyskuitu sekä Finnetin jäsenyhtiöt tekee hyvää työtä kun ne rakentaa valokuitua Suomeen.

 

Ei yhteiskunta voi pyöriä pelkän mobiilidatan varassa koska mitäs jos tulee poikkeusoloja?


Kumman hyvin Ukrainassa on mobiiliverkot toimineet ja vallatuilla alueilla eräs piraattioperaattori (Phoenix/Lugacom) on pistänyt pystyyn omaa verkkoaan.

 

Yhteiskunnan kriittiset yhteydet ovat toivottavasti varmennettuja ja toimivat omassa sisäverkossaan. Niin kauan kuin sähköä riittää kaikki on hyvin. Toivoa sopii, että näitä on auditoitu.

 

 

 

 

 

 


Niin, mitenhän toteutuu?

https://www.traficom.fi/sites/default/files/media/regulation/Kannanotto-internetyhteyspalvelun-nopeuden-kohtuullisesta-ilmoittamistavasta.pdf


Olitkin @Lanttilo laittanut tästä aiheesta viestiä tähän ketjuun ja vastasin sinulle sinne. 


Vastaa