Uutinen

Ota hyödyt irti uusien sukupolvien verkoista - 3G-verkko jää historiaan

Ota hyödyt irti uusien sukupolvien verkoista - 3G-verkko jää historiaan

Näytä ensimmäinen kirjoitus

31 kommenttia

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +7

Nykyään kaikkia mietitään ympäristön kannalta, joten millaisia ympäristövaikutuksia on 3G verkon sulkemisella?

 

Kongreettisia lukuja mielellään: sähkönkulutus, elektroniikkajäte, GB/kW suhde, laitteiden odotettu käyttöikä jne.

Epäilen vahvasti olevan enemmän negatiivisia vaikutuksia, ilmeisesti 5G tukiasema kuluttaa moninkerroin enemmän sähköä kuin aikaisemmat tekniikat. Suurinosa 3G verkoista taidetaan ylläpitää multiradioilla, joka hoitaa 2G ja 3G (ja 4G) yhtäaikaa eli tästä laitteesta 3G sammutus tuskin kovin paljoa sähköä säästää.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Aihe on todella mielenkiintoinen ja monitahoinen. On totta, että 5G tukiasema kuluttaa sähköä absoluuttisesti enemmän kuin 3G tukiasema. Kun verrataan siihen mitä sähkönkulutuksella saadaan, tilanne kääntyykin eri näköiseksi: jatkuvasti kasvava tiedonsiirron tarve pystytään toteuttamaan uudemmilla tekniikoilla energiatehokkaammin.

Olemme vielä varhaisessa vaiheessa 5G teknologian kehityskaarta, joka tulee edelleen kehittymään energiatehokkuuden osalta, niinkuin on tapahtunut myös 3G- ja 4G-verkkojen rakentamisen aikana. Uudet teknologiat ovatkin mahdollistaneet paljon uusia palveluita, jotka tukevat myös ympäristötavoitteita: kun esimerkiksi matkustamisen tarve vähenee ja uudentyyppiset kommunikaatiotavat mahdollistuvat. Ympäristötavoitteissa puhutaankin nykyään hiilijalanjäljen lisäksi myös hiilikädenjäljestä.


 


Telia käyttää kaikessa tuotannossaan uusiutuvista lähteistä tuotettua sähköä huomioidakseen näin vaikutuksia ympäristöön.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +11

Alkaako Telia päivittämään 3G-tukiasemia 4G-tukiasemiksi jo vuonna 2022 ?

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +15

Tällä hetkellä @Tomppa_1  rakennetaan mobiiliverkkoja, missä katsotaan myös pitkälle tulevaisuuteen.


3G verkon korvaamista 2G- ja 4G-verkoilla valmistellaan koko ajan. Siis jo tällä hetkellä. Tässä yhteydessä ei kuitenkaan 3G-tukiasemia sammuteta vaan ne saavat muita tekniikoita 3G:n rinnalle.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

@Tomppa_1 

eiköhän tosiasiallisesti mastojen päivitys ole jo aloitettu.

onko kysymys kuitenkin, lähteekö umts mastot pois ja lte mastot tilalle jo vuonna 2022. en usko mutta taajuus alueissa varmaan on muutoksia. lähinnä priorisoidaan band 8:ia (900MHz).

Täällä tulikin jo hyvää kommenttia kivikautta kohti "kehittymisestä". Yhtäältä ihmettelen moisia pelotteluita hitaasta puheliuiden yhdistymisistä, jos ne koskivat nimenomaan 4G:tä, josta joutuu 2/3Ghen siirtymään mikäli ei ole VoLTE:tä. Siis toisin sanoen 4G:tä tuputetaan siksi jotta *ehkä* saadaan käyttöön VoLTE joka poistaa ongelman jonka 4G aiheuttaa in first place.

 

Toisekseen myyntihakuinen pelottelu 15s viiveellä on äärimmäisen lapsellista muutenkin, vaikka totta olisikin. Puheluiden yhdistymiseen kun on tähänkin asti mennyt about puolet tuosta ajasta, ja vastaamiseen toinen mokoma, niin luuleeko joku markkinointihenkilö ihan vakavissaan että joku haluaa ostaa kalliimman liittymän siksi että välttyy viiveen kasvamiselta (ehkä) vajaalla kymmenellä sekunnilla. Myötähäpeän taso on korkea.

 

Vielä korkeampi on myötähäpeäni tuohon "vanhat laitteet ovat tietoturvauhka koska ei päivityksiä" -pelonlietsontaan. Tosiasiassa niin kauan kuin tietoturvapäivityksiä tulee, tarkoittaa se että niille on tarve, eli nimenomaan uudet laitteet (niiden ohjelmat siis) jokakuukautisine päivityksineen ovat tietoturva-aukkoja täynnä kuin haulikolla ammuttu. Myös päivitykset itsessään ovat uhka, on sanomattakin selvää että jos automaattisia päivityksiä voidaan "pushata" laitteeseen pilvestä, niin siinä jos jossakin on riski että haittaohjelma saadaan injektoitua laitteeseen sitä kautta.

 

Sen sijaan vanhojen laitteiden tietoturva-aukot ovat vakavasti liioiteltuja, kuinka monta tietoturva-aukosta johtunutta tietomurtoa on itse kunkin tuttavapiirissä koskaan tapahtunut? Omassani ei yhtään. Ne mitä tapahtuu, liittyvät lähes poikkeuksetta käyttäjän huolimattomuuteen, jolle taas on sijaa sitä enemmän, mitä uudempi puhelin on kyseessä, yhä monimutkaisempien, miljoonaan eri verkkopalveluun kerralla ja puolipakolla kirjaavilla "deep integration" -sovelluksilla joiden päälle käyttäjä ymmärtää yhä vähemmän.

 

Lisäksi ohjelmakoot ovat viimeisen reilun vuosikymmenen kuluessa kasvaneet aivan järkyttävällä magnitudilla, ollen paitsi ongelmallisia raskautensa puolesta sinänsä, niin sisältäen yhä enemmän myös entry pointeja joita tietomurtautujat pystyvät hyödyntämään, ja joista edes ohjelmakehittäjät ymmärtävät kehitystyön yhä pahenevasta fragmentoitumisesta johtuen kokonaisuutena yhä vähemmän, kuten itse koodista bugeineen muutenkin - aiheuttaen mitä arvaamattomampia tietoturva-aukkoja, eksponentiaalisesti uutuuden mukaan kasvavassa tahdissa.

 

Tuo Telialaisen kommentointi 5G:n suhteellisesta ympäristöedusta oli myös melkoinen "moot point", sillä käytännössä jo nykyisillä yhteyksillä kyetään toteuttamaan kaikki tarpeellinen, ja tarpeetonta sitäkin enemmän. Edellistä kappalettani sivuten, valtaosa nykyisestä internet-liikenteestä on täysin turhaa, uudeksi normaaliksi muodostetusta, koodareiden epäammattimaisuudesta johtuvaa täysin tarpeetonta raskautta. Mm. valtavirtaiset nettisivustot, jotka voitaisi toteuttaa selkeämmillä käyttöliittymillä ja paljon nopeammin, sujuvammin, bugittomammin, varmemmin, ja yhteensopivammin toimivina, luokkaa kymmenesosalla nykyisestä tiedostokoostaan, sekä netin yli ladattavat sovellusohjelmat joiden tiedostokoot alkavat olla keskimäärin satakertaisia todelliseen tarpeeseen nähden, ja tähän päälle vielä ne gigatavuluokkaa olevat kuukausittaiset päivitykset miljoonien laitteiden käyttöjärjestelmiin.

 

Operaattoreilta odottaisi uusien tekniikoiden tuputusten sijaan ennemminkin lestissäpysymistä ja pyrkimystä kaistankäytön optimointiin, mm. kannustamalla siihen käyttäjiä datakäytön seuranta- ja hallintatyökaluin sekä hinnoittelupolitiikalla, ja ennenkaikkea käyttämällä suurina laitemyyjinä vipuvarttaan painostamaan laitevalmistajia kiinnittämään erityistä huomiota esiasennettujen ohjelmiensa ja niiden päivitysten keveyteen, sekä varustamaan laitteensa toiminnallisuudella jolla saataisiin rajoitettua ja hallittua "käyttäjän selän takana" tapahtuvia käyttäjäasenteisten sovellusohjelmien datakäyttöjä.

Vastaa