Julkaisimme täällä Yhteisössä viime syksynä useita juttuja 5G:stä. Saimme täällä sekä somessa niihin yli 2000 kommenttia ja kysymystä. Kävimme ne kaikki läpi ja nyt Telia Finlandin verkkojen kehityksestä vastaava johtaja Timo Hietalahti vastaa niihin.
1. ”Kuinka paljon 5G vaatii kokonaan uusia tukiasematolppia?”
5G:tä rakennetaan käsi kädessä 4G-verkon kanssa, joten kokonaan uusia mastoja tai pylväitä ei tarvita kuin vain erityistapauksissa. Tulevaisuudessa, vuosina 2024–25, tilanne muuttuu, kun 5G:tä aletaan rakentaa myös korkeammalla 26 GHz:n taajuudella. Uudella taajuudella verkon kapasiteetti on todella suuri, mutta verkon peittoalue selvästi nykytekniikkaa pienempi ja vastaavasti myös käytettävä teho on pienempi. 5G:n uusilla taajuuksilla ei rakenneta koko maan kattavaa verkkoa, vaan uutta, tulevaa tekniikkaa käytetään kaupungeissa, vilkkaasti liikennöidyillä väylillä ja vaikkapa suurissa yleisötilaisuuksissa, joissa tarvitaan massiivista kapasiteettia. Jatkossa rakennamme uusia tukiasemapaikkoja ja kehitämme uudenlaisia malleja verkon rakentamiseksi.
5G-verkkoa rakennetaan nyt vanhoille tukiasemapaikoille. Vuosikymmenen puolivälistä lähtien tarvitaan myös uusia tukiasemapaikkoja, mutta suuri osa niistä on pienellä teholla toimiville, lyhyen kantaman tukiasemille. Suuria määriä isoja tukiasemamastoja ei siis tarvita 5G:tä varten.
2. ”Kuinka monta tukiasemaa tarvitaan koko maan kattavaan 5G-verkkoon?”
Maan kattamiseen tarvitaan nykyisen 3G-ja 4G-verkon tapaan tuhansia tukiasemia. Lisää kapasiteettia rakennetaan lisäksi erityisesti kaupunkeihin pienillä 5G-tukiasemilla.
3. ”Milloin 5G-stand-alone-verkot tulevat eli milloin itsenäiset 5G-tekniikkaan perustuvat verkot tulevat?”
5G toimii nyt yhdessä 4G:n kanssa. Tällä hetkellä data siirtyy 5G:n massiivisen kapasiteetin varassa, mutta verkon ohjaus tapahtuu 4G:llä. Siksi myös 5G:tä rakennetaan tällä hetkellä pääosin samoihin tukiasemiin 4G:n kanssa.
Testaamme jo stand-alone-verkkoa, ja käyttöönotto alkaa lähiaikoina tekniikan kypsyessä. Monet 5G:n uudet ominaisuudet tulevat käyttöön stand-alonen myötä. Yhteyden viive on alhaisempi, yhteys voidaan räätälöidä asiakkaan tarpeiden mukaan ja esimerkiksi esineiden internet eli IoT vauhdittuu. 5Gstand-alone tarkoittaa kypsempää 5G-tekniikkaa, joka toimii itsenäisesti 4G:stä riippumatta. Testaamme jo tätä tukiasematekniikkaa ja valmistelemme ydinverkkoa stand-alone-toimintaa varten.
Monet 5G:n mullistavat ominaisuudet edellyttävät stand-alone-tekniikkaa. Tällainen on esimerkiksi verkon viipalointi. Siinä verkon kapasiteetista voidaan varata tietty osa, ”viipale”, jollekin käyttötarkoitukselle.
4. ”Mitä vaikutuksia 5G:llä on 4G-verkkoon?”
4G-verkkoa kehitetään ja rakennetaan edelleen, ja se toimii jatkossa tietynlaisena valtakunnallisena perusverkkona. 5G-liittymällä saa paremmat yhteydet myös uudistetussa 4G-verkossa. Samalla kun rakennamme 5G-verkkoa, parannamme edelleen 4G-verkon kuuluvuutta ja kapasiteettia.
5. ”Onko uusissa tukiasemissa graffitit jo valmiina? >"
Tätä kysyttiin meiltä syksyllä tämän artikkelin yhteydessä. Kuvassa oli vanha tukiasemamme, jonka päivitimme 5G-aikaan. 5G-verkkoa rakennetaan tällä hetkellä pitkälti olemassa oleville tukiasemapaikoille. Tämä vauhdittaa 5G-verkon rakentamisen tahtia.
6. ”Hidastaako Telia vanhaa verkkoa, jotta 5G-käyttö kasvaa?”
Ei missään nimessä. Esimerkiksi vuonna 2020 laajensimme 4G-verkkoa ja lisäsimme kapasiteettia mittavasti ympäri Suomea. 4G:tä kehitetään edelleen ja myös 4G-verkon nopeutta kasvatetaan. Operaattorin näkökulmasta 4G- ja 5G-verkko tarjoavat molemmat asiakkaillemme tärkeää kapasiteettia, ja molemmilla on tärkeä rooli myös tulevaisuudessa.
7. ”Milloin perusverkko on sillä mallilla, että normipuhelut pystyy soittamaan ilman katkeiluja?”
Perusverkkojen väestöpeitto on tällä hetkellä jo 99,8–99,9 prosenttia. Ihan fysiikan lakien mukaan verkosta löytyy aina paikkoja, joissa verkon peitto on heikko ja puhelutkin saattavat katkeilla. Kuuluvuus on monen tekijän summa. Katvealueita voi esiintyä maaston, rakennusten, päätelaitteiden, sään, verkkotekniikan, verkon kuormituksen tai muun syyn vuoksi. Nopeuteen vaikuttavat esimerkiksi verkon tekniikka ja kuormitus, sijainti sekä käyttämäsi laite.
Lisäksi Suomessa vielä sellaisiakin alueita, joihin ei sähkönjakelun puuttumisen vuoksi pystytä rakentamaan tukiasemia.
8. ”Miksi rakennatte 5G-verkkoa, kun 4G ei toimi, ei edes 3G?”
Rakennamme 5G-verkkoa, koska se tuo mukanaan uusia palveluita ja parantaa elämänlaatua. Samaan aikaan 4G-verkkoa laajennetaan ja parannetaan edelleen. Vaikka 4G-verkkoa on rakennettu 11 vuotta, löytyy siitäkin edelleen kehitettävää ja katvealueita. Uusi teknologia tuo lisää kapasiteettia ja uudenlaisia palveluita ensimmäiseksi sinne, missä verkkoja käytetään ja tarvitaan eniten.
Jos matkapuhelimesi ei tunnu toimivan, tutustu kuuluvuuskarttaamme. Jos alueesi kuuluvuus on kartan mukaan kunnossa, mutta havaitset silti häiriöitä palvelun toiminnassa, löydät meiltä ohjeita sisäkuuluvuuden parantamiseen sekä mobiilinetin ongelmatilanteisiin. Tarkista myös ajankohtaiset häiriötiedotteet. Jos kuuluvuus ei sittenkään ratkea, ole yhteydessä meihin.
9. ”Milloin 5G tulee alueelleni?”
Tämä riippuu siitä missä asut. Vuoden 2020 lopussa 5G-verkko oli avattu jo 45 paikkakunnalla, ja isoihin kaupunkeihin rakennetaan koko ajan lisää verkon peittoa.
Jo nyt useampi kuin joka neljäs suomalainen on 5G-verkkomme piirissä, ja vuoden 2021 rakennusohjelmamme jatkuu vauhdilla. Kaupunkien verkkoja laajennetaan, ja 5G tulee yhä uusille paikkakunnille. Kuuluvuuskarttamme avulla voit tarkistaa 5G-verkon kuuluvuuden ja rakenteilla olevat verkot omalla alueellasi.
Mitä ajatuksia juttumme herätti? Kommentoi täällä Yhteisössä tai somessa. Julkaisemme lähiaikoina lisää vastauksia meiltä kysyttyihin kysymyksiin.
--
Tutustu myös näihin: