Skip to main content

Telia on tuonut tänään yhdessä Nokian kanssa ensimmäisenä operaattorina maailmassa viipalointiominaisuuden itsenäiseen (standalone) 5G-verkkoonsa ja ottanut itsenäisen 5G-teknologian käyttöön kaupallisissa kodin kiinteissä 5G-liittymissä. Samalla Telia parantaa itsenäisen 5G-verkon kuuluvuutta ottamalla käyttöön 5G-taajuuksien yhdistelyn.

Itsenäisen 5G-verkon kaupallinen käyttö on merkittävä askel kohti 5G:n tulevaisuuden lupausten lunastamista. Itsenäisen 5G-verkon etuna on parempi energiatehokkuus, entistä alhaisempi viive ja vakaampi yhteys esimerkiksi sisätiloissa. Nokian ohjelmistopäivityksen ansiosta verkkoa voidaan nyt viipaloida eri asiakasryhmien tarpeisiin, eli verkossa voidaan jatkossa huomioida asiakkaiden yksilöllisiä nopeuden, viiveen tai tiedonsiirron laadun tarpeita.

 

”Telia on Nokialle erittäin tärkeä innovaatio- ja yhteistyökumppani, kun kehitämme uusia 5G-palveluratkaisuja. Julkistimme aiemmin yhdessä ensimmäisenä maailmassa 4G/5G-verkkoviipalointi- sekä reunaviipalointitoteutukset. Telia on jälleen kerran edelläkävijä maailmanlaajuisesti tuomalla asiakkaille 5G-laajakaistakuluttajapalvelun, joka hyödyntää uusinta verkkoteknologiaa. Uuden teknologian avulla Telia voi tarjota asiakkailleen Suomessa laadukkaan palvelukokemuksen sekä kehittää aivan uusia palveluita”, sanoo Nokian matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän strategia- ja teknologiajohtaja Ari Kynäslahti.

 

Itsenäinen 5G-verkko tuodaan ensimmäisenä 100 Mbit/s:n kodin kiinteisiin 5G-liittymiin. Laadukkaan palvelukokemuksen varmistamiseksi teknologia tuodaan ensimmäisessä vaiheessa asiakkaille, jotka ovat hyvän 5G-yhteyden piirissä. Seuraavaksi viipalointiominaisuus tuotteistetaan kodin 5G-liittymiin.

 

”Otimme itsenäisen 5G:n tuotantoon ensimmäisten joukossa Euroopassa, ja käyttäjien kannustavan palautteen myötä tuomme tämän teknologian kaupallisiin palveluihimme. 5G:n innovatiiviset sovellukset rakennetaan itsenäisen 5G:n varaan, joten haluamme pitää Suomen kehityksen kärjessä tämän tekniikan kypsyessä”, sanoo teknologiajohtaja Jari Collin, Telia Finland. 

 

Samalla Telia on ottanut käyttöön taajuuksien yhdistelyn itsenäisessä 5G-verkossa. 5G-taajuuksien yhdistely parantaa kuuluvuutta erityisesti sisätiloissa ja kuuluvuuden reuna-alueilla, ja sitä laajennetaan, kun nyt 3G-verkon käytössä olevat taajuudet vapautuvat käyttöön. Uusimmat laajakaistalaitteet pystyvät yhdistämään 5G-taajuuksia, mikä laajentaa kodin 5G-liittymen saatavuusaluetta.  Kodin kiinteään 5G-liittymään tuodaan päätelaitteeksi Nokian Fastmile 5G Gateway, jonka käyttöönottoon voi tarvittaessa tilata asennuspalvelun.

 

Itsenäinen 5G: yritysten privaattiverkoista julkiseen verkkoon kaikkien hyödynnettäväksi

 

Telia otti itsenäisen 5G-ydinverkon tuotantokäyttöön marraskuussa 2021 yhtenä ensimmäisistä operaattoreista Euroopassa. Alkuvuodesta standalone-teknologia oli käytössä kymmenissä paikoissa ympäri Suomen, ja kesäkuun alussa Telia otti itsenäisen 5G-verkon käyttöön Telian koko 5G-verkossa 3,5 GHz taajuusalueella.

Käyttöönoton myötä itsenäisen 5G-verkon käänteentekevät ominaisuudet tulevat kaikkien käyttäjien saataville, kun tähän asti hyötyjiä ovat olleet 5G-privaattiverkkoja käyttöönottavat yritykset. Yritykset varmistavat privaattiverkoilla kriittisen tietoliikenteensä turvallisuutta ja liiketoimintansa tarvitseman kapasiteetin saatavuutta.

 

 

Lisätietoja medialle:

Telia, viestintä
Puh. 02040 54000, communications-fi@telia.fi

 

--

 

Artikkeli on julkaistu alunperin telia.fi -sivustolla.

NR CA kyllä mukavasti sitten lisää suorituskykyä. Taannoin SA testissä todettiin -100 RSRP signaalitason olevan ratkaiseva. Nyt NR-CA kanssa saadaan hyvä nopeuslisä heikostakin n78 kaistasta jos ankkurina on n28. Nähtäväksi jää muut taajuudet , kuten n1. Myös viipaloitu liittymä käytännössä olisi kiinnostava nähdä.

 

Mikä tuo Nokia Gateway on? Onko se receiver vai kenties pöytämallin laite?


@Purnipsi Kyseessä on Nokia Fastmile 5G-reititin, jonka sijoittamisessa parhaimmalle paikalle ohjaa suuntaava LED-valo. Kun käynnistät laitteen ensimmäisen kerran, tarkista mihin suuntaan LED-valo palaa. Jos valon osoittamassa suunnassa on ikkuna ja mahdollisuus kytkeä laite verkkovirtaan, irrota laite virroista ja siirrä sinne. Suositeltu paikka on siis avara paikka ikkunan lähettyvillä. Kytke laite jälleen virtoihin ja tarkista valo. Parhaan sijainnin löytämiseksi voit joutua tekemään suuntaamista useamman kerran. 



 



 


@Katjane Tuo Nokia FastMile 5G-laite mikä listattu teidän sivuilla on speksien mukaan SDX50-laite eli v2019 julkaistu versio joka ei tue 5G SA:ta. 

 

Nokia FastMile 3.1 tai 3.2 on varmaan se SA malli sitten SDX55-modeemilla. Tilaussivulla kyllä kuvissa on ZTE MC7010-laite ja ulkoyksikkö kyseessä. Luultavasti SA-palveluun tulisi kyllä ulkolaite kotikäyttöön? 


@olkitu Aivan totta, olet oikeassa! Selvittelin tätä nyt tarkemmin ja sain tiedon, että kyseessä on Nokia Fastmile 5G Receiver, joka on ulkolaite.


Minulla on teiltä 5G-puhelinliittymä ja kysyisin 5G SA -saatavilla puhelinliittymiin? JA mitä hyötyä 5G SA:sta on puhelinliittymissä?


Minulla on teiltä 5G-puhelinliittymä ja kysyisin 5G SA -saatavilla puhelinliittymiin? JA mitä hyötyä 5G SA:sta on puhelinliittymissä?

 

Puhelinliittymille ei ole SA:ta vielä avattu. Hyöty tässä vaiheessa on hyvin pieni.


Vastaa