Telia on ottanut Suomessa tuotantokäyttöön itsenäisen 5G -ydinverkon ensimmäisenä operaattorina Pohjoismaissa ja yhtenä ensimmäisistä operaattoreista Euroopassa. Nyt 5G-teknologia alkaa lunastaa siihen kohdistettuja suuria odotuksia, kun esimerkiksi virtuaalinen todellisuus voi astua todenteolla mobiililaitteisiin.
”Tämä on merkittävin edistysaskel 5G-verkon avaamisen jälkeen, sillä itsenäinen verkko mahdollistaa kaikki 5G:n vallankumoukselliset ominaisuudet”, Telian teknologiajohtaja Jari Collin iloitsee.
Itsenäisessä 5G-verkossa Telia voi tarjota kotilaajakaistan käyttäjälle yhteyden taatulla nopeudella. Yritysasiakkaille itsenäisen 5G:n ominaisuudet, kuten viipalointi ja matala viive, tuovat uusia mahdollisuuksia yksityisverkkojen, etäohjaukseen ja toimintojen automatisointiin.
Telia rakentaa Pohjoismaiden ensimmäisen itsenäisen 5G-verkon yhdessä Nokian kanssa.
”Itsenäinen 5G-ydinverkko mahdollistaa uusien ja edistyneiden 5G-palveluiden täysimittaisen hyödyntämisen eri teollisuudenaloilla ja vie automaation uudelle tasolle”, Nokian pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmän ydinverkoista vastaava johtaja Fran Heeran sanoo.
Itsenäisen 5G-verkon viive on entistä alhaisempi ja se pystyy palvelemaan erittäin suurta määrää laitteita yhtä aikaa. Mobiiliverkon suorituskyky nousee nyt kiinteiden yhteyksien rinnalle, ja yhä useammat paikkaan sidotut palvelut, kuten täydennetyn ja virtuaalisen todellisuuden sovellukset, tulevat käyttöön mobiilisti.
Historiallinen hetki matkaviestinnässä
Itsenäisen ydinverkon ansiosta verkkoa voidaan viipaloida, eli ensimmäistä kertaa matkaviestinnän historiassa verkossa voidaan huomioida asiakkaiden yksilöllisiä nopeuden, viiveen tai tiedonsiirron määrän vaatimuksia. Tähän asti yksityisverkoissa hyödynnetyt ominaisuudet tulevat näin käyttöön myös julkisissa verkoissa.
5G-verkko itsenäistyy 4G:stä, vaiheittain käyttöön koko Suomessa. Tähän asti 5G-verkko on toiminut yhdessä 4G-verkon kanssa siten, että 5G-verkon ohjaus ja osa datansiirrosta on tapahtunut 4G-verkossa. Jatkossa 5G toimii kokonaan itsenäisenä verkkona.
Virtuaalinen, ohjelmistopohjainen ja hajautettu standalone-ydinverkko otetaan vaiheittain käyttöön. Ensimmäisessä vaiheessa itsenäinen 5G-verkko on otettu käyttöön valikoiduille käyttäjille kymmenissä paikoissa eri puolella Suomea.
Operaattorin näkökulmasta itsenäinen 5G-verkko yksinkertaistaa verkon arkkitehtuuria ja tehostaa rakentamista, kun 5G ei välttämättä enää kytkeydy 4G-verkon peittoon.
Teksti: Timo Saxen
Kuva: Otto Uotila
Juttu on julkaistu alunperin telia.fi-sivustolla.
--
Lue myös