Skip to main content

Jari Collin seuraa uteliaana mobiiliteknologioiden turvallisuudesta jatkuvasti kiihtyvää keskustelua. ”Tämä oli ensimmäinen kerta urallani, kun päädyin valitsemaan teknologian, joka lähtötilanteessa oli muita vaihtoehtoja kalliimpi ja kilpailijoita askeleen jäljessä. Mutta sitä päätöstä ei ole tarvinnut katua kertaakaan, päinvastoin.”

 

Ratkaisulla oli hintansa.

 

”Tiesimme päätöstä tehdessämme, että Nokian takamatka oli väliaikainen. Nyt jo voi sanoa, että Nokian teknologian suorituskyky on kirinyt vähintään tasoihin kilpailijoiden kanssa”, Collin sanoo.

 

5G-aikaan päätettiin maailmalla siirtyä välivaiheen kautta. Ensivaiheessa 4G-tukiasemat päivitettiin 5G-aikaan. Näin saatiin mobiiliverkkoihin lisää nopeutta. 5G:n ensimmäisiä hyötyjä on otettu käyttöön myös yrityksille rakennetuissa privaattiverkoissa, ja uuden teknologian todelliset hyödyt alkavat jo kajastaa kulman takana.

 

”Kuluttajille 5G on tuonut lisää nopeutta ja kapasiteettia. Erityisesti teollisuudessa tuotannon kriittistä tietoliikennettä on 5G:n ansiosta alettu siirtää mobiiliverkkoon, kun verkon suorituskyky ja turvallisuus sen sallivat”, Collin kertoo.

 

Ensimmäiset käyttäjät ovat jo vuoden ajan surffanneet Telian itsenäisessä 5G-verkossa, joka tekee monista 5G-fantasioista totta.

 

”Virtuaalinen todellisuus, edistynyt robotiikka, lyhyt viive, valtava kapasiteetti – näistä on tulossa totta jo tämän vuoden aikana, kun itsenäisen 5G-verkon rakentaminen todenteolla etenee”, Collin kuvailee.

 

Takaa-ajajasta edelläkävijäksi

 

Telian teknologiajohtajalla on hymy herkässä, sillä Nokia-yhteistyön ansiosta yhtiö on noussut takaa-ajajasta edelläkävijäksi . Hänen tyytyväisyyttään lisää tieto siitä, että itsenäinen 5G synnyttää vallankumouksen ensimmäiseksi teollisuudessa, jossa tietoturvallisuuden merkitys on elintärkeä.

 

”Yrityspäättäjät ovat erittäin tarkkoja siitä, missä putkissa heidän yrityksensä tieto kulkee. Myös suuri yleisö on alkanut kiinnostua turvallisuusasioista erityisesti Venäjän hyökkäyssodan seurauksena”, Collin painottaa.

 

Myös muissa Euroopan maissa käydään jatkuvasti keskustelua eri 5G-teknologioista ja niiden turvallisuudesta. Helsingin Sanomat kertoi viimeksi torstaina, että EU on ottamassa tiukasti kantaa teknologiavalintoihin.

 

”5G muodostaa jo lähivuosina perustan koko yhteiskuntamme digitaaliselle infrastruktuurille, eräänlaisen turvaverkon”, Telian teknologiajohtaja korostaa.

 

”Täytyy myöntää, että nyt tuntuu hyvältä, että kolme vuotta sitten uskalsimme tehdä hiton vaikean päätöksen”, Collin hymähtää.

 

Teksti: Janne Kaijärvi

Kuva: Otto Uotila

 

---

 

Rakennamme mobiiliverkkoamme yhdessä kotimaisen kumppanin kanssa suomalaisten käyttöön. Tutustu meidän kaikkien turvaverkkoon.

Tutustu myös muihin turvaverkko-sisältöihin:

 

Artikkeli päivitetty 10.6.2024

kuulostaa pro-nokia mässäilyltä. oletko katsonut missä olet töissä!

 

olen kuullut juttua että ericsson 5g tekniikka olisi parempaa ja telenor ja telia on pitkin pohjolaa näyttänyt valitsen tämän toimijan.


@lasselusse 

"

kuulostaa pro-nokia mässäilyltä. oletko katsonut missä olet töissä!

 

olen kuullut juttua että ericsson 5g tekniikka olisi parempaa ja telenor ja telia on pitkin pohjolaa näyttänyt valitsen tämän toimijan."

 

Noinkohan??

 

Venäjän aloittama sota Ukrainassa on käsittääkseni osoittanut , että liiallinen riippuvuus suurvallasta ei tuo kuin vaikeuksia.

 

Länsimaat ovat teknologian osalta vielä enemmän riippuvaisia Kiinasta kuin energian suhteen Venäjästä. Tätä taustaa vasten minusta pitäisi ryhtyä pikaisesti vähentämään tilauksia 5G:nkin osalta Kiinasta ja ryhtyä suosimaan eurooppalaisia toimittajia kuten Nokia ja Ericsson. Siinä suhteessa Telia Suomen valinta on pitkällä tähtäimellä oikeaan osunut , sillä jos Kiina aloittaa sodan Taiwanin kanssa , niin silloin länsimaat ovat todella kusessa tekniikan kanssa.

 

Toisekseen se kiinalaisten etumatka mobiilitekniikassa on jo kurottu kiinni ja osin on menty ohikin.


viimeaikaisten tapahtumien takia, eikä vain ukrainan sota on joutunut tekemään monia linjauksia toisien linjauksien jääden taka-alalle. mutta joskus haluaisi tehdä enemmänkin periaatteellisia linjauksiakin.

 

en halua itä-verkkoteknologiaa puolustaa mutta senkin jälkeen niitä jää kaksi. käyttäähän telia ruotsin puolella kotimaisia valmistajia. monet muutkin oli valinnut ericsson:in tekniikkaa.

 

henkilön kannanotto kuulostaa siltä kuin olisi tullut elisalta, miksiköhän elisa on mennyt sinne itä-teknologiaan, eikä mässäile pro-suomi nokia kommenteilla.

 

tosin oikea ratkaisu olisi avoin teknologia, eikä suljettu teknologia. oli valmistaja lännessä tai idässäkin niin laitteiden pitäisi olla avointa sekä laitteissa ja ohjelmissa. silloin voi joku uusi valmistaja jatkaa tarpeen tullen.


@lasselusse 

"henkilön kannanotto kuulostaa siltä kuin olisi tullut elisalta, miksiköhän elisa on mennyt sinne itä-teknologiaan, eikä mässäile pro-suomi nokia kommenteilla."

 

Sanopa se. 😀>

Veikkaan , että Elisa tapansa mukaan ostaa aina halvinta mitä saa eikä juurikaan ajattele nenäänsä pidemmälle.


Jos nyt verrataan 5G-toimittajia vaikka nopeuksissa niin Huawei on johtava ollut ja johtaa edelleen, sitten Ericsson ja sen jälkeen Nokia. 

 

Elisalla on käytössä kaikkien kolmen toimijan radioita verkossa, mutta Huawei verkko ei ole laajentunut uusiin kaupunkeihin vuosiin - nykyisin Ericssonia on jonkin verran mutta suurinosa toteutuksista on Nokiaa. Tästä syystä myös Telia ollut perässä Nokia 5G:n kanssa koska Elisa sai etumatkaa valitsemalla Huawein aluksi. 

 

Onhan Huawei ja ZTE lisäksi esim Samsung tuolta Koreasta vielä vaihtoehtona. 


@olkitu 

"Jos nyt verrataan 5G-toimittajia vaikka nopeuksissa niin Huawei on johtava ollut ja johtaa edelleen, sitten Ericsson ja sen jälkeen Nokia. 

 

Elisalla on käytössä kaikkien kolmen toimijan radioita verkossa, mutta Huawei verkko ei ole laajentunut uusiin kaupunkeihin vuosiin - nykyisin Ericssonia on jonkin verran mutta suurinosa toteutuksista on Nokiaa. Tästä syystä myös Telia ollut perässä Nokia 5G:n kanssa koska Elisa sai etumatkaa valitsemalla Huawein aluksi. 

 

Onhan Huawei ja ZTE lisäksi esim Samsung tuolta Koreasta vielä vaihtoehtona. "

 

Hmmmm....

 

Nopeuksissa lienee pieniä eroja toistaiseksi , joka näkyy etenkin kiinalaisten päätelaitteiden kohdalla. No ei se nopeusero järin suuri ole eikä ainoa asia , mitä hankinnoissa pitää katsoa. Pitkän päälle riippuvuus Kiinasta ei ole tavoiteltava asia , ei aikakaan globaalin kriisin oloissa ja muutenkin länsimaiden tulisi lyhentää ja monipuolistaa toimitusketjujaan.

 

PS. Kiinalaiset päätelaitteet ovat osoittautuneet aika kelvottomiksi ja luopuisin niistä välittömästi , jos korvaavia länsimaisia olisi enemmän tarjolla.


Valitettavasti osa raaka-aineista tulee Venäjältä ja Kiinassa sekä muista maista mitä tarvitaan valmistukseen joten ollaan aina jollakin tapaan riippuvaisia ja toisaalta mitä riippuvaisempia ollaan toisistamme tasapuolisesti niin sen parempi. Epätasapainoinen riippuvuus on huono. Kun ollaan kunnolla riippuvaisia toisista niin tuskinpa pahaa halua tehdä kun vaikuttaa sitten omaan toimintaankin.

 

Nopeus erot on aika selkeät edelleen mutta ei se Nokia enään niin huono mitä oli 2019 että siitä päästy. Tosiaan Elisalla erityisesti on vanhaa Nokian 5G:tä mitä tekivät 8x8 alunperin niin näistä vaikea saada edes gigabitin nopeuksia kun taas Telialla uudet MaMIMO:t laitettu 2021 jälkeen pääsee jo gigabittiin. Huawein verkon puolella taas 1.5Gbps pääsee ja Ericssonilla lähelle eli Ericsson olisi hyvä valinta myös vaihtoehtoisena. 


@olkitu 

"Valitettavasti osa raaka-aineista tulee Venäjältä ja Kiinassa sekä muista maista mitä tarvitaan valmistukseen joten ollaan aina jollakin tapaan riippuvaisia ja toisaalta mitä riippuvaisempia ollaan toisistamme tasapuolisesti niin sen parempi. Epätasapainoinen riippuvuus on huono. Kun ollaan kunnolla riippuvaisia toisista niin tuskinpa pahaa halua tehdä kun vaikuttaa sitten omaan toimintaankin."

 

Ainahan sitä ollaan jossakin määrin riippuvaisia raaka-aineista. Toisaalta sinisilmäisyyskään ei ole hyvästä. Venäjä on kovin riippuvainen länsimaisesta teknologiasta eikä se ole ollut esteenä aloittaa sota Ukrainassa. Kiina pärjää Venäjää paremmin omillaan ja kansantalouskin on kymmenen kertaa suurempi kuin Venäjän. Siis en tekisi kovin pitkälle meneviä johtopäätöksia keskinäisriippuvuuden antamasta suojasta. Ei se ole toiminut ainakaan Venäjän tapauksessa , vaan päinvastoin.


Ilmeisesti Kiinan rauta on huomattavasti parempaa, kun sillä saadaan kuuluvuus mutta Nokian raudalla kaupunkiolosuhteissa 600 metrin matka on jo liikaa. Tällaiseen johtopäätökseen sitä tulee, kun Telia ja dna ei toimi, mutta Elisa toimii.


Huaweista pitäisi luopua kokonaan koska ne on tietoturvariski. Siitähän on ollu juttuja että ne lähettää tietoa Kiinalle vaikka Huawei on kiistänyt sen.

 

Suomen Yhteisverkko teki fiksusti kun ne valitsi suomalaisen Nokian laitetoimittajaksi. 


@AsiakasY 

"Ilmeisesti Kiinan rauta on huomattavasti parempaa, kun sillä saadaan kuuluvuus mutta Nokian raudalla kaupunkiolosuhteissa 600 metrin matka on jo liikaa. Tällaiseen johtopäätökseen sitä tulee, kun Telia ja dna ei toimi, mutta Elisa toimii."

 

Eipä niissä eri toimittajien kentänvoimakkuuksissa samanlaisessa ympäristössä juurikaan eroa ole. Eri operaattoreiden kuuluvuudet/toimivuus riippuu paljolti antennien suuntauksista.

 

Kyse nopeuksien eroissa lienee enemmänkin tukiasemien ja päätelaitteiden yhteensopivuudesta. Kiinalaiset tukiasemat toimivat luonnollisesti parhaiten kiinalaisten päätelaitteiden kanssa. Muiden päätelaitteiden kanssa yhteensopivuus onkin sitten eri  juttu.


Kyllä noissa on eroa. Nokian raudalla jäädään aivan maksimissaan  1,2-1,3 Gbps DL throughputtiin, Ericssonilla päästään helposti 1,5 Gbps ja yli. Keskimääräisesti tuntuu vain olevan suorituskyvyn hidastusta. Syytän pistokortteja, ABIO.

 

Nokialla myös UL 256QAM puuttuu, kilpailijoilla se on ollut jo pitkään tuotannossa (Elisa, DNA, Huawei/Ericsson.

 

Myös uuden SYV alueen matalataajuuksien UL-Ongelmat (io-tech SYV Verkon modernisointiketjussa ja muutaman kaverini kokeilemana, eivät tuo kyllä firman teknisestä tasosta kovinkaan houkuttelevaa kuvaa. 


@AsiakasY DNA käyttää Huawein radioverkon rautaa heidän 5G-verkossa pois lukien Yhteisverkko. Elisalla taas Nokiaa poikkeuksia lukuunottamaltta, osa Helsinki/Vantaa, Turun ja Tampereen seutu. Ericssonia on myös Elisalla käytössä osassa päin maata, mm. Lohjalla, Loimaalla, Porissa, Kirkkonummella. 

 

Tietoturvariski on todellinen kyllä mutta oikeastaan aika vähän löydetty tällä hetkellä mutta mistä sitä tietää ettei sinne uutta tulisi. Tässä tapauksessa luottamus valmistajaan pitää tehdä. Jos ei luottamusta niin ei kannata käyttää.

 

@kustaa1967 Valitettavasti kyllä on ihan eroja valmistajan tukiasema raudalla mutta se että toinen nopeampi ei tee siitä aina parempaa pidemmällä juoksulla. Myöskin riippu paljon miten nämä säädetty, sen huomaa operaattorien verkoissa eroja miten toimivat. Suurinosa päätelaitteista ovat Qualcomm pohjaisia, sitten Mediatek erityisen edullisemmissa luureissa ja jonkin verran Samsungin Shannon modeemeja. Muut ovat sitten jo markinaaleja. Itse testaan pelkästään Qualcomm pohjaisilla päätelaitteilla joita markkinoilla eniten ja selkeät erot on Huawein radioverkon ja Nokian välillä. Nokialla siis työtä tehdäkseen että pääsee vielä kilpailijoiden tasolle. Huawei vertailut voidaan jättää pois ja vaikka vertailla Ericssoniin - siinäkin eroja saa aikaiseksi. 


Tässä SYV ketju josta voi lukea, että miten syvällä suossa sitä ollaan. 

 

https://bbs.io-tech.fi/threads/suomen-yhteisverkko-oy-n-radioverkon-modernisointi-nokian-tekniikalla-kaeyttaejaekokemukset-palaute.338124/page-16


@Purnipsi 

@olkitu 

 

Kaikki on suhteellista ja kaikki muuttuu koko ajan.

 

Jos eroja 5G-nopeuksissa on yli gigan alueella , niin eipä niillä puhelimissa ole merkitystä , kun nopeimmat liittymätkään eivät ole yli gigasia. Toisekseen ainakin minulle riittää puhelimessa 100 Mbit/s.

 

Mobiilimodeemit on sitten vähän eri juttu , mutta minulla on kiinteä nettiliittymä enkä käytä mobiiliverkkoa kuin satunnaisesti.

 

Minulle toimintavarmuus on se numero yksi ja laitetoimittajan luotettavuus.

 


Huippunopeudetkaan ei niin tärkeitä mutta myös sen tarjoama kapasiteetti. Ei se yhdelle käyttäjälle olekaan kaikki mutta entäs kun tukiaseman tarkoitus palvella satoja päätelaitteita mm. FWA käytössä. Mutta onhan meillä puhelimia tuolla liikenteessä paljon ja liikennemäärät kasvavat. 

 

Toimintavarmuus ja luotetavuus ovat tärkeitä toki ja energia tehokkuus. Myös radioiden keveys tulee olemaan tärkeä koska tällöin voidaan asentaa kevyempiin mastoihin ettei ne vaan katkeaisi poikki tuulessa tai kaadu. Oulussahan taisi katketa jo yksi tukiasema masto. 

 

Nokia pystyy kyllä huippunopeuksiin kun väännetään - siitähän lehdistötiedotteita Nokiallakin tullut ulos mutta ei nämä ole se mitä loppukäyttäjät haluavat. 

 

--

 

Mutta itse en suosi Huaweita myöskään mahdollisten riskien takia. Totuus vain on että heillä on tällä hetkellä suorituskykyisintä rautaa. Riski on olemassa kuitenkin kun käyttää heidän tuotteita. Mielelläni kyllä olisin nähnyt Telian verkko ehkä osittain Ericssonillakin toteutettuna koska siinä oltaisiin saatu tasapainoa kahden toimittajan välille. Moni operaattoreista maailmalla toteuttanutkin 5G-verkon kahdella eri toimittajalla. 


Niinpä.

 

Ei minulla Ericssonia vastaan mitään ole ja aika monet operaattorit tosiaan jakavat tilauksensa vähintään kahdelle toimittajalle.

 

Kiinalaiset eivät ole tunnettuja reilusta kilpailusta ja kunnostautuvat liian usein patenttirikkomuksilla ja suoranaisilla teknologiavarkauksilla.

 

Ei näitä teknologia/toimittaja valintoja tehdä päivän tilanteen perusteella , vaan vuosiksi eteenpäin. Silloin kriteerejä on paljon ja valinta kohdistuu yleensä sellaisiin toimittajiin , jotka pystyvät takaamaan parhaan kehityspolun pitkällä tähtäyksellä. Kiinalaiset aloittivat 5G:n kehityksen muita aiemmin ja se on lännessä kyllä huomattu. 6G:n kehityksessä kiinalaiset ovat jo jääneet länsimaisten yhtiöiden jälkeen ja mm. Nokia on siinä ihan hyvin mukana.


Huippunopeus, nopeus, jota tuo jaksaa absoluuttisesti puskea läpi. Mbps per MHz. Se on erilainen joka toimijalla. Jos puhutaan, että Nokialla vaaditaan NR-CA,  jopa 200 MHz kaistaa siihen, että päästään toisen toimijan 100 MHz kaistan suorituskykyyn.  Toki CA ei ole vielä käytössä ja tuokin vaatii SYV-verkon, operaattoreiden omassa ei ole kuin 120 MHz kaistaa jos oikein muistan. Päätelaitetuki on myös mitä on. Uusimmista löytyy, mutta on ohjelmallisesti pois kytkettyä. Kävin kesälomalla Porissa, jossa on Elisan Ericsson-verkkoa. Tuo toimi mielestäni hyvin kaikin puolin. CA:t kytkeytyivät 4G:ssa oikein, ei ollut outoja vain 2CA-toimintoja, kuten esim. Telialla tuossa jokin aika sitten oli. 

 

Kyllä nuo hankinnat tehdään tässä ja nyt ja jos on tarkoitus SYV-verkon raudan palvella 3-5 vuotta, ei sitä heti olla uuteen vaihtamassa. Suorituskyvyn parannus tai sen heikennys näkyy heti asiakkaalle. Ohjelmia ja päivityksiä toki voidaan ajaa, mutta jos on lähtökohtaisesti jotain haastetta (mikroprosessorit, antennisuunnitelu yms.)  , ei sitä voida rautaa ohjelmallisesti korjata tai ylikellottaa, puukottaa, mitä termiä halutaankaan käyttää.


Joo toki raudan osalta tilanne on aika pitkälle tässä ja nyt. Ei kuitenkaan kokonaan.

 

Softan osalta on lähes aina tilanne se , että toimitussopimuksessa sovitaan mitkä toiminnot toimitetaan heti raudan mukana ja millä aikataululla lisäominaisuuksia ja mihin hintaan ja maksuaikataulu. Tätä tarkoitin sillä kehityspolulla , josta puhuin aiemmin.

 

Ei minulle ole tullut vastaan vielä yhtään toimitussopimusta , jossa ei olisi mitään sovittu kehityksestä jo toimituksen alkuvaiheessa.


Lisätäänpä vielä edelliseen viestiin (kun ehti mennä jo lukkoon) , että useimmiten toimitukset jakautuvat usealle vuodelle ja jos esim. toimittajalta on tulossa uudempaa rautaa , niin usein sopimuksessa on kohta , että toimituksen loppupään rauta on jo sitä uudempaa.


Kyllä. Sitten vaan on häijyn vaihtelevaa tekniikkaa. Toki Denarin erkkiverkko oli hyvin vaihtelevaa, mutta nyt tekniikka vaihtuu tuohon Huihaihin.


Vastaa