mobiilivarmenne

Mobiilivarmenne ja verkkopankkitunnukset - erilaiset käyttötilanteet

  • 8 February 2024
  • 5 kommenttia
  • 2188 katselukertaa
Mobiilivarmenne ja verkkopankkitunnukset - erilaiset käyttötilanteet
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +16

Verkossa asioiminen on nykyisin hyvin tavallista ja välttämättömyyskin saada asioita hoidettua. Monet meistä ovat tottuneet tunnistautumaan verkkopalveluihin pankkitunnuksillaan. Digihuijausten määrä on suuri ja todennäköisesti yhä kasvussa oleva ilmiö, jolloin meidän kuluttajien on tärkeää olla entistä valveutuneempia ja tarkkasilmäisempiä. Valitettavasti tarkkasilmäisyyskään ei enää nykyään auta. Huijaukset ovat hyvällä suomenkielellä kirjoitettuja, ja niihin on liian helppo langeta.

Verkkopankkitunnusten käyttämistä olisi hyvä suosia vain pankkiasioita hoitaessa. Turvallisena vaihtoehtona muihin tunnistautumista vaatiivin palveluihin, kuten Verohallinnon ja Kelan sivuille, OmaKantaan, viranomaispalveluihin, terveyspalveluihin ja verkkokauppoihin toimii mobiilivarmenne, jolla voi lueteltujen lisäksi kirjautua sisään käytännössä kaikkiin julkisiin verkkopalveluihin luotettavasti. Telian puhelinliittymiin palvelun saa käyttöönsä maksutta.

Mobiilivarmenteen käyttäjän tietoihin, pankkitileihin tai yksityisyyteen huijarit eivät pääse käsiksi, sillä sen kautta tunnistautuminen vaatii onnistuakseen kirjautumisen sisään palveluun käyttäjän SIM-kortin sisältävällä laitteella. Muilla laitteilla kirjautuminen ei onnistu.

 

Alla koottuna viisi vinkkiä turvalliseen verkkoasiointiin:
 

  1. Käytä Mobiilivarmennetta verkkoasiointiin muissa kuin pankkipalveluissasi
    SIM-kortilla oleva sähköinen henkilöllisyystodistus, jolla kirjautuminen on turvallinen tunnistautumistapa.
     
  2. Tarkista aina verkkosivujen osoite
    Huijaussivustot voivat näyttää hyvin aidoilta, mutta niiden osoite on usein hieman erilainen kuin oikean sivuston. Ole siis tarkkana myös osoitekentän kanssa.
     
  3. Päivitä laitteesi ja ohjelmasi
    Pidä huolta käyttämäsi tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen päivityksistä ja suojauksesta. 
     
  4. Käytä luotettavaa tietoturvaohjelmistoa
    Asenna käyttämällesi laitteelle luotettava tietoturvaohjelmisto. Monet turvaohjelmistot sisältävät virustorjunnan, palomuurin, haittaohjelmien torjunnan ja ne voivat tunnistaa myös huijaussivustoja
     
  5. Ole tarkkana sähköpostien ja viestien kanssa
    Verkkorikolliset yrittävät huijata ihmisiä soittamalla tai lähettämällä sähköposteja ja tekstiviestejä, jotka näyttävät tulevan luotettavalta taholta, kuten viranomaiselta tai verkkopalvelulta. Ole tarkkana lähettäjän osoitteen kanssa. 

 

Onko sinulla mobiilivarmenne puhelimessasi ja käytätkö sitä aktiivisesti? 

 

--

Lue myös:

 


5 kommenttia

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +6

Jos minä menen huijaus sivustolle, joka on pankin näköinen. Menen sisään tunnusluku laitteella. Se sivu kysyy numerot ja yksi on sign-näppäimellä, kun maksu pitää hyväksyä, sivunhan pitää näyttää koodi joka syötetään tunnusluku laitteeseen ja se antaa varsinaisen numeron, jolla maksu vasta hyväksytään. Miten huijaussivu pystyy antamaan tämän koodin.

Samahan se on sillä tunnunnumero paperillakin, sivusto antaa kirjaimen jonka kohdasta löytyy numerot, joilla saa maksut hyväksyttyä.

Jospa niissä huijauksissa on mukana pankin väkeä. Jos menee esim. Omakantaan, sinnehän mennään tunnusluku laitteen ID-painikkeellla, eikä millään rahan nosto nappulalla. Miten sieltäkin kautta voi tili tyhjentyä, niinkuin eräs sanoi käyneen.

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +13

Minulla on mobiilivarmenne käytössä. Se on helppo ja nopea enkä luopuisi siitä millään. 😃

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +13

Tätä periaatetta olen noudattanut, eli mobiilivarmennetta käytän kaikkeen muuhun vahvaan tunnistautumiseen ja verkkopankkitunnuksia ainoastaan pankkiasiointiin. Joihinkin pankkipalveluihinkin pääsee mobiilivarmenteella, mutta ei kaikkiin. Suomessa käytetään paljon turhaan pankkitunnuksia eri verkkopalveluihin kirjautumiseen ja tunnistautumiseen. Telian puhelinliittymässäni mobiilivarmenne on ilmainen, mutta maksaisin siitä lisäpalveluna sen pari euroa, mitä muut operaattorit veloittavat.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +8

On kyllä sen verran kätevä, että käytän aina kun mahdollista kun ei tarvitse erillisiä sovelluksia availla itse. Kyllä sillä mobiilivarmenteellakin saa tehtyä vaikka mitä pikavippisopimuksia yms, ettei senkään kanssa kannata alkaa uskomaan yhteenkään roskapostiin.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Miten huijaussivu pystyy antamaan tämän koodin.

Mies välissä hyökkäyksellä.

Eli otat yhteyden huijaussivustolle. Huijaussivusto ottaa yhteyden pankkiin ja välittää kirjautumissivun sinulle. Luulet kirjautuvasi pankkiin, mutta huijaussivusto seuraa koko ajan ”vieressä” ja muuttaa sinun ja pankin välisiä viestejä.

Tunnuslukulaite tekee tästä toki hieman hankalampaa kuin muista kirjautumistavoista. Huijaussivustoilta onkin usein jätetty pois osa kirjautumisvaihtoehdoista, jotta huijarin olisi helpompi toimia.

Kannattaa siis painaa mieleen, mitä kirjautumisvaihtoehtoja aito sivusto käyttää. Näin huijaussivusto paljastuu helposti. Esimerkiksi, jos Kelaan kirjauduttaessa varmennekortti ja mobiilivarmenne puuttuvat listalta, olet huijaussivustolla.

Vastaa