Skip to main content

Kyberhyökkäykset ovat entistä nopeampia, tehokkaampia ja ovelampia. Siksi on tärkeää, että valtioiden ja yritysten varautumisen lisäksi jokainen kansalainen hoitaa kuntoon oman digikotivaransa. Näin varmistat, että sinulta ei viedä verkossa rahaa, identiteettiä tai arvokasta tietoa.

 

1. Päivitä puhelimesi säännöllisesti

 

Pidä puhelimesi käyttöjärjestelmä jatkuvasti ajan tasalla. Tuorein käyttöjärjestelmäpäivitys tukkii edellisen mahdollistaa esimerkiksi puhelimesi kaappaamisen. Varmista myös, että käytät sovelluksista aina viimeisintä versiota.

Vinkki:

 

2. Hanki oma VPN-yhteys

 

Kun hankit VPN:n eli virtuaalisen erillisverkon, pystyt muodostamaan suojatun ja turvallisen nettiyhteyden missä tahansa salattuna ja yksityisesti. Kukaan ulkopuolinen ei voi siis lukea lähettämiäsi tai vastaanottamiasi tietoja. VPN estää myös sivustoja, mainostajia ja hakkereita seuraamasta sinua verkossa. VPN-yhteys ei kuitenkaan suojaa laitettasi viruksilta, joten se ei korvaa kunnollista tietoturvaohjelmaa.

Vinkki:

 

3. Suojaa sometilisi ja käytä vahvoja salasanoja

 

Hyvään digikotivaraan kuuluu huolehtia omasta tietoturvasta ja yksityisyyden suojasta niin, ettei sosiaalisen median profiileja voida kaapata ja käyttää hyödyksi informaatiovaikuttamisessa. Koska somealustat tunnistavat valebotit, kansalaisia yritetään valjastaa levittämään tileillään harhaanjohtavaa tietoa, vaikka seuraajamäärä ei olisi erityisen suuri. Ota siis kaksivaiheinen tunnistautuminen käyttöön aina kun mahdollista, ainakin sosiaalisen median tileilläsi ja sähköpostissa. Kun käytät palvelua puhelimella, vahvistat kirjautumisen joka kerta erikseen esimerkiksi palvelukohtaisella pin-koodilla. Älä myöskään käytä samoja salasanoja eri palveluissa. Vahva salasana on vähintään 15 merkkiä pitkä ja sisältää numeroita, isoja ja pieniä kirjaimia sekä erikoismerkkejä.

Vinkki: Tarkista täältä, onko sähköpostiosoitteesi tai puhelinnumerosi tiedot vuodettu.

 

4. Tunnista haittaohjelmat

 

Puhelimen saastuttavat haittaohjelmat voivat aiheuttaa suuria rahallisia vahinkoja ja muuta harmia, kuten identiteettivarkauksia, mobiilipankin käytön vaarantamista ja pankkitilin tyhjentämistä. Lähtökohtana voi olla viesti kaverilta, ilmainen sovellus ja kiinnostava verkkomainos, joihin liittyy houkutteleva viesti: ”Katso, millainen video sinusta pyörii netissä!” Sitten ohjelma pyytää sinua asentamaan lisäosia, jotta saat videon näkymään. Sen jälkeen peli on menetetty ja puhelin saastunut.

Vinkki: 

 

5. Torppaa tunnusten kalastelijat ja huijausviestit

 

Pankit, posti tai muut viranomaiset eivät koskaan lähetä tekstiviestejä tai sähköposteja, joissa pyydetään kirjautumista järjestelmiin viestissä olevan linkin kautta. Linkki saattaa johtaa pankin tai postin sivustoa muistuttavalle valesivustolle, jossa kalastellaan tunnuksia ja salasanoja. Epämääräiset linkit voivat sisältää haittaohjelmia ja viruksia. Älä siis avaa tekstiviestitse tai sosiaalisen median kautta puhelimeesi tulevaa linkkiä, jos et tiedä, mitä se sisältää.

Vinkki: Käy tutustumassa tämän kevään kybersäähän ja tuoreisiin huijaus-, kalastelu- ja muihin kyberturvallisuustietoihin.
 

6. Valitse vastuullinen operaattori

 

5G-verkko on tietoturvallisempi kuin vanhemmat verkot, joissa on huolehdittu ensisijaisesti tietoliikenteen salauksesta. Toisin kuin aiempien sukupolvien verkot 5G yhdistää tukiaseman, ydinverkon ja varsinaisen laitteen turvallisuusominaisuudet. Myös käyttäjän oman laitteen sovelluskerroksessa on lisäsuojaus.

Kaikkien 5G-verkkojen nopeudet ja ominaisuudet ovat samankaltaisia, mutta eri operaattoreiden verkot on rakennettu eri komponenteista. Vastuullinen verkkolaitetoimittaja ei sijoita laitteisiinsa osia tai ohjelmistoja, jotka voisivat vaarantaa asiakkaiden yksityisyyden tai tietoturvan. Telia on ainoa teleoperaattori Suomessa, joka tarjoaa kotimaisen 5G-verkon. Yhtiön kumppanina verkon rakentamisessa on alusta asti ollut Nokia. Kun Telian asiakas liikkuu missä päin Suomea tahansa, hänellä on jatkossa aina käytössään kotimainen 5G.

Vinkki: Lue myös 5 asiaa, jotka jokaisen tulisi tietää 5G:n turvallisuudesta

 

7. Hanki varaliittymä ja varavirtaa

 

Asiantuntijat ovat varoitelleet toistuvasti, että myös operaattoreiden verkkoihin saatetaan kohdistaa lähiaikoina kyberhyökkäyksiä. Yhteyksien hetkelliseen katkeamiseen voi varautua hankkimalla varaliittymän toiselta operaattorilta. Kätevä ja edullinen vaihtoehto on kertamaksullinen prepaid-liittymä, jonka saa jopa alle viidellä eurolla.

Vinkki: Pidä myös huoli, että taloudessasi on virtaa mahdollisten sähkökatkojen varalle. Esimerkiksi puhelimia ja tablet-laitteita varten on olemassa näppäriä varavirtavirtalähteitä. Huolehdi etukäteen, että varavirtalähteessä on myös virtaa.

 

Lue myös:

 

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa