Skip to main content

Internetin käyttö on olennainen osa arkeamme ja laajakaistayhteys on monille välttämättömyys. Ainoastaan nopea ja luotettava yhteys ei kuitenkaan riitä takaamaan turvallista netinkäyttöä.

Toimiva tietoturva on monen tekijän summa. Pelkästään omassa käytössä olevan päätelaitteen suojaus ei auta, jos päätelaitteella asioidaan huolimattomasti. Myös verkkoyhteyden mahdollistavan reitittimen tietoturva kannattaa nykypäivänä varmistaa. Tässä muutamia syitä, miksi tietoturva on jopa yhtä tärkeä kuin laajakaista:

  • Haittaohjelmien torjunta: Virukset, troijalaiset, botnet ja muut haittaohjelmat voivat vahingoittaa laitteitasi ja varastaa tietojasi. Haittaohjelma iskee todennäköisesti sellaiseen laitteeseen, jonka tietoturva ei ole ajantasalla. mm. edulliset IOT-laitteet ja erittäin vanhat reitittimet voivat olla riskinä botnet haittaohjelma tartunnalle. Hyvä tietoturvaohjelmisto tunnistaa ja poistaa nämä uhat ennen kuin ne ehtivät aiheuttaa vahinkoa.

    Tietojenkalastelun ehkäisy: Tietojenkalastelu on yleinen tapa, jolla rikolliset yrittävät huijata käyttäjiä luovuttamaan henkilökohtaisia tietojaan. Tietoturvaohjelmistot voivat tunnistaa ja estää tietojenkalasteluyritykset.

    Tietomurrot ja henkilökohtaisten tietojen suojaaminen: Ilman asianmukaista tietoturvaa, laitteesi ja henkilökohtaiset tietosi ovat alttiita hakkerointiyrityksille. Tietoturvaohjelmistot auttavat estämään luvattoman pääsyn tärkeisiin tietoihisi.

Omaa turvallisuuttaan verkossa voi myös vahvistaa muutamin lisäkeinoin. Esimerkiksi kaksivaiheisen tunnistuksen käyttöönotto eri palveluihin on tärkeää, sillä sen avulla voit ehkäistä suurimman osan tietomurroista, jotka johtuvat tunnusten päätymisestä vääriin käsiin. Tämä estää myös tietomurtojen kautta vääriin käsiin päätyneiden tunnuksien väärinkäytön. Lisäksi samaa käyttäjätunnus + salasana yhdistelmää ei kannata käyttää jokaisessa palvelussa, varsinkaan jos käytössä ei ole kaksivaiheista tunnistusta.

Myös mobiilivarmenne on kannattavaa ottaa käyttöön. Se on tietoturvan kanssa paras keino suojata pankkitunnukset ja säästösi. Ensisijaisesti kannattaa suosia pankin mobiilisovellusta, sillä sen kautta riskejä pankkitunnusten kalasteluun voi minimoida.

 

Miksi sinun mielestäsi tietoturva on tärkeää hankkia?

 

Onko sinulla kokemuksia tietoturvan käytöstä? Millaisia neuvoja ja syitä itse antaisit, jonka vuoksi tietoturva olisi kannattavaa hankkia?

Millaisia tietoturvaominaisuuksia sinä pidät tärkeimpinä ja miksi?

Onko sinulla omakohtaisia kokemuksia kalastelusta tai huijausyrityksistä, jonka tietoturva olisi ratkaissut?

Myös muut neuvot, tai keskustelu asiaa koskien on tervetullutta!

https://www.verkkouutiset.fi/a/ts-nordeaan-hyokattiin-suomalaisten-kodinkoneiden-kautta/

Tämä on hyvinkin ajankohtaista, ettei kytketä mitään turvattomia laitteita suoraan nettiin näkyviin. 


https://www.verkkouutiset.fi/a/ts-nordeaan-hyokattiin-suomalaisten-kodinkoneiden-kautta/

Tämä on hyvinkin ajankohtaista, ettei kytketä mitään turvattomia laitteita suoraan nettiin näkyviin. 

Itse en suosi kodinkoneita liitettäväksi nettiin, tuntuu hullulle liittää nettiin esim. pyykinpesukone ((ihan tarpeeksi stressaavaa sekin, että nykyinen kone piippaa useamman kerran, kun on pesu valmis) 🤦‍♀️


Jos haluaa tietoturvan niin ite suosin suomalaista ja käytän F-Securea. Oon käyttäny tosi monta vuotta ja ollu tyytyväinen tähän. Joulukuus vanhenisi tilaus mutta aijon jatkaa tilausta taas 2 vuodella kuten oon aina niin tehny. En ymmärrä sitä että suomalaiset mollaa kotimalaisia yrityksiä kuten tätä ja sit vingutaan että ne kaatuu ja joutuu ostaa ulkomailta. 


En oikein usko, että pyykinpesukoneen IP osoitetta voi ihan helpolla käyttää palvelunestohyökkäykseen.

Meillä on ollut jääkaappikin joku älyversio, kun kaveri oli tuontiyrityksessä töissä. Pyysi aina testaamaan jotain ihme härpäkettä. Vaikka sanoin ei, niin kohta oli jannut kantamassa sisään jääkaappia johon skannattiin tai syötettiin kaikki einekset mitä sinne laittoi. Kaupassa pystyi sitten katsomaan mitä siellä oli, ja se ehdotti olemassa olevista muonista reseptejä. Ei toiminut.

Mutta ei sen avulla kyllä päässyt minnekkään muita häiriköimään. Lähinnä se häiriköi omistajia.

Olen itse suosinut Mac koneita, joiden suojaukset on helpommin kontrollissa. Henkilökortilla pääsee kirjautumaan jo aika moneen paikkaan, ja niihin joihin ei pääse käytän kaksivaiheista todennusta. Mobiilivarmenne on mielestäni myös hyvä.


Vastaa