Laitevinkit

Reitittimen osto-opas

  • 28 July 2022
  • 3 kommenttia
  • 2603 katselukertaa
Reitittimen osto-opas
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +14

Oletko hankkimassa uudelle tai nykyiselle laajakaistayhteydellesi uutta reititintä, mutta et oikein tiedä millaisen reitittimen tarvitsisit? Tämän artikkelin avulla opit millaisia asioita reititintä ostaessa kannattaa huomioida. Telian reititinvaihtoehdot löydät verkkosivuiltamme!

 

Miksi tarvitsen reitittimen?

 

Reititin on ikäänkuin laajakaistasi sydän. Reitittimessä on useita komponentteja ja se muistuttaa pientä tietokonetta. Reitittimessä on prosessori, muisti, antennit ja mikrosiru. Kalliimmissa reitittimissä on laadukkaampia komponentteja, jotka takaavat paremman kantaman ja tukevat suurempia nopeuksia.

Reitittimen avulla saat luotua kotiisi WiFi-verkon, lisäät itsellesi LAN-portteja käyttöösi, sekä esimerkiksi suojaat yhteytesi uhilta. Reititin tarpeet vaihtelevat yhteytesi ja käyttösi mukaan. Kevyessä käytössä olevalle laajakaistalle riittää yksinkertainen reititin, kun taas nopea laajakaista jolla on monta käyttäjää, tarvitsee laadukkaan reitittimen toimiakseen parhaimmalla mahdollisella suorituskyvyllä. Ennen reitittimen ostoa on tärkeää miettiä, mitä ominaisuuksia itse tarvitset, kuten täytyykö reitittimen langaton verkko kattaa ison alueen tai tukea jotakin tiettyä nopeutta.

 

Mitä sinun tulee huomioida reititintä valitessasi

 

Ennen reitittimen ostoa on tärkeää miettiä itsellesi tärkeät ominaisuudet reitittimeltä. Jos et ole täysin varma, mitä kaikkea reitittimeltä haluat, kannattaa ainakin nämä asiat miettiä etukäteen ennen ostoa:

  • Kuinka monta laitetta aiot liittää reitittimeen
  • Kuinka nopeaa yhteyttä reitittimen pitäisi tukea
  • Kuinka suuren alueen langattoman verkon pitäisi kattaa

Kysymysten avulla pääset hyvin alkuun reitittimen valinnassa, sillä niiden avulla voit rajata nopeasti vaihtoehtoja. Jos kaipaat esimerkiksi useita LAN-portteja, on helppo tarkistaa sellainen malli, jossa niitä on tarpeidesi mukaan. Nopeuden ollessa sinulle tärkein ominaisuus, kannattaa tarkistaa reitittimen maksimaalinen tiedonsiirtonopeus sekä langattoman verkon kannalta laitteen tulisi tukea uutta WiFi 6 -standardia. WiFi 6 -standardi takaa nopeamman, vakaamman ja kattavamman langattoman verkon.

 

Reitittimien lisäominaisuudet

 

Jos olet aktiivinen internetin käyttäjä, jolla on liitettynä useita laitteita kotiverkkoon, kalliimman luokan reititin voi olla sinulle looginen valinta. Kalliimpien reitittimien mukana tulee usein monia lisäominaisuuksia, kuten TWT-tekniikka tai tietoturvajärjestelmä. TWT on lyhenne sanoista Target Wake Time. Tekniikan ansiosta reititin voi ajastaa laitteet lähettämään dataa tietyin aikavälein. Tällöin laitteet voivat olla lepotilassa silloin, kun niiden ei tarvitse odottaa signaalia reitittimeltä. Tämä vähentää laitteiden virrankulutusta ja mahdollistaa jopa seitsemän kertaa tavallista pidemmän akunkeston. Tietoturvajärjestelmän avulla laitteesi ja henkilötietosi suojataan verkkouhilta. Joidenkin reitittimien mukana tulevat laajat tietoturvat sisältävät lisäksi sisällön suodatusominaisuuksia, kuten mahdollisuuden estää tiettyjen verkkosivujen ja tietyntyyppisten mobiilisovellusten käyttämisen.

 

Lisäksi, jos sinulla on suuri pinta-ala peitettävänäsi lähiverkolla, niin on kannattavaa harkita mesh-tukiasemia. Tukiasemien avulla voit kattaa suuria alueita, jopa 600 neliömetrin kokoisia tiloja yhtenäisellä WiFi-verkolla.

 

Jos sinulla jäi kysyttävää aihetta koskien, niin kommentoi se alle!

 

Lue myös:

 


3 kommenttia

Kunniamerkki +2

Nopeuden ollessa sinulle tärkein ominaisuus, kannattaa tarkistaa reitittimen maksimaalinen tiedonsiirtonopeus sekä langattoman verkon kannalta laitteen tulisi tukea uutta WiFi 6 -standardia. WiFi 6 -standardi takaa nopeamman, vakaamman ja kattavamman langattoman verkon.

 

Tämä väite on vähän turhan markkinointiorientoitunutta, totta on se että ideaaliolosuhteissa voi päästä hyödyntämään kaiken sen WiFi6 pystyy tarjoamaan, mutta todellisuudessa voi käydä niin että signaali viereisen teräsbetoniseinän läpi on lähinnä vitsi, kantavuus voi olla hyvinkin huono ja nopeus aivan jotain muuta kuin on luvattu.

Omaan betonikuutioon tarvittiin 3 kpl Ubiquitin mesh AP:ta, jotta saatiin aikaiseksi kelvollinen signaali parvekkeelle asti. Kyse ei ole 600 m2 huvilasta vaan kymmenesosan kokoisesta kerrostaloasunnosta. Tälläiset asiat olisi hyvä tuoda ohjeteksteissä esiin, todellisuus voi olla aivan jotain muuta. Mesh AP:ta voi tarvita myös huomattavasti pienemmän tilan kanssa, mikäli talon/asunnon rakenteet eivät suosi langatonta viestintää.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Itselläni on kaapelimodeemin perässä vapailta markkinoilta ostettu laadukas reititin ja sillä kyllä pärjää 50  neliön asunnossa, vaikka reitin on sijoitettu nykyään toiselle reunaa asuntoa ja melkoisen alas. Ulkokuuluvuuden suhteen terassilla on ollut haasteita, kun on betonikämppä ja uudet ikkunat. 
Mielestäni hyvän reitittimen kohdalla ei tarvitse miettiä liitettävien laitteiden lukumääriä ja nopeuteen vaikuttaa myös verkkoon liitetyt laitteet. Periaatteessa kannattaa ostaa uusinta tekniikkaa, jolloin reitittimen käyttöikä on paras mahdollinen. Edellinen reititin kesti viisi vuotta ja nykyinen on ollut käytössä kolmisen vuotta ja kun jossain vaiheessa kuluvaa vuotta valokuitu tulee mahdolliseksi, samalla reitittimellä tulen jatkamaan. Suorituskyvyn ja tietoturvan kanssa ei ole tiedossa ongelmia. Itse en sekaantuisi operaattorien ylläpitämiin laitteisiin, ne eivät tuo mitään lisäarvoa kuluttajille ja ovat myös melkoisen heikkoja suorituskyvyltään.

Kunniamerkki +2

Laitteet ovat enemmän kuin riittävän hyvät, se suurin ongelma on eräs väliseinä, missä on enemmän kiveä ja rautaa kuin betonia - se tuntuu imevän wifi-signaalin riippumatta millainen/millaisia wifi reititin on käytössä, kahdella AP:lle ei pystynyt kattamaan koko asuntoa, yksittäisen AP:n pitäisi pystyä kattamaan n. 140m2 alue (teoriassa). Käytännössä se näyttää olevan enemmänkin ~20m2 alue missä langattoman verkon nopeus on riittävä.

Aikaisemmin on ollut käytössä erilaisia kuluttaja all-in-one laitteita, mutta niistä ei oikein ole mihinkään, sen takia päätin panostaa hiukan enemmän ja valitsin Ubiquitin yrityskäyttöön tarkoitettuja laitteita - tämän jälkeen ei ole ollut ongelmia, eikä katvealueita, edes tuollainen uusinta uutta ollut “tehokas” kuluttajalaite ei pärjännyt tuolle väliseinälle.

Se mitä yritin tuossa sanoa on että mikään wifi-standardi ei maagisesti ratkaise mahdollisia kuuluvuusongelmia, eikä välttämättä nopeuta langatonta verkkoa - yleensä niitä maksiminopeuksia saavutetaan silloin kun laitteeseen on suora näköyhteys, välissä ei ole esim seiniä ja etäisyys on lyhyt.

Vastaa