Skip to main content

Nordea on joutunut viime viikkoina laajojen kyberhyökkäysten kohteeksi. Hyökkäyksissä on käytetty hyväksi heikosti suojattuja kodinkoneita ja muita laitteita, joilla on pääsy internetiin. Usein laitteiden omistajat eivät edes huomaa mitään poikkeavaa. Netti voi ehkä olla vain vähän hidas.

On helppoa myös ajatella, että "eihän pyykkikone tee muuta kuin pesee pyykkiä". Kuitenkin, jos laitteella on pääsy internetiin, sitä voidaan teoriassa käyttää hyökkäyksissä yhteiskuntaa vastaan – ja näin on nyt käynytkin.

 

Päivitä reitittimesi ja muut laitteet ajan tasalle

 

Suosittelemme, että päivität kodin reitittimesi ohjelmiston ajan tasalle ja pidät sen aina päivitettynä. Valmistajat tekevät tietoturvaan liittyviä päivityksiä, joten ohjelmiston ajan tasalla pitäminen on yksi keino varmistaa kotiverkkosi turvallisuus.

Kodin älylaitteiden päivitykset voit useimmiten tarkistaa ko. laitteen hallintasovelluksen kautta. Saman sovelluksen kautta voit myös päivittää laitteen.

Alla vinkit puhelimien ja tablet-laitteiden päivitysten tarkastamiseen.

 

Yhdistä kodin älylaitteet vierasverkkoon

 

Jos reitittimesi mahdollistaa, luo kodin älylaitteille oma langaton verkkonsa, jota käyttää pelkästään esimerkiksi pyykkikone tai ilmalämpöpumppu. Usein reitittimissä on ns. vierasverkkotoiminto, jonka voit ottaa käyttöön kodin älylaitteita varten.

Vierasverkon ansiosta tietokoneesi ja tablet-laitteesi ovat omassa verkossaan (pääverkossa) ja muut älylaitteet omassaan. Näin mahdollisesti haavoittunut kodin älylaite ei pääse hyökkäämään sinun muita, pääverkossasi olevia laitteita kohtaan.

Useissa reitittimissä on mahdollisuus myös määritellä kuinka nopeat yhteydet vierasverkossa on käytössä. Säädä vierasverkon nopeus mahdollisimman hitaaksi. Jos joku älylaitteista saastuu niin hidas nettiyhteys ainakin hankaloittaa hyökkäyksen leviämistä muualle.

Jos haluat tietää ja kysellä lisää kodin älylaitteista ja verkon rakentamisesta, hyppää keskusteluun mukaan:

 

Kirjaudu verkkopankkitunnuksilla vain verkkopankkiin,

Mobiilivarmenteella kaikkiin muihin palveluihin

 

Kuvitellaan tilanne, että olet vahingossa syöttänyt verkkopankkitunnuksesi huijaussivustolle. Voi hyvinkin olla, että verkkorikolliset tyhjentävät tilisi saman tien.

Tästä johtuen suosittelemme, että kirjaudut verkkopankkitunnuksilla ainoastaan verkkopankkiin ja Mobiilivarmenteella kaikkialle muualle. Jos sitten kirjaudut vahingossa huijaussivustolle, tilisi ja rahasi ovat turvassa.

Kyberhyökkäykset pankkeja kohtaan ovat estäneet pankkitunnusten käyttöä myös muualla verkossa. Tämä ei ole kuitenkaan ongelma, koska voit kirjautua muihin palveluihin Mobiilivarmennetta käyttäen. Nordea ehdottaa rajua muutosta pankki­tunnusten käyttämiseen.

Lue lisää Mobiilivarmenteesta sekä verkkopankkitunnuksista:

 

 

Lue myös:

 

Itse sulkisin kaikki portit reitittimestä sisäänpäin, paitsi SSH/VPN. Näin saadaan otettua kodin ulkopuoleltakin turvallinen yhteys kodin sisäverkkoon ja säädettyä laitteita, mutta ulospäin ei näy kuin 1-2 porttia auki. Tuo omaan vierasverkkoon jakaminenhan ei varsinaisesti estä laitteen kaappaamista, mutta suojelee tietysti kodin muita laitteita. Reitittimestä voi myös säätää sen verkon nopeuden niin hitaaksi, että hammasharja saa päivityksen ladattua, mutta ei auta hakkeria DDoSissa juurikaan. 


Tuo omaan vierasverkkoon jakaminenhan ei varsinaisesti estä laitteen kaappaamista, mutta suojelee tietysti kodin muita laitteita.

Tätä tarkoitin, lisään tuonne artikkeliin tästä tarkennuksen.

Lisään sinne maininnan myös tuosta nopeuden säätämisestä, se oli tosi hyvä vinkki 😊


Vastaa