Skip to main content

Oli kyseessä tekstiviesti tai sähköposti niin on olemassa muutama keino, joiden perusteella voit ainakin yrittää tunnistaa viestin huijausviestiksi. Koostimme kuusi vinkkiä, jotka jokaisen on syytä pitää mielessä. Niiden avulla voit parantaa omaa digiturvallisuuttasi.

Kerro kommenteissa omat vinkkisi, mitä lisäisit vielä listalle?

 

Tarkista viestin lähettäjän tiedot

 

Odotitko yhteydenottoa vai tuliko viesti yllätyksenä. Tarkista lähettäjän sähköpostiosoite tai puhelinnumero, oletko täysin varma lähettäjän aitoudesta.
 

Vaikuttaako viestin sisältö luotettavalta

 

Vastaako viestin sisältö odotuksia siitä, millaiseen viestintään olet kyseisen yrityksen kohdalla tottunut. Jos viesti sisältää kirjoitusvirheitä tai on huonoa suomea, niin kannattaa suhtautua varauksella.

 

Lupaako viesti jotain vähän liiankin hyvää

 

Jos asia kuulostaa liiankin hyvältä, se usein ei ole totta tai paikkaansapitävää.

 

Pyydetäänkö viestissä yllättäviä tietoja

 

Huijausviesti sisältään yleensä linkin huijaussivustolle, joka näyttää erehdyttävästi aidolta palveluntarjoajan verkkosivulta. Sivustolla olevalla erillisellä lomakkeella yleensä pyydetään henkilökohtaisia tietoja kuten, henkilötietoja, käyttäjätunnuksia, pankkitunnuksia tai luottokorttitietoja. Luotettavat toimijat eivät kysele tällaisia tietoja koskaan.

 

Pitääkö jonkin toimenpiteen suorittamiseksi asentaa sovellus

 

Huijarit haluavat monesti asentaa käyttäjän laitteelle vakoiluohjelmiston, joka kerää käyttäjän henkilökohtaisia tietoja. Hyvin tyypillinen huijaus liittyy postipaketteihin. Todellisuudessa postipaketin noutaminen ei vaadi epäilyttävän sovelluksen lataamista omalle laitteelle.

 

Varmista viestin aitous

 

Jos edellisten viiden kohdan jälkeen viesti vaikuttaa edelleen kiinnostavalta ja tärkeältä, mutta jokin kuitenkin epäilyttää, voit aina kysyä mielipidettä joltakin tuttavaltasi, koska useampi silmäpari havaitsee aina tilanteet tarkemmin.

Lopulta täyden varmuuden viestin aitoudesta voit saada olemalla yhteydessä yritykseen sen virallisia yhteydenottokanavia pitkin.

Minulle pärähti juuri s-postiin mukamas voitto Autoliitolta! Jo pelkkä lähettäjän s-postiosoite äkkiseltään paljastaa huijauksen, on joku tuulesta temmattu Gmail-osoite. Kielellisestikin tämä vähän ontuu, on isoa alkukirjainta tarpeettomasti ja erikoista sanavalintaa. Viime aikoina kuitenkin huijaukset ovat hioutuneet entistäkin “parempikielisimmiksi” ja myös sen vuoksi saa olla entistäkin tarkempi näissä asioissa👀

 


Sain tällaisen viestin nyt viikonloppuna.

Tämän tunnistaa huijaukseksi saman tien, kun katsoo lähettäjää ja heti perään itse viestiä - Posti ei lähetä viestejä tuollaista osoitetta käyttäen.

Viestissä luodaan kiirettä ja kiireen tunnetta, oikein kahteen kertaan. Viestissä on myös omituinen “shorten” linkki.

Viesti on ihan hyvää suomea mutta lopussa on selkeä kirjoitusvirhe.

 

 


Viestissä luodaan kiirettä ja kiireen tunnetta, oikein kahteen kertaan. Viestissä on myös omituinen “shorten” linkki.

Mun huijari oli sentään osannut rekisteröidä posti-***.lol osoitteen, joka sai oikeastikin naurahtamaan ääneen. Piti erikseen käydä lukemassa roskaviestikansiota, kun Google on osannut jokaisen laittaa sinne automaattisesti. Gmailissakin tuntuu olevan suhteellisen toimiva suodatus, kun taas Hotmailissa saa naureskella vähän väliä typeryyksille. Voi toki johtua siitäkin, että osoite on ollut käytössä jo ennen Microsoftia niin on ehtinyt vuotaa minne sattuu. Olettaisin tästä johtuvan myös sen, että yleensä jokainen huijaus tulee 3-5 kertaa peräkkäin sama viesti.


Joo gmailissa on aika hyvä roskapostisuodatin ei ole aikoihin tullut läpi. Sama on myös viesteissä jos on ottanut suodatuksen käyttöön.. Tulee vain ilmoitus roskapostista jos haluaa tarkistaa asian. Joskus on mennyt oikeakin viestin roskapostiin. Sen kun tietää niin ei haittaa. 


Tällanenkin putkahti tänään.

 


Kyllä noitakin on tullut mutta oikeita tieturvayhtiöltä. Tuon voit tarkistaa lähettäjästä tai kirjaudu suoraan tietoturvayhtiön sivulle ei mistään linkistä vaan Chromella ja oikealla osoitteella. Sieltä kyllä selviää tarve toimia tämä on ainoa oikea tapa varmistaa asia. 


Tällanenkin putkahti tänään.

Tässä on mielenkiintoisen näköinen lähettäjä.


Tästä taisi kyllä jotain uupumaan. Olettaisin että pitäisi olla jostain kuva mutta jäänyt matkasta. Kuitenkin muistakaa ette kirjaudu mistään lähetetystä linkistä joka on epäselvä teille tai epävarma lähetys. 


Tästä taisi kyllä jotain uupumaan. Olettaisin että pitäisi olla jostain kuva mutta jäänyt matkasta. Kuitenkin muistakaa ette kirjaudu mistään lähetetystä linkistä joka on epäselvä teille tai epävarma lähetys. 

Poistin lainauksesta kuvan, ettei sivun pituus jatku turhaan mutta se näkyy tuossa ylempänä ​@jesse56 kommentissa 😊


Tällanenkin putkahti tänään.

Tässä on mielenkiintoisen näköinen lähettäjä.

Meinaakko,että kun lähettäjä on Telia?


Ei saatan esikatsoa mitä asia koskee jonka jälkeen kirjaudun sisään. Sen jälkeen katson tästä uudesta hienosta avusta postin ja luen koko tekstin ja vastaan jos on tarve. Monella yhtiöllä on viesti käytäntö että kirjaudu palveluun omien sivujen kautta. Onhan tuossa pankkikin lähettänyt viestejä ja siinä on kirjautumislinkki suoraan sisälle. Nyt ovat korjanneet käytäntöjään. Tarkistan myös lähettäjän sivuston tiedot ennen lukemista. Joskus on käynyt että on luettu sähköposti ja viestejä roskapostiksi. Itse laitan estolistalle tiettyjä viestejä taitaa  olla noin 30 kpl tällä hetkellä. 


Meinaakko,että kun lähettäjä on Telia?

Ei vaan näistä check-merkeistä (hymiöistä):

 

Oletan, että ne on tuossa nimessä suoraan?


Telialta on joulukalenteri tulossa niin piti valita, että vastaanko palkitoni tuosta linkistä vai valitsenko toimitustavan Omaposti sovelluksesta. Ei ollut tälläkään kertaa vaikea valinta, vaikka ovathan nuo paljon hienompia: https://www.rituals.com/en-nl/advent-calendar.html

Itse odottelen vieläkin sitä ensimmäistä paljon mediassakin mainostettua ovelaa ja uskottavan näköistä huijausviestiä. 


Tässä on viimeisin uusi huijaus..     

Martti skannasi Rustassa QR-koodin – Pian pankista tuli viesti

Lahtelaisen Martti Frimanin yritys liittyä Rustan kanta-asiakkaaksi oli johtaa vakaviin seurauksiin.    Olkaahan varovaisia noissakin ei kannata kokeilla. 


QR-koodien päälle on tosiaan kenen tahansa ohikulkijan helppo liimata tarra, joka vie aivan väärään osoitteeseen. QR-koodihuijauksia on löydetty myös liikenneasemien bensapumpuista.

Kaikkien linkkien osoitteet täytyy siis tarkastaa huolellisesti, olivatpa ne lehti-ilmoituksessa, QR-koodissa, sähköpostissa tai ihan missä tahansa.


Sitähän syötetään tuutin täydeltä jopa televiokanavalle pitäisi kirjautua qr koodilla tai numeroilla. Hankalaksi on tehty tuokin ajatellen vanhuksia. Siitä syystä boikotoin myös noitaqr koodi kampanjoita. Kyllä elämä olikin helppoa ilman älykännyköitä. 


Tulipa tuossa mieleen kahden viikon takainen tapahtuma. Muistaakseni se oli luotettava qr koodi jota yritin lukea puhelimen qr skannerilla joka on kameran yhteydessä ei osannut lukea sitä. Kokeilin Google Lensin qr lukijaa ei osannut lukea molemmat siis näyttivät sekavaa qr sotkua. Niinpä otin ja valokuvasin sen ensin ja tallensin ja kun luin Google Lensillä nyt tuon kuvatun koodin niin osasi heti lukea sen. Haasteet on luotu voitettavaksi. 


kuinka vahvasti tietokone täytyy nykyisin suojata ettei se mene sekaisin


Riippuu sitä mitä teet koneella. Jos vain surffailet ja pankkisovellusta käytät kannattaa käyttää virus ohjelmaa jossa on hyvät softat jotka toimivat ei mitään huippukallista sekä vpn sovellus näin aluksi. Samalla muistuttaisin että joko itse tai laitat ohjelman poistamaan selaushistorian päivittäin. Äläkä lataa ylimääräisiä sovelluksia tai muutakaan muista myös ettet lankea valmiisiin ohjattuihin lataus linkkeihin. Säännölliset Windowsin ja selain sovelluksen päivitykset. Tarkista selaimessa sivu osoite jos epäilyttää. Noin niin alkuunsa.

 


Palaampa tuohon gr koodiin nyt. Törmäsin samaan kun yritin linkittää whatsapp app sovellusta tietokoneeseen. Se oli whatsapp app qr koodi joka teki sen ja tekee edelleen. Elikkä normaali valokuva siitä viallisesta koodista ja sitten Google Lensin avulla auki. Pitäisi varmaan laittaa viestiä heille tuosta ongelmasta. Että semmoista. 


Vastaa