Skip to main content

Meidän alueelle tarjotaan nyt avointa kuitua. Houkuttaisi hankkia moinen, mutta kuitupäätteen sijaintipaikka ja asfaltin avaaminen mietityttää.

 

1) Saakohan kuitupäätteen asennettuna toiseen kerrokseen, jossa se suoraan palvelisi meidän konekeskittymää (omakotitalossa ei ole sisäverkkoa, ja mieluummin laittaisi pääkoneet langan päähän).

 

2) Asfaltin avaaminen ja reitittäminen, voiko tontin omistaja määrittää mistä haluaa kaapelin vedettävän, vaikka se ei olisi suorin reitti? Eli jos haluaa kaapelin kiertävän autotallin, eikä menevän keskeltä pihaa diagonaalilla?

 

Onko täällä kokemusta moisista tarpeista? 

Ei ole kokemusta avoimesta kuidusta, mutta kustomoidusta toteutuksesta kyllä.

 

Ensinnäkin sun pitää järjestää kunnollinen maadoitus sinne, mistä kuitu tuodaan sisään. Tähän ei riitä normaalit pistorasiamaat, vaan esimerkiksi itse rakennutin sinne kuituojaan samoilla kaivamisilla uuden maadoituselektrodin koko talolle, 50 metriä 16 neliön kuparia ojaan lenkille 25 metrin matkalle ja siitä päät sisään maadoituskiskolle. Taloon tulevan valokuitu-maakaapelin tukilangat maadoitetaan siihen. Tällaisen maadoituksen rakentaminen sinne toiseen kerrokseen voi olla oma juttunsa, koska parhaat maadoituspisteet ovat... no, lähellä maata. Salaman iskiessä lähistölle jokainen metri ylimääräistä siinä maadoituksessa tekee huonoa.

 

Mitä kaivuisiin tulee niin ainakin mulle annettu speksi oli vain sellainen, että talosta 100:n millin putki tontin rajalle riittää. Kaivuureitin sai valita ihan itse, samoin kuin käytettävän kaapeliputken. Putkessa ei saa olla kovin tiukkoja mutkia. Putken vedin rakennuksen alle ja sisääntulo tuli siististi betonilattian läpi sellaisesta paikasta, jossa pystyi huoletta lattian puhkaisemaan.

 

Kuidun sisälletuomisessa oli myös sellainen rajoite, että maakaapelia ei saanut vetää rakennuksen sisällä paria metriä enempää (tämä tieto tuli asentajilta, kun kävivät tekemässä suunnittelua).Olin jo ehtinyt pultata verkkoräkin seinään tässä mielessä väärään kohtaan, eli maakaapelia ei voinutkaan tuoda suoraan sinne, kuten alun perin oletin. Tämä ei silti ollut ongelma ja oikeastaan lopputulos on nyt parempi. Se maasta tuleva kuitu päätetään selaisella rasialla, jossa on häntäkuidut (hitsataan maakaapeliin) ja standardeja liityntöjä kytkentäkuiduille. Näin ollen tarvittiin vain 5 metrinen kytkentäkuitu kuiturasialta verkkokaapille.

 

Kytkentäkuituja voi ostaa monesta paikkaa valmiina, halutulla pituudella ja liittimillä valmiiksi tehtynä. Kun ostat armeeratun kytkentäkuidun, se on paksumpaa ja se kestää hyvin pujottamisen talon rakenteisiin tai kaapeliputkiin. Virallinen asennustapa tämä ei ole, vaan oikeasti myös talon sisällä pitäisi kuidut päättää rasioille, mutta tällöin tarvitset valokuituhitsauslaitteen, jollainen maksaa eBaystakin hankittuna kaikkine kuluineen ja tulleineen lähemmäs tonnin. Siksi sellaista ei mielestäni ole mitään järkeä hommata muutaman liitoksen takia vaan mm. itse rakensin eri kerrosten solmupisteiden väliset runkokuidut ihan vaan armeeratuilla kuitukaapeleilla. Standardin kokoinen sähköputki on riittävän iso, että siinä mahtuu pujottamaan kytkentäkuidun läpi liittimineen.

 

Omalla kohdalla talossa oli jo ennestään gigabitin sisäverkko, jonka päivitin kauttaaltaan kuituhankkeen yhteydessä siten, että solmupisteiden välillä on tällä hetkellä 2 Gbit trunkit ja valmius 20 Gbit trunkkeiihin laitepäivityksillä. Lisäksi kolmen solmupisteen välillä on nyt kuitulinkit kun ennen oli kuparia. Mielestäni omakotitalossa kannattaa laittaa kerroskohtaiset kytkimet, joista yhteydet jaetaan huonerasioille tai muuten ja sitten näiden kytkinten välille kuitua. Tällainen järjestely on varmempi esim. ukkosella, jos salama iskee aivan lähelle. Jos sähköverkko on asiallisesti ukkossuojattu, niin valokuituverkon laitteita ei tarvitse sammuttaa koskaan, ei edes ukkosella.

 

Tässä vielä Telian opas kuituliittymän rakentamiseen. Tämän toimittivat minullekin vastauksena esittämiini kysymyksiin.

 

Toivottavasti tästä oli apua...

 


Tuohon kaivamiseen en osaa vastata, mutta luulisin, että kaivetaan siitä mihin asiakas niin haluaa, jos se ylipäätänsä on järkevästi toteutettavissa.

 

Sen sijaan tähän toiseen juttuun luulisin olevan ratkaisu.

Kaverilla on kuituosuuskunnan liittymä eräällä pienehköllä paikkakunnalla. Hänen talonsa on kaksikerroksinen (rintamamiestalo) ja hän myös halusi kuidun sisälle yläkertaan. Juuri sinne missä on talon tietotekniikan keskipiste eli "konehuone".

Homma toteutettiin siten että maavalokaapeli päätettiin ulkoseinään jatkosboksiin, josta se jatkoi ulko/sisäasennuskaapelilla seinää pitkin ylös ja läpivienti suoraan oikeasta kohdasta sisälle. Sisälle tuli kuitupääteboksi. Liittymämaakapeli oli maadoitettu juuri tuohon tontilla kaivettuun ojaan. Seinää pitkin sisälle menevä kaapeli on metalliton.

Jatkosboksi ja seinää pitkin nouseva kaapeli ovat hyvin siististi asennettuja ja eivät haittaa ulkonäöllisesti ollenkaan.

 

Sitten vielä yksi juttu. Ainakin täällä meilläpäin DNA operaattori on siirtynyt käyttämään nykyään yksinomaan metallittomia valokaapeleita juuri noiden maadoitusjuttujen vuoksi. Metallitonta valokaapelia ei tarvitse maadoittaa, kun siinä ei ole mitään mitä maadoittaa. Kaivuuojaan asennetaan metallia sisältävä kaapelin varoitusnauha, jotta kaapelireitti voidaan tarvittaessa myöhemmin tutkata.


Täytyy vähän korjata edellistä viestiäni. Muistin vähän väärin.

 

Se seinällä oleva onkin varsinainen kuitupääteboksi. Sieltä lähtee eri pituisena saatava valmis kuituliitäntäkaapeli seinää pitkin ylös ja sisälle toiseen sisäpääteboksiin. Tämä sen vuoksi, että tuon liitäntäpiuhan voi tarvittaessa vaihtaa tai viedä talossa sisäpääteboksin eri paikkaan mikäli haluaa vaihtaa paikkaa.


No niin, eli aivan vastaava kuin rakennettiin minulle. Kytkentäkuidulla sen saa minne tahansa talossa ja se on myös vaihdettavissa uuteen helposti, jos vioittuu. Mutta kannattaa laittaa armeerattu kytkentäkaapeli, kestää huomattavasti paremmin nykimistä asennusvaiheessa ja niissä on myös todella pieni taivutussäde.

 

Tuosta kaivamisesta vielä jäi se mainitsematta, että asiakas vastaa itse kaivuutöistä ja putkien asennuksesta tontilleen. Eli reitin suunnittelu tontilla, putkien/maadoituskuparin hankinta sekä kaivinkoneurakointi eivät sisälly Telian myymään pakettiin, Telian vastuu alkaa tontin rajalta. Kun asennuspäivä sitten koittaa, niin riittää kun näyttää asentajille missä on putken pää tontin rajalla ja minne se menee talossa ja maadoituksen paikan. Sen jälkeen puuhastelivat yhteydet pystyyn.



@SINAD@  kirjoitti:

No niin, eli aivan vastaava kuin rakennettiin minulle. Kytkentäkuidulla sen saa minne tahansa talossa ja se on myös vaihdettavissa uuteen helposti, jos vioittuu. Mutta kannattaa laittaa armeerattu kytkentäkaapeli, kestää huomattavasti paremmin nykimistä asennusvaiheessa ja niissä on myös todella pieni taivutussäde.

 

Tuosta kaivamisesta vielä jäi se mainitsematta, että asiakas vastaa itse kaivuutöistä ja putkien asennuksesta tontilleen. Eli reitin suunnittelu tontilla, putkien/maadoituskuparin hankinta sekä kaivinkoneurakointi eivät sisälly Telian myymään pakettiin, Telian vastuu alkaa tontin rajalta. Kun asennuspäivä sitten koittaa, niin riittää kun näyttää asentajille missä on putken pää tontin rajalla ja minne se menee talossa ja maadoituksen paikan. Sen jälkeen puuhastelivat yhteydet pystyyn.


Kyllä nuo yleensä kaivetaan ihan seinän viereen asti, kun on kyse isomman alueen kuiduttamisesta. Avoin Kuitu -toteutukset taitavat olla suurelta osin mikrokanavatekniikalla toteutettuja, eli maahan kaivetaan ohuet putket, joihin kuitu puhalletaan.

 

Tässä ote AvoinKuitu.fi -sivustolta:

 

Sinun osaltasi suunnittelu käynnistyy, kun suunnittelijamme ottaa sinuun yhteyttä. Hän sopii kanssasi ajan, jolloin tulee käymään kotonasi. Suunnittelette yhdessä, miten valokuituliittymä verkko kannattaa tontillasi rakentaa ja mihin valokuitupäätelaite asennetaan kotonasi. Valokuitu tuodaan kotiisi parasta mahdollista reittiä niin, että kaivutöistä aiheutuu pihallesi mahdollisimman vähän haittaa.

Suunnittelija on rakentamisen ammattilainen, joka osaa kertoa, mitkä ratkaisut sopivat parhaiten juuri sinun talollesi ja tontillesi. Suunnittelija laatii käynnin pohjalta kirjallisen suunnitelman, jonka sinä hyväksyt. Valokuidun kaivu- ja asennustyöt tehdään tontillasi tämän suunnitelman mukaan.

 

Meillä päin kunta kaivoi kuidun ja seinälle tuli jatkosboksi, jossa maakaapeliin hitsattiin sisäkaapeli. Sisäkaapelin päässä oli valmis pieni kuituliittimillä oleva rasia. Se siis asennettiin ensin sisälle ja tuotiin siinä oleva johto ulos jatkosboksille. Tosiaan hitsattu, ei vaihdettava.


Ok, jos seinän vieraan asti tarjoavat kuidun niin sittenpä ei ainakaan kannata jäädä pohtimaan, ottaako sitä vai eikö ota. Jos jättää ottamatta, niin myöhemmin joutuu maksamaan kaivuukustannuksetkin aivan varmasti.

 

Omassa casessa on tosiaan se ero, että mitään yleistä kotikuitusaatavuutta saati avointa kuitua ei mene lähimaillakaan, tämä lienee ainoa omakotitalo kuidussa tässä kaupunginosassa. Yrityksiä ja kerrostaloja saattaa olla samassa rungossa.


Jotkut tuovat kuidun sisälle tekniseen tilaan ja se päätetään sinne. Eli pääte suoraan maakaapeliin.

Toiset sitten tekevät seinälle pääteboksin tai jatkosboksin maakaapelille. Tästä ulkoseinän boksista sitten jatkaa taloon sisälle sinne mihin asiakas sen haluaa päättyvän. Sisälle tulee sitten se varsinainen pääte. Molemmat ihan ok ratkaisuja etenkin vanhemmissa taloissa, joissa ei kunnollista teknistä tilaa välttämättä ole.



@kefiiri@  kirjoitti:

Jotkut tuovat kuidun sisälle tekniseen tilaan ja se päätetään sinne. Eli pääte suoraan maakaapeliin.

Toiset sitten tekevät seinälle pääteboksin tai jatkosboksin maakaapelille. Tästä ulkoseinän boksista sitten jatkaa taloon sisälle sinne mihin asiakas sen haluaa päättyvän. Sisälle tulee sitten se varsinainen pääte. Molemmat ihan ok ratkaisuja etenkin vanhemmissa taloissa, joissa ei kunnollista teknistä tilaa välttämättä ole.


Mielellään toisivat samalla kaapelilla perille asti, mutta maakaapelin Fca-paloluokitus ei salli nykysäädösten mukaan tuontia rakenteissa tai sisätiloissa muutamaa metriä pidemmälle. Siksi käytetään valmispäätebokseja ja jatketaan maakaapeli sellaiseen. Jotain 50-100€ sellainen maksaa, että ei kuitenkaan mikään suuri summa kyseessä.



@jessenic@  kirjoitti:

@kefiiri@  kirjoitti:

Jotkut tuovat kuidun sisälle tekniseen tilaan ja se päätetään sinne. Eli pääte suoraan maakaapeliin.

Toiset sitten tekevät seinälle pääteboksin tai jatkosboksin maakaapelille. Tästä ulkoseinän boksista sitten jatkaa taloon sisälle sinne mihin asiakas sen haluaa päättyvän. Sisälle tulee sitten se varsinainen pääte. Molemmat ihan ok ratkaisuja etenkin vanhemmissa taloissa, joissa ei kunnollista teknistä tilaa välttämättä ole.


Mielellään toisivat samalla kaapelilla perille asti, mutta maakaapelin Fca-paloluokitus ei salli nykysäädösten mukaan tuontia rakenteissa tai sisätiloissa muutamaa metriä pidemmälle. Siksi käytetään valmispäätebokseja ja jatketaan maakaapeli sellaiseen. Jotain 50-100€ sellainen maksaa, että ei kuitenkaan mikään suuri summa kyseessä.


Sitä juurikin tarkoitin, että maakaapeli tuodaan sisään, kun se saadaan suoraan tekniseseen tilaan ja pääte voidaan tehdä sinne. Usein uudemmissa rakennuksissa se onnistuu, kun tekninen tila on sijoitettu juuri ihanteellisesti. Vanhemmissa taloissa (varsinkin omakotitaloissa) tämä on joskus hankalaa teknisen tilan sijoituksen tai sen puutteen vuoksi ja siksi koko homma hoidetaankin jo edellä kuvatuilla tavoilla. Se on kuitenkin ihan toimiva homma.  


Kiitoksia kaikille hyvistä teknisistä vastauksista. Näistä on ollut paljon apua. Näin mekin olimme miettineet että olisi aika hyvä diili tässä kirveenvarsitontissa. Pienen facepalmin tein tuossa avoimen kuidun sitaatin kohdalla, siinähän se oli sanottuna 🙂 Yläkerta vielä mietityttää että venyykö soppari tuohon myös, mutta ainakin nyt tiedän että se olisi helposti toteutettavissa. Tietty aika paljon me jo tuossa saataisiin.



@Kattakio@  kirjoitti:


Yläkerta vielä mietityttää että venyykö soppari tuohon myös, mutta ainakin nyt tiedän että se olisi helposti toteutettavissa. Tietty aika paljon me jo tuossa saataisiin.






Varmistelin tätä vielä Avoimen kuidun puolelta. Käytännössä tuo kuitupääte asennetaan uusissa taloissa tekniseen tilaan, josta sisäverkko alkaa. Vanhemmissa taloissa päätelaite voidaan asentaa haluamallesi paikalle, ja tämä suunnitellaan yhdessä asentajan kanssa. Käytännössä siis asentajan kanssa katsotaan, että mihin kuitupääte kannattaa laittaa, niin että siitä olisi juuri suurin hyöty ja ns. pienin haitta :smileyhappy: Suoraan eivät siis sieltäkään nähneet ongelmaa yläkertaan sijoittamisen kanssa!


Vastaa