hei olin huomannut että täällä on saatavilla kaapelilaajakaista 750M onko tämä totta että telia on saanut uuden maksiminopeuden kaapelikaistaan ? ja tarviiko siihen uutta modeemia ?
Moikka @henkkaj21!
Kyllä vain! Kaapeliverkon huoltotöiden myötä pystytään mahdollistamaan nopeampia kaapeliyhteyksiä!
Kannattaa tarkastaa, että modeemi tukee tuota yhteyttä, sillä muutenhan se jää hyödyttömäksi mikäli modeemista loppuu puhti.
Mikäli nyt sattuu käymään tilanne, että modeemi ei tue nopeampaa yhteyttä löytyy meiltä myynnistä siihen sopiva modeemi. :)
Lisäksi oma lähiverkko pitää olla kauttaaltaan vähintään gigabittistä ja langattomat leikit voit melkeinpä unohtaa, jos mielit päästä tuohon 750 Mbit nopeuteen. Toki monet wifi/wlan tukarit lupaavat jopa yli gigabitin nopeuksia, mutta sen toteutuminen käytännössä on monien tekijöiden summa ja enemmänkin tuuria kuin itsestäänselvyys.
minkäslainen huoltotyö tämä on oikein ollut, eli melkein päästään 1000M, voiko tulevaisuudessa kaapelissa päästä tohon 1000M ? huomasin senkin että tässä uudessa 750M netissä uppi on vaan 10M edelleen, miksi sitä ei voitu nostaa vaikka 20M ?
Kyllä, kaapelointi on tosiaan välttämätön gigan lähiverkon lisäksi jos mielii nopeutta hyödyntää. Jos kaapelointi ei ole mahdollinen ja tai haluaa käyttää pääasiassa langattomia ratkaisuja tuon yhteyden hankkiminen tuskin tuo kovin paljoa lisäarvoa. Tai sitten pitää ainakin olla valmis tyytymään siihen mitä se wifi antaa ja varautua ettei sillä päästä max. nopeuksiin.
kai se riittää että sisäverkko on koaksiaalikaapeloinnilla toteutettu ainakin telialla niin väitettiin ?
@henkkaj21 kirjoitti:
kai se riittää että sisäverkko on koaksiaalikaapeloinnilla toteutettu ainakin telialla niin väitettiin ?
Tässä yhteydessä sisäverkolla tarkoitettiin sinun omaa kotiverkkoasi, ei taloyhtiön verkkoa. Kirjoitin ajatuksissani väärin,sori,
Itse otin tuon laajakaistan ja kyllä 5ghz verkossa tuo 433 mbps wlan tikku antaa yli 200 megan nopeuksia ja uppi pyörii siinä 20 megan paikkeilla. Modeemina Technicolor CGA2121, jota telia myy. S7:lla saa jo lähemmäs 300 megaa latausnopeudeksi (867 mbps)
Itellä ei ole vielä gigasta verkkokorttia, mutta ens viikolla pitää hommata. Testailu siis jatkuu maksiminopeuden osalta.
eli siinä saa 20M uppi ? eikä rajoitettu siihen 10?
20 megaa ollut ainakin uppi 5ghz wlan verkossa tolla edellä mainitulla modeemilla.
1 gigasella verkkokortilla latausnopeudet pyörii siinä 390-430 megan paikkeilla ja uppi on n.20 megaa.
@jansaa80 kirjoitti:
1 gigasella verkkokortilla latausnopeudet pyörii siinä 390-430 megan paikkeilla ja uppi on n.20 megaa.
Omaan korvaan tuo kuullostaa ihan kivalta nopeudelta, 300–750 Mbit/s kun on nopeuden vaihteluväliksi ilmoitettu tuolla Telian sivulla.
Niin ja lisäksi maininta, että normaalinopeus on 400Mbit/s.
Kävin kirjoittelemassa Tuokin blogipostaukseen kommentin pari kuukautta sitten aihetta sivuten. Ärsyttävää nimittäin, että Telia on nyt kaapelilaajakaistojen osalta seurannut kilpailijoiden esimerkkiä ja alkanut nostaa kaistojen maksiminopeuksia kohti gigaa, mutta "valokuidutettujen" VDSL-taloyhtiöiden osalta ei näy merkkiä paremmasta. Jos talojakamoon asti valokuitu tulee, niin luulisi olevan myös operaattorin intresseissä pyrkiä tarjoamaan mahdollisimman nopeita (ja hyvähintaisia) yhteyksiä asukkaille, mutta kehityksessä on jymähdetty yli 12 vuotta vanhaan VDSL2-standardiin ja sen sadan megan nopeuteen.
Jos ja kun kuidutetuista taloyhtiöistä Telian kaapeliTV-verkko löytyy, niin luulisi että sen käyttö yhteyden saamiseksi asuntoihin asti olisi se helpoin vaihtoehto. Vaihtoehtoisesti voisi toki käyttää noita VDSL2:n laajennuksia, Vplus / profiili 35b joka tarjoaa 300 megan nopeuden, tai jatkossa G.fastia, jolla voidaan päästä jopa gigan nopeuksiin. Mutta eipä ole pihahdustakaan kuulunut, että näissä kohteissa nopeuksia oltaisiin nostamassa mihinkään sadasta.
Hyviä pointteja kyllä ja eihän siinä mitään jos taloyhtiön sisäverkko on kuitenkin suht tuore ja hyvässä kunnossa. Itsekin vdsl2 kohteessa asun. On kuitenkin aika paljon taloyhtiöitä joissa se on alkuperäinen 60 tai 70 luvulta oleva, paukkulankaa oleva kupariverkko alunperin lankapuhelimelle tarkoitettu. Siinähän sitten yritetään saada nopeuksia.. Kaikki kiinteistöt pitäisi siis kartoittaa, ja niiden sisäverkon kunto ennenkö operaattori voi sinne asiakkaille luvata mitään nopeuksia.. Kukas sen tekee ja maksaa?
Olet osin oikeassa, tosin voisin heittää villinä veikkauksena, että taloyhtiöitä on kuidutettu lähinnä kaupungeissa ja isommissa taajamissa, joissa taloyhtiöt voittopuolisesti kuuluvat myös kaapeliTV-verkkoon. Kuvittelisin, ettei näissä kohteissa olisi mitään ongelmaa vaihtaa talojakamossa laitteet niin, että valokuitu jaettaisiinkin asuntoihin antenniverkon kautta cat3:n sijaan. Toki laitteiden vaihtokin maksaa. Telia näyttää tarjoavan uutta 750 megan kaapelikaistaa nimittäin myös vanhoihin 1970-luvun alun taloihin, ja mahtaako niissä olla tehty mitään mittauksia, että mihin antenniverkko oikeasti yltää? Luotettu vain että kyllä se vaihteluvälin sallimat 300 megaa minimi ainakin läpi tulee...
Mutuilen, että ei kai talon sisäverkon kunnon mittaus karkeasti tehtynä hirveän iso urakka voi olla? Jos profiili 35b:tä tai G.fastia alettaisiin cat3-kohteissa tarjoamaan, asentajan täytyisi kuitenkin käydä paikalla päivittämässä laitteita, niin ehkä siinä voisi tehdä mittauksia että mihin nopeuksiin talossa olisi vähintään mahdollista päästä? Lisäksi ihmettelen, että miksi ylipäätään kaapeliTV-yhtiöissä joihin kuitu on vedetty on alunperinkään alettu käyttää VDSL2-yhteyksiä KTV-verkon sijaan, vai onko selitys siinä että ainakin täällä Turussa oli vielä vuosikymmenen alussa oma kaapeliTV-yhtiönsä, jonka silloinen Sonera osti vasta paljon myöhemmin?
Taloyhtiöissä on aina se ongelma että mitään tällaisia hienoja juttuja ei välttämättä saada koskaan hankittua, koska suurin osa kokee pärjäävänsä 4G:llä ja vastustaa hanketta, joka hyödyttäisi vain muutamia teknisesti edistyneempiä asukkaita.
Itse rakennutin omakotitaloon samanlaisen kiinteistöliittymän (FTTB) mitä normaalisti kuulemma asennetaan vain kerrostaloihin ja yrityskiinteistöihin. Tiedän mitä se touhu maksaa ja voin kertoa että ei mene läpi useimpien taloyhtiöiden yhtiökokouksessa, kun siellä aletaan senttejä laskemaan sekä takaisinmaksuaikoja. Ja mulle tuli ihan vain kiinteistökytkin tänne, en osaa kuvitellakaan mitä maksaisi jos homma pitäisi saada vielä antenniverkossa toimivaksi, laitteet maksaa varmasti vieläkin enemmän.
Itsekään en olisi moista ikinä saanut ellei eräät sijoitukset olisi tuottaneet, palkkarahoista jos säästelisi summan tuollaiseen niin saisi säästää monta vuotta ja velaksi en tällaisia osta.
Tuli tässä mieleen, että tunnen aika monelta tutulta tilanteen, joissa kerrostaloasunnon yhteydet ovat pätkineet (VDSL/ADSL). Syynä on ollut tyyliin kakkoslankapuhelimelle tarkoitettu haaroitus, joka on sellaisella rosvoliittimellä toteutettu. Pahimmillaan tämä on ollut jonkin häiriöitä tuottavan laitteen vieressä, kuten virtalähteiden, mikron tai jääkaapin. Sitten kun laite on pärähtänyt käyntiin, on VDSL pudonnut linjalta. Näitä on pitkään selvitelty, ennen kuin on keksitty, että ahaa - se on se haaroitus joka tuon häiriön aiheuttaa.
@Purnipsikirjoitti:Tuli tässä mieleen, että tunnen aika monelta tutulta tilanteen, joissa kerrostaloasunnon yhteydet ovat pätkineet (VDSL/ADSL). Syynä on ollut tyyliin kakkoslankapuhelimelle tarkoitettu haaroitus, joka on sellaisella rosvoliittimellä toteutettu. Pahimmillaan tämä on ollut jonkin häiriöitä tuottavan laitteen vieressä, kuten virtalähteiden, mikron tai jääkaapin. Sitten kun laite on pärähtänyt käyntiin, on VDSL pudonnut linjalta. Näitä on pitkään selvitelty, ennen kuin on keksitty, että ahaa - se on se haaroitus joka tuon häiriön aiheuttaa.
Riittävän pitkä stubi, eli T-haara riittää jo itsekseen aiheuttamaan vakavia ongelmia impedanssisovituksessa. Haaran päässä ei tarvitse olla mitään laitetta edes. Tuossa liikutaan kuitenkin jo taajuuksilla joissa muutamien metrien mittainen, täysin avoinkin T-haara pystyy tekemään sinne täyden oikosulun tietyille pistetaajuuksille, RF-maailma kun on siitä hassua että se avoin pää edustaa oikosulkua varttiaallon päässä haarasta.
tarviiko olla 10giganen verkkokortti jotta voi saada sen 750M ? kuitenkin aika kauas jää siitä 750, kun ilmoitit 390-430 megaa
@henkkaj21kirjoitti:tarviiko olla 10giganen verkkokortti jotta voi saada sen 750M ? kuitenkin aika kauas jää siitä 750, kun ilmoitit 390-430 megaa
Ei tarvia 10 gigasta, eihän gigainenkaan vielä käy tuossa edes neljäsosateholla (olettaen että kyseessä oli vain yksisuuntainen tiedonsiirtotesti).
mikä siihen vaikuttaa että voisi saada lähelle 750M ? ainakin sillo kun oli käytössä 200M netti niin kaikki 8 kanavaa piti olla käytössä että pääsi siihen 200M. vaatiikohan tässäkin uudessa modeemissa että kaikki 24 kanavaa pitää olla käytössä ?
Kannattaisi tietysti testata myös kone/oma verkko, että ne ylipäänsä kykenee moisiin nopeuksiin. Tosin testiin tarvittaisiin toinen kone gigaisella verkkokortilla. Tökalu on ilmainen iperf3. Toisen laitat serveriksi ja toisella otat yhteyttä:
Kone1: iperf3 -s
Kone2: iperf3 -c <serverikoneen IP>
Sun pitäs nähdä jotain tämän suuntaista:
iperf3 -c calypso
Connecting to host calypso, port 5201
t 4] local 192.168.1.24 port 44530 connected to 192.168.1.25 port 5201
t ID] Interval Transfer Bandwidth Retr Cwnd
; 4] 0.00-1.00 sec 112 MBytes 939 Mbits/sec 0 399 KBytes
& 4] 1.00-2.00 sec 111 MBytes 934 Mbits/sec 0 399 KBytes
& 4] 2.00-3.00 sec 111 MBytes 933 Mbits/sec 0 399 KBytes
& 4] 3.00-4.00 sec 111 MBytes 932 Mbits/sec 0 417 KBytes
& 4] 4.00-5.00 sec 111 MBytes 935 Mbits/sec 0 438 KBytes
& 4] 5.00-6.00 sec 111 MBytes 935 Mbits/sec 0 484 KBytes
& 4] 6.00-7.00 sec 111 MBytes 934 Mbits/sec 0 506 KBytes
& 4] 7.00-8.00 sec 111 MBytes 935 Mbits/sec 0 532 KBytes
& 4] 8.00-9.00 sec 111 MBytes 933 Mbits/sec 0 532 KBytes
& 4] 9.00-10.00 sec 111 MBytes 934 Mbits/sec 0 532 KBytes
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
ID] Interval Transfer Bandwidth Retr
; 4] 0.00-10.00 sec 1.09 GBytes 934 Mbits/sec 0 sender
s 4] 0.00-10.00 sec 1.09 GBytes 932 Mbits/sec receive
Tuon enempää en saa speedtest.netilläkään gigaiselle kotikuidulle joten epäilen että speedtest tuloksissa rajoittaa todellisuudessa oma kone.
Technicolor CGA2121 modeemissa voi päästä teoriassa 1,2 Gbps nopeuteen 24 kanavalla. Käsittääkseni 16 kanavalla pääsee jo jopa 0,8 Gbps (800 Mbps) nopeuksiin.
@Purnipsi kirjoitti:
Tuli tässä mieleen, että tunnen aika monelta tutulta tilanteen, joissa kerrostaloasunnon yhteydet ovat pätkineet (VDSL/ADSL). Syynä on ollut tyyliin kakkoslankapuhelimelle tarkoitettu haaroitus, joka on sellaisella rosvoliittimellä toteutettu. Pahimmillaan tämä on ollut jonkin häiriöitä tuottavan laitteen vieressä, kuten virtalähteiden, mikron tai jääkaapin. Sitten kun laite on pärähtänyt käyntiin, on VDSL pudonnut linjalta. Näitä on pitkään selvitelty, ennen kuin on keksitty, että ahaa - se on se haaroitus joka tuon häiriön aiheuttaa.
Juuri tällainen haaroitus asunnossa johon muutin aiheutti vdsl linjan pätkimisen. Eteisen puhelinpistorasiasta tehty haaroitus makuuhuoneen rasiaan, jossa samassa tv-rasia aiheuttu ajoittaista pätkintää linjassa. Kyseessä -90 alun kiinteistö.
Tossa modeemissa on käytössä nyt siis latauskanavia 20 ja uppikanavia 4. Maksimi siis 24/8.
Vastaa
Rekisteröidy
Onko sinulla jo tili? Kirjaudu sisään
Enter your E-mail address. We'll send you an e-mail with instructions to reset your password.