Skip to main content

Kuinka herkkiä ovat kaapelilaajakaistat nykyään ottamaan häiriötä toisissa rakennuksissa sijaitsevista viallisista laitteista? Eristetäänkö häiriölähteet operaattorin toimesta nopeasti kun ne havaitaan?

 

Onko olemassa mitään tilastoa tai muuta kvantitatiivista informaatiota Telian koaksiaalikaapelilaajakaistan luotettavuudesta muihin tekniikoihin verrattuna?

Kaapeliverkon tekniikasta johtuen rakennuksessa oleva viallinen laite voi aiheuttaa häiriötä kaapeliverkolle mutta miten laajalle häiriö yltää on hyvin tapauskohtaista. Kaikki häiriöt pyritään korjaamaan mahdollisimman nopeasti ja viallinen laite suljetaan pois verkosta.

 

Artikkelia tai tilastoja koaksaalikaapelilaajakaistan luotettavuudesta ei ole mutta häiriöiden määrä on pienentynyt vuosi vuodelta ja teemme jatkuvasti töitä verkon parantamiseksi.


Ehkä yleisin häiriöiden aiheuttaja on viallinen kaapeli rasiasta modeemiin tai itse rasia. Hapettumat yms. aiheuttavat vaimentumia ja edelleen ongelmia jännitteen kululle. 



Myöskään ei voi suositella pitämään kaapelilaajakaistan kaapelia jossain erilaisten sähköjohtojen, virtalähteiden ja laitteiden lähellä.



 



Toimiessaan kaapelinetti on luotettava ja nopea, mutta ongelmien selvittely voi olla aikaavievää. Vikaa tai häiriöitä ei välttämättä voi tunnistaa kuin niiden ollessa päällä -> asentaja joutuu monitoroimaan toimintaa pidemmän aikaa. Onneksi esim. taloyhtiössä asuessa oma vastuu vianratkaisussa on vain tuo liitäntäpiuha ja modeemi, ja ei modeemikaan jos on operaattorin palvelureititin.



 



Telialla varmasti on tietoa ja ehkä jopa tutkimusta kaapelinetin toiminnasta, mutta nämä menevät yrityssalaisuuden piiriin.



 



Esimerkiksi Theseuksesta löytyy useampi aihetta käsittelevä teos: https://www.theseus.fi/discover?query=kaapelilaajakaista&scope=


Vastaa