Skip to main content

Olen nyt viimeisen 5 vuotta kysellyt Soneralta lähes vuosittain miten heillä etenee/on suunnitelmissa kuituverkon laajentaminen omalle asutusalueelleni. Tässä tapauksessa Hyvinkäälle ja keskustasta noin 2,5km päähän - alue on tosin vanhaa omakotialuetta, joten Soneralla ei taida paljoa olla intressiä tätä infraa uudistaa (vielä).

 

Koska mistään suunnitelmista ei ole mitään tietoa herunnut kuluttajille, niin kysynkin: Mitkä ovat ne vaihtoehdot (edes teoreettiset), joilla saisin nykyaikaisen ja nopean internet liittymän kotiini? 

 

Eniten toki harmittaa, että keskustaalueelle on todella lyhyt matka ja nykyinen kuparilla toteutettu adsl happanee käsiin (nopeutta on jouduttu laskemaan vuosien saatossa 24>10>8 ja nyt todellinen nopeus alle 5). Sääli, että Hyvinkää on Soneran monopolia, niin ei oikein kiinteää laajakaistaa saa muualtakaan... Vai saako?

Tämän valtion kuidutushan etenee niin, että operaattorit tekevät markkinaehtoisesti kuitua uusille alueille ja suuriin taloyhtiöihin sekä kaupunkien keskustoihin, mutta kaikki vanhat valmiiksi rakennetut alueet keskustojen reuna-alueilla ja esikaupungeissa jäävät tekemättä. Samaan aikaan taas monilla syrjäseuduilla tehdään kuitua osittain valtion tukemana esimerkiksi jonkun paikallisen / kunnallisen toimijan johdolla.



 



Monissa paikoin ongelmaa on alettu ratkoa perustamalla kuituosuuskuntia, joka sitten kuiduttaa alueen kun operaattorit eivät sitä muuten ole tehneet. Kun kuitu on rakennettu valmiiksi, löytyy operaattoreilta kuitenkin mielenkiintoa tarjota palveluita sinne.



 



Esimerkki case täältä Klaanista: Osuuskunta Helsingin valokuidut. Kannattaa lukaista läpi ja miettiä voisiko tuollaisen toteuttaminen olla teilläkin mahdollista.



 



Operaattorit eivät kuituja vedä hyvää hyvyyttään, vaan alueiden mahdollinen kuidutus tapahtuu liiketaloudelliselta pohjalta jonkun verkonsuunnittelun määrittämän sisäisen prosessin ja aikataulun mukaan. Näistä ei tiedotella sen enempää asiakkaita kuin omaa asiakaspalveluakaan ennen kuin työt ovat alkamassa. Ja enemmänhän sitä on taidettu vanhaa lankaverkkoa korvata langattomilla ratkaisuilla kuin kuiduilla, vanhojen asuinalueiden kuparikaapelointien korvaaminen kuiduilla on tainnut tähän mennessä olla melko vähäistä tai olematonta... Ehkä tuo kuparin korvaaminen kuidullakin vielä jossain vaiheessa yleistyy, kun purkukohteiksi tulevat suuremmat asutuskeskittymät ja esikaupungit. Siellä kun ei voida enää niin sujuvasti perustalla langattomia verkkoja käyttäjien vähyydellä ja sijainnin syrjäisyydellä.



 



Edit: tietty kuitua aina saa jos "pinkka on kunnossa": Valokuituliittymä maatilalle 175 000 euroa.



 



Lainaus: "Elisa oli ainoa valokuidun tarjoaja. Kuitu olisi maksanut maatilalle 175 000 euroa, eli enemmän kuin talo maksaa, sanoo paikallinen yrittäjä Timo Puuska.



Kustannuksia olisi tullut myös valokuidun ylläpidosta. Sadan megan netin ylläpito olisi maksanut noin 400-450 euroa kuukaudessa."


http://www.avoinkuitu.fi/



 



Avoin kuitu on loistava idea mitä Helsingin Valokuidutkin käyttää. Tässä tapauksessa pitää käyttäjät eli asukkaat olla aktiivisena ja rakentaa juurikin osuuskunnan avulla tuota. Sonera tällöin rakentaa toki mutta organisoijana toimii osuuskunta ja maksajana. Tämäkin on operaattorille helpompaa kun tarjoaa tälläisen rakennuspaketin isommalle organisaatiolle joka oikeasti vastaa kuidusta. Lisäksi sitten tämä mahdollistaa useiden operaattorien kytkeytymisen ja asukas saa valita minkä haluaa käyttää. Jakaamosta sitten vaihdetaan vain kuitu toiseen paneeliin esimerkiksi. Ei tuu monopolialueita.


Vastaa