Asun itse betonielementtitalossa, jossa on ikkunat vaihdettu uusiin vuosi sitten. Kaksi kolmesta 4G-operaattorista toimii huonosti, mutta yksi toimii yllättävän hyvin (ei Telia). Primetime aikaan mitattuna ja mahdollisimman huonosta paikasta (eli asunnon sisältä mitattuna ei-tukiaseman puoleiselta sivulta) tuutista tulee 75 M nopeuksia. CellMapper ,tuo operaattorien inhokki, kertoo melko todellista tarinaa miten eri tukiasemat kattavat halutun paikan. Minun tapauksessa kahden heikon operaattorin verkko juuri ja juuri yltää osoitteeseni, mutta hyvän operaattorin verkko kattaa huomattavasti paremmin osoitteeni. Kannattaa nyt aluksi tutkailla CellMapperilla miten eri operaattorien verkot kattavat osoitteesi ja jos osoitteesi jää kunnolla jonkun operaattorin peittoalueen sisään, niin sitten R-kioskilta ko. operaattorin prepaid-korttia testiin. Nuo operaattorien omat kartat on piirretty todella positiivisesti, mutta käytäntö on eri.
Periaatteessa 4G ulkoantenni voisi auttaa, mutta mitään 100% lupausta ei voi antaa koska kyseessä on mobiililaajakaista. Myös antennin asentamisessa on monenlaisia haasteita, mikäli kyseessä on kerrostalo. Ulkoantennin asentaminen voi vaaitia taloyhtiön luvan jota ei välttämättä saa. Lisäksi tehokkaimmat ulkoantennit ovat voimakkaasti suuntaavia, jolloin pitäisi tietää, mihin päin ne tulee suunnata. Ja jos asunnossa ei ole esimerkiksi ikkunoita joka suuntaan, voi suuntaaminen olla myös täysin mahdotonta. Ongelma on hyvin samankaltainen kuin satelliittilautasen asentaminen kerrostalossa.
Mutta jos asennus onnistuu, niin ulkoantennit maksavat satasen molemmin puolin eli kokeileminen ei ainakaan maksa paljoa.
Onko taloon tehty putkiremonttia tai onko sellaista suunnitteilla? Nykylain mukaan putkiremonttien yhteydessä on uusittava myös sisäverkko valokuitupohjaiseksi. Sen jälkeen sinne saisi kunnollisen kiinteän yhteyden ja 4G:n voisi jättää siihen mihin se on tarkoitettukin; tilapäiseen, liikkuvaan käyttöön.
@RaisegaiN@ kirjoitti:
Terve!
Minulla on ollut ongelmana jo jonkin aikaa se että en saa kivirakenteiseen taloon 4G modeemia. 2 vuotta sitten katselin itselleni parempaa nettiä mutta jouduin tyytymään DNA:n kiinteään laajakaistaan joka on todella kallis verrattuna siihen mitä nopeuksia saan. Kokeilin myös telian 4G modeemia jolla olisi luvattu alueelleni noin 50M netin mutta ongelma tuli siinä vaiheessa esille kun kokeilin toimivuutta niin sain 2/0,5 nopeudet (speedtest). Totesin aikanaan että ongelma on kivirakenteisessa talossa. Testasin puhelimen nettiä sisällä ja ulkona. Ulkona oli 2x parempi yhteys kuin sisällä. Mutta nyt ensi kesänä tulee taas netin uusimisen hetki jonka takia olisi kiva tietää että onko mahdollista saada 4G modeemi toimimaan kunnolla kivirakenteisessa talossa esim 4G tuetun antennin kautta? Jos tämä on mahdollista niin paljon tälläiselle tulisi hintaa?
Tässä sinun tapauksessa suosittelisin heti tuota ulkoantennia, johtuen talon rakenteesta. Luultavasti sillä saat parhaimman tuloksen koska saat yhteyden suoraan tukiasemaan. Meiltä saat tarkemman tiedon mihinkä suuntaan antenni kannattaa suunnata.
Antennit maksavat kuten @SINAD on maininnut niin satasen molemmin puolin. Antennia hankkiessa kannattaa tarkistaa, että siitä löytyy mahdollisimman laaja tuki eri taajuuksille. Lisäksi kannattaa tarkistaa liitäntätavat laitteesta jolla nettiä käytät. Tähän saa varmastikin apua antennia myyvästä liikkeestä.
Itse liittymähinnat löydät tämän linkin takaa ja reititin vaihtoehtoja tämän linkin takaa.
Itse asiassa jos käyttöpaikassa on esim. vain LTE 800 -peitto, niin silloin kannattaa yksitaajuusantenni, jossa vahvistus on kaikista suurin juuri kyseisellä alueella. Monitaajuusantennit ovat lähes aina kompromisseja. Jos rakentelu kiinnostaa, niin sitten vain hommaamaan eri taajuuksisia antenneja ja yhdistelemään niitä di/triplexereillä.
@MikaelMu@ kirjoitti:
Lisäksi kannattaa tarkistaa liitäntätavat laitteesta jolla nettiä käytät. Tähän saa varmastikin apua antennia myyvästä liikkeestä.
Tämä on muuten oikeasti tärkeä juttu! Näissä on tosiaan "miljoonaa" erilaista antenniliitäntää ja osa ihan saman näköisiä toistensa kanssa ja silti ei aina käy antenniliittimet. Just pari viikkoa sitten yritin saada erästä mokkulaa kytkettyä radiomittapaikkaan (testeriin) niin eihän se ihan saman näköinen liitin tietenkään ollut sopiva käytettävissä olevan adapterikaapelin kanssa.. :)
Antennin ostamisen yhteydessä kannattaneekin mainita, mihin laitteeseen se liitetään niin myyjä osaa toimittaa sopivanlaisen hännän siihen. Usen antenneissa on oletuksena SMA-liitin, mutta siitäkin on olemassa kahta erilaista versiota, mm. WLANeissa on reverse SMA.
Täytyy sen verran korjata että talo on tiilirakenteinen. Olen myös miettinyt että olisiko sisäisellä anteenilla mahdollisuutta saada 4G modeemia toimimaan. 4G nykyisinhän on pelkästään langaton joten ongelmana on se että kuuluvuus taloon langattomana todella heikko. Ikkunat uusittiin n. 4 vuotta sitten joten epäilen niillä olevan osallisuutta langattoman netin heikkouteen. Tarkistin vielä että alueelle on 4G saatavuus ja pitäisi näillä näkymin toimia hyvin. Auttaisiko tämä asiaa yhtään? https://www.jimms.fi/fi/Product/Show/107092/tw-lte4gant/telewell-tw-lte-4g-antenni-ymparisateileva-5dbi-sma
Pyrin kuiteskin pitämään kulut MAHDOLLISIMMAN pieninä joten en viitsisi hirveitä muutoksia tehdä esim hankkia +200€ antennit yms laitteet.
Tuo esittämäsi antenni ei ole kovin tehokas. Sitä voisi silti kokeilla sellaisella sopimuksella, että saa palauttaa jos ei ole mitään apua.
Tokihan myös tehokkaampia ulkoantenneja (suuntaavia) voi käyttää sisällä. Itse käytin sellaista vuosikaudet hyvällä menestyksellä eräässä kyläpaikassa, jossa ei aikoinaan toiminut edes 3G. Rakensin sille pienen jalustan missä oli alumiiniputki pystyssä vanerilevyn palasen päällä, antenni siihen putkenpätkään kiinni pystypolarisaatioon ja sitten koko hoito kirjahyllyn päälle siellä kyläpaikassa. Tässä tapauksessa kyseessä oli tiilirakenteinen omakotitalo. Hienosti se silloin pelasi ja auttoi asiaa ihan merkittävästi.
Nykyään kyseistä viritystä ei enää tarvita, koska kohteessa pelittää jo 4G:kin ihan wifi-mokkulan omilla sisäisillä anteneilla, ei tarvia virittää muuta kuin se wifimokkula laturin perään niin tilapäinen matkanetti on valmis, ja saa yhteydet pelaamaan kotiin... :)