Hei @EsaEski heikkoa nopeutta kyllä olet yhteyden kautta saanut!
Onko sinulla meidän mobiili laajakaista käytössäsi? Oletko yhteyden hidastelusta kerennyt jo häiriöilmoitusta jättää? Häiriöilmoituksen jätät helpoiten chatimme kautta.
Kannattaa ensin kuitenkin testata seuraavat asiat jos sitä ei ole vielä tehty.
1. Onko reititin pakotettu 4G-verkkoon?
2. Toimiiko joku 4G-verkon taajuus paremmin (800MHz/1800MHz/2100MHz/2600MHz)
3. Ettei langaton yhteys reitittimen ja koneen välissä ole pullonkaula yhteydelle)
4. Toimiiko yhteys yhtä heikosti myös toisella koneella.
Jos mahdollista, niin kannattaa katsoa saisiko kiinteää internet yhteyttä. Itsellä mobiilinetit on aiheuttaneet harmaita hiuksia lähes aina.
Jos kyseessä on kiinteä käyttö, niin oletko selvittänyt millaisia kiinteitä yhteyksiä olisi saatavilla? 4G mobiililaajakaista on tarkoitettu alun perin liikkuvaan käyttöön, eikä kodin ainoaksi nettiyhteydeksi. Operaattorin vaihto ei auta mitään, niin kauan kun kyseessä on mobiililaajakaista. Kaikkien operaattoreiden mobiililaajakaistat perustuvat jaettuun tilaajakaistaan, joka tarkoittaa sitä että yksi Internet-yhteys jaetaan jopa satojen käyttäjien kesken. Joten se, miten yhteys lopulta toimii riippuu samanaikaisten käyttäjien määrästä sekä siitä, mitä muut käyttäjät tekevät. Operaattorin vaihto voi luoda tilapäisen harhakuvan että yhteys nopeutuisi, mutta kun riittävän moni "vaihtaa perässä" ollaan takaisin samassa alkutilanteessa kuin ennen vaihtoa, tai jopa pahemmassa.
Ainoastaan kiinteän verkon kautta on mahdollista saada aito, jakamaton Internet-yhteys, jota eivät käytä muut asiakkaat samaan aikaan vaan se on varattu pelkästään sinulle. Tekniikkana näissä on valokuitu, kaapeli tai VDSL. Myös ADSL on olemassa, mutta se ei enää nykymittapuussa tarjoa riittävän nopeaa yhteyttä. Valokuitu ja VDSL ovat aidosti jakamattomia asiakkaalta operaattorille meneviä point-to-point yhteyksiä, kaapelinetti taas saattaa joissakin tilanteissa olla jaettu jos kyseessä on sellainen vanhanaikainen ketjutettu verkko. Mutta enempi kaapelinettien ongelmana on yhteyksien pätkiminen kuin että se ylikuormittuisi muista asiakkaista. Missään tapauksessa saman kaapelin varrella ei ole yhtä paljoa asiakkaita jakamassa kuin mitä mobiililaajakaistoilla on.
Toki myös kaikki kiinteätkin yhteydet jakavat samaa alue/runkoverkkoa operaattorin puolella, mutta alueverkkojen kapasiteetti on suuri, käsittääkseni vähintään 10 Gbit eli niissä riittää kapasiteettia ja lisäksi sill äpuolella kapasiteettia on paljon helpompaa ja edullisempaa lisätä kuin mobiililaajakaistoissa.