Skip to main content

Meillä on 1G liittymällä  avoin kuitu, jossa televisio, pleikkari ja wifi-reititin pelittää mainiosti. Tietokoneetkin saa wifillä hienosti wifin kautta liitettyä, mutta ongelma on tämä.

Meillä ei lainkaan toimi langallinen yhteys

tietokoneiden kanssa?! Vaikka liitämme koneen suoraan kuitupurkin (Inteno) porttiin, ei kone pääse verkkoon?! Purkkiin syttyy keltainen valo, kaikki muut valot pysyvät vihreinä. Ollaan testattu nyt kahdella eri tietokoneella ja kolmella eri kaapelilla! Missä vika?!

Hei ja tervetuloa mukaan Telia yhteisöön!



 



Toimiiko yhteys koneella verkkokaapelin kautta Wifi-reitittimeen kytkettynä?



 



Toimiiko yhteys koneelle jos käytät samaa kaapelia ja porttia kuitumuuntimessa mihin wifi-reititin on kytketty? Ongelman jatkuessa käytä kuitumuuntimesta virtaa pois +20min ajan (IP-osoite varaukset vanhenee liittymästä) ja kokeile uudelleen.



 



 



 


Voisit kertoa sen kuitumuuntimen tarkan tyypin, niin osaisi paremmin neuvoa. Olennaista on mm. se että onko se siltaava vai reitittävä. Jos se on siltaava, en suosittele kytkemään koneita suoraan sinne, vaan väliin joku asiallinen reititin mistä menee täysi giga läpi. EdgeRouter Lite tai X on ainakin tällaisia. Mutta jos se muunnin sisältääkin reitittimen niin sitten et tarvitse erillistä ja yhteyden kyllä tulisi silloin pelittää LAN-porteista.

 

Siltaavassa tapauksessa sinne ei saa kuin viisi konetta kerrallaan ja jos wifi tukari on laitettu reititintilaan (eli purkin WAN-portista menee kaapeli kuitumuuntimelle), niin sekin varaa silloin yhden osoitteen itselleen. Jos wifi-purkki on kytketty LAN-portistaan siltaavaan kuitumuuntimeen niin koko verkossa (langaton tai langalliset) ei toimi kuin maks. 5 konetta. Telia antaa siis enintään 5 dynaamista, julkista IP-osoitetta ja ne on koneiden MAC-osoitteisiin lukittuja kunnes kone on riittävän kauan verkosta pois. Jos ne on kaikki varattu, ei uusien koneiden yhteys toimi.

 

Reitittimen idea on kiertää tämä ongelma. Reititin varaa itselleen yhden julkisen IP-osoitteen ja sen jälkeen reitittimen perään saa vaikka miten paljon koneita, jotka saavat sisäverkon IP-osoitteen reitittimeltä. Jos reitittimen omat portit eivät riitä, saa portteja lisää hankkimalla kytkimen. Myös wifi-tukiasema kannattaisi kytkeä reitittimen taakse LAN-portistaan, jolloin sekä kiinteän että wifin kautta olevat laitteet voivat nähdä toisensa. Jotkut tosin tykkäävät erottaa wifin ja kiinteän omiksi verkoikseen.

 

Yhteyden ollessa siltaava voit kokeilla käyttää myös wifi-tukiasemaa reitittimenä, kun yhdistät wifi-tukiaseman wan-portista kaapelin kuitumuuntimelle. Tämän jälkeen wifi-tukiaseman LAN-portit ovat sisäverkon portteja, eli kone sinne. Mutta varaudu siihen että wifi-tukiasema voi hidastaa yhteyttä tällä tavoin käytettynä, etenkään vanhimpia ja ihan halpoja ei ole mitoitettu gigaisen yhteyden reitityskapasiteetille.

 

Voisit myös katsoa, saako kone IP-osoitetta. Windowsissa paina Windows+R ja kirjoita siihen cmd. Sitten kirjoita avautuvaan ikkunaan ipconfig. Kohdassa Ethernet sovitin pitäisi näkyä IPv4-osoite. Kerro myös se, niin katsotaan eteenpäin.



@  kirjoitti:

Purkkiin syttyy keltainen valo, kaikki muut valot pysyvät vihreinä.


Onko kuitumuuntimessa ylipäätään useampi kuin yksi portti käytössä?

 

Vaihda kuitumuuntimella vaikka tietokoneen ja wifi-reitittimen johdot ristiin. Mikäli tietokone toimii nyt ja wifi:stä yhteydet eivät enää kulje minnekään, tarkoittaa tämä, että kuitumuuntimessa vain yksi ethernet-portti on käytössä.

 

Mikäli tietokone ei edelleenkään saa yhteyttä, varmista, että kaapelisi ovat vähintään CAT6-tasoa. Luokitus lukee kaapelissa.

 

Gigabitin yhteydet eivät toimi laatikon pohjalta löytyneillä 1990-luvun piuhanpätkillä.

 

Voit myös kokeilla vaihtaa tietokoneelta verkkokortin asetuksista yhteyden tyypin automaatisesta 100 Mbit/s full duplex:iksi.

 


@SINAD@  kirjoitti:

etenkään vanhimpia ja ihan halpoja ei ole mitoitettu gigaisen yhteyden reitityskapasiteetille.

Tyypillinen reitityskyky vanhoilla halvoilla reitittimillä pyörii siellä 70 – 80 Mbit/s tietämillä.


Ei tarvita CAT6 kaapeleita giga eetteriin, ihan hyvin pelittää CAT5 tai 5E - mutta sellainen hyvin olennainen tuli tuosta kommentista mieleen että kaapeleissa tulee olla kaikki 8 pinniä kytkettyinä. Ja on tosiaan olemassa vanhoja kaapeleita joissa on vain 4 johdinta kahdeksasta. Sen voi nähdäkin kun katsoo läpinäkyvää liitintä tarkasti että tuleeko jokaiseen kontaktiin johdin vaiko pelkästään neljään. Vanhat 4-napaiset (eli 2 pariset) toimii vain 100 Mbit ethernetissä.


Vastaa