Turun kiinteiden laajakaistojen kehittäminen?


Kunniamerkki +6

Laajakaistainfo: Suuret kaupungit eivät nouse kärkeen laajakaistaluokituksessa

 

Etenkin Turussa tuntuu olevan aika kehnoa tämä kiinteän laajakaistan saatavuus. Varsinkin pientaloalueilla myydään "eioota" tai jotain ADSL-liittymää pitkällä linjapituudella. VDSL2 loistaa poissaolollaan. Liittymällä kaapeli-TV-verkkoon saisi kaapelilaajakaistan, mutta ymmärtääkseni tämä tekniikka on suhteellisen altis ruuhkautumisille, häiriöille sekä muutenkin vanhenemaan päin.

 

Jos en ihan väärin ole käsittänyt, niin tulevaisuudessa 5G:n kanssa on syytä käyttää nykyistä pienempiä solukokoja, että tekniikasta saataisiin kaikki irti. Tämä tarkoittaa kuituverkon laajennusta. Onko suunnitelmissa laajentaa kuituverkkoa Turussa tai muissa saman kokoluokan kaupungeissa? Tarkoitan siis sellaista, että kuitu tuotaisiin korttelijakamoihin, joista sitten yhteyksiä jaettaisiin eteenpäin VDSL2:lla, FTTH:lla ja tulevaisuudessa 5G:llä?


4 kommenttia

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Koska 5G:n myötä kuituverkko laajenee joka tapauksessa kaikkialle, niin samalla vaivalla kuidun vetää ihan perille ihan taloihin asti, eikä ainoastaan korttelijakamoihin. VDSL2 jää kuitenkin jalkoihin nopeuskilvassa jo näinä päivinä, joten ei kai hyvää kuituyhteyttä kannata pilata sellaisella? Perille asti vedetty kuituhan menee jo tämän päivän tekniikalla jopa 100 Gbit nopeuksiin asti, joten siitä ei varmasti lopu kapasiteetti kesken ihan pian.

 

Ainakin briteissä on huomattu sama mitä yllä kirjoitin, eli sekä 5G että kuitusaatavuus tulevat itse asiassa rinta rinnan. Asiakas voi sitten itse valita, haluaako kuidun vai 5G:n

https://interestingengineering.com/uk-reveals-plans-for-5g-and-full-fiber-broadband-for-all-citizens-by-2033

Kunniamerkki +6

Hyvin mahdollisesti näin. Ideana olisi se, että FTTH olisi saatavilla heille, jotka haluavat kunnolla nopeutta. VDSL2 olisi ehdottomasti siirtymäkauden tekniikka, jolla kuitenkin pääsee enimmillään varsin kohtuullisiin 300 megan nopeuksiin ja G.fastilla vielä nopeampaan.

 

Tuskin kuituverkko nyt kuitenkaan ihan itsestään "laajenee", vaan se pitää rakentaa. Homman voi tehdä joko hyvin ja oikeaoppisesti, tai sitten jättää homman puolitiehen. Aika näyttää, kummalla tavalla Suomessa asia tehdään.

Moro @positroni

 

Turku on aika laaja käsite ja tuo kuiturakentaminen vaihtelee alueittain niin en pysty sanomaan mikä siellä on tilanne.

Jos kuitu kiinnostaa niin kannattaa ehdottomasti käydä avoimen kuidun sivulla ilmaisemmassa kiinnostus asiaan niin meiltä ollaan sinuun yhteydessä. Tämä ei vielä sido sinua mihinkään.

 

Kunniamerkki +6

Juu kävin laittamassa nyt yhteystiedot sinne.

 

Olen oman asuinalueeni lisäksi tutkinut muiden pientaloalueiden tilannetta, ja aika lailla samaa se näyttäisi olevan muissakin vastaavissa kaupunginosissa.

 

Miksei muuten Suomessa käytetä kuluttajalaajakaistoissa G.Bond-tekniikkaa. Tietääksieni ainoastaan SuomiCom tekee niin pääkaupunkiseudulla. Kustannussyistä olen kuullut puhuttavan, mutta onko valmiiksi maahan kaivettujen kupariparien hyödyntäminen todella niin kallista? Ymmärtääkseni omakotitaloihin tulee yleensä 3 tai 4 puhelinparia.

 

Samoin Ranskassa OVH-niminen operaattori käyttää sellaista järjestelmää, jossa on bondattu kiinteä ja mobiililaajakaista. Perustuu tietääkseni Multipath-TCP:n yli toimivaan VPN-tunneliin.

Vastaa