Skip to main content

Meinasin jo innoissani tilata Telian mainostaman 200M-750M laajakaistaliittymän joka uutuutena tuotu alueelle saatavksi. Mitään mainintaa ei tilausproseduurissa ole että yhteydet olisi epäsymmetrisiä, kunnes eksyin tutkiskelemaan muualta löytyviä oheisdokumentteja. Onko nyt todella niin että 2018 Lappeenrantaan lanseerattu "jopa gigabitin" yhteys tarjoaa 200M nopeudella 14M lähetyskaistan ja se "gigabitin" 750M 35M lähetyskaistan? Loppuu harkitseminen tähän jos 2018 ei olla edetty VDSL nopeuksista minnekkään. Nämä keinotekoisesti rajoitettu vai mikä on teoreettinen (kaapelimodeemin & DOCSIS keskuksen - eriteltynä) lähetysnopeus Lappeenrannan ydinkeskustan alueella (Koulukatu)? Onko tilastoja saatavilla yhteyskatkojen määrästä/pituudesta ja toteutuneista yhteysnopeuksista. Jos Telia ei kykene tai halua ostopäätöksen tueksi näitä jakamaan, niin sitten muilta käyttäjiltä alueella? 

 

 

Mm. Imatran kaapelimodeemiverkon korjaustoimintaa yhteisöstä seuranneena, joka vaikuttanut kestäneen yli puolivuotta - vuoden tarjoamatta katkeamatonta yhteyttä ei oikein vakuuta teknologiaan uskomaan. Onko verkkojen rakenteessa/topologiassa merkittäviä eroja Lappeenrannan (uudistetun verkon?) ja muiden kaupunkien välillä joilla yhteyden toimivuutta ja häiriösietoisuutta pyritty parantamaan? Monta kerrostaloa / jaettu linja / keskus on keskustan alueella vai onko verkosta saatu jo vuonna 2018 tähtimuotoinen ettei toisen kerrostalon kaapeliverkko-ongelmat heijastu kaikkiin kaapeliverkon käyttäjiin?

Toiseksi, laitatte asikkaan maksamaan päätelaitteesta "Kaapelimodeemi (S-XXL) WiFi" 59,90€ ilman että edes mainitsette mitä hinta sisaltää ja mistä maksetaan (valmistaja / malli)? Onko tämä edes laillista - tekee hintavertailun mahdottomaksi? Minkä valmistajan kaapelimodeemi ja mikä malli?

 

 

Ei ole Telian vika, vaan koko systeemi on suunniteltu epäsymmetriseksi:

https://en.wikipedia.org/wiki/DOCSIS

 

Telia ei siten mahda tuolle mitään, eikä ongelmaa voi kiertää mitenkään.

 

Sensijaan se on keinotekoista, että myös Telian gigabitin kotikuidussa on upload-kaista rajoitettu 100 Mbittiin. Kuituhan on aina symmetrinen ja tällainen upload-limiitteri joudutaan tietoisesti ohjelmoimaan sinne. Tästä aiheesta on kyllä laitettu palautetta että kun kyseessä on luonnostaan symmetrinen yhteys niin ei sitä saisi keinotekoisesti kuristaa. Tosin ei 100 megan upload nyt huonokaan ole vielä tänä päivänä, mutta esimerkiksi Google drivelle menisi todennäköisesti enemmänkin koska ainakin sieltä tulee alaspäin ihan täydellä gigan nopeudella.


Dna:n Valokuitu Plus, eli Docsis 3.0 liittymät menevät taloyhtiöissä ainakin yleensä näin: 10/10, 100/10, 200/20 ja 1000/100. Naapurilla on tuo jälkimmäinen ja pääsee jopa noin 900/95Mbps tasolle nopeudessa, jota voi kyllä pitää hyvänä. Telialla on enemmän rajoitinta tuossa upissa, tiedä sitten mistä se johtuu. Kyllähän 3.0 tukee jopa 1Gbps uppia, mutta kun tuokin on jaettua tiettyyn pisteeseen saakka... Ja sitten on lisäksi tuotteistuskysymykset.



 



Sitä mitä Docsis 3.1 tuo, niin ei vielä tiedä. Varmaan menee tarjonta uusiksi.


Telian 14-30M uppikaista on huomattavasti eri kuin DOCSIS wikipedian mukainen 200-800M lataus/ 100-200M lähetys, eli onko Telia mennyt taas sieltä mistä aita on matalin vai mitä ovat käytännön saavutettavat up kaistat? Löytyisikö teknistä faktaa millä nämä uudet verkot rakennettu (kanavia ylös/alas)? Lappeenrannan keskukset DOCSIS 3.0 vai DOCSIS 3.1? 



@Purnipsi@  kirjoitti:

Dna:n Valokuitu Plus, eli Docsis 3.0 liittymät menevät taloyhtiöissä ainakin yleensä näin: 10/10, 100/10, 200/20 ja 1000/100.


Dna:n kaapelimodeemiyhteksissä tuo ensimmäinen on yleensä 10/2 Mbit/s eikä 10/10 Mbit/s. Viimeinen on enintään 1000/94,5 Mbit/s.

 

Suomessa käytetään Eurodocsis-standardia, eli Dna:n "Valokuitu Plus" toteutus on tehty Eurodocsis 3.0:lla. Lähetysnopeuksiin Docsis- ja Eurodocsis-standardien eroilla ei kuitenkaan ole vaikutusta, upstream on toteutettu samalla tavalla molemmissa.


Vastaa