Pystyykö netillä edelleen esim. pelaamaan samaan aikaan kun telkku on auki?
Snowtiger kirjoitti: Eli harkinnassa tuon koti-tv:n ottaminen, mutta mietityttää kuinka paljon tuo syö netin kaistaa...Pystyykö netillä edelleen esim. pelaamaan samaan aikaan kun telkku on auki?
Vastaan 100/10 extra+kotitv (valokuitu multicast kerrostalo) käyttäjänä, talon sisällä vanhat puhelinkuparit huoneistoon eli puhelinpistokkeeseen kiinni Thomson reititin. Pystyy käyttämään nettiä ja katsomaan telkkaria yhtä aikaa.
Ei olisi ongelmaa vaikka olisi 2mbitin laajakaista, koska Sonera työntää silti tv-signaalin täydellä vauhdilla Thomsoniin (valokuitu runkoverkko multicastia->alakerran talojakamo->Thomson reititin) ja rinnalla kuljetetaan oma 2mbitin leikattu nettiliittymä. Eivät mene päällekkäin samassa "putkessa".
Jos käyttökohteessa ei ole valokuitua eikä multicast tvkuvan lähetystä sitten voi tulla ongelmia koska Kotitv ja nettikäyttö enemmän kilpailevat samasta kaistankäytöstä.
http://m.sonera.fi/msonera/faq_tv.jsp#Seitseman
7. Paljonko Koti TV -lähetys vie kaistaa?
TV-kanavien katselu vie kaistaa noin 8 megaa. HD-tason ohjelma vie kaistaa noin 18–20 megaa.
Joten meillä ei pystytä käyttämään internetttiä, katsellaan Sonera Viihteen kautta TV:tä! Parasta siis laittaa kaikki laitteen takaisin laatikoon virtaa kuluttamasta. Toivottavasti tämä asia kerrotaan jatkossa asiakkaille selkeämmin, ettei käyttäjät hukkaa testaamiseen ja tiedon etsintään aikaa.
lindbnik kirjoitti: Taas etsivä löytää Sonera itse sanoo sivuillaan:
http://m.sonera.fi/msonera/faq_tv.jsp#Seitseman
7. Paljonko Koti TV -lähetys vie kaistaa?
TV-kanavien katselu vie kaistaa noin 8 megaa. HD-tason ohjelma vie kaistaa noin 18–20 megaa.
Joten meillä ei pystytä käyttämään internetttiä, katsellaan Sonera Viihteen kautta TV:tä! Parasta siis laittaa kaikki laitteen takaisin laatikoon virtaa kuluttamasta. Toivottavasti tämä asia kerrotaan jatkossa asiakkaille selkeämmin, ettei käyttäjät hukkaa testaamiseen ja tiedon etsintään aikaa.
Ei oikein tahdota kertoa... Itselläni on 100/10 valokuitukaista ethernetillä toteutettuna ja katsoin tallenteita... sekä latasin netistä tiedostoa... niin tallenne pätkii? Siihen Sonera ei vastannut kuin resetoi reititin!??!
Tallenteethan ei ole edes HD laadulla, eli 8Mbit/s riittää loistavasti... Kunhan pääsisi eroon tosta Soneran reitittimestä... ehkä kaikki toimii paremmin.
Normaali tv-kanava vaatii kaistaa 4-5 Mbit/s ja HD.-kanava 8-10 Mbit/s.
Näin ollen kotitv-viihde palvelu periaatteessa edellyttää 24 Mbit/s adsl-liittymää minimissään.
Todellisuudessahan tuo 24 Mbit/s liittymä jää useilla kuluttajilla alle 20 Mbit/s, johtuen paikallisverkko-ja talokaapeloinnista. Vaikka DSLAM ja adsl-modeemi kättelisivät vain n. 15 Mbit/s nopeuteen toimii siitä huolimatta viihdeboksin HD-kanavat ja nettikin. Tosin netille jää kaistaa enää vain muutama Mbit/s. Tuo IPTV syö kiinteän kaistan eikä se jaa sitä (kilpaile) muun liikenteen kanssa, niinkuin muu internet liikenne.
petrisa kirjoitti: Vastasin tähän viestiin jo sivuten tuossa toisessa ketjussa, mutta ..
Normaali tv-kanava vaatii kaistaa 4-5 Mbit/s ja HD.-kanava 8-10 Mbit/s.
Laitoin myös jo toiseen ketjuun..
Itse kun viimeksi tein kaistatestejä, niin sain seuraavanlaisia tuloksia, tässä vähän lainauksia:
3.2 Mb/s, HD 5.6 Mb/s (muutettu arvoista 0.4 MB/s ja 0.7 MB/s)
Kuriositeettina, Maxivision (samoja digibokseja kuin soneralla) kertoo, että 8 meganen liittymä riittää HD-kanaville (ja käyttäjät katsovat korkeimman laadun asetuksella). Edelleen tuon esiin soneran koti-tv palvelukuvauksen järjettömyyttä: "teräväpiirtolähetysten katselu edellyttää Valokuitu 100 Mbit/s – laajakaistaliittymän käyttämistä." Mutta ketä tämä yllättää, kertoohan sonera myös, että "alle 100ms pingit ovat normaaleja" (vertailun vuoksi toisen toimittajan kautta pingit selvästi alle 10ms.. toki soneralla vähän virheenkorjausta iptv:n takia (nyt ~25ms).. mutta silti, alle 100ms ping normaalia?!)
Tämä siis vuonna 2012. Ja minun tietääkseni HD-kanavat eivät vieläkään näytä mitään 1080p-materiaalia, joten tulokset ovat edelleen relevantteja.
Kun tekee kotona omia testejä siitä kuinka paljon tv-kanava vie kaistaa, niin silläkin on väliä mikä kanava on valittu. Ja vielä normi ja HD-kanavien keskenkin. Voinee kuitenkin keskimäärin varautua siihen, että tavallinen kanava saattaa viedä 5 Mbit/s ja HD-kanava 10 Mbit/s.
SD: n. 2.8 - 4 Mbit/s
HD: n. 7.2 - 8 Mbit/s
Lukemasi ovat ihan ok myös, ehkä pikkasen yläkanttiin, mutta aina sen voi laittaa "turvaväliksi"/virhemarginaaliin.
Ei todellisuudessa noin suuria mene, mutta karkeasti ottaen helppo muistaa nuo 5 ja 10. Eikä tosiaan tule sitten pettymystä netin hidastumisesta, kun varautuu tuohon.
Moi kaikille!
SD: n. 2.8 - 4 Mbit/s
HD: n. 7.2 - 8 Mbit/s
Arvot ovat aika tarkat, pyöristetyillä arvoilla ajattelminenhan on aina helpompaa.
lindbnik
Tuo kodin netti plus 8 - 20Mb/s liittymä on nimetty uudelleen todellisen vaihteluvälin mukaan, käytännössä liittymä on täysin sama kuin aiemminkin. Nopeudet ovat samoja tuon 24/1 liittymän kanssa, riippuen tietysti erilaisista tekijöistä matkan varrella keskukselta käyttäjälle. Tuo kodin netti plus viihdepaketilla on riittävä tv:n katseluun, sekä muuhun netin käyttöön yhtä aikaa. Viihde varaa kaistatsta ensin oman osuutensa 5 - 10Mb/s, jonka jälkeen loppu jää netin käyttöön.
Kuten noista testeistä näkee, vaihtelu kanavien kesken bittinopeudessa on melko iso. Syytä on siis aina varautua tuohon eniten kaistaa vievään. Se on kiinni mitä kanavaa katsoo ja vielä siitäkin, että mitä ohjelmaa ko. kanavalta milläkin hetkellä tulee.
Tarkat arvot maksimissaan ovat tosiaan 4 ja 8, joten "tuplat" on sd ja hd erot. Muistini mukaan jossain oli sovittu, että tuo hd kanavan nopeus pitää olla välillä 7-10 Mbit/s tällä hetkellä. Siitä tuli mieleen tuo varautuminen tuohon 10 Mbit/s nopeuteen ja tästä taas helpolla laskulla sd kanavalle puolet eli 5 Mbit/s. Tätä ei siis ihan käytännössä nyt mene.
Jos tuo 24M liittymä toimii kohtuullisestikin eli saa nopeutta jota kuinkin väh. 14 Mbit/s (kättelynopeus suurempi n. 16 Mbit/s), ei tuolla netin käyttöön käytännössä ole selvää eroa viekö hd-kanava 8 vai 10 Mbit/s. Se vie siitä paljon ja sillä selvä. Eli muulle liikenteelle jää "vain" 4-6 Mbit/s. Ero on tietenkin selvä, jos vaihtaa sd kanavalle tai ei katso viihdeboksista mitään. Nettikäyttö alkaa heti takkuamaan vähäisilläkin kuormituksilla hd kanavaa katsottaessa, jos yhteysnopeus jää alahaiseksi ja lähentelee vain tuota 10 Mbit/s. Silloin on pitkät etäisyydet ja/tai huonot kaapeloinnit. Niille on harvoin mitään helposti tehtävissä. Selvät viat pitää tietenkin korjata. Aina ei tarvitse olla vikaa vaan on "ominaisuus".
petrisa kirjoitti:
Kuten noista testeistä näkee, vaihtelu kanavien kesken bittinopeudessa on melko iso. Syytä on siis aina varautua tuohon eniten kaistaa vievään. Se on kiinni mitä kanavaa katsoo ja vielä siitäkin, että mitä ohjelmaa ko. kanavalta milläkin hetkellä tulee.
Totta tuo viimeinen osa (senpä takia testasin monta kanavaa ja sitä kautta eri ohjelmia) mutta olen kyllä eri mieltä tuosta bittinopeuden vaihtelusta.
Henk. kohtaisesti en pidä tuosta "Mbit/s" arvosta (muutenkin nämä tietotekniikassa käytettävät mittamääreet ovat todella sekavia ja vaikeita käyttää ja aiheuttavat koko ajan sekaannuksia) koska netissä kun ollaan, esim. kopioidaan joku tiedosto, niin selain (tai joku muu ohjelma) kertoo nopeuden KB:ssä tai MB:ssä.
Ei se minusta kovin iso vaihteluväli ole jos mittauksissani SD:llä se oli max n. 150 KB/s ja HD:lla max n. 100KB/s.
Laitan tähän nyt vielä mittaustulokseni eri "mitoilla" (olkaa tarkkoina isojen ja pienten kirjainten kanssa!):
SD: n. 2.8 - 4 Mbit/s
HD: n. 7.2 - 8 Mbit/s
TAI
SD: n. 350 - 500 KB/s
HD: n. 900 - 1000 KB/s
TAI
SD: n. 0.34 - 0.49 MB/s
HD: n. 0.88 - 0.98 MB/s
Sitten puhuttaessa vaaditusta kaistasta, mennäänkin jo monimutkaisempaan asiaan johon vaikuttaa mm. tuo mainittu bittinopeus ja muitakin seikkoja.
Tämä näiden "tietokonenikkareiden" on vaikea joskus ymmärtää ja hyväksyä. Ja sekoitavat näitä usein lahjakkaasti.
En tarkoita nopeuden vaihteluvälillä sitä, että tiedonsiirtonopeus koko ajan yksittäisellä kanavalla vaihtelee, vaan sitä, että eri ohjelmakanavien kesken on eroja tietyillä ajanjaksoilla tarkasteltuna. Lähinnä ohjelmasisältö ja materiaalin alkuperäinen lähde ratkaisee.
petrisa kirjoitti:
Se vain on niin, että tietoliikennetekniikassa käytetään AINA yksikköä bit/s, kun ilmoitetaan TIEDONSIIRTONOPEUTTA. Ei koskaan tavuja (B), ei koskaan!
Mitä ihmettä sinä täällä keuhkoat ja haukut muita, kannattaisi ehkä kanavoida (pun intended) ulosantisi jonnekin toisaalle?
Katsotaas vähän OIKEAN ELÄMÄN esimerkkejä end-userin näkövinkkelistä (sehän tämä foorumi oikeastaan on, loppukäyttäjän keskustelupaikka, ei mikään tietoliikkennefasistien kukkoilupaikka).
Esimerkki 1: Loppukäyttäjät ovat tottuneet käyttämään vaikka Firefox-selainta. Esim. omalla "24M"-liittymälläni jos lataan
lähteestä jonkun tiedoston, niin Firefox ilmoittaa minulle, että se lataa sitä "2,4 MB/sec". Tuo on ihan maksimi mitä voi saada. Selvästi siinä kerrotaan nykyinen tiedonsiirtonopeus. Ja voi kauhistus, se kerrotaan, uskallanko sanoa, tavuina, bytes, Megabytes, MB. Oih. Sama vanhemmalla Operalla, se kertoo tiedon liikkuvan KB/s.
Esimerkki 2: Sonera myi laajakaistan minulle aikoinaan 24M. Mitä tuo lukema oikeastaan perttiperusjätkälle kertoo? Nykyään Sonera tarjoaa 20 Mbit/s yhteyttä ja lisäksi ilmoitetaan "Liittymän maksiminopeus 24 Mbit/s". Tätä "maksiminopeutta" EI IKINÄ todellisuudessa saavuteta. Miksi se edelleenkin mainitaan? Soneran nopeustesti kertoo liittymästäni: 20.00 Mbit/s. Tämä vastaa kutakuinkin 2,4 MB/s-yksiköllä (Firefox varmasti pyöristää vähän 1 desimaaliin).
Niin että onhan se varmaan mukavaa muutamien elitististen ingenjöörien kanssa höpötellä niitä bit/s horinoita ja kuinka soo soo ei saa muita yksiköitä käyttää.
Fakta on kuitenkin se, että loppukäyttäjille bit/s on täyttä hepreaa ja ihmisiä suoranaisesti huijataan tuon ja muiden yksiköiden vaihtelevalla käytöllä. Esim. kiintolevyjä myydään vaikka 500 GB, mutta ohops, kun otat käyttöön levyn, ei siellä olekaan ihan sellaista tilaa kuin mainostettiin. Varmasti jokaikinen nuori jantteri on yllättynyt kun uusi 24M nettiliittymä ei siirräkkään sitä tietoa 24MB/s, nettihän on täynnä näitä "miksi ei x-liittymäni siirrä kuin x/sec tavaraa?"-kyselijöitä. Fakta on se, että normi end-userit ovat tottuneet näihin MB/s ja KB/s tiedonsiirtoyksikköihin ja siksi minäkin postasin tulokseni myös näillä yksiköillä jotta kaikkien olisi helpompi verrata ja suhteuttaa lukuja todelliseen maailmaan.
Ja otetaan huomioon se aloituspostaus:
Eli harkinnassa tuon koti-tv:n ottaminen, mutta mietityttää kuinka paljon tuo syö netin kaistaa...
Pystyykö netillä edelleen esim. pelaamaan samaan aikaan kun telkku on auki?
Mitäs luulet, kummasta kysyjä saa jotain oikeasti auki, Mbit/s vai MB/s (tai KB/s)?
petrisa kirjoitti:
En tarkoita nopeuden vaihteluvälillä sitä, että tiedonsiirtonopeus koko ajan yksittäisellä kanavalla vaihtelee, vaan sitä, että eri ohjelmakanavien kesken on eroja tietyillä ajanjaksoilla tarkasteltuna. Lähinnä ohjelmasisältö ja materiaalin alkuperäinen lähde ratkaisee.
Niin? Enkös juuri sitä testannut?
Kokeilin kaikki ilmais-HD-kanavat ja 6kpl eri ilmais-SD-kanavaa
Tähän tarkoitukseen tarpeeksi "empiirinen" tutkimus asiaan, ei täällä olla kuten yliopistossa. 7 HD- ja 6 SD-kanavaa, joilta tuli erityyppistä ohjelmaa (jopa vanhaa 4:3-kuvasuhteella), on aivan tarpeeksi testattu tähän tarkoitukseen. Voin varmasti toistaa ad nauseam testejä eri päivinä/ajankohtina ja tulokset ovat samanlaisia. Toistan vielä mitä aiemmin kirjoitin:
Ei se minusta kovin iso vaihteluväli ole jos mittauksissani SD:llä se oli max n. 150 KB/s ja HD:lla max n. 100KB/s.
lindbnik kirjoitti: Taas etsivä löytää Sonera itse sanoo sivuillaan:
http://m.sonera.fi/msonera/faq_tv.jsp#Seitseman
7. Paljonko Koti TV -lähetys vie kaistaa?
TV-kanavien katselu vie kaistaa noin 8 megaa. HD-tason ohjelma vie kaistaa noin 18–20 megaa.
Hahah, tuolla todellakin sanotaan noin. "8 megaa", "18-20 megaa". Näin se katsos menee oikeassa elämässä. Jopa Sonera sekoittaa asioita, mitähän tuo "mega" tässä tarkoittaa? Mitä luulette, että loppukäyttäjä ajattelee tuosta? Aika varmasti menee sillä lailla, että "soneran mega" = MB/s loppukäyttäjän tajunnassa. Oikeasti.
Ja sitten voi vielä arvuutella, että ettei vain olisi Soneran myynninedistämistä tuo "megan" ilmoittaminen. Ei yllätä. Kuten jo aikaisemmin tännekin lainasin omaa tekstiäni, on soneran palvelukuvauksessa ainakin aikoinaan ollut tämmöinen viisaus:
"teräväpiirtolähetysten katselu edellyttää Valokuitu 100 Mbit/s – laajakaistaliittymän käyttämistä."
Tällä hetkellä soneran "kodin netti" myyntisivulla on maininta "Tarjolla on neljä liittymää" josta saa auki "pop-up ikkunan" kun laittaa hiiren tekstin päälle. Siinä kerrotaan:
Kodin Netti Teho jopa 100 Mbit/s – moneen laitteeseen ja laadukkaaseen HD-videokuvaan
Jep jep.
Opiskele ensin hiukan tietoliikennetekniikan perusteita niin jatketaan sitten.....
Muutamia perusasioita voi maalikkokin selvittää niin hahmottuu miksi näitä tiettyjä yksiköitä käytetään.
Ei normaali kotikäyttäjä tajua kaden yksikön (MB/s tai Mbit/s) eroja... ja ihan ymmärrettävääkin on. Ja ei ole uusi juttu että operaattorillakaan ei tiedetä eroa asiakaspalvelussa...
Lisäksi saa Soneran mainos puheet olla mitä tahansa.. ei sillä nyt kai merkitystä.
petrisa kirjoitti:
Opiskele ensin hiukan tietoliikennetekniikan perusteita niin jatketaan sitten.....
Muutamia perusasioita voi maalikkokin selvittää niin hahmottuu miksi näitä tiettyjä yksiköitä käytetään.
Uuuu-uu. Olipas musertavaa argumentointia. Hahah. Mutta ymmärrän kyllä, se todellinen maailma siellä norsunluutornissa varmasti näyttää kummalliselta ja ehkä vähän pelottavalta. Minulla on tarpeelliset tiedot asiasta, kiitos vain. Fakta on se, että näistä asioista jopa monet verkkopuolen korkeasti koulutetut ovat ihan sekaisin. Netistä löytyy helposti vaikka kuinka paljon esimerkkejä. Eikä se ole ihme. NIST:kin kertoo kuinka sekavia yksikköasiat ovat. Samaa tarinaa saa lukea lukuisista artikkeleista ja keskustelupalstoilta netistä. Styrankimainen ja muita haukkuva ote asiaan ei ole kauhean hedelmällinen.
Vastaa
Rekisteröidy
Onko sinulla jo tili? Kirjaudu sisään
Enter your E-mail address. We'll send you an e-mail with instructions to reset your password.