Toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Telian kanssa
Kesän korvilla sain sydäntä lämmittävän jälleennäkemisen ja ensikosketuksen entisenä fanboyna uuden aikakauden nokialaiseen Nokia X20:n muodossa. Tämä oli myös ensituntumani uuden sukupolven 5G-teknologiaankin.
Mitä jäi käteen?
Ensi kertaa HMD Global Oy:n lisensoiman Nokia-älypuhelimen ottaessa käteeni ei se tuottanut samanlaisia lämpimiä muistoja, mitä vielä Lumia-aikaan käyttämäni Nokian nokialaiset. Jotain oli muuttunut.
- Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain pohjoisen sinistä
Jotain uutta
Uutena Nokia X20:ssä oli sen käyttöliittymä, eli puhdas Android, jota edellisessä nokialaisessani ei ollut. Puhdas Android oli myös siltä osin jotain uutta itselleni, mitä en ollut aiemmin kokenut nykyisenä Samsung-käyttäjänä.
Puhdas Android ei liiemmin koristellut ylimääräisillä sovelluksilla, tosin, jostain sinne oli kummasti kyllä Netflix eksynyt esiasennettujen sovellusten listalle ja huhuja lukeneena muitakin sovelluksia on tulossa lisää. Android One, kuten Nokia käyttöliittymää kutsuu, nojaa hyvin pitkälle Googlen omiin sovelluksiin kaikkien tarpeellisten sovellusten osalta, kuten puhelin, viestit, kalenteri ja niin edelleen. Nokia oli itse kuitenkin kehittänyt oman tutun oloisen kamerasovelluksen, josta myöhemmin lisää.
Puhtaassa Androidissakin oli omat kommervenkkinsä, sillä esimerkiksi näyttökaappausta ottaessa ei Android 11 tukenut suoraan esimerkiksi näytön vierittämistä, minkä olen havainnut erittäin käteväksi ominaisuudeksi esim Honor- ja Samsung-puhelimissa, joissa molemmissa on aika raskaat omat muokkaukset käyttöjärjestelmän päällä. Toinen puuttuva juttu mitä huomasin oli esimerkiksi navigointipainikkeiden järjestyksen muuttaminen, eli sitä ominaisuutta Nokiassa ei ollut. Se kyllä ihmetytti myös itseäni, sillä nämä ovat kaikki vain käyttäjäkokemusta parantavia ominaisuuksia, mitkä minusta olisi hyvä leipoa kiinni jo ihan puhtaaseenkin Androidiin. Toinen tykkää, että takaisinpainike on oikealla, toinen vasemmalla, toinen on oikeakätinen ja toinen vasen-.
En ole varma, että oli tässä mallissa Nokialla ensimmäistä kertaa kyljen virtapainikkeessa sormenjälkilukija, mutta siltä se ainakin tuntui sillä sormenjälkilukija ei tunnistanut sormeani hyvin useana kertana. Tämä laatuseikka yllätti, vaikka olin hyvin innoissani tällaisesta toteutuksesta.
Samaisena uutena nappina löytyi Google Assistant -painike toiselta sivulta, jolla ei ollutkaan sitten muuta virkaa ohjelmoitavissa kuin Google Assistant. Minä kun en assareita kaivannut, niin jäi tämä painike kokonaan itselläni käyttämättä.
Uutena ominaisuutena ilmeisesti kilpailusäädösten mukaan oli Chromea ensi kertaa käytettäessä valittava hakupalveluntarjoaja, jossa tällä kertaa oli ihan "nevöhööd"-osaston hakukoneita, kuten Info.com, GMX ja PrivacyWall. Kyllä siinä kaikilla varmasti Googlen puolelle valinta kääntyy kun tällaisista palveluista ei ole koskaan aiemmin kuullut.
Uutena oli myös itselleni 5G-mahdollisuus tässä puhelimessa, jota hyvin lyhykäisesti pääsin testaamaan. Testaamiseni eivät vielä ole niin luotettavat, että voisin kovin hyvällä omalla tunnolla sanoa, josko testi oli hyvä vai ei, mutta Helsingin keskustassa sisätilassa ainakaan en päässyt mitenkään ennennäkemättömiin lukemiin kyseisellä puhelimella.
Jotain vanhaa
Jotain tuttua sentään puhelimesta löytyi, nimittäin Nokian hyvät kamerasäädöt liuku- ja ammattilaissäätimineen. Siinä tuli viimeistään nostalginen olo, että jokin perintö vielä elää ja hengittää puhelimessa. Kamera-sovelluksessa oli säädöt valkotasapainolle, automaattitarkennukselle, ISO-arvolle sekä valotuksen stepeille tutut säädöt, mutta muilta osin ominaisuuksia oli tullut lisää, kuten Video Pro -tila, Elokuvaeditori, Elokuvatila sekä H-Log-muoto. Nämä kaikki ehkä peruskäyttäjälle tarvitsemattomia sovelluksia, mutta jotain kivaa softalisää, jolla videoon saa vähän tehosteita jo kuvastilanteessa. Mutta kivana juttuna oli muistaakseni Nokia 8:ssa esitelty vanha kunnon "bothie" kuitenkin mukana, jolla pystyy kuvaamaan kahta kameraa samanaikaisesti. Tämän ominaisuuden toivoisin löytyvän kilpailijoidenkin puhelimista! Tässä erikoisuutena pystyin kuvaamaan kahta etukameraa samanaikaisesti, eli pääkameraa ja laajakulmakameraa.
Jotain vanhaa oli myös ZEISS-brändäys kameroissa, mutta kameralaatu ei kyllä minusta yltänyt aivan entisen tasolle.
Jotain lainattua
Teknologia tässä puhelimessa on melko pitkälti muualta tullutta. Sisuskalut tulevat tiettävästi sopimusvalmistajilta, sillä HMD Global vain suunnittelee puhelimet ja Kiinan tehdas puristaa luurit kasaan. Samalla voimalla ei HMD puske omaa tuotantoa kuin vaikkapa Nokia ennen vanhaan Salossa, kooten puhelimia varmaankin hyvin lähelle 100% omista osista. Näytöt, kamerat ja prosessorit tulevat hyvin pitkälti muilta valmistajilta.
Prosessorista vastaa Qualcomm SM4350 Snapdragon 480 5G (8 nm), joka ei lajissaan yllä parhaimmistoon. Tämä tuntuu oudolta taktiikalta, sillä ostohetkellä X20 oli Nokian malleista ns. lippulaivamalli, tai ainakin kallein saatavilla oleva malli. Hintaa on varmaan haluttu hilata alas karsimalla esimerkiksi laskentatehosta, mikä on kyllä tässä yksilössä riittävä tavalliselle tallaajalle.
Jotain pohjoisen sinistä
Laitteen muotokieli myös ylipäätään on tätä uudempaa Nokian designia, joka kieltämättä ei herätä itselläni hirveän paljon tunteita pyöreine, hillittyine muotoineen. Ainoa asia mikä herättää tunteita on Nokia-puhelinten valtavat kokovaihtoehdot, joita ei tunnu oikeastaan olevan kuin vain valtavia. Tämä 6,67 tuuman puhelin saa omat pienet ja heiveröiset kätöseni tuntumaan entistä pikkiriikkisimmiltä ja vaatimattomilta. Puhelin on kirjaimellisesti niin suuri, että sitä voi huoletta pitää kaksin käsin kiinni ja silti puhelimessa riittää pituutta yli.
Pintamateriaalit puhelimessa ovat erittäin miellyttävän oloiset ja kiitosta sataa minulta mukana tulleessa suojakuoressa, joka tosin on vaalea poiketen puhelimen omasta väristä. Kaiken lisäksi, suojakuori ja kaikki paketointi on ajateltu ympäristöä ajatellen, joten paketin sisältö on biohajoavasta materiaalista valmistettua.
Ruudussa on vähän jo vanhahtavalta tunnostava pisaran mallinen etukamera-aukko, kun moni kilpailija on siirtynyt jo pelkkään kamerareikään etunäytössä. Takaa löytyy kylläkin nokialaisista tunnistettava ympyrän muotoinen kamera-asetelma, mutta kameroistakin oikeastaan pääkamera ja osaksi valovoimaton laajakulma ovat käyttis-kamaa. Loput kaksi muuta, eli macro- ja syvyyskamera ovat siellä vain muodon vuoksi.
Tuletko vaimokseni?
Uutta elämänkumppania Nokia X20 5G:stä en itselleni kuitenkaan saanut. Päähuolina tässä avioliitossa koin käyttäjäystävällisyyden puuttumisen niin käyttöliittymätasolla kuin ihan näppituntumallakin. Lisäksi minulla paljon vapaa-ajallani käytössä oleva kamera ei myöskään vakuuttanut laadullaan. Kolme vuotta vanha lippulaiva-Samsung päivittää nämä ZEISSit mennen tullen sata-nolla.
Odotukseni olivat kyllä korkeat Android Onesta sekä Nokian pettämättömästä ja tinkimättömästä laadusta, mutta tämän valioyksilön kohdalla minun täytyy ikävä kyllä todeta, että laadusta on tingitty, jotta hintaa saataisiin inhimillisemmäksi. 400 € on sellainen kipuraja monelle, jota on vaikea ylittää, mutta jolta toivoisi jo kuitenkin huikeita ominaisuuksia, sillä osa kilpailijoista pystyy tarjoamaan paljon laadukkaampia toteutuksia jo tälläkin rahalla.
Käy kurkkaamassa ensituntumani Nokia X20:stä sekä palaa Telia Yhteisöön lukemaan tarkempi selostukseni Nokia X20:n kameraominaisuuksista. Pistä @laitetestaaja seurantaan somessa mikäli tykkäsit tällaisesta sisällöstä!