Esittelyssä Apple TV

  • 16 November 2021
  • 6 kommenttia
  • 16 katselukertaa

"Television tulevaisuus on täällä"
"TV-kokemus, jollaista et ole kokenut"

Muun muassa näillä lauseilla Apple esittelee omaa tv-palveluansa, Apple TV:tä, joka saatiin vihdoin myyntiin myös verkkokauppaamme. Markkinointipuheisiin kannattaa suhtautua pienellä varauksella, joten onkin paikallaan tarkastella mistä on kyse ja mitä uutta Apple TV tuo markkinoille verrattuna esimerkiksi älytelevisioihin tai Googlen Chromecastiin.Televisio on kokenut lukuisia uudistuksia ja mullistuksia sen lyhyen historian aikana, mutta lienee turvallista todeta, että perinteinen ajasta ja paikasta riippuva televisio on tietyllä tapaa käännekohdassa. Markkinoille on ilmestynyt lyhyessä ajassa valtavasti uusia palveluita ja sovelluksia, joiden kautta voi katsoa elokuvia, lempisarjoja ja –ohjelmia missä tahansa, milloin tahansa. Palvelut kuten Netflix, HBO ja Telia TV tuovat valtavan määrän viihdesisältöä tietokoneen ruudulle ja mobiililaitteisiin. Apple TV puolestaan mahdollistaa niiden katsomisen kätevästi TV:n ruudulta.

Apple TV:n kytkeminen ja käyttöönotto on helppoa. Tarvitset vain nettiyhteyden ja HDMI-portilla varustetun television ja tarvittavien kytkentöjen jälkeen laite opastaa käyttöönotossa. Kuvaavaa on myös se, että mukana tullut paperinen aloitusopas on käytännössä vain pari hassua sivua, enempää kun ei tarvita.


Applesta kun on kyse, myös käytettävyys on huippuluokkaa ja laitteen pelkistetyn tyylikäs muotoilu ja viimeistely vakuuttaa. Kaukosäätimen kosketuslevy toimii jouhevasti ja säätimen voi ladata mukana tulevan Lightning-USB-piuhan avulla. Pieni miinus siitä, että HDMI-piuha ei tule myyntipakkauksen mukana.Apple uskoo siis vahvasti mobiilimaailmasta tuttujen sovellusten voimaan ja Apple TV onkin yksinkertaistettuna televisioon kytkettävä viihdeboksi, joka sisältää lukuisia esiasennettuja sovelluksia. Edellä mainittujen lisäksi esimerkiksi YouTube, iTunes, Viaplay sekä HSTV ovat varmasti monille entuudestaan tuttuja ja helppoja käyttää. Vastaavia sovelluksia löytyy toki monesta älytelkkarista, joten sinällään näissä ei ole mitään uutta tai ihmeellistä. Uuden Apple TV:n keskeisin uudistus ja kilpailuvaltti onkin sovelluskauppa, jota ei sen aiemmista versioista löytynyt. Jatkossa käyttäjän ei siis tarvitse tyytyä Applen esiasentamiin sovelluksiin, vaan hän voi ladata niitä itse tarpeen ja kiinnostuksen mukaan. Sovelluskaupasta löytyy sekä ilmaisia että maksullisia sovelluksia, eivätkä ne rajoitu pelkkiin tv-palveluihin, vaan sieltä löytyy esimerkiksi pelejä sekä sovelluksia musiikin kuunteluun tai valokuvien katseluun.

AirPlayn avulla voit myös peilata iOS-laitteen eli iPhonen, iPadin tai iPodin näytön television ruudulle ja lähettää musiikkia, kuvia ja videoita Apple TV:hen, kunhan vain molemmat ovat kytkettynä samaan WiFi-verkkoon. Myös Telia TV tukee AirPlay-ominaisuutta, joten senkin katsominen onnistuu näppärästi isolta ruudulta. (Huom. video tehty ennen kuin Sonerasta tuli Telia).Mielestäni Apple on jälleen kerran onnistunut luomaan erittäin toimivan paketin, mutta jää toki jokaisen itsensä arvioitavaksi ovatko ominaisuudet ja saatavilla olevat sovellukset riittävät, jotta alun mainoslauseille on katetta. Perinteinen televisio ei varmastikaan ole kuihtumassa vielä lähivuosina, mutta Apple TV:n myötä se "suuri mullistus" on taas askeleen lähempänä. Erityisesti sovelluskaupassa on potentiaalia ja onkin mielenkiintoista nähdä mihin suuntaan Apple TV ja muut vastaavat palvelut lähivuosien aikana kehittyvät.

Joko olet päässyt testaamaan Apple TV:tä? Jaa ihmeessä kokemuksesi kommenttikenttään :)

Apple TV myynnissä Telian verkkokaupassa 26.4. alkaen.


6 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Mielenkiintoinen katsaus! Applen maailma on mulle melkein täysin vierasta, mutta on todella kiinostavaa seurata havainnollistavia ja asioita selkeyttäviä kirjoituksia. Kyllähän tuo Applen ekosysteemi on hieno, mutta ainakin minulle tällä hetkellä epäajankohtainen.

Kiitos! Itse olen käyttänyt aiemmin Chromecastia, joka sekin ajaa kyllä asiansa, mutta onhan Apple TV melko paljon monipuolisempi vekotin kaikin puolin. Toki hintaakin on hieman enemmän 🙂 Suosittelen kyllä testaamaan, mikäli siihen on mahdollisuus. Käsittääkseni Sonera Kauppoihin tulee demolaitteita eli niissä pääsee katsomaan ihan livenä miten se toimii.

Mielenkiintoinen juttu uudessa AppleTV -versiossa oli myös se, miten paljon kaukosäätimeen oli panostettu. Se toimii infrapunan sijaan bluetoothilla jolloin mustan laatikon voi esimerkiksi kiinnittää television takapintaan pois näkyvistä jos ylimääräiset laitteet ja kaapelit häiritsevät silmää. Kaukosäädintä ei siis tarvitse enää suunnata AppleTV:tä kohti.

 

Uuden softapäivityksen myötä AppleTV:n kanssa voi käyttää erillistä bluetooth -näppäimistöä, jolloin esimerkiksi videoiden haku YouTubesta on paljon helpompaa. Mukava yllätys oli myös se, että asennuksen myötä kaukosäätimellä pystyy ohjaamaan myös televisiota eli painamalla AppleTV:n kaukosäädintä myös televisio käynnistyy ja sen äänenvoimakkuutta voi hallita.

Tuo bluetooth-näppäimistön mahdollisuus tulikin uutena tietona. Kaukosäätimellä näpyttely ja kirjoittaminen on kieltämättä melkoisen aikaavievää hommaa, joten tuohan helpottaa sitä kummasti 🙂 Muuten kyllä pidin kaukosäätimen toimintalogiikasta ja simppelistä ulkoasusta ja se pelittikin erinomaisesti koko testin ajan.

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +8
Mulla on tossa vanhemmassa Apple TV3:ssa myös käytössä erillinen bluetooth-näppis. On kyllä paljon helpompaa syöttää sanoja ja kirjaimia, toisin kuin pelkällä kaukosäätimellä. Toki, hakuikkuna ehdottaa esimerkiksi Youtubessa kärkkäästi vaihtoehtoja jo muutaman kirjaimen syötettyäni. Eiköhän tuo Siri pian kuuntele meitä ATV4:n kaukosäätimestä.

Kerran omistin Apple Tv boxin ja siihen se jäi. Jumittui aika monesti johonkin tiettyyn asiaan. Päätin sitten myydä sen pois. 

 

Muutama päivä sitten päätin kuitenkin taas ostaa NetGear NeoTV Max joka tekee jokaisesta tv:stä smart-tv:n ja pakko sanoa, että tää boxi on todella kätevä verrattuna apple tv:hen. 🙂 Vaikka tykkäänkin applen tuotteista, niin ainoa tuote johon olen ollut tyytyväinen on iphone puhelimet, muista applen tuotteista en kamalasti tykkää, onhan ne aina upeasti muotoiltu. :)

 

 

Vastaa