Skip to main content



 



 



Suomalaiset ovat harmillisen laiskoja puhelimien kierrättäjiä - Suomessa myydään vuosittain noin kaksi miljoonaa puhelinta, joista ainoastaan yksi viidesosa viedään kierrätykseen. Tämä on varsinaista haaskausta, koska peräti 99 prosenttia kännyköiden materiaaleista on kierrätettävää.



 



Älypuhelimet sisältävät vähintään 40:tä eri ainetta, joista suurin osa on erilaisia harvinaisia metalleja, kuten kuparia, hopeaa ja jopa kultaa. Esimerkiksi kultaa laitteissa on keskimäärin 10 milligrammaa ja jos puhelimia valmistetaan kaksi miljoonaa yksikköä on kullan tarve jo 20 kiloa. Plymouthin yliopiston ryhmän tekemän tutkimuksen mukaan yhtä älypuhelinta varten on louhittava seitsemän kiloa korkealaatuista kultamalmia.




Kierrätyksessä puhelimesta irrotetaan akku ja laitteesta erotellaan kierrätettävät materiaalit murskaus- ja sulatusmenetelmällä. Myös puhelimen akusta löytyy kierrätettävää materiaalia, kuten harvinaista kobolttia, magneettista rautaa ja sinkkiä. Älypuhelimia varten louhitaan valtavat määrät malmia, eikä tällä vauhdilla luonnonvaramme riitä. Laitteen valmistuksessa käytetyt luonnonresurssit saadaan kierrättämällä uudelleen käyttöön. Mitä enemmän kierrätämme, sitä vähemmän uusia metalleja on louhittava neitseellisestä maaperästä



 



Telia Recycled -kierrätyskontti



 



Helpottaaksemme sinua vanhojen puhelimiesi kierrätyksessä olemme lähettäneet matkaan kierrätyskontteja, joihin voit viedä vanhat puhelimesi kierrätettäväksi.



 





Yksi syy miksi puhelimia jää laatikon pohjalle, saattaa olla huoli siitä mitä tapahtuu puhelimessa oleville tiedoille - joutuvatko ne vääriin käsiin? Telia Recycled kierrätyskonttiin tuomasi laitteet kierrätetään ehdottoman tietoturvallisesti. Rikkinäiset puhelimet, joita ei voi tai kannata korjata ja joilla ei ole enää uutta elämää tiedossa, lähtevät kumppanimme Elker-tuottajayhteisön kautta tietoturvallisesti sertifioituun jätteenkäsittelylaitokseen, jossa puhelimista erotellaan arvokkaat metallit ja muut materiaalit. Ehjät Telia Vaihtodiilin kautta tuodut puhelimet kumppanimme tarkistaa ja kunnostaa, ja niille annetaan uusi elämä.



 



Me hoidamme kontin kotikulmillesi, joten teethän osasi ja käyt heittämässä vanhat luurisi kierrätettäväksi. Kierrätyksestä saat hyvän mielen lisäksi meiltä pienen lahjakortin Telia Kauppaan. Sen voit sijoittaa kenties suojalasin tai -kuoren hankitaan puhelintasi varten, joka parhaassa tapauksessa pidentää laitteesi elinkaarta. Kontistamme löydät myös erän myytäviä Telia Recycled -laitteita.



 





 



Telia kierrätyskonttien aikataulu 2021



 



Kierrätyskontin ensimmäinen kiertue järjestettiin syksyllä 2020 ja se oli valtavan suosittu. Tämän vuoksi kierrätyskontti, tai itseasiassa kolme konttia on nyt lähetetty liikenteeseen! Kontit ovat tällä kertaa varustettu eri teemoilla ja niistä jokaiseen voit viedä kännyköitä kierrätettäväksi.



 





 





Porin kauppatorilta löydät näppärän puhelinpalautusautomaatin SuomiAreena-tapahtuman aikana. Kännykkä sisään ja lahjakortti ulos!





 





 



Suurimmalla osalla meistä on ollut käytössä useampi, kuin yksi puhelin. Montako niistä on päätynyt kierrätettäväksi? Nyt on aika kaivaa laatikon pohjalta ne vanhat luurit ja laittaa kontti pullistelemaan.



 





 



Lue myös:





 

"Suomalaiset ovat harmillisen laiskoja puhelimien kierrättäjiä - Suomessa myydään vuosittain noin kaksi miljoonaa puhelinta, joista ainoastaan yksi viidesosa viedään kierrätykseen. Tämä on varsinaista haaskausta, koska peräti 99 prosenttia kännyköiden materiaaleista on kierrätettävää."

 

Kaikista eniten säästää kun laitteet käytetään loppuun asti eikä ostella vähän väliä uusia. Käyttökelpoisen puhelimen vieminen murskattavaksi se vasta haaskausta onkin, sillä sen sijaan että puhelin palvelisi jonkun vähemmän vaativan peruspuhelimena vielä vuosia eteenpäin, se tuhotaan. Se vähemmän vaativa voi jättää uuden puhelimen ostamatta ja ostaa sen mikä ei enää toiselle riittänyt, ja näin luonto säästyy. Murskaamisvaihtoehto kuluttaa aina enemmän resursseja kuin uudelleenkäyttö.

 

Älypuhelimet haaskaavat varmaan lähes eniten luonnonvaroja monestakin syystä. Ensinnäkin laitteiden käyttöikä on aika lyhyt, jos asiaa tarkastellaan elektroniikan käyttöikään yleisesti (itse rauta toimii kymmeniä vuosia). Toiseksi laite on hyvin yleinen, jopa kaikista köyhimmät laitapuolen kuilkijat omistavat yleensä ainakin jonkinlaisen puhelimen, nämä voivat olla niitä toisilta jääneitä käytettyjä... Puhelimia on siis lähes kaikilla ainakin yksi kappale. Älypuhelin on todennäköisesti jopa yleisempi kuin jääkaappi. Kolmanneksi älypuhelimien vaatimat mobiililaajakaistan tukiasemat kulutavat jumalattomasti energiaa, eikä niiden tuottamaa hukkalämpöä pystytä oikein keräämään talteen.

Tässä mielessä Telia Recycled -systeemi on ainakin siinä määrin oikean suuntainen että käyttökelpoiset laitteet pyritään kunnostamaan. Se on toki kyseenalaista, mikä on tuo käyttökelpoisuuden raja eli kuinka vanhat puhelimet menevät sen kummemmin tutkimatta murskattavaksi. Tämä raja lopulta määrittelee sen, kuinka ympäristöystävällisiä tällaiset kampanjat ovat.


Ihan totta, että laite kannattaa ehdottomasti käyttää loppuun saakka. Jahka rauta pysyy ehjänä laitetta voi käytellä useamman vuoden, kunhan tarvittavat sovellukset vain toimii. Telia Recycled -systeemiin valikoituu mukaan laitteita iän ja merkin perusteella. Kaikki täysin ehjätkään luurit ei tokikaan sinne päädy. Tottahan oman ehjän laitteen voi myös omatoimisesti lahjoittaa eteenpäin sitä tarvitsevalle.



 





@SINAD kirjoitti:



Älypuhelin on todennäköisesti jopa yleisempi kuin jääkaappi.





Jostain muistan lukeneeni, että suomalainen omistaa keskiarvolta seitsemän puhelinta. Omalla kohdalla olen jo seonnut laskuissa kuinka monta puhelinta on omistanut ja uskallan veikata, että niin moni muukin. Nykyinen oma luurini on iPhone X, joka toimii yhä kiitettävästi. Tosin kyllä sitä on jo alkanut haaveilla uudemman version parannelluista ominaisuuksista. Eteenpäin tai kierrätettäväksi tämä kuitenkin lähtee jahka siltä näyttää. Onhan se kuitenkin parempi, että luuri lähtee kierrätettäväksi kuin että se jäisi niin sanotusti laatikon pohjalle lojumaan.


En voinut palauttaa vanhoja puhelimiani. 12.00 kun kontti piti aueta ei se ollut lähelläkään toimintakuntoa. Reilu puolen tunnin päästä se oli kyllä auki, mutta homma ei toiminut edelleenkään. Kontin eteen keräytynyt jono luheni koko ajan. No palautan vanhat puhelimeni joskus 10 vuoden päästä. Toivottavasti toiminta ei kuvaa Telian koko toimintaa.


Harmi kuulla @Jarski60 että palautus ei ole hoitunut odotusten mukaisesti. Olen kuullut myös, että toisinaan kontille on kertynyt jopa jonoa, kun ihmiset ovat innokkaasti lähteneet kierrättämään puhelimia. Tässä yhteydessä pitää kertoa, että meillä on myös Telia Kaupoissa mahdollisuus viedä vanhoja laitteita kierrätykseen turvallisesti.


Vastaa