Tämä päivänä monella meistä on kotona käytössä langaton netti ja langaton verkko, eli wlan- tai wifi-verkko. Kodin langaton verkko toimii yleensä hyvin, mutta se saattaa myös olla herkkä ja altis häiriöille. Langattoman verkon toimintaa voivat heikentää esimerkiksi rakennuksen seinärakenteet, lähellä asuvien naapureiden langattomat verkot ja jopa heidän käytössään olevat laitteet.
Häiriöitä voi esiintyä melkein minkä kokoisessa rakennuksessa tahansa. Olosuhteista riippuen myös pieneenkin kotiin voi syntyä katvealueita, joissa langattoman verkon signaali ei toimi niin kuin pitäisi.
Näihin haasteisiin on ratkaisuna mesh-verkkojärjestelmä. Kerron tässä artikkelissa mikä mesh-verkko on, sen hyödyistä ja miten sen saat käyttöösi.
Mikä on mesh-verkko?
Mesh-tekniikan avulla saat rakennettua nopean ja kattavan langattoman lähiverkon. Se ei vaadi hankalia asennustöitä ja on usein myös lompakkoystävällinen. Mesh-verkkojärjestelmä koostuu yleensä kolmesta langattomasta tukiasemasta, jotka ovat langattomasti yhteydessä toisiinsa. Yksi tukiasemista on ns. päätukiasema ja se yhdistetään ethernet-kaapelilla kodin nettipäätelaitteeseen; reitittimeen tai modeemiin. Loput tukiasemat sijoitetaan eri puolille asuntoa siten, että langaton verkko yltää kaikkialle huoneistossa tai rakennuksessa sinne, missä nettiä tarvitaan.
Esimerkki:
Käytät tablettia kotisi kauimmaisessa nurkassa. Tabletin nettiyhteys ”kulkee” ensin sinua lähinnä olevaan tukiasemaan, jatkaa matkaansa siitä seuraavaan tukiasemaan ja päättyen lopulta päätukiasemaan, jonka kautta myös netti tulee kotiisi. Tällainen kahden tai kolmen tukiaseman mesh-verkko riittää useimmissa tapauksissa, mutta tarvittaessa voit laajentaa langattoman verkon kantamaa useammallakin tukiasemalla.
Mesh-järjestelmä vs. wlan-toistimilla rakennettu langaton verkko
Mesh-tekniikalla toteutettu lähiverkko on nopeampi. Wlan-toistimen avulla voit laajentaa langattoman netin kantamaa huoneistossasi, mutta tämän toteutuksen huono puoli on se, että yksi käytössä oleva toistin aina puolittaa sen kautta kulkevan verkkoliikenteen nopeuden. Mitä useampi toistin sitä laajemman langattoman verkon saat kotiisi rakennettua, mutta verkon reunalla yhteysnopeus on enää murto-osa signaalin lähtöpään nopeudesta.
Mesh-järjestelmä osaa myös optimoida verkkoliikenteen mahdollisimman sujuvaksi. Langaton yhteys siirtyy automaattisesti mesh-tukiasemalta toiselle käyttäjän liikkuessa langattoman verkon kattamalla alueella ja verkkoliikenne ohjautuu nopeimmalle saatavilla olevalle taajuusalueelle sekä vähäruuhkaisimmalle kanavalle. Jos huoneistossasi on useita kerroksia, saat langattomasta verkosta kattavan kun sijoitat yhden tukiaseman aina kuhunkin kerrokseen.
Mesh-verkon edut pähkinänkuoressa
- Helppo laajennettavuus: Voit lisätä tukiasemien määrää kuuluvuuden parantamiseksi käytävissä ja muissa hankalissa paikoissa. Voit ulottaa langattoman verkon myös ulkotiloihin asentamalla tukiasemia seinien lähelle
- Se on itseään korjaava: Perinteisessä langattomassa verkossa reitittimen vikaantuminen katkaisee kaikki yhteydet laitteiden välillä. Mesh-verkossa yhden tukiaseman menettäminen tarkoittaa, että liikenne ohjataan jonkin muun tukiaseman kautta. Ainoastaan silloin, jos päätukiasema (se, joka on liitetty reitittimeen tai modeemiin ethernet-kaapelilla) menee rikki tai vikaantuu, koko mesh-verkko on poissa käytöstä
- Se on nopea: Koska kaikki tukiasemat ovat yhteydessä toisiinsa, on tiedonsiirtoon käytettävissä useita eri reittejä, joista järjestelmä valitsee automaattisesti aina nopeimman mahdollisen.
Miten sinä olet rakentanut kotiisi langattoman verkon?
Telialla myynnissä olevat Mesh-laitteet
Asus AX6600 Tri-band Mesh WiFi 6 -järjestelmä
Lue myös: