Kirjoitin aiemmin artikkelin tietoturvasta ja tietosuojasta, mitä jokaisen pitäisi tänä päivänä vähintään ymmärtää, kun käyttää erilaisia verkkopalveluita. Kerroin tässä artikkelissa, että jokaisen on syytä käyttää eri salasanaa jokaisessa käyttämässään verkkopalvelussa. Lisäksi salasanojen tulee olla vähintään 12 merkkiä pitkiä ja sisältää kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Tällaisia vahvoja salasanoja on mahdotonta muistaa, joten ainoa keino on turvautua luotettavaan salasanojen hallintasovellukseen. Markkinoilla on tarjolla useita vaihtoehtoja, mutta paneudutaan nyt yhteen suosituimmista salasanamanagereista, eli LastPass -sovellukseen.
LastPass ohjelmistosta on useita versioita tarjolla henkilöasiakkaille ja yritysasiakkaille. Henkilöasiakkaille on tarjolla versiot: Ilmainen, Premium tai Family. Ilmainen on nimensä mukaisesti täysin maksuton ja silti käytettävissä täysin normaalisti. Maksullisella Premium versiolla saat ilmaisen version ominaisuuksien lisäksi käyttöön monipuolisemman kirjautumisen sovellukseen (kuten sormenjälkitunnistus), salasanojen jakamisen muille käyttäjille, vip asiakaspalvelun, 1 Gb tallennustilan salaisille tiedostoille ja hätäkirjautumisen luotetuille ihmisille.
Itsellä on ollut toistaiseksi käytössä vain ilmaisversio LastPass -sovelluksesta, jonka kanssa on pärjännyt ihan hienosti. Itselle mielenkiintoisin ominaisuus maksullisessa versiossa olisi hätäkirjautuminen. Tämä tarkoittaa sitä, että voit itse määritellä sovellukseen jonkun luotettavan ihmisen sähköpostiosoitteen, joka voi hätätilanteessa pyytää pääsyä salasanoihisi. Jos itselle sattuisi jokin ikävä onnettomuus tai kuolema, niin olisi hyödyllistä että joku pääsee käyttäjätileihin kiinni. Jos määritelty henkilö pyytää pääsyä salasanoisi, niin saat itse sähköpostiviestin, jossa kerrotaan tästä pyynnöstä. Mikäli et klikkaa sähköpostin linkkiä ja vahvista olevasi kunnossa (määrittelemäsi ajan kuluessa), niin sinun katsotaan olevan poissa pelistä, jolloin luotettavaksi määritelty henkilö saa pääsyn tietoihisi.
LastPass käyttöönotto ja palvelun käyttäminen
Palvelun saat käyttöön luomalla käyttäjätilin www.lastpass.com sivustolle. Tämän jälkeen voit ladata salasanojen hallinnointia varten lisäosan käyttämääsi selaimeen ja lisäksi sovelluksen myös omaan älypuhelimeen tai tablettiin. Jatkossa tarvitset vain tämän yhden käyttäjätunnuksen ja LastPass pääsalasanan, jonka kautta saat pääsyn kaikkiin muihin salasanoihin. Suosittelen ottamaan myös kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöön, jotta LastPass -ohjelmistoon kirjautuminen on mahdollisimman turvallinen. Kaksivaiheisen tunnistautumisen saa käyttöön käyttäjätilin asetuksista ja on toteutettavissa esimerkiksi LastPass Authenticator -sovelluksella, joka ladataan älypuhelimeen. Tämä sovellus luo jokaisella kirjautumiskerralla vaihtuvan ja väliaikaisen koodin, jolloin kukaan tuntematon ei pääse kirjautumaan tilillesi.
Alkuun joudut syöttämään eri palveluiden käyttäjätilien tietoja palveluun tai sovellus voi tallentaa automaattisesti selaimeen tallennetut salasanat järjestelmään. Aina kun kirjaudut johonkin palveluun, niin LastPass kysyy, että tallennetaanko nämä tiedot sovellukseen. Uusien käyttäjätilien luomisen yhteydessä verkkopalveluihin, voit hyödyntää LastPass -sovelluksen salasana generaattoria, joka luo aina turvallisia salasanoja. Voit itse määritellä, minkä pituisen salasanan kulloinkin haluat luoda. Kuten aiemmin mainitsin, niin kannattaa luoda vähintään 12 merkkisiä salasanoja.
Jatkossa palveluihin kirjautuminen on todella helppoa, kun kaikki salasanat on LastPass -sovelluksessa tallessa, niin voit kaikilla laitteilla kirjautua verkkopalveluihin yhdellä klikkauksella, kun sovellus syöttää käyttäjätunnukset ja salasanat aina sivustolle siirryttäessä valmiiksi. Ihmisillä on todella paljon tunnuksia ja salasanoja eri palveluihin ja itselläkin on kertynyt palveluun tällä hetkellä lähes 100 käyttäjätunnusta, joiden muistaminen ilman tätä salasanamanageria olisi täysin mahdotonta.
LastPass -palvelussa voit helposti määritellä käyttäjätunnuksia eri kansioihin ja itselläkin on tällä hetkellä esimerkiksi erilliset kansiot viihde palveluille, sosiaalisen median kanaville, sähköposteille, verkkokaupoille ja vedonlyöntisivustoille. Näitä voi vapaasti luoda ja muokata myös jälkeenpäin, jotta hakemistorakenne olisi itselle mahdollisimman selkeä.
LastPass tarjoaa myös Security Challenge toiminteen, jolla voi testata omien tallennettujen salasanojen vahvuuden. Tämä myös kertoo näppärästi jos joihinkin palveluihin on sama salasana käytössä, jolloin järjestelmä ehdottaa salasanojen vaihtamista. LastPass -sovellukseen on myös sisäänrakennettuna ominaisuus, joka ilmoittaa jos johonkin käyttämääsi palveluun on kohdistunut tietomurto, jolloin voit vaihtaa salasanan kyseiseen palveluun ja olet taas turvassa.
Salasanamanagerin hyödyt tiivistettynä:
- Sovellus täyttää salasanat puolestasi ja säästät aikaa
- Salasanojen unohtelu ja nollaaminen jää historiaan
- Salasanat on kätevästi käytettävissä kaikilla laitteillasi
- Saat hälytyksen jos johonkin käyttäjätiliin on mahdollisesti kohdistunut hyökkäys
- Käyttäjätilit ja salasanat on luotettavasti turvassa
Salasanamanagereita on paljon erilaisia ja eri hintaisia. Olisi mahdotonta määritellä, että mikä on paras, kun jokaisen ihmisen mieltymykset ja käyttötarpeet vaihtelevat. Halusin kertoa LastPass -sovelluksesta, koska se on itselleni ollut tällä hetkellä paras ja suosittelen muitakin kokeilemaan palvelun toimivuutta.
Lue myös nämä: