Laitevinkit

Matkustaminen, urheilu, työnteko ja opiskelu - Millaiset kuulokkeet eri tilanteisiin?

  • 12 September 2022
  • 7 kommenttia
  • 226 katselukertaa
Matkustaminen, urheilu, työnteko ja opiskelu - Millaiset kuulokkeet eri tilanteisiin?
Käyttäjätaso 1

Kuulokkeita on monenlaisia, eri ominaisuuksineen. Valikoimasta löytyy Bluetooth-kuulokkeita, vastamelukuulokkeita, nappikuulokkeita, urheilukuulokkeita ja True Wireless -kuulokkeita, eli langattomia kuulokkeita. Kuulokkeissa myös yhdistyvät nämä monet ominaisuudet. Markkinoilta löytyy nimittäin langattomia vastamelukuulokkeita kuin myös nappikuulokkeita, jotka ovat erityisesti suunnattu urheilemiseen, sisältäen vastamelutoiminnon ja True Wireless -ominaisuuden. Millaisiin eri tilanteisiin sitten mitkäkin kuulokkeet sopivat parhaiten ja millaisia ominaisuuksia kannattaa katsoa kuulokkeissa? Itseltäni löytyy kahdet langattomat vastamelukuulokkeet. Toiset ovat Bosen sankakuulokkeet ja toiset Jabran nappikuulokkeet, joten jaan tässä artikkelissa henkilökohtaisia kokemuksiani kuulokkeiden käytöstä eri tilanteissa.

 

Matkustaminen

 

Olen huomannut vastamelutoiminnon tärkeyden matkustaessa. Vastamelutoiminnon avulla saan poissuljettua ympäröivän taustahälyn, jolloin myös matkustaminen menee rennommin. Saan kuunnella juuri niitä asioita, joita itse haluan ja taustalla kuuluva meteli ei kantaudu korviini. Vastamelutoiminto on ihan ehdoton etenkin lentokoneessa, sillä se poissulkee lennon aikana kuuluvat äänet. Myös True Wireless -ominaisuus on kätevä, koska matkustaessa saattaa olla kiire ja on nopeasti päästävä paikasta A paikkaan B. True Wireless -ominaisuudella varustetut kuulokkeet sujahtavatkin nopeasti korvaan, eikä tarvitse alkaa selvittämään johtoviidakkoa. True Wireless -kuulokkeiden avulla vältän myös samalla sen, että johdot olisivat tielläni. Voinkin ehdottomasti suositella True Wireless -vastamelukuulokkeita matkustamiseen.

Mutta kumpia kuulokkeitani suosin matkustaessa? Sankakuulokkeita vai nappikuulokkeita? Tähän minulla ei ole yhtä ja oikeaa vastausta, sillä käytän välillä sankakuulokkeita ja toisinaan nappikuulokkeita. Valintani riippuukin matkustamisen luonteesta. Jos matkalle pitää pakata kevyesti, valintani on nappikuulokkeet, koska ne kulkevat taskussani. Jos taas on mahdollisuus ottaa enemmän tavaraa mukaan tai repussani on ylimääräistä tilaa, otan mieluusti sankakuulokkeet. Sankakuulokkeet kun vievät enemmän tilaa säilytysrasioineen.

Olen suosinut nappikuulokkeita lyhyempikestoisilla matkoilla niiden kätevyyden ja helpon kuljetettavuuden johdosta. Puolestaan jos tiedossa on, että matkustaminen vie pidemmän ajan, silloin sankakuulokkeiden pidemmästä akunkestosta on hyötyä. Kuitenkin mainittakoon, että nappikuulokkeiden akunkesto on myös riittävä vähän pidemmillekin matkoille. Lisäksi nappikuulokkeiden lataaminen reissussa onnistuu kätevästi latauskotelon ansiosta. Jos joudun istumaan junassa tai lentokoneessa pitkään, suosin sankakuulokkeita, sillä koen sankakuulokkeet mukavammaksi pitkäkestoisessa kuuntelussa. Sankakuulokkeet lepäävät korvan päällä, kun taas nappikuulokkeet ovat korvassa. Pitkään kestävässä yhtäjaksoisessa kuuntelussa sankakuulokkeet tuntuvatkin mukavammilta päässä.

 

Työnteko ja opiskelu

 

Työntekoon ja opiskeluun valintani on ehdottomasti sankakuulokkeet. Työpäivän aikana tai opiskellessa saatan käyttää kuulokkeita pitkiäkin aikoja, ja tällöin arvostan korvan päällä lepäävien kuulokkeiden mukavuutta sekä pidempää akunkestoa. Sankakuulokkeiden pidempi akunkesto soveltuu paremmin työntekoon ja opiskeluun, sillä päivässä saattaa mennä useampikin tunti etäluennoilla tai palavereissa. Tällöin on tarvetta pidemmälle akun kestolle. Lisäksi työntekoa ja opiskelua silmällä pitäen, on tärkeää huomioida, että kuulokkeista löytyy laadukas mikrofoni, jolloin keskusteluun osallistuminen on mutkatonta. Voit luottaa siihen, että äänesi kuuluu selkeästi myös linjan toiselle puolelle ja muille osallistujille. Itse pidän sankakuulokkeiden mikrofonia hieman parempana, koska se sijaitsee lähempänä suutani. Ajattelen tällä olevan hieman vaikutusta puheenkuuluvuuteen.

Langattomien, eli True Wireless -ominaisuudella varustettujen kuulokkeiden merkitys korostuu itselläni työnteossa ja opiskelussa. Olen esimerkiksi osallistunut etäluennoille ja välillä eteen saattaa tulla tilanne, kun on pakko saada kahvia. Läppäri jää paikoilleen ja minä suuntaan keittiöön keittämään kahvia, mutta langattomien kuulokkeiden avulla pystyn samalla kuuntelemaan etäluentoa. Langattomat kuulokkeet tuovat myös muitakin mahdollisuuksia. Etäluennon aikana voin nousta pystyyn ja jaloitella hetken sekä jumpata tai venytellä samalla, kun kuuntelen luentoa langattomista kuulokkeista. True Wireless -ominaisuudella varustetut kuulokkeet tuovatkin helppoutta tällaisiin tilanteisiin, kun kuulokkeet on yhdistetty Bluetoothilla laitteeseen.

Jos sinulta löytyy jo ennestään hiljainen paikka työskennellä, et välttämättä kaipaa vastamelutoimintoa kuulokkeissa. Itselläni koti on ollut tällainen hiljainen tila, jossa olen voinut opiskella ilman aktiivista melunvaimennusta, mutta välillä rakkaat naapurit myös pitävät elämisen ääniä ja tällöin vastamelutoiminnolle on tullut käyttöä. Kuulokkeita ostaessa suosittelen miettimään, että missä kaikkialla aiot niitä käyttää. Tuleeko vastaan tilanteita, joissa aktiivisesta melunvaimennuksesta olisi sinulle hyötyä?

 

Urheilu

 

Urheiluun valintani on nappikuulokkeet. Nappikuulokkeet on todella helppo ottaa mukaan kuntosalille tai lenkille, eikä ne häiritse treenaamista. True Wireless -ominaisuus on todella kätevä urheillessa, sillä johdot eivät tule tielle kesken tärkeän treenin. Hyvät nappikuulokkeet istuvatkin mukavasti korvaan, jolloin ne pysyvät paikoillaan myös vähän rankemman treenin ajan. Kun käyttää nappikuulokkeita urheillessa, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että kuulokkeet ovat hien- ja vedenkestävät. Tällöin ei tarvitse erikseen huomioida sääolosuhteita ja sitä, että voiko kuulokkeet ottaa mukaan lenkille vesisateeseen. Myös aktiivinen melunvaimennus on kätevä urheillessa, voit sulkea ympärillä olevan taustahälyn pois ja keskittyä täysin treeniisi. Omista Jabran nappikuulokkeista löytyy myös Hear Through -toiminto, joka on kätevä jos lenkkeilee ruuhkaisilla alueilla. Hear Through -toiminto päästää läpi ulkomaailman ääniä, jolloin pystyn paremmin havainnoimaan ympärillä tapahtuvia asioita.

Kuulokkeiden tärkeimmät ominaisuudet liittyvätkin urheillessa siihen, että niiden täytyy pysyä korvissa, tahdista riippumatta. Tällöin ei tarvitse pelätä niiden tippumista. Lisäksi itse tykkään siitä, että kuulokkeista voi suoraan säätää äänenvoimakkuutta tai vaihtaa biisiä. Tämä onkin kätevää lenkillä ollessa, kun ei tarvitse kaivaa puhelinta taskusta vaan biisin vaihtaminen onnistuu kuulokkeissa olevaa nappia painamalla. Urheilemiseen kannattaa siis miettiä True Wireless -ominaisuudella varustettuja nappikuulokkeita, joista löytyy aktiivinen melunvaimennus. Nappikuulokkeiden kannattaa myös olla hien- ja vedenkestävät, jolloin hienmäärästä taikka vesisateesta ei tarvitse välittää treenin aikana.

 

Yhteenveto

 

Itse suosin True Wireless -ominaisuutta, vastamelutoimintoa ja laadukasta mikrofonia, sillä nämä ominaisuudet mahdollistavat kuulokkeiden laajemman käytön. Pidän myös siitä, että kuulokkeista löytyy säätönapit, joiden avulla voin säätää äänenvoimakkuutta tai vaihtaa biisiä suoraan kuulokkeista. Kun ominaisuudet ovat kunnossa, kuulokkeiden käyttö sujuu myös eri tilanteissa. Kannattaa siis pohtia millaisissa tilanteissa sinun tulee käytettyä kuulokkeita ja millaisia ominaisuuksia tarvitset ja arvostat niissä.

 

 Henkilökohtainen listani kuulokkeiden käytöstä eri tilanteissa:

  • Matkustaminen: Sankakuulokkeet & Nappikuulokkeet (True Wireless, vastamelutoiminto)
  • Työnteko ja opiskelu: Sankakuulokkeet (True Wireless, vastamelutoiminto, pitkä akun kesto)
  • Urheilu: Nappikuulokkeet (True Wireless, vastamelutoiminto, hien- ja vedenkestävä)

 

Mitkä kuulokkeet sinulta löytyy ja missä tilanteissa olet erityisesti kokenut niiden hyödyllisyyden? 🎧 🎶

 

--

Lue myös:

 


7 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Vähän aiheen sivusta, mutta minulla olisi tarve sen verran pienille kuulokkeille jotka sopisivat kuulosuojaimen alle. Ja pitää kestää hikeä. Tämmöisenä harrastelijametsurina sitä kuuntelisi muutakin kuin raivaussahan ääntä ja minulla on ollutkin edulliset jbl:n kuulokkeet. Nyt vain tuntuu, että hiki on tainnut tuhota toisen kuulokkeen. Kypärään kyllä saisi isolla rahalla bluetooth kuulonsuojaimet, mutta en nyt lähde niihin investoimaan. Nuo uudet ipodit näyttävät sopivan pieneltä, mutta ehkä tuohon käyttöön vähän liikaa hintaa. Rikkoutumis ja katoamisriskit ovat vähän turhan suuret.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Miten olisi vaikka tälläiset @AsiakasY : https://www.verkkokauppa.com/fi/product/732575/Sony-WF-C500-nappikuulokkeet-musta 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Ettei sitten bluetooth-peltorit kypärään olisi ratkaisu? Noitakin kai on, mutta voi olla himpun arvokkaita. Joku operaattorikypärä tms. 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Kypärässä on kuulosuojaimet ja niiden tilalle on kyllä saatavilla bluetooth-kuulonsuojaimet, 200-300 € hintaan. Tällä käytön määrällä tuon rahan voi sijoittaa johonkin järkevämpään. Eri asia olisi, jos toimita olisi ammattimaisempaa. Nyt mennään enemmänkin harrastelijatasolla. 

Nuo @kiisseli67 ehdottamat kuulokkeet voisivat olla pätevät. Itseäni vain epäilyttää (eli ei perustu muuhun kuin omaan mielipiteeseen) miten nuo pysyvät korvassa. Katoamaan eivät pääse, kun kuitenkin jäisivät kuulsuojaimen sissän, jos sattuisivat irtoamaan. Harkitaan.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +16

Hei @AsiakasY , tuli omat kesällä hankkimat nappikuulokkeet tässä kohdin mieleen! Ne uppoavat sen verran hyvin korvalehden sopukoihin, että varmasti mahtuisivat myös kuulosuojainten alle. Itselleni tärkeimpänä kriteerinä oli muotoilu, joka mahdollistaa käytön tavallista ahtaammissa korvissa sekä tietysti hyvät bassot😁>

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Laitoinpa nuo Sonyt tilaukseen, kun oli sopivasti lahjakortti eräälle jälleenmyyjälle.  Jossain vaiheessa sitten pääsevät testiin

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +13

Täällä puhelimen kanssa liikkuessa ehdottomasti vain langalliset urheilukuulokkeet, joissa lenkki korvan ympäri. Ainoat jotka pysyvät korvissa. Pelkät napit korviin on täysin mahdoton ajatus... Eivät pysy. Olisivat kateissa 5 minuutin sisällä. 😁> Tällä hetkellä jotkut halvat JBL:t... 

 

Lisäksi Bluetoothilla äänenlaatu on heikompi. Bluetoothille on kehitetty erilaisia koodekkeja joilla ääni pyritään välittämään mahdollisimman hyvälaatuisena, mutta yksikään koodekki ei vielä pärjää kaapeliliitännälle signaalin laadussa. 

Ei tietenkään niin, että huonot langalliset kuulokkeet olisivat paremmat kuin hyvät BT-kuulokkeet, mutta jos samasta kuulokkeesta on langallinen ja langaton versio, niin langallinen on parempi.

Monessa tilanteessa kätevyys/käytettävyys toki menee "kultakorva-hifistelyn" edelle. 😉>

https://www.soundguys.com/5-reasons-not-to-buy-bluetooth-headphones-12150/ 

 

Kuinkakohan moni muuten selvittää puhelimen äänipiirin laadun vs. kuinka paljon esim. kameran laatua painotetaan ostopäätöksissä? 🤔>

Voi mennä kalliimmat kuulokkeet hukkaan... 

 

Kotikäytössä tietokoneella on sitten langalliset AKG ja/tai Beyerdynamic studiokuulokkeet ulkoiseen USB audio-interfaceen liitettynä. Tulee myös kotioloissa puhelimen kanssa käytettyä. 

https://www.thomann.de/fi/beyerdynamic_dt770_pro80_ohm.htm 

 

Jos olisi mahdollisuus vielä sijoittaa 🤗>

https://www.thomann.de/fi/beyerdynamic_dt_1990_pro_250_ohms.htm

 

Vastaa