Skip to main content

Viime vuosien aikana yhä useampi kuluttaja on herännyt miettimään valintojaan ympäristön kannalta. Ilmiö näkyy myös älypuhelinmarkkinoilla. Puhelimen kierrättäminen ja käytetyn puhelimen hankkiminen ovatkin mainio tapa tukea kiertotaloutta – kun puhelin huolletaan tai uusiokäytetään, sen käyttöikä pitenee. Laitteen elinkaaren pidentäminen taas pienentää laitteiden ympäristövaikutuksia ja ilmastopäästöjä, sekä säästää luonnonvaroja. Havainnollistamme tässä artikkelissa lisää, mitä konkreettista hyötyä elektroniikkalaitteiden elinkaaren pidentämisestä ja materiaalien kierrättämisestä on.

 

Vastuullisuus kiinnostaa niin kuluttajia kuin palveluntarjoajiakin

 

Teetimme hiljattain tutkimuksen, josta selvisi, että suomalaiset ovat tietoisia erityisesti laitteiden vastuullisuudesta. Yli puolet vastanneista koki, että puhelinten ja tietokoneiden valmistajilla on suurin vastuu digiympäristökuorman vähentämisessä. Toiseksi suurin vaikutus nähtiin olevan omilla valinnoilla.

Monia kuluttajia kiinnostaa nykypäivänä vastuullisuus, ja ympäristöystävällisempiä valintoja tehdään jatkuvasti enemmän. Myös palveluntarjoajat ovat ottaneet osaa vastuullisuuden edistämiseen entistä läpinäkyvämmillä toimitusketjuilla ja erilaisilla luokituksilla. Yksi tällainen on Eco Rating -ekoluokitus, joka mittaa mobiililaitteen ympäristövaikutuksia. Telia on ainoana suomalaisena operaattorina ollut kehittämässä luokitusta yhdessä neljän eurooppalaisen operaattorin kanssa.

Käyttökelpoisia ja -kelvottomia laitteita ottavat vastaan monet jälleenmyyjät, kuten me Telialla. Palautuneet käyttökelpoiset puhelimet tarkistetaan ja kunnostetaan, jonka jälkeen ne laitetaan uudestaan myyntiin uudenveroisina Telia Recycled -puhelimina. Käyttökelvottomat laitteet kierrätetään asianmukaisesti.

 

Puhelimen ja sen materiaalien uudelleenkäyttö kannattaa

 

Älypuhelimien suhteen voi tehdä ympäristöystävällisempiä valintoja monellakin tavalla. Esimerkkejä ympäristöystävällisestä käytöstä ovat laitteen kestoiän pidentäminen ja sen luovuttaminen kunnostettavaksi tai kierrätykseen, kun laite jää tarpeettomaksi.

Älypuhelimien suurimmat päästöt (n. 80 😵 muodostuvat sen tuotantovaiheessa. Puhelimen elinkaaren pidentäminen vähentää tarvetta uusien laitteiden valmistamiselle. Pitkäikäiset laitteet säästävät tuotannosta aiheutuvaa energiankulutusta, hiilidioksidipäästöjä ja arvokkaita neitseellisiä luonnonvaroja. Päästöt jakautuvat tällöin myös useammalle vuodelle, mikä tekee laitteen vuosittaisesta päästömäärästä pienemmän.

Kun laite sitten jossain vaiheessa sanoo itsensä irti, tai uuden ostamiselle tulee muuten vain pakottava tarve, kannattaa laite ehdottomasti kierrättää. Kierrätetty älypuhelin palvelee erinomaisesti kiertotaloutta, oli se sitten käyttökelpoinen tai ei. Niin käyttökelpoiset kuin -kelvottomatkin puhelimet ovat tärkeitä. Jos puhelinta ei voida kunnostaa, sen materiaalit voidaan kierrättää.

Älypuhelimet pitävät sisällään monia erilaisia aineita. Metallien lisäksi tällaisia ovat esimerkiksi muovi ja lasi. Monet aineista ovat hyvin kierrätyskelpoisia: alumiini voidaan sulattaa ja valaa uudelleen, terästä voidaan käyttää uudelleen autoihin, pyöriin tai vaikkapa säilyketölkkeihin. Puhelimen materiaalien kierrättäminen on tärkeää myös siksi, että ne sisältävät kriittisiä mineraaleja (esim. koboltti ja harvinaiset maametallit) ja konfliktialueilta peräisin olevia mineraaleja (esim. kulta).

Suomalaisilla arvioidaan olevan kotonaan miljoonia kierrätyskelpoisia laitteita, joista saisi raaka-aineita takaisin kiertoon. Laatikoiden pohjalla laitteiden hyöty on minimaalinen niin kuluttajille itselleen, kuin ympäristöystävällisemmille älypuhelinmarkkinoillekin. Suomessa sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräyksestä ja kierrätyksestä vastaa Elker Oy ja SER-kierrätyspisteitä löytyy ympäri Suomea. Elker huolehtii SER-jätteen turvallisesta ja vastuullisesta kierrätyksestä

 

Kierrättämisen vaikutukset ympäristöön

 

On siis selkeää, että älypuhelimien kierrättäminen kannattaa, mutta mitä todellista hyötyä siitä on? Konkretisoimme aihetta keräämällä alle lukuja siitä, paljonko puhelimien kierrätys todella säästää luontoa.

 

 

200 grammaa painavan älypuhelimen hiilijalanjälki on noin 79 kg, mikä vastaa 571 ajettua kilometriä autolla. Arviolta 80% näistä päästöistä syntyy valmistusvaiheessa ja vain noin 15% käytön aikana. 

Lisäksi yhden puhelimen valmistamisesta syntyy näkymätöntä jätettä noin 86 kg. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan käytetty älypuhelin säästää noin 55 kg CO2 päästöjä.  

 

 

Metallien hyödyntämisen menetelmät kehittyvät kokoajan, minkä takia älypuhelimenkin materiaaleja saadaan paremmin uusiokäyttöön. Esimerkiksi Jyväskylän yliopiston kemian laitoksella on kehitetty menetelmä, jolla erotellaan metalleja uusiokäyttöön vanhoista piirilevyistä. Levyistä saadaan muun muassa kultaa, kuparia ja platinaryhmän metalleja talteen. Erottelun lopputuloksena saadaan puhdasta raaka-ainetta, jota voidaan käyttää sellaisenaan metalliteollisuudessa. Prosessin hiilidioksidipäästöt ovat kymmenesosa verrattuna kaivoksesta louhittuun materiaaliin. 

 

 

Kittilän kultakaivoksesta louhitussa malmitonnissa on noin 6 grammaa kultaa. Sama määrä hyvälaatuista piirilevymurskaa sisältää kultaa jopa 600 grammaaKultaa on yhdessä älypuhelimessa noin 10 milligrammaa, eli kaivoksen tarjoama kultamäärä riittäisi 600 puhelimen valmistamiseen. Vastaavasta määrästä piirilevymurskaa saataisiin taas kultaa tarpeeksi 60 000 älypuhelimeen.

 

 

Neodyymia (harvinainen älypuhelimessa käytettävä maametalli) ei tuoteta Euroopassa lainkaan, mutta käytetään EU:n alueella kuitenkin noin 400 tonnia vuodessa. Jopa puolet, eli 200 tonnia Euroopassa käytettävästä neodyymistä voitaisiin ottaa kierrätettynä. (Yle)

 

 

Vain noin 17% maailman 50 miljoonan tonnin sähkö- ja elektroniikkaromusta saatiin globaalisti kiertoon vuonna 2019. Suomessa luku on parempi: kiertoon saatiin noin puolet laitteista vuonna 2019. Älylaitteissa käytettävien metallien kysyntä kasvaa koko ajan, eikä nykyinen kiertoon päätyvän jätteen määrä riitä kattamaan tarvetta. Metallit alkavat lisäksi loppua maailman kaivoksilta kesken.

 

 

Vuonna 2017 älypuhelimia myytiin Suomessa noin 2,4 miljoonaa kappaletta. Älypuhelimien kierrätys on hyvin vähäistä, sillä laitteiden viemisen kierrätykseen nähdään olevan vaivalloista. Puhelimet saattavat jäädä helposti kotinurkkiin pyörimään - suomalaisissa kotitalouksissa arvioidaan karkeasti olevan 5 miljoonaa käytöstä poistunutta laitetta.

 

 

 

Miten sinä voit toimia ympäristöystävällisemmin?

 

  1. Käytä laitetta mahdollisimman pitkään. Huolehdi laitteen kunnosta, äläkä esimerkiksi lataa sitä öisin. Vaihda rikkoutuneet osat, jos mahdollista. Suojaa puhelimesi näyttö panssarilasilla, ja hanki suojakuoret.
  2. Kun haluat luopua laitteesta, vie se kierrätykseen. Puhelimia ottavat vastaan useat jälleenmyyjät, sekä SER-kierrätyspisteet, jotka löydät helposti täältä. Kierrätettyjen laitteiden tietoturvasta voit lukea lisää täältä.
  3. Uutta puhelinta ostaessasi suosi vanhoja, huollettuja puhelimia. Telia Recycled on hyvä vaihtoehto.

 

Tuliko joku artikkelin faktoista sinulle uutena tietona? Millaisia ympäristöystävällisiä valintoja olet mahdollisesti tehnyt? 🙂

 

Lue myös:

 

Kierrättäisin mielelläni, jos siihen olisi aina mahdollisuus. Kierrätys ei toimi laiteostojen kanssa, jotka on ennakkomyynnissä eli hyvitystä ostohintaan ei ole mahdollista saada juuri siihen laitteeseen jonka haluaa.

Laitteen toki voi ostaa ja maksaa heti nettikaupassa ja noutaa sitten aikanaan myymälästä, josta saa vaihtodiilin tuotehyvityksen tai lahjakortin, mutta sitähän ei voi hyödyntää jo maksettuun laitteseesn, sen voi hyödyntää seuraavaan ostokseen, joka on?????


Hei @RaasuUkko , vastailin sinulle tuolla toisessa ketjussa 🙂>


Vastaa