Kaupallinen yhteistyö Telia Finlandin kanssa
Miltä tuntuu taittaa puhelin kahtia? Voin paljastaa jo, että erikoiselta! Kurkkaa Laitetestaajan ensitunnelmat Samsung Galaxy Z Flip3:sta.
Heittääkö Z Flip3 koko voltin?
Tulevaisuus on kirjaimellisesti käsillä, kun Samsung Galaxy Z Flip3:n kaltaista laitetta pääsee hipelöimään. Kaikilla, kenelle olen puhelinta näyttänyt on, on ollut aika ällistyneitä reaktioita - miten tällainen näyttö voi olla mahdollista?
Muistan Oulussa opiskellessani noin vuonna 2012 tai 2013 nähneeni yksillä messuilla jonkun prototyypin taitetusta näytöstä. Se ei kuitenkin taipui melko vähän ja oli vain pelkkä näyttä. Alle vuosikymmen myöhemmin tämä teknologia on jo meillä taskunpohjalla, ja hinta varmasti sen kuin tulee alas päin ja kaikkien ulottuville ja saataville varmasti seuraavan toisen vuosikymmenen aikana.
Mutta onko tämä teknologia vailla oikeaa käyttökohdetta? Sitä olen nyt yrittänyt selvittää kuukauden ajan.
Siisti mutta varovasti käsiteltävä
Kaikella on hintansa ja niin myös taittuvanäyttöisellä puhelimellakin. Tässä tapauksessa sen erikoisuus on myös sen heikkous - eli näyttö itse. Nimittäin, lasihan ei ole kovin tunnettu taipuvaisuudestaan kun taas muovi ei ole kovin tunnettu naarmuuntumattomuudestaan. Joko ymmärsit?
Z Flip3:a käyttäessä välillä tuntuu, että pitäisikö sitä laittaa oikeasti silkkihanskat käteen ja puhdistaa kaikki taskunpohjat perinpohjaisesti ennen simpukkapuhelimen sujauttamista sen uumeniin. Laitteen käyttöön ottaessakin nimittäin ruudulla lukevat kovaa kieltä puhuvat varoitukset muovisesta näytöstä, joka naarmuuntuu helposti, jo kynsistäkin. Todellisuudessa näytössä on muovinen näytönsuojakalvo, jota ei suositella otettavan pois, mutta tiukan paikan tullen sen pystyy vuosien päästä ehkä ottamaan pois, jos sen pinnalla oleva näyttö on niin sanotusti ottanut damagea huolella. Näytönsuojakalvossa muuten kummastuttaa, että etukamera-aukon kohdalle on jätetty aika ilkeän näköinen leikkuukohta, mikä varmasti tulee keräämään kaikkea kuonaa ja möhnää reunoihinsa eikä silmäänkään näytä kovin miellyttävältä.
Mutta mitä sitten ne käyttökohteet ja edut voisivat olla? Flip3:a markkinoidaan voimakkaasti TikTokkaaja-tanssijattaren ateljeeksi, sillä puhelin on helppo asettaa mille tahansa vähänkään tasaiselle alustalle ja kääntää kamerat kohti äksöniä - oli se sitten etu- tai takamera, näkyy silti äksöni myös kuvattavalle joko takalasin pikkunäytön kautta kropattuna taikka toisen taitoksen puolikkaasta näytöltä. Ainoana huolenani tässä on ollut, että en raaskisi lasitakanttakaan laskea maahan, vaan laitan aina esim. hanskan kännykän alle estämään naarmuja ja kolhuja.
Tällainen ominaisuus ei ole itselle välttämättömyys, mutta astrokuvaamisessa tämä tulisi kätevästi apuun, mikäli kolmijalkaa ei löytyisi ja taivaalla porottaisivat vaikka revontulet. Yritin tällä tavoin yökuvausta, mutta ympäristö oli haasteellinen eikä valosaasteeton joten tämä testi jäi vähän laihanpuoleiseksi.
Toisena hyödyllisenä juttuna hokasin, että puhelin on oiva työkalu ja apu remppaa tekeville ja pimeissä nurkissa pyöriville, sillä kameran valon saa taskulamppumaisesti osoittamaan mihin suuntaan melkein tahansa. Tätä Samsungin olisi pitänyt ennemmin markkinoida, kuin ruokakuvien kätevää ottamista. Piilolinssejä käyttäville ja meikkaaville Z Flip3 käy myös meikkipeilistä!
Ei yksikätisille
Puhelimessa ei ole minkäänlaista automaattista avautumis- tai sulkeutumismekanismia ja eri tekniikoita hioessanikin olen tullut siihen tulokseen, että varmiten puhelin aukeaa kaksin käsin. Yhdellä kädellä luurin saa kyllä kiinni, mutta pitkän kokonsa vuoksi puhelimen käyttäminenkin yhdellä kädellä on aavistuksen vaivalloista. Näin ollen voin suositella laitetta ainoastaan kaksikätisille käyttäjille.
Itse näytössä on tällä kertaa uutta teknologiaa myös hertsitaajuuksien osalta, sillä OLED-ruutu päivittyy nyt kaksi kertaa tavallista nopeammin, eli 120 Hz:n tahdissa. Näyttö saa sivuja vierittäessä vaikutuksen näpäkkämmästä ja tehokkaammasta vekottimesta, mutta aitoja oikeita hyötyjä en ole vielä teknologialle keksinyt - valtaosa videoista pyörii 30 ja 60 FPS:n välillä, joten sisältöä ei ainakaan niin sanotusti ole. Mobiilipelitkään tuskin huutavat suorittimillaan mitään 120 FPS:n lukemia, vaan taitavat pelit olla optimoitu 30:een tai 60:een ja ehkäpä vielä jollain lukituksilla. Itselleni tekniikka on vähän silmän lumetta. Kaiken järjen mukaan teknologia myös vie akkuakin enemmän. Asetuksista saa tosin "liikkeen sujuvuuden" päälle, joka mukauttaa sisällön mukaan hertsejä, eli, valikoissa ja netissä tai sovelluksissa selatessa saattaa taajuus nousta, mutta esim. videoita katsellessa laskea. Laite ei kerro tarkemmin, miten tämä teknologia toimii. Näytön saa kyllä tavalliseen 60 hertsiinkin akun käyttöaikaa pidentääkseen.
Kamerat toimivat mutta yksi puuttuu
Puhelimeen on kyllä saatu ympättyä kiitettävä kasa teknologiaa ja ohuesta puhelimesta löytyykin selfie-kamera sekä pääkamera että laajakulmakamera. Mutta tonnin hintaan toivoisin sitä kolmatta, eli myös telekameraa. En osaa sanoa, että olisiko tätä ollut mahdollista lisätä enää puhelimeen, jossa on jo ulkoinen näyttökin kameroiden vieressä, mutta hintaansa nähden jäin kaipaamaan tätä lisäystä. Kamerat ovat hyviä ja ottavat laadukkaita kuvia ulkona, niin kuin moni muukin kännykkävalmistaja. Hämärässä kamera kuitenkin pärjää keskivertoa paremmin. Selfiekamerasta ei löydy automaattitarkennusta, vaan tarkennus on lukittu, jos jollekin tämä ominaisuus on tärkeä.
Laite tukee toki dual-simiä, mutta tässä ratkaisuna on kakkossimille varattu eSIM-paikka, eli fyysisiä kortteja laitteeseen ei saa muuta kuin yhden. Tämän vuoksi taitaakin olla niin, että toinen SIM on helpoin valita samalta operaattorilta. Tämä ei myöskään itselle sopisi, sillä työliittymäni ja oma liittymäni ovat eri operaattoreilta. Tähänkin saattaa olla jotain kikkakakkosia ja kolmosia ja voin olla väärässä, että eSIMin saa ainoastaan tilattua toiselta operaattorilta, mutta helpolta jutulta se ei tunnosta. Muistikorttipaikkaa tästä laitteesta onkin turha uneksia.
Akku kestää ja 5G-verkkojakin löytyy välillä Keski-Pohjanmaalta, mutta mihinkään hulluihin nopeuksiin en laitteellani päässyt ainakaan sisätiloista käsin. Heikon tajuuden havaitessaan puhelimen vaihtaa automaattisesti luotettavamman 4G:n puolelle.
Onko aika liian aikaista?
Olemme hyvin lähellä kyllä taittuvanäyttöisten läpilyömistä ja Z Flip3 on siitä oiva taidonnäyte, mutta hintansa vuoksi laite jää vielä suurimmalta osalta tavallisia kuluttajia ostamatta. Katseet eivät myöskään käänny kaduilla erityisemmin, mutta laitetta varta vasten esitellessä vastaan tulee kyllä uteliaita käsiä ja silmiä.
Tällä erää taittuvanäyttöinen teknologia jää omalta osaltani vain testailujen varaan ja pysyttäydyn tutussa ja turvallisessa suoranmallisessa puhelimessani.
Mikäli ehdit jo laittaa ostohoususi jalkaan, pääset kurkistamaan tuotetta Telian Kaupassa täältä. Käy samalla myös kurkkaamassa Laitetestaajan ensitunnelmat videolta Z Flip3:sta.
Videotestejä