Taitetaan puhelin kahtia - Toimiiko Z Flip3?

  • 16 November 2021
  • 7 kommenttia
  • 279 katselukertaa

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +8

Kaupallinen yhteistyö Telia Finlandin kanssa
 


Miltä tuntuu taittaa puhelin kahtia? Voin paljastaa jo, että erikoiselta! Kurkkaa Laitetestaajan ensitunnelmat Samsung Galaxy Z Flip3:sta.


 


 
Heittääkö Z Flip3 koko voltin?


 


Tulevaisuus on kirjaimellisesti käsillä, kun Samsung Galaxy Z Flip3:n kaltaista laitetta pääsee hipelöimään. Kaikilla, kenelle olen puhelinta näyttänyt on, on ollut aika ällistyneitä reaktioita - miten tällainen näyttö voi olla mahdollista?Muistan Oulussa opiskellessani noin vuonna 2012 tai 2013 nähneeni yksillä messuilla jonkun prototyypin taitetusta näytöstä. Se ei kuitenkin taipui melko vähän ja oli vain pelkkä näyttä. Alle vuosikymmen myöhemmin tämä teknologia on jo meillä taskunpohjalla, ja hinta varmasti sen kuin tulee alas päin ja kaikkien ulottuville ja saataville varmasti seuraavan toisen vuosikymmenen aikana.Mutta onko tämä teknologia vailla oikeaa käyttökohdetta? Sitä olen nyt yrittänyt selvittää kuukauden ajan.


 


Siisti mutta varovasti käsiteltävä


 


Kaikella on hintansa ja niin myös taittuvanäyttöisellä puhelimellakin. Tässä tapauksessa sen erikoisuus on myös sen heikkous - eli näyttö itse. Nimittäin, lasihan ei ole kovin tunnettu taipuvaisuudestaan kun taas muovi ei ole kovin tunnettu naarmuuntumattomuudestaan. Joko ymmärsit?Z Flip3:a käyttäessä välillä tuntuu, että pitäisikö sitä laittaa oikeasti silkkihanskat käteen ja puhdistaa kaikki taskunpohjat perinpohjaisesti ennen simpukkapuhelimen sujauttamista sen uumeniin. Laitteen käyttöön ottaessakin nimittäin ruudulla lukevat kovaa kieltä puhuvat varoitukset muovisesta näytöstä, joka naarmuuntuu helposti, jo kynsistäkin. Todellisuudessa näytössä on muovinen näytönsuojakalvo, jota ei suositella otettavan pois, mutta tiukan paikan tullen sen pystyy vuosien päästä ehkä ottamaan pois, jos sen pinnalla oleva näyttö on niin sanotusti ottanut damagea huolella. Näytönsuojakalvossa muuten kummastuttaa, että etukamera-aukon kohdalle on jätetty aika ilkeän näköinen leikkuukohta, mikä varmasti tulee keräämään kaikkea kuonaa ja möhnää reunoihinsa eikä silmäänkään näytä kovin miellyttävältä.

Mutta mitä sitten ne käyttökohteet ja edut voisivat olla? Flip3:a markkinoidaan voimakkaasti TikTokkaaja-tanssijattaren ateljeeksi, sillä puhelin on helppo asettaa mille tahansa vähänkään tasaiselle alustalle ja kääntää kamerat kohti äksöniä - oli se sitten etu- tai takamera, näkyy silti äksöni myös kuvattavalle joko takalasin pikkunäytön kautta kropattuna taikka toisen taitoksen puolikkaasta näytöltä. Ainoana huolenani tässä on ollut, että en raaskisi lasitakanttakaan laskea maahan, vaan laitan aina esim. hanskan kännykän alle estämään naarmuja ja kolhuja.

Tällainen ominaisuus ei ole itselle välttämättömyys, mutta astrokuvaamisessa tämä tulisi kätevästi apuun, mikäli kolmijalkaa ei löytyisi ja taivaalla porottaisivat vaikka revontulet. Yritin tällä tavoin yökuvausta, mutta ympäristö oli haasteellinen eikä valosaasteeton joten tämä testi jäi vähän laihanpuoleiseksi.

Toisena hyödyllisenä juttuna hokasin, että puhelin on oiva työkalu ja apu remppaa tekeville ja pimeissä nurkissa pyöriville, sillä kameran valon saa taskulamppumaisesti osoittamaan mihin suuntaan melkein tahansa. Tätä Samsungin olisi pitänyt ennemmin markkinoida, kuin ruokakuvien kätevää ottamista. Piilolinssejä käyttäville ja meikkaaville Z Flip3 käy myös meikkipeilistä!

Ei yksikätisille


Puhelimessa ei ole minkäänlaista automaattista avautumis- tai sulkeutumismekanismia ja eri tekniikoita hioessanikin olen tullut siihen tulokseen, että varmiten puhelin aukeaa kaksin käsin. Yhdellä kädellä luurin saa kyllä kiinni, mutta pitkän kokonsa vuoksi puhelimen käyttäminenkin yhdellä kädellä on aavistuksen vaivalloista. Näin ollen voin suositella laitetta ainoastaan kaksikätisille käyttäjille.Itse näytössä on tällä kertaa uutta teknologiaa myös hertsitaajuuksien osalta, sillä OLED-ruutu päivittyy nyt kaksi kertaa tavallista nopeammin, eli 120 Hz:n tahdissa. Näyttö saa sivuja vierittäessä vaikutuksen näpäkkämmästä ja tehokkaammasta vekottimesta, mutta aitoja oikeita hyötyjä en ole vielä teknologialle keksinyt - valtaosa videoista pyörii 30 ja 60 FPS:n välillä, joten sisältöä ei ainakaan niin sanotusti ole. Mobiilipelitkään tuskin huutavat suorittimillaan mitään 120 FPS:n lukemia, vaan taitavat pelit olla optimoitu 30:een tai 60:een ja ehkäpä vielä jollain lukituksilla. Itselleni tekniikka on vähän silmän lumetta. Kaiken järjen mukaan teknologia myös vie akkuakin enemmän. Asetuksista saa tosin "liikkeen sujuvuuden" päälle, joka mukauttaa sisällön mukaan hertsejä, eli, valikoissa ja netissä tai sovelluksissa selatessa saattaa taajuus nousta, mutta esim. videoita katsellessa laskea. Laite ei kerro tarkemmin, miten tämä teknologia toimii. Näytön saa kyllä tavalliseen 60 hertsiinkin akun käyttöaikaa pidentääkseen.

Kamerat toimivat mutta yksi puuttuu


Puhelimeen on kyllä saatu ympättyä kiitettävä kasa teknologiaa ja ohuesta puhelimesta löytyykin selfie-kamera sekä pääkamera että laajakulmakamera. Mutta tonnin hintaan toivoisin sitä kolmatta, eli myös telekameraa. En osaa sanoa, että olisiko tätä ollut mahdollista lisätä enää puhelimeen, jossa on jo ulkoinen näyttökin kameroiden vieressä, mutta hintaansa nähden jäin kaipaamaan tätä lisäystä. Kamerat ovat hyviä ja ottavat laadukkaita kuvia ulkona, niin kuin moni muukin kännykkävalmistaja. Hämärässä kamera kuitenkin pärjää keskivertoa paremmin. Selfiekamerasta ei löydy automaattitarkennusta, vaan tarkennus on lukittu, jos jollekin tämä ominaisuus on tärkeä.Laite tukee toki dual-simiä, mutta tässä ratkaisuna on kakkossimille varattu eSIM-paikka, eli fyysisiä kortteja laitteeseen ei saa muuta kuin yhden. Tämän vuoksi taitaakin olla niin, että toinen SIM on helpoin valita samalta operaattorilta. Tämä ei myöskään itselle sopisi, sillä työliittymäni ja oma liittymäni ovat eri operaattoreilta. Tähänkin saattaa olla jotain kikkakakkosia ja kolmosia ja voin olla väärässä, että eSIMin saa ainoastaan tilattua toiselta operaattorilta, mutta helpolta jutulta se ei tunnosta. Muistikorttipaikkaa tästä laitteesta onkin turha uneksia.Akku kestää ja 5G-verkkojakin löytyy välillä Keski-Pohjanmaalta, mutta mihinkään hulluihin nopeuksiin en laitteellani päässyt ainakaan sisätiloista käsin. Heikon tajuuden havaitessaan puhelimen vaihtaa automaattisesti luotettavamman 4G:n puolelle.Onko aika liian aikaista?


 


Olemme hyvin lähellä kyllä taittuvanäyttöisten läpilyömistä ja Z Flip3 on siitä oiva taidonnäyte, mutta hintansa vuoksi laite jää vielä suurimmalta osalta tavallisia kuluttajia ostamatta. Katseet eivät myöskään käänny kaduilla erityisemmin, mutta laitetta varta vasten esitellessä vastaan tulee kyllä uteliaita käsiä ja silmiä.


 


Tällä erää taittuvanäyttöinen teknologia jää omalta osaltani vain testailujen varaan ja pysyttäydyn tutussa ja turvallisessa suoranmallisessa puhelimessani.


 


Mikäli ehdit jo laittaa ostohoususi jalkaan, pääset kurkistamaan tuotetta Telian Kaupassa täältä. Käy samalla myös kurkkaamassa Laitetestaajan ensitunnelmat videolta Z Flip3:sta.Videotestejä7 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Wau, kiitos @jaypekka videosta ja tulevista testeistäsi. Flip3 on kyllä omaan makuun erittäin mielenkiintoinen tuote ja hintakin alkaa olemaan kohtuullinen. Tonni on toki tosi paljon rahaa sekin mutta lippulaivapuhelimet ja muut uutuudet ovat yleensä aina noin tonnin hintaluokassa, joten alkaa olemaan hinta siinä mielessä jiirissä.


 


Flip3:n osalta kiinnostaa samat asiat, mitä Fold3:ssakin kiinnostaa:


Kamerat, moniajo eli saako Flip3:ssa kaksi tai useampaa sovellusta rullaamaan näytölle samaan aikaan, akunkesto, miten koet koon taitettuna, näytön tuntuma yms. Näitä ainakin jään seuraamaan testeissäsi, kaikki muutkin seikat toki kiinnostavat 😋>

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@jaypekka  kirjoitti:

Videotestejä

Wau, kiitos kattavasta raportista, Flip3-kuume kyllä vain kasvaa kun tämän luin läpi 👍>


 


Tästä lainaamastani videosta olisi kysynyt, että ilmeisesti puhelin tekee ohjelmallisesti tuon blurrin taustalle? Tekeekö se sen jo kuvaamisen aikana vai saako sen lisättyä jälkikäteen jollain puhelimen editointiohjelmalla? Komealle näyttää!

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +8

@TeroRe , itsekin hämmästyin tuosta videoblurrista kun koneen ruudulta videota katsoin. Muotokuvavideossa se blurraa taustan reaaliajassa. Hiuksien reunoista yleensä huomaa, onko bokeh aitoa vai keinotekoisesti tehtyä. Videossa "tarkennusta" ei kuitenkaan pysty jälkikäteen muuttamaan. Yhdessä otoksessa voi taustaa muokata jälkikäteenkin, mutta samanlaista kuin vanhoissa Lumioissa oli sisäänrakennettuna, että tarkennuspistettä pystyi muuttamaan jälkikäteen kuvasta en äkkiseltään löytänyt Samsungin kamerasovelluksista.

Etukameran laatu kyllä yllätti positiivisesti, vaikka etukamerassa ei automaattitarkennusta ollutkaan. Siksi vähän epäilin, että kuinka se pärjää kuvauksissa mukana, mutta hyvin näytti!

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +7

Katselin tätä puhelinta tänään kivijalkakaupassa. Aika vakuuttavan oloinen, mutta heti nousi ajatus hiekanmurusta tai muusta roskasta taittonäytön välissä. Näytön puolesta laite korvaisi tabletin ja mietin kuinka kätevää olisi katsella karttoja isolta näytöltä. 

 

Hankintahinta ja käyttöjärjestelmä palauttivat minut todellisuuteen ja palautin puhelimen telineeseen. Mielenkiintoista nähdä mihin kehitys vie näiden taittuvien puhelinten osalta. Hieno avaus Z Flip kuitenkin on...

 

P.s Mitä on tapahtunut 5G lähettien jutuille... Yhteisön valikosta ei enään suoraa löydy heidän juttuja omana osiona?

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +8

Pakko sanoa @Kuukkelinpuu , että itseänikin kuumotti etenkin sisäpuolen naarmuuntuminen, mutta voin todeta, että sisäpuoli on paljon paremmin suojassa kuin ulkolasit. Kuljetin puhelinta kuukauden takin taskun pohjalla ja siellä saattoi olla ties mitä pölyä, mutta sisänäyttöön ei tullut testivaiheessa minkäänlaisia jälkiä. Tosin, ulkolasiin oli tullut hienon hieno viiru, joko taskusta tai sitten esim. laitteen laittaessa maahan kuvaamista varten - vaikea todentaa.

Suuresta näytöstä voin sanoa sen verran, että ihan tabletiksi tästä ei ole, sillä laite on erittäin pitkä. Fold ajaa ennemminkin sitä asemaa, joten vaikkapa karttanäkymässä hyötyä saa varmasti enemmän neliömäisemmästä näytöstä, kuten Foldista.

Hinta kyllä tosiaan päräyttää vielä, eikä kyllä omaan budjettiinkaan mahtuisi, mutta olen kuitenkin iloinen, että hinta on tullut vähän alas ensimmäisestä generaatiosta. Itse Androidiin ja Samsungin versioon jo niin tottuneena en oikeen osaa miettiäkään muuta vaihtoehtoa itselle. Yllättävän vähän bloatwarea Samsung tarjoilee ja päivityksiäkin sen ekat 1-2 vuotta suht säännöllisesti.

@TeroRe osaa varmastikin avata tarkemmin Telian 5G-lähettilyyttä täällä Yhteisössä 🙂>

Itselläni tämä juttu jäi viimeisekseni 5G-lähettilyyden osalta henkilökohtaisista syistä, mutta en sano ei koskaan tulevaisuudessa erilaisille testailuille.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +7

Nyt kun mainitsit tuon toisen mallin niin piti katsella tarjontaa tarkemmin. Menee näissä uusissa malleissa versiot sekaisin. Puhelin mitä käpistelin tänään oli tämä : Z Fold3 . Näytön koko oli kyllä valtava äkkiseltään katsottuna.

 

Kiitos jutuista mitä olet tehnyt. Mukava näitä on ollut lueskella... Hyvää syksyn jatkoa. 🙂>

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@Kuukkelinpuu  kirjoitti:

P.s Mitä on tapahtunut 5G lähettien jutuille... Yhteisön valikosta ei enään suoraa löydy heidän juttuja omana osiona?
Siirsin laitejutut tähän samaan osioon missä tämäkin juttu on ja mitä tulee 5G:n niin ne löytyvät Puhelinliittymät ja mobiilinetti -osiosta.


 


Tein tällaisen muutoksen koska huomasin, että omana osionaan niitä ei paljoa luettu. Joten siirsin ne olemassaoleviin osioihin, joissa on lukijoita jo muutenkin, saadakseni niille enemmän näkyvyyttä ja lukijoita.

Vastaa