Jos läppärisi oikuttelee, kannattaa aluksi arvioida, onko aika vaihtaa uuteen vai viedä kone huoltoon. Mikäli tietokoneelle ei ole tiedossa uutta elämää, niin kierrätäthän vanhan koneesi – läppärin materiaalit voidaan kierrättää suurilta osin ja loput materiaalit voidaan hyödyntää. Voit tuoda läppärisi meille kierrätettäväksi joko tyhjennettynä tai sellaisenaan. Yllättävään vikaan kannattaa varautua tekemällä varmuuskopiot tärkeistä tiedostoista.
tietokone huoltoon vai kierrätykseen
Tietokoneilla on tavallisesti vuoden tai kahden takuu. Jos tietokoneesi alkaa reistailemaan takuuajan ulkopuolella kannattaa ensimmäisenä arvioida onko sen korjaaminen kannattavaa ennen uuden hankkimista.
Jos ongelma on tietokoneen ohjelmistossa, selviät korjauksesta useimmiten suhteellisen pienin kustannuksin. Netti on myös pullollaan ohjeita, jos haluaa itse lähteä vikaa ratkomaan. Ongelmaan ohjelmistossa viittaa esimerkiksi verkkoyhteysongelmat tai koneen hidastelu, jonka voi aiheuttaa esimerkiksi haittaohjelma. Jokaisen Windows-käyttäjän kauhistus, sininen ruutukaan ei aina tarkoita sitä pahinta. Yleisimpiä sinisen ruudun virheilmoituksia ja konsteja ongelman korjaamiseksi löydät Microsoftin sivuilta.
Ohjelmiston ongelmista voit selviytyä itsekin, mutta jos vika on itse tietokoneessa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Huoltoliikkeet tapaavat tarjota mahdollisuuden kustannusarvioon ennen korjausta. Mikäli korjaaminen alkaa olla uuden koneen hintatasolla on syytä harkita uuden koneen hankintaa.
Jos tietokoneen korjaaminen tulee liian kalliiksi tai muutoin päädyt hankkimaan uuden, suosittelen, että viet vanhan tietokoneesi asianmukaiseen kierrätykseen. Tietokone pitää sisällään muun muassa arvokkaita metalleja, jotka saadaan kierrättämällä uusiokäyttöön – mitä enemmän metalleja kierrätetään, sitä vähemmän niitä on louhittava maaperästä. Lisäksi kierrättämällä koneesi varmistat myös ettei myrkylliset ja vaaralliset aineet päädy maaperään. Vanhan tietokoneesi voit luovuttaa meille kierrätettäväksi joko tyhjennettynä tai sellaisenaan.
Tietotekniikka kierrätetään meillä ehdottoman tietoturvallisesti, eikä sinun tarvitse huolehtia siitä, että tietosi joutuisivat vääriin käsiin. Tuo vanha tietokoneesi Telia Kauppaan, josta se toimitetaan eteenpäin kierrätettäväksi. Vietämme parhaillaan kierrätysviikkoa ja tarjoamme ajalle 25.1. – 7.2.2021 kierrätykseen tuodusta kannettavasta tietokoneesta 5 euron hyvityksen.
Jouduitko hyvästelemään vanhan kannettavasi ja kenties uusi läppäri odottelee nyt käyttöönottoa? Käyttöönoton tueksi kannattaa lukaista artikkeli, jossa opastamme sinut alkuun uuden kannettavasi kanssa.
Vaan ennen kuin tietokoneesi menee rikki huolehdithan tiedostojesi varmuuskopioinnista. Mikäli alkuperäinen tallennuspaikka, useimmiten tietokoneen oma kovalevy vaurioituu, menetät pahimmassa tapauksessa kaikki tärkeät tiedostosi. Asioita joita et halua menettää voivat olla valokuvat, videot tai esimerkiksi työ- ja koulutehtävät.
Kuinka varmuuskopioin tietokoneen
Mielestäni paras ratkaisu on varmuuskopioda tiedostot jopa kahteen eri paikkaan, kuten pilvipalveluun ja ulkoiselle kovalevylle. Tärkeintä on kuitenkin se, että huolehdit varmuuskopioinnista ainakin yhteen paikkaan ja jatkat varmuuskopiointia säännöllisesti ja siis jo ennen, kuin ongelmia tietokoneen kanssa ilmenee.
- Ulkoinen kovalevy
Ulkoinen kiintolevy, tai tunnetummin ulkoinen kovalevy on edullinen ja helppo ratkaisu datasi varmuuskopioimiseksi. Ulkoisen kovalevyn saat yhdistettyä koneeseesi yleensä USB-portin kautta. Kovalevyjen tallennus kapasiteettia löytyy jopa 10 teraan saakka, mutta esimerkiksi parillakin teralla pötkii jo pitkälle. - Pilvipalvelu
Pilvipalveluihin eli verkkotallennuspalveluihin voit tallentaa tiedostoja ilman fyysisiä laitteita. Pilvipalveluun tallennettuihin tiedostoihisi pääset käsiksi niin mobiililaitteilla kuin tietokoneella. Tallennustilaa tarjotaan yleensä maksutta tiettyyn rajaan saakka. Ilmaisen tallennustilan raja on useimmiten suhteellisin pieni ja lisää tallennustilaa mahdollistetaan tavallisesti kuukausimaksulla. Useamman teratavun saat yleensä noin 10 euron kuukausimaksulla. Pilvipalveluita tarjoaa esimerkiksi Dropbox, Google Drive tai iCloud. - Verkkokiintolevy
Verkkokiintolevy eli NAS-palvelin on kotiverkkoosi yhdistettävä laite, jonka sisällä on joko yksi tai useampi kiintolevy. NAS-palvelin varmuuskopio tiedostojasi ja sen lisäksi pääset tiedostoihin käsiksi kaikilla kotiverkkoon yhdistetyillä laitteillasi. Hallinnointi tapahtuu NAS-palvelimen omalla käyttöliittymällä. Verkkokiintolevy on esimerkiksi ulkoista kiintolevyä hintavampi, mutta se pitääkin sisällään varmuuskopioinnin lisäksi muitakin hyödyllisiä ominaisuuksia.
Jos sormi meinaa mennä suuhun teknisellä puolella, apua saat tarvittaessa Helppi-palvelustamme. Helppi auttaa sinua etänä, Telia Kaupoissa tai halutessasi voit tilata lähituen kotiisi.
Lue myös:
- Älypuhelimen ympäristövaikutukset
- Kokemuksia Telia Recycled älypuhelimista
- Käytetty älypuhelin - tiedätkö mitä ostat?
- Telia Recycled - kunnostettu ja tarkistettu kierrätyspuhelin