Skip to main content

Olet saanut tietokoneella viimeistelyä vaille valmiiksi muutaman viikon työstössä olleen dokumentin. Aikaa siihen on kulunut useita tunteja ja mietit mitä jos koko setti katoaa bittiavaruuteen ja juodut pahimmassa tapauksessa aloittamaan urakan alusta uudelleen! Melko pelottava ajatus, eikö vain? Varmuuskopiointi kannattaa aloittaa tallentamalla töitä jo niiden luontivaiheessa. Tässä artikkelissa kerron muutamia vinkkejä miten saat turvattua koneella olevien tietojen säilymisen. 

 

Mikä on varmuuskopiointi?


Sähkökatkos, kone menee epäkuntoon. Kaksi tyypillisintä asiaa, joiden vuoksi voit kadottaa koneeltasi tärkeitä tiedostoja. Varmuuskopio tarkoittaa sitä, että saat minkä tahansa digitaalisen laitteen sisällöstä kopion toiseen paikkaan. Mobiililaitteiden kohdalla tallennat siis kuvat, videot, yhteystiedot, applikaatiot ja niiden sisällön sekä laitteesi asetukset myös muualle kuin laitteesi muistiin.

 

Varmuuskopiointi on tietojen ja tiedostojen kopioimista johonkin muualle kuin käytettävän laitteen omaan muistiin. Varmuuskopioinnin vuoksi tiedot ovat uudelleen käytettävissä, jos laitteen omalle tiedostoille tapahtuu jotain. Varmuuskopiointiin voi käyttää montaa eri tekniikkaa riippuen käyttötarkoituksista ja käytettävissä olevista laitteistoista. Samoin varmuuskopioitavien tiedostojen suuruus vaihtelee ja siten myös varmuuskopiointiin käytettävä tekniikka on erilaista. Tallennettavien tiedostojen tärkeys on myös eri tasoista. 

 

Miksi kannattaa säännöllisesti varmuuskopioida?


Varmuuskopiointi auttaa turvaamaan tiedot tietokoneen rikkoutumisen tai haittaohjelman hyökkäyksen varalta. Jos kovalevysi vikaantuu tai haittaohjelma saastuttaa koneesi, menetät kaikki tärkeät tiedostosi. Jos taas poistat tärkeitä tiedostoja vahingossa, ovat varmuuskopiot kultaakin kalliimmat. Siksi suosittelenkin, että otat tietokoneellasi olevista tärkeistä tiedostoista varmuuskopiot säännöllisesti.

 

 

Mihin kannattaa varmuuskopioida?

 

Tallenna tärkeimmät tiedostosi ja kuvasi sekä verkkopalveluun että ulkoiselle kiintolevylle, tai muistitikulle. Ohjelmia tai Windowsia ei yleensä kannattaa varmistaa, koska ne voi aina asentaa uudelleen. Lisäksi ne veisivät valtavasti tilaa verkossa ja vaatisivat palvelutilausta.


Nykyään laitteiden oma tallennustila on edullista ja lisätallennustilaakin saa nopeasti. Se ei kuitenkaan ole luotettavaa ja vikoja laitteisiin tulee harmittavan usein. Ohjelmat voivat pilata tiedostoja, väärin tallentaminen on yleistä, tietokonelaitteistoihin tulee vikoja, tai virus tuhoaa tiedostoja. Varkaat voivat viedä tietokoneen, tai tulipalo tuhota talon mukana myös tietokoneen. Tietojen katoamiseen voi ola monta syytä. Tärkeintä on siksi tehdä varmuuskopiot ennen vahingon tapahtumista. Vahingon tapahtumisen jälkeen sitä voi olla hankala tehdä.

 

Pienet varmuuskopioinnit tarvitsevat vain muistitikun, tai nettitallennustilan, kun taas suuret palvelimet tarvitsevat nauhatallennuslaitteiston. Varmuuskopioinnin vaatimat ohjelmat ja laitteistot päättää tarve. Kun suunnittelet varmuuskopiointia, on hyvä selvittää tarve tilan suuruudesta, tärkeydestä ja kustannuksista. Kuinka usein varmuuskopioinnille on tarvetta ja kuinka helposti sen pitää tapahtua? Kun tietää tarpeen, voi määritellä varmuuskopioinnin. Vaihtoehtoja on useita.

  • Verkkotallennus

Tätä kutsutaan myös tallentamista pilveen. Etuna pilvitallennuksessa on sen käyttö mistä tahansa koneesta jossa on internetyhteys. Pilvipalveluita on saatavilla runsaasti ja niiden tila voi olla miltei rajatonta. Sen fyysinen tallennustila voi olla missäpäin maailmaa tahansa. Usein tiedot ovat vielä hajautettu useisiin palvelimiin, joissa on ylimääräistä tallennustilaa käytettävissä.

  • Laitteistotallennus

Nykyään on saatavilla erilaisia tallennuslaitteita varmuuskopiointiin. Eniten käytetyt ovat kotikäytössä usb-muistitikut, ulkoiset kovalevyt ja optiset levyt. Yrityskäytössä ovat palvelimet ja nauhatallennuslaitteet. Näissä pitää muistaa, että myös varmuuskopiointimediat voivat vaurioitua. Varkaat vievät mukanaan myös ulkoisen kovalevyn ja tulipalo tuhoaa myös samassa huoneessa olevat dvd-levyt. Laitteistovarmennuksen etu on sen nopea tiedonsiirtonopeus ja asennettuna valmiiksi sen nopea käyttö.

 

 

Miten otan varmuuskopion?


 

Osittainen: Tällä saat tehtyä varmuuskopioinnin yksittäisille tiedostoille tai kansioille valitsemalla eri tiedostoja tiedostonhallinnasta ja kopioit niitä jollekkin tallennusmedialle.


Ohjelmakohtainen: Tämä tarkoittaa jonkin ohjelman varmuuskopiointia, jossa ohjelman käyttämistä tiedoista ja tiedostoista voidaan ottaa kopiot. Näitä käytetään usein tietokantaohjelmissa. Jotkin ohjelmat sisältävät valmiiksi toiminnon tällaiselle varmuuskopiointitavalle. Joillakin ohjelmilla voidaan ajastaa varmuuskopiot tapahtumaan koneella automaattisesti.


Käyttöjärjestelmäkohtainen: Käyttöjärjestelmien kopioinnilla saat otettua varmuuskopion koko käyttöjärjestelmästä. Kaikki käyttöjärjestelmän tiedot tallentuvat joko ajastettuna tai manuaalisesti käyttöjärjestelmien omaa toimintoa hyödyntäen. Käyttöjärjestelmän tiedot ja asetukset voidaan palauttaa takaisin edellisiin palautuspisteisiin.

 

Osio/kiintolevykohtainen: Voit ottaa tietokoneen koko kiintolevystä varmuuskopion jollain ohjelmalla. Myös pelkästään osiokohtainen kopiointi on mahdollista. Kopioinnin ansiosta koko kiintolevy voidaan palauttaa ajureita myöten takaisin alkuperäiseen. Kopio otetaan myös kaikista ohjelmista ja tiedostoista, mitkä olivat kopiointihetkellä koneessa. Kopio voidaan myös asentaa toiseen koneeseen, jolloin siihen tulee kopio toisesta koneesta. Tätä käytetään myös usean koneen asennuksissa.

 

Puhelimen varmuuuskopioinnista voit lukaista Yhteisössä aiemmin julkaistun artikkelin

 

Lue myös

 

"Ohjelmia tai Windowsia ei yleensä kannattaa varmistaa, koska ne voi aina asentaa uudelleen. Lisäksi ne veisivät valtavasti tilaa verkossa ja vaatisivat palvelutilausta."

Itse varmuuskopioin koko käyttöjärjestelmälevyn ulkoiselle kovalevylle, koska on niin paljon softaa asennettuna, että uudelleenasennukseen saisi varata varmasti viikon aikaa. 😂 Se että edes muistaa kaiken sälän, kun on mm. DAW:in plug-ineja varmaan satoja. 😬

Eli ensin täysi koko järjestelmän varmuuskopiointi, ja sen jälkeen inkrementaalisia varmuuskopioita, eli vain uudet ja muokatut tiedostot.

Erikseen vielä tietyt projektikansiot tuota useammin. 

Pilvitilaa toki pitäisi varata tuohon reilummin, eli joudun luottamaan siihen, että kahdesta ulkoisesta kovalevystä toisessa säilyy tiedot. 


Vastaa