Skip to main content

Uusi Huawei Honor 8 on pian täällä. Kerätään tähän ketjuun laitteen käyttökokemukset joten kun saat uuden Honorin hyppysiisi niin kerro tässä ketjussa millainen laite se mielestäsi on :)



 



Oman Honor 8 -puhelimen voit tilata täältä.

Noniin, eilen se odotettu testilaiteskaban puhelin tuli postin kyydillä kotiin :)



 



Luuri on ollut tänään mukana ja olen sitä asennellut käyttökuntoon aina kun on aikaa ollut, joten hirveän paljoa siitä ei vielä varsinaista käyttökokemusta ole päässyt kertymään. Ajattelin kuitenkin kirjoittaa tähän alkuun vähän ensifiiliksiä laitteesta muutaman kuvan kera.



 



Testiin toimitettu yksilö oli valkoinen 32 GB muistilla varustettu versio Honor 8:sta. Puhelimesta on olemassa myös sininen, musta ja kultainen versio, sekä 64 GB muistilla varustetut versiot.



 



Ulkonäöllisesti yhteys Huawei-brändättyyn veljeen P9:ään on selkeä, mutta materiaalivalinnoissa on eroa. Kun P9 on rakennettu alumiinista, on Honor 8 puolestaan lasia sekä edestä että takaa. Lienee lähinnä makuasia kummasta pitää enemmän, mutta tyylikkäitä molemmat ovat. Honor 8 on ilmeeltään ehkä vähän nuorekkaamman, jopa feminiinisemmän näköinen, etenkin valkoisena värivaihtoehtona, kun alumiininen P9 on taas enemmän business-henkisen näköinen.



 





 



Yleisilme noudataa linjaa siisti ja selkeä. Laite on takapuoleltaan ja etupuolelta näytön ympäriltä kokonaan valkoinen ilman mitään kuviointia. Valkoista pintaa rikkovat vain kameroiden ja antureiden mustat täplät,  kuulokeritelikkö ja Honorin logot etu- ja takapuolella. Rungon sivut ovat hiottua vaaleaa alumiinia, kuten myös äänenvoimakkuuden säädin sekä virtanappi. Pohjassa on rei'itys kaiuttimen kohdalla, sekä 3,5 mm ääniliitäntä ja usb type-c -liitäntä.



 



Puhelimen käsittelytuntumaa leimaa ainakin omasta mielestäni tietynlainen pehmeyden ja pyöreyden tuntu. Tämä ilmeisestikin johtuu siitä, että puhelimen reunat on pyöristetty hivenen verran pyöreämmiksi kuin aiemmin käytössäni olleissa puhelimissa. Mekaanisesti puhelimen tuntuma on silkkaa premiumia. Mitään nitinöitä, natinoita tai taipumisia ei tunnu laitetta käsiteltäessä, ja fyysiset napit ovat napakat kuten kuuluukin.



 





 



Laitteen takakannessa ovat myös puhelimen kamerat (kyllä, monikossa, koska niitä on kaksi). Järjestelmä vaikuttaa ainakin teknisten tietojan valossa olevan sama kuin P9:ssä. Toinen 12 Megapikselin kennoista ottaa mustavalkokuvaa ja toinen värikuvaa, mutta Honorissa kameroista puuttuu Leican brändäys jota P9:n mainonnassa tuotiin paljon esiin. Onneksi minulla on Soneralta lainassa P9 testipuhelin, joten minulla on mahdollisuus testata näitä kahta lippulaivaa rinnakkain, jolloin kameroiden mahdolliset erot tulevat kyllä esiin. Kamerasofta näyttää tarjoavan jälleen kattavan repertuaarin eri moodeja, sekä "Pro photo" käsisäätötilan. Muutaman pikaisen testikuvan perusteella kamera tekee aika mukavaa jälkeä.



 



Takakannessa sijaitsee myös vikkelästi toimiva sormenjälkilukija, joka on mallia aina päällä, eli puhelin aukeaa mustasta ruudusta suoraan työpöydälle sormenjäljellä. Jää virtanapin painelukin vähän vähemmälle tämän ansiosta. Lukija on upotettu ja siinä on selkeät reunukset, joten sen löytää helposti myös näppintutumalla puhelimen takakannesta.



 





 



Käyttöjärjestelmäpuolella Honor 8 tarjoaa Android 6.0 Marshmallow'n Huawein omalla EMUI 4.1 käyttöliittymällä. EMUI muokkaa Androidin toimintaa aika rankalla kädellä, ja sen käyttölogiikka on melko "IOS-mainen". EMUI poistaa muunmuassa sovellusvalikon kokonaan ja kokoaa kaikki ikonit automaattisesti työpöydälle. Applen käyttäjät varmaankin tuntevat olonsa tutuksi EMUI:n kanssa, mutta hardcore android-käyttäjät voivat ahdistua näin pitkälle menevistä muutoksista. Onneksi EMUIssa toimivat kuitenkin kaikki Androidin widgetit, ja ikoneiden paikka ja ryhmittely on vapaasti päätettävissä. Ikoneista puheenollen, omaan makuuni ne ovat vähän isokokoisia, ja mielestäni pienemmät ikonit tekisivät ruudusta vähän ruuhkattomamman näköisen.



 



EMUI on joka tapauksessa toimiva ja miellyttävä käyttöliittymä, eikä se itseäni ainakaan ahdistanut ollenkaan pari kuukautta P9:ää käytettyäni. Huawei on pakannut mukaan myös mukavan määrän muokkausmahdollisuuksia, joilla käyttiksen saa kustomoitua itselleen sopivaksi mm. navigointinäppäinten ja ilmoitusalueen osalta. Käyttiksessä on myös tuki monille näppärille eleohjauskomennoille (vaimennus kääntämällä puhelin näyttö alaspäin jne), sekä monikäyttöinen sormenjälkilukija jota voi käyttää myös ohjelmien käynnistämiseen ja esimerkiksi gallerian selaukseen.



 



Kaikenkaikkiaan ensifiilikset Honor 8:sta ovat positiiviset. Hinta-laatusuhde vaikuttaa olevan tässä laitteessa enemmän kuin kohdallaan, ja veikkaankin tästä tulevan aika suositun mallin Suomen markkinoilla.



 



Laitetaan alle vielä tekniset tiedot kertauksen vuoksi:



- Näyttö 5,2" Full HD TFT 1920x1080 pikselin resoluutiolla



- Käyttöjärjestelmä Android 6.0 Marshmallow EMUI 4.1 käyttöliittymällä



- Kamera 12 Mpikselin kaksoiskamerajärjestelmä, 8 MP etukamera



- Suoritin Kirin 950 Octa-core (4x2.3 GHz + 4x1.8 GHz ydintä)



- Käyttömuisti 4 GB LPDDR4 RAM



- Massamuisti 32 GB tai 64 GB mallista riippuen



- Akku 3000 mAh



- Mitat 145,5 x 71 x 7,45 mm



- Paino 153



- Dual-sim tuki (joko 2x sim tai 1x sim + 1x microSD)



- Lähimaksutekniikoita tukeva NFC



- Pikalataus



- Dual band Wifi 2.4/5 GHz



 



Honor 8 maksaa Soneran verkkokaupassa 32 GB versiona 449 euroa ja 64 GB versiona 499 euroa


Mikäs on Wifin kättelynopeus? Ainakaan P9 ei ole MIMO-antenneja, eli 2,4GHz jää 72Mbps, ja 5GHz 433Mbps. Tosin onko suuremmasta nopeudesta kännyssä hyötyä? MIMO kuitenkin parantaa luotettavuutta, kun usea antenni vastaanottaa (vaatii routeriltakin tukea).



@Purnipsi kirjoitti:


Mikäs on Wifin kättelynopeus? Ainakaan P9 ei ole MIMO-antenneja, eli 2,4GHz jää 72Mbps, ja 5GHz 433Mbps. Tosin onko suuremmasta nopeudesta kännyssä hyötyä? MIMO kuitenkin parantaa luotettavuutta, kun usea antenni vastaanottaa (vaatii routeriltakin tukea).






Voipa olla, ettei tätä ominaisuutta ole mun reitittimessäkään, mutta voin katsoa miltä se näyttää kun tuo nappaa wlaniin kiinni.


Honor 8 - Ensituntuma: Kaunis ja laadukas puhelin

 

Odotettu Honor 8 saapui postista testattavakseni! Honor 8 on pakattu tyyikkäästi valkoiseen, eleganttiin laatikkoon. Erikoista on se, että puhelin on sujautettu laatikkoon sivuttain. Myös muut lisäosat on pakattu kauniisti erillisiin laatikoihin, jotka työnnetään ulos laatikon runko-osasta. Tällaiseen laatikon avaaminen tuntuu kuin joululta! Puhelimen lisäksi laatikosta löytyy valkoinen pikalaturi, ohjekirja ja metallinen apuväline sim-korttia varten. Yllätyksekseni pakkauksesta ei löytynyt lainkaan kuulokkeita. Myös laturin johdon olisin toivonut olevan hieman pidempi, sillä johdolla on mittaa vain noin 1m.

 

 

Puhelimen koko ja muotoilu

Testattavaksi saamani puhelin on väriltään valkoinen ja siinä on hopeiset alumiinireunat. Puhelimen lasin ja metallin yhdistelmä näyttää upealta ja tuntuu kädessä miellyttävältä, tosin melko liukkaalta. Takakantta koristaa 15 lasikerrosta. Valkoisessa värissä takakuoren erikoisuus ei kuitenkaan tule merkittävästi esiin. Toki se heijastaa valoa mutta ei samoin kuin muut värivaihtoehdot. Sinisen ja kultaisen takakuoren pinnalla valo leikkii nimittäin erittäin mielenkiintoisella tavalla. Valkoisen värin etu on kuitenkin se, että puhelin ei ole samanlainen sormenjälkimagneetti kuin muut värivaihtoehdot. Toki sormenjäljet puhelimen lasipinnalle jäävät mutta ne eivät siinä kuitenkaan tunnu niin häiritsevästi näkyvän.

 

 

Puhelin tuntuu kädessä melko painavalle, joka ei kuitenkaan ole mielestäni huono asia. Paino nimittäin saa yhdessä puhelimen pintamateriaalien kanssa puhelimen tuntumaan laadukkaalta. Lasi ja alumiini yhdistyvät saumattomasti ja puhelimen reunat sekä lasinäyttö ovat pyöristettyjä. Verrattuna pari vuotta aiempaan Honor 6 malliin, eroa on kuin yöllä ja päivällä, kun ajattelee sen hieman kulmikkaita reunoja ja halpaa tuntua kädessä. Toki pintamateriaalikin on vaihtunut muovista lasiin ja painoa tullut 23g lisää. Muotoilu ja materiaalivalinnat tekevät eroa myös aiempaan alumiiniseen Honor 7 -puhelimeen, joka omaan käteeni on liian jykevän oloinen.

 

 

Itselleni puhelimen valinnassa yksi tärkeimmistä asioista on, että puhelin istuu käteen hyvin. Olen aina pitänyt pienehköistä puhelimista ja mielestäni vain noin 4” puhelin sopii pienikätiselle naiselle todelliseksi yhden käden puhelimeksi. Jo 4,7” vaatii välillä toista kättä avuksi eikä peukalolla enää yltä ihan joka kulmaan. Honor 8 tulee 5,2 ” Full HD TFT (1920x1080, 423ppi) näytöllä. Näytön kokoon nähden Honor 8 puhelimesta on saatu aikaan kuitenkin onneksi kapea ja ohut. Tosin mielestäni yksikätiseen käyttöön tämä puhelin ei ainakaan naiselle sovi. Sormeni eivät yletä näppäimistön kaikkiin kirjaimiin ilman, että hellitän otetta puhelimesta. Ja näin hellällä otteella en puhelinta uskaltaisi ainakaan ulkona kävellessäni pidellä, varsinkaan sen takakannen liukkauden vuoksi. Toki ”yhden käden tila”, jossa ruutu skaalataan alakulmaan helpottaa hieman käyttöä. Käyttö yhdellä kädellä on kuitenkin todella yksilöllistä, joten joillakin tämä voi onnistua.

 

 

Honor 8 tuntuu kieltämättä isolta, näin aiemmin 4” ja 4,7” näytöillä varustettuihin puhelimiin tottuneelle. 5” näytöllä varustettuun Honor 6:seen, eroa ei kuitenkaan ole niin paljoa. Leveydessä eroa on vain 1mm Honor 6 eduksi, mutta kädessä Honor 8 tuntuu silti kapeammalta ja kaikin puolin paremmalta pyöristettyjen kulmien ansiosta. Muotoilussa ja käsituntumassa Honor 8 on siis parantunut huimasti edellisistä malleista! Nykyisillä puhelinmarkkinoilla 5,2” näyttö alkaa olla jo standardi puhelimen näytön koko. Itse tosin en käytä puhelinta viihdekeskuksena, joten suurinäytölliseen puhelimeen ei ole ollut koskaan tarvetta. Olen kuullut useasta lähteestä, että puhelimen suureen kokoon tottuu, joten katsotaan kuinka tilanne on sitten testikuukauden päätteeksi.

 

Ominaisuudet

Honor 8 tulee Suomeen neljässä eri sävyssä: mustana, tumman sinisenä, kultaisena ja valkoisena. Valkoinen ja musta tulevat aina 32gb sisäisellä muistilla, sininen väri on saatavilla vielä kumpaankin versioon ja kultainen väri on varattu 64gb versioon. Molemmissa versioissa käyttömuistia eli RAMia on 4gb. Suomeen ei täten rantautunut lainkaan 32gb/3gb ram versio. Omaksi harmikseni myöskään ruusukullan väristä honor 8 ei saatu Pohjolaan saakka.

 

Honor 8 tulee EMUI 4.1 käyttöliittymällä, joka perustuu android 6.0 marshmallowiin. EMUI on mielestäni kaunis sekoitus androidia ja IOSia, joka kuitenkin jättää androidin tapaan laajat mahdollisuudet käyttöliittymän muokkaamiseen muun muassa teemojen ja ladattavien launchereiden muodossa. Itse en ole koskaan ollut kovin suuri android fani, vaan pidän enemmän simppelistä käyttöjärjestelmästä. EMUI ei vielä ainakaan tällä hetkellä vie voittoa IOSilta minun silmissäni mutta menee listallani windows käyttöjärjestelmän edelle. Nämä ovat kuitenkin täysin maku- ja tottumiskysymyksiä.

 

Puhelin tukee dual-sim ominaisuutta. Siihen voi asettaa kaksi nano SIM-korttia tai nano SIM-kortin ja micro SD-kortin. Molempia SIM-kortteja pystyy myös käyttämään yhtäaikaisesti, eli kyseessä on active dual SIM -malli. Tämä on erittäin kätevä ominaisuus, jos haluaa yhdistää esimerkiksi työ- ja vapaa-ajan SIM kortit yhteen puhelimeen. Puhelimen tehojen pitäisi riittää kaikkeen tarvittavaan, vaikka ei aivan Huawei P9 lippulaivan tasolle pääsekään, ja runsas 4gb RAM määrä tuskin jättää pulaan aktiivistakaan multitaskaajaa. 3000 mAh pikalatautuvassa akussa pitäisi riittää virtaa koko päiväksi.

 

Puhelimen takapuolelta löytyy 3D sormenjälkitunnistin, joka on samalla ohjelmoitava näppäin. Näppäin avaa puhelimen lukituksen todella nopeasti, paljon nopeammin kuin kuvittelin. Ero muun muassa iphonen vanhemman 1. sukupolven sormenjälkitunnistimeen on suuri. Honor 8 sormenjälkitunnistimeen voi myös ohjelmoida erilaisia toimintoja lyhyille ja pitkille painalluksille. Heti aluksi huomaan kuitenkin, että jos puhelin on pöydällä, on hankala tottua ajatukseen, että se pitäisi nostaa ylettyäkseni sormenjälkitunnistimeen. Tottumiskysymys taas, mutta onneksi puhelimen voi silti avata suoraan ruudultakin ns. vanhanaikaisesti.

 

Kamera

Puhelimen takakameraa koristaa kaksoissalama ja kaksi 12 MP kameraa, joista toinen ottaa värikuvia ja toinen mustavalkoisia kuvia. Kahden kameran yhteistyön on tarkoitus tuoda kuvaan enemmän valoa ja tarkkuutta. Myös muita hienouksia löytyy, kuten Pro-tila, syvätarkkuuden säätäminen ja valomaalaus. Etupuolta koristaa 8 MP kamera, jonka salamana toimii puhelimen näyttö. Pikaisella ensituntumalla, täytyy todeta, että takakamera on hyvä, jollei jopa erinomainen. Ensimmäistä kertaa voin olla todellakin tyytyväinen kuvanlaatuun. Joissain suhteissa iphone SE vaikuttaa vetävän pidemmän korren ja toisissa taas selvästi Honor 8. Perehdyn tarkemmin kameraan tulevissa postauksissa.

 

Tekniset tiedot

Puhelimen tarkemmat speksit, joihin itse olen lisäillyt vielä tietoja näkyvät tässä:

 

  • Mitat: 145,5 x 71,0 x 7,45 mm – 153 g.
  • Näyttö: 5.2" Full HD TFT ( 1920 X 1080 ) 423ppi, (72,5 % screen-to-body ratio)
  • Näppäimistö: Kosketusnäppäimistö, Android näppäimistö, Swype for Huawei
  • Kamera: Takakamera: 2 x 12 MP, f /2.2, dual tone -salama, 1.25 µm, etukamera 8 MP, f /2.4, 1.4µm
  • Käyttöjärjestelmä: Android 6.0 / Huawei Emotion UI 4.1
  • Prosessori: Hisilicon Kirin 950: ARM Cortex-A72 4 x 2.3GHz + ARM Cortex-A53 4 x 1.8GHz
  • Muisti: Käyttömuisti 4 GB, sisäistä muistia 32 GB tai 64 GB mallista riippuen
  • Akku: 3000 mAh.

Puhelimen hinnan ja esittelyn voi käydä vilkaisemassa Soneran nettikaupasta:

 

32gb versio: https://kauppa.sonera.fi/yksityisille/tarjooma/puhelin.aspx?PhoneName=Huawei+Honor+8+32GB&PaymentPlan=Cash

 

64gb versio: https://kauppa.sonera.fi/yksityisille/tarjooma/puhelin.aspx?PhoneName=Huawei+Honor+8+64GB&PaymentPlan=Cash

 

 

Ongelmia ja ärsytyksen aiheita

Muutama asia saa kritiikkiä puhelimen ensimmäisen käyttötunnin aikana.

Ihmetyksekseni avatessani honor 8 taustakuva, teemani ja sovellukseni vanhasta jonkin aikaa käytössäni olleesta honor 6 puhelimesta ovat siirtyneet honor 8 puhelimeen googlen gmail tilin kautta. Näin vaikka valitsin ”ei kiitos” siinä kohdassa, kun kysyttiin haluanko kopioida muun android laitteen määritykset tälle laitteelle. Toinen ihmetyksen aihe oli se, että vain hetken puhelinta käytettyäni se kuumeni yläosastaan. Metallinen sivuosa ja varsinkin metalliset näppäimet tulivat erittäin kuumiksi. Näin kuuma ei mikään puhelimeni ole ikinä ollut.

 

Lopuksi

Kokonaisuudessaan puhelin on sitä, mitä odotinkin. Puhelimen takakamera vaikuttaa erittäin lupaavalta ja innolla tutustun siihen tarkemmin. Puhelin vaikuttaa hyvältä ja laadukkaalta. Sen suureen kokoon on kuitenkin vielä tottuminen eikä se istu käteeni niin hyvin, kuin olisin toivonut. Hankin jo heti puhelimeen suojakuoren, sillä sen verran tuo takakannen lasisuus ja puhelimen liukkaus pelottivat. Huawein PC case suojakuori kuitenkin sai puhelimen vielä tuplasti liukkaammaksi. Puhelin todella liukuu käsistä! Suojakuori toki jättää puhelimen kauniisti esille, mutta materiaalivalinta ei mielestäni ole mennyt nappiin.

 

Seuraavien viikkojen aikana testaan puhelinta päivittäisessä käytössä, joten pysy kuulolla!



@Purnipsi kirjoitti:


Mikäs on Wifin kättelynopeus? Ainakaan P9 ei ole MIMO-antenneja, eli 2,4GHz jää 72Mbps, ja 5GHz 433Mbps. Tosin onko suuremmasta nopeudesta kännyssä hyötyä? MIMO kuitenkin parantaa luotettavuutta, kun usea antenni vastaanottaa (vaatii routeriltakin tukea).






@Purnipsi Eipä tuo näytä kovin kummosia nopeuksia saavan ainakaan omassa wlanissani. Käytössä on Buffalon purkki, joka pitäisi antaa 5 GHz:llä 433 Mbps, mutta Honor saa vain 150 Mbps linkin. Tosin näinkin vastaavasta maininnan myös Mobiiliblogin artikkelissa, eli tuon suurempia nopeuksia sillä ei saa kuitenkaan. Eikä tuo wlanin ominaisuusikkuna mitään päätähuimaavan tarkkoja tietoja näytä...



 




Nyt on tullut hetkisen aikaa otettua jo tuntumia uuteen Honor 8:aan, ja voisin käydä vähän läpi puhelimen toimivuutta jokapäiväisessä käytössä, sekä tuota puhelimen dual-sim ominaisuutta.



 



Niille, keille tällä on merkitystä, niin Honor 8:n dual-sim on mallia active, eli voit vaikka soittaa itsellesi toisesta sim-kortista toiseen jos niikseen tahdot. Kannattaa kuitenkin huomata, että vain toisen kortin dataa pystyy käyttämään, ja määritys pitää tehdä puhelimen asetuksien kautta. Toisin sanoen, toisessa kortissa on kaikki ominaisuudet käytössä, ja toisessa vain 2G puhelut.



 



Itselläni Honor 8 on ollut käytössä töissä ja vapaa-ajalla koko testin ajan. Dual-sim ominaisuuden ansiosta minun ei enää tarvitse kantaa töissä kahta puhelinta, vaan pärjään koko päivän yhdellä luurilla.



 



Kahden sim-kortin käyttäminen puhelimessa on hyvinkin yksinkertaista, ainakin itselläni käytössä olevien softien kanssa. Puhelimen oma soittosovellus osaa näyttää molemmille korteille omat soittonapit lähtevää puhelua soittaessa, ja saapuvat puhelut voi erottaa sim-korttikohtaisilla soittoäänillä sekä puheluikkunan yläreunassa näkyvällä numerollisella sim-kortti-ikonilla jossa lukee kortille antamasi nimi. Itse olen nimennyt kortit mielikuvituksellisesti 1 = Sonera, 2 = Työ.



 



Mikäli toinen kortti on vaikkapa vain saapuvia puheluita varten, voi asetuksista muuttaa Dual SIM call kohtaan vaihtoehdon Simple, jolloin vain toisen kortin soittonappi näytetään.



 



Puhelulokin listassa näkyy myös jokaisen puhelun alla numerollinen sim-kortti-ikoni, joka kertoo kumpaan simmiä puheluun on käytetty. Saapuvissa puheluissa toivoisin kyllä jotain selkeämpää visuaalista indikaattoria siihen, kumpaan simmiin puhelu tulee. Omaan silmään tuo yläreunan ikoni ja teksti on vähän turhan pieni. Hyvä lisä olisi OnePlus 3:sta löytynyt mainio saapuvien puheluiden korostus värillä. Tosin OP3:ssa taas ei ole sim-korttikohtaista soittoääntä, joten suo siellä ja vetelä täällä...



 



 



 



Honor 8:n äänenlaatu puheluissa on muuten hyvä ja miellyttävä. Kaiuttimessa on sopivasti potkua tekemään äänestä tanakan ja selkeän. Kuulokkeen pitää kylläkin olla aika tarkasti korvan kohdalla, tai ääni alkaa nopeasti vaimenemaan. Bluetooth-yhteys töissä käyttämääni Plantronicsin headsetiin sekä auton handsfreehen on toiminut 100% luotettavasti. Myös kaiutinpuhelutoiminto on aivan erinomaisen toimiva. Puhelukumppanit eivät yleensä edes pysty kuulemaan puhunko puhelimeen normaalisti vai kaiuttimen kautta, ja tuota on pystynyt käyttämään auttavasti jopa autossa ollessa kun handsfreestä oli akku loppu.



 



Akunkesto Honor 8:ssa on ollut erinomainen. Akussa riittää potku aivan kirkkaasti iltaan saakka, hiljaisempia päivä menee putkeen kaksikin päivää ilman latausta, ja käytössä on kuitenkin koko ajan sähköpostien synkkaus, pikaviestimet, some-appsit ja muut normaalit akunkuluttimet. Huawein akunsäästötekniikat ja Android 6:n Doze-toiminto tekevät sen, että luurin ollessa yön pöydällä ei akkua kulu montaakaan prosenttia, toisin kuin vaikka aiemmin mainitussa OP3:ssa, jonka stand by -virrankulutus on huomattavasti suurempaa kuin Honorissa.



 



Honor 8:n Kirin 950 suorittimen ja 4 Gt:n muistin yhdistelmä tuntuu edelleenkin riittävältä jokapäiväiseen käyttöön. Kaikki hommat hoituvat tasaisen luotettavasti ilman suurempia miettimisiä. Joidenkin softien kanssa huomaan, että Honor miettii asioita aavistuksen pidempään kuin tehokkaammilla sisukaluilla varustettu OP3, mutta mistään suurista eroista ei tässä siis voida puhua. Eron huomaa vain, koska luuri vaihtui lennosta toiseen ja käytössä ovat täysin samat softat.



 



Omassa käytössäni puhelin on pysynyt hienosti verkoissa kiinni, oli kyseessä wlan, 4G, 3G tai 2G. Datanopeudet ovat olleet mukavia myös hankalammissa paikoissa, kuten firmamme alakerran sisäosissa, missä rakenteet heikentävät kuuluvuutta. Tällä rintamalla ei siis näppituntumalla ole mitään ongelmaa, vaikka joissain ulkomaisissa testeissä verkostatippumisista onkin valitettu. Tosin Suomen mobiiliverkot ovat niin paljon paremmassa jamassa kuin oikeastaan missään muualla, että täällä kaikki "perushyvät" laitteetkin suoriutuvat erinomaisesti kunhan ei mennä verkkojen rajamaille metsiin ja erämaahan.



 



Kaiken kaikkiaan tähän astisen käytön perusteella Honor 8:sta on jäänyt hyvin positiivinen fiilis. Puhelin on hyvinkin silmää miellyttävä, ja kaikin puolin toimiva ja kykenevä peli.



 



Ainoaksi miinukseksi mieleeni on jäänyt puhelimen materiaalivalinnoista johtuva aivan tolkuton liukkaus monilla pinnoilla. Tämä on se hinta minkä puhelimen ulkonäöstä joutuu maksamaan. Mikäli puhelin on yhtään kaltevalla pinnalla, vaikka sohvatyynyllä, tulee se varmasti liukumaan niin pitkälle kuin kaltevaa pintaa riittää. Eipä ole itsellä koskaan aikaisemmin puhelin liukunut sohvatyynyn päältä ensin tyynyjen väliin ja sieltä runkojen välissä olevan pienen rakosen läpi lattialle saakka :smileyembarrassed:


Puhelimeen oli eilen latautunut uusi softapäivitys, jonka tänään aamulla asensin. Päivityksen koko oli 616 Mt, ja asentaminen kesti arviolta noin vartin verran.



 



Uusi firmware-versio FRD-L09C432B120 lupailee parannuksia navigointiin ja kameran toimintaan, sekä lisää sormenjälkilukijan smart key -toimintoihin mahdollisuuden käynnistää musiikintunnistussofta Shazamin painikkeen kaksoisnapsautuksella. Päivityksen kerrotaan korjaavan myös joitain havaittuja ongelmia käyttöliittymän elementeissä



 



Ja mikä tärkeintä, se päivittää laitteen Android Security Patch Levelin syyskuun 1. päivän tasolle.


Honor 8 kokemuksia muutaman viikon käytön jälkeen

 

 

Puhelimen tuntuma

Olen käyttänyt Soneralta saamaani Honor 8 testipuhelinta nyt muutaman viikon ajan. Tykästyin parin päivän jälkeen jo jollain tasolla isoon 5,2” näyttöön. Puhelin tosin on kädessä todella liukas ja yhdellä kädellä käyttäminen oli varsinkin alkuun todella hankalaa. Sitä ei uskaltanut laittaa pöydälle ilman kuoria, koska jos sitä hipaisi, niin se jo saattoi tippua lattialle. Ulkona puhelinta en uskaltanut edes ottaa pois taskusta. Hankkimani Huawein oma PC kuori oli vielä liukkaampi kuin honor 8 ilman kuoria ja mielestäni siten tarkoitukseensa kelpaamaton. Puhelin liukuu kuorien kanssa suoraan kädestä pois. En suosittele näitä kuoria kenellekään. Myöskään ilman suojakuoria puhelinta ei mielestäni voi käyttää sen lasisen takakuoren vuoksi. Hieman ns. tahmeamman silikonikuoren kanssa puhelinta oli jo miellyttävämpi käyttää. Ja esimerkiksi lompakkokuoren kanssa käytettävyys parani huomattavasti, toki tällöin puhelin on huomattavasti kookkaampi. Hankin myös panssarilasin suojaamaan puhelimen näyttöä, sillä sen verran pelkään tuon ison näytön hajoamista.

 

Sormenjälkitunnistin

Sormenjälkitunnistin tunnistaa jo pikaisesta hipaisusta ja on aivan mahtava. Esimerkiksi Iphone SE ei toimi niin nopeasti vaan siinä sormea täytyy pitää paikoillaan. Ja vanhempaan Samsung Galaxy S4 miniin ei sormenjälkilukijaa voi edes verrata. Työpuhelimena olevan Samsungin sormenjälkilukija tuli otettua seuraavana päivänä pois päältä. Niin monta vikatunnistusta tuli ja puhelimen avaaminen oli painajaismaista. Honor 8:n sormenjälkitunnistin on todella herkkä. Se myös siten ottaa vikapainalluksia helposti jos satut koskettamaan tuota kohtaa takakannessa. Ainut miinus tulee siitä, että sormenjälkitunnistin on puhelimen takapuolella. Koen edelleen monen viikon käytön jälkeen hankalaksi sen, että puhelin pitäisi nostaa pöydältä, jotta näyttö aukeaa sormenjäljen avulla. Tämän vuoksi sormenjälkitunnistin ei ole niin kätevä, kuin sen kuuluisi olla. Se voisi olla niin paljon parempi, jos se olisi loogisesti sijoitettu puhelimen etupuolelle. Täten käytän sormenjälkitunnistimen sijaan pääosin “älykästä lukituksen avausta”, joka tosin valitettavasti toimii hyvin vaihtelevalla menestyksellä.

 

Sormenjälkitunnistimeen yhdistetty ohjelmoitava älynäppäin on kiva lisä ja esimerkiksi kameran tai usein käytetyn sovelluksen avaamiseen kätevä. Myös kaksoisnapautus volyymialas näppäin lukittuna avaa kameran ja ottaa kuvan 1,4 sekunnissa.

 

Akku

Akkukesto on riittävä. Puhelin menee minulla yöllä tai seuraavana päivänä jossain välissä lataukseen. Noin 5h sekakäyttö wifillä, josta 50min netflixiä katsottu wifillä, vie n. 60% akusta. Tällöin puhelin oli ollut 16,5h poissa piuhan päästä. Akku kestää itselläni n 7-8h onscreen aikaa ennen kuin on tyhjä. Vähäisellä käytöllä pärjää kaksi päivää ja varsinkin, jos päivät menevät töissä eikä puhelinta tule paljoa käytettyä, saattaa puhelimessa olla illalla vielä n. 50% virtaa jäljellä. Akkukesto on siis hyvinkin riittävä.

 

Honor 8 vs Iphone SE

Honor 8 ja Iphone SE 16gb liikkuvat samoissa hintaluokissa. Iphone SE on hyvin pieni 4 “ puhelin ja Honor 8 taas suhteessa iso 5,2” puhelin. Käsituntuma on siis todella erilainen. Akun kestossa Iphone SE vetää pidemmän korren, toki näyttökin on huomattavasti pienempi. Iphone SE:n akku kestää käytössäni noin 10h, Honor 8 akku taas noin 7-8 h. Iphone 5s on akkukestoltaan huomattavasti huonompi, n 5h akun kestollaan.

 

Auringonvalossa käyttö onnistuu molemmilta puhelimilta mutta puhelimen näytön saa kirkkaammaksi SE:ssä, kuin Honorissa. Yökäyttöä ajatellen taas Honorissa näytön saa himmeämmäksi. Silmiä suojaava tila honorissa paljon keltaisempi, SE:ssä punaisempi. Honor 8:n sinisen valon suodatin on erittäin kätevä ja näyttö on riittävän himmeä yöllä pimeässä käytettäväksi. Puhelin käy hyvin e-kirjan lukuun ison näytön ja yöominaisuuden ansiosta.

 

Honor 8 yksi hyvä ominaisuus on se, että sovelluksen (esim. Facebook) kertyvän datan voi siivota erikseen. iPhonessa koko sovelluksen joutuisi poistamaan ja lataamaan uudelleen. Honor 8 saa laitettua myös SD-kortin, jolloin muisti ei lopu kesken.

 

 

Yleisiä lyhyitä huomioita:

 

  • Puhelimessa ei ole ilmennyt pahempia lagailuja.
  • Puhelimessa oleva kaukosäädin -ominaisuus on kätevä. Se soveltuu esimerkiksi apple tv:lle. Tosin ios -laitteelle oleva apple tv -kaukosäädinsovellus on parempi.
  • Älä häiritse -asetusta äänettömän tilan sijaan käytettäessä täytyy muistaa laittaa prioriteetti-ilmoitukset oikein, ettei tule yllätyksiä, jos puhelut tulevatkin läpi tms.
  • Videopelien pelaamiseen puhelin soveltuu mielestäni hyvin. Esimerkiksi Asphalt nitroa pelatessa puhelin ei nyi, ja pelaaminen on miellyttävää isolta näytöltä. Temple run pyörii myös moitteetta. Samoin Pokemon Go. Tosin GPS signaalin löytämisessä puhelimella tuntuu olevan vaikeuksia suht usein eikä tämä onnistu sisätiloissa juuri lainkaan.
  • Netflixiä puhelin toistaa hyvin, mutta automaattinen kirkkaudensäätö tulee tällöin ongelmaksi ja sen joutuu laittamaan pois päältä.
  • Ilmoitusvalo on kätevä ja siihen saa laitettua eri värejä eri sovelluksille.
  • Rystysellä otettava screen shot ei ole luotettava vaan toimii silloin, kun sitä huvittaa vaikka kuinka kovaa koputtaisi. Onneksi myös ”äänenvoimakkuus alas + virtanäppäin” toimittavat samaa virkaa.

 

 

 

Seuraavissa asioissa on ilmennyt ongelmia:

 

Automaattinen kirkkaudensäätö

Automaattinen kirkkaudensäätö ei toimi kuten pitäisi. Se on usein liian himmeä tai liian kirkas. Pimeässä huoneessa kirkkaudensäätö voi olla vielä puolivälissä. Tämä on toiseksi ärsyttävin vika puhelimessa heti whatsappin ongelmien jälkeen. Välillä kirkkaudensäätö tekee täysin omiaan ja sen joutuu laittaa pois päältä. Sovellus nimeltä Lux ei auttanut myöskään, sillä auto-toiminto jättää näytön liian kirkkaaksi.

 

Tiedonsiirto tietokoneeseen

Tiedonsiirtoa puhelimesta Mac tietokoneelle en ole saanut toimimaan. Käytin viimeksi google drivea kuvien siirtoon. Toivon, että tähän löytyy ratkaisu.

 

Huawei Swype

Huawei Swype on ok. Myös kaksi kieltä saa samaan näppäimistöön, mutta jos käyttää swype-ominaisuutta tulee tässä helposti aivan vääriä sanoja. Joten parempi vain pitäytyä yhdessä kielessä kerrallaan. Näppäimistön koon valinta on hyvä juttu ja auttaa näppäimistön sovittamisessa oman käden ja sormien tarpeiden mukaiseksi. Yksi ongelma ilmenee englannin kielisessä näppäimistössä näppäimistön pitkän painalluksen kanssa. Pitkään painamalla “g” pitäisi tulla ( -merkki, mutta melko usein tämän sijaan tuleekin vain g.

 

Älykäs lukituksen avaus

Puhelimen voi laittaa avautumaan ilman sormenjälkitunnistusta/näyttölukkoa silloin, kun luotettava Bluetooth laite on lähellä. Itse käytän tässä Fit bit -ranneketta. Tämä toimii erittäin vaihtelevasti. Aluksi, kun aktivoin ominaisuuden, se toimi 20minuutin ajan mutta 20 minuuttia myöhemmin ominaisuus taas ei toiminutkaan, kun puhelin oli ollut välissä lukittuna. Kun lukitus oli avattu sormenjäljen avulla ja näytön sammutti, toimi älykäs lukituksen avaus taas hetken. Tällainen lukituksen avaus on todella epäluotettava eikä tähän auttanut se, että fit bitin “notification widget” pyörii taustalla. Lukituksen avaus toimii myös toisesta huoneesta saakka, joten on vaikea myöskään tietää se kuinka kaukana itsestä ja omasta Bluetooth laitteesta puhelin vielä avautuisi pelkällä hipauksella. Olen pitänyt tätä ominaisuutta kuitenkin päällä, koska ainakin välillä se toimii ja silloin puhelinta ei tarvitse nostaa pöydältä, jotta laittaisi sormen taakse tuohon hankalassa paikassa olevaan sormenjälkilukijaan.

 

Käännösvirheet

Olen havainnut joitain käännösvirheitä suomenkielisissä puhelimen asetuksissa. Lukee esimerkiksi “imainen”, silloin kun pitäisi lukea “vapaa”. Tämä on hyvinkin hämmentävää joskus ja aiheuttaa sen, että muutoinkin asetuksiltaan monimutkaista puhelinta on vaikea ymmärtää.

 

Whatsapp

Whatsapp ansaitsee ihan oman erityismainintansa kaiken sen kanssa koettujen ongelmien vuoksi. Whatsapp on pääasiallinen viestityssovellukseni. Honor 8 kanssa whatsappiin ei kuitenkaan voi luottaa! Tämä on iso miinus.

 

Whatsapp ei välillä ilmoita lainkaan uusista viesteistä ja viestit tulevat vasta, kun menet sisälle appsiin. Tähän ongelmaan ei ole auttanut mikään. Ja olen yrittänyt vaikka mitä. Siihen ei auta, vaikka whatsapp on suojattuna sovelluksena. Ei, että whatsapp on valkoisella listalla. Ei, että sille on annettu prioriteettikeskeytys tila. Ei auta että wifi ja 4g päällä lepotilassa. Siihen ei auta, että honor 8 järjestelmän vaihtaa “suorituskykyiseksi”. Se, että whatsappin lukitsee RAMiin ja jättää taustalle aina päälle, ei auta myöskään. Kaikki nämä on tehty, mutta silti ongelmaa ilmenee välillä edelleen. Tämä on nähtävästi EMUI ongelma, joka on ollut jo pitkään. Se ilmenee myös muissa EMUI:ta käyttävissä puhelimissa. Tämä vika häiritsee itseäni todella paljon, sillä melkein kaikki viestitys menee itselläni whatsappin välityksellä. Tosin myös Iphone SE:n kanssa oli ongelmia. Whatsappissa viestiääntä ei aina tullut, kun viesti saapui, vaikka viesti tuli näytölle. Eli ongelmia tuntuu whatsappin kanssa olevan myös muissa puhelimissa.

 

Sähköposti

Sähköpostissa tuntuu olevan sama ongelma kuin whatsappissa, joten tämän vuoksi en katso, että puhelin ainakaan oman sähköpostisovelluksensa ansiosta soveltuisi työkäyttöön. Tilanne: Sähköposti on laitettu synkronoitumaan 15min välein. Viimeisin päivitys on klo 12.41, mutta mennessä sovellukseen klo 13.05 sähköpostit eivät ole synkronoituneet ja viesteistä, jotka ovat saapuneet klo 12.47 ja 13.00 ei ole tullut ilmoituksia. Sähköposti ei siis synkronoi joka 15 minuutti vaikka sen pitäisi. Välillä sähköposti ei päivity tuntiin. Sähköposti-ilmoituksiin ei mielestäni voi luottaa laisinkaan! Toki sähköpostit saa päivittymään, kun menet itse postilaatikkoon ja painat päivitä -näppäintä. Tämä ei ole kuitenkaan kätevää.

 

 

 

Lopuksi:

 

Kaiken kaikkiaan puhelimen käyttö, varsinkin tarpeeksi pitävien suojakuorien kanssa, on ollut varsin miellyttävää. Postauksessa kuitenkin pyrin tarkoituksella tuomaan esiin kaikki pienetkin puutteet, jota käytössä on tullut huomattua. Muutoin kaikki onkin pelittänyt oikein hyvin. Whatsapp viestit toki joskus jäävät saapumatta, mutta kaikkien mainittujen menetelmien jälkeen, tätä tapahtuu kuitenkin onneksi enää hieman harvemmin, eikä puhuta enää aivan jokapäiväisestä ongelmasta. Kokonaisuudessaan puhelin on mielestäni hinta-laatusuhteeltaan hyvä. Olin aluksi varma etten halua näin isoa puhelinta. Toki puhelin on edelleenkin iso ja hankaluuksia sen kuljettamisessa taskussa tai pikkulaukussa lompakko kuorien kera edelleen on. On kuitenkin totta, että puhelimen isompaan näyttöön ja kokoon tottuu. Ja nyt alkaakin tuntua jokseenkin hankalalta ajatus siitä, että palaisi 4" näyttöiseen puhelimeen.

 

Puhelimen mahtava kamera ansaitsee vielä täysin oman postauksensa, joten siihen perehdytään vielä erikseen.


No niin, Honor 8:sta on tullut kerättyä käyttökokemuksia jo hyvän tovin, ja voisin tiivistää tähän loppuun vähän fiiliksiäni puhelimesta.



 



Yhteen lauseeseen tiivistettynä voin sanoa, että kyseessä on erinomainen puhelin, joka tarjoaa erittäin hyvän vastineen hinnalleen. Puhelimessa ei oman kokemukseni mukaan oikeastaan ole mitään varsinaista vikaa tai puutetta, jonka vuoksi jättäisin sen ostamatta. Ainoa lievää ärsytystä aiheuttava asia on ollut laitteen liukkaus, jonka takia se on tippunut sohvalta tai taskusta lattialle useammin kuin yksikään toinen puhelin jota olen käyttänyt. Puhelin tuntuu kuitenkin olevan tanakkaa tekoa, koska näistä tippumisista ei ole jäänyt laitteeseen pienintäkään jälkeä, joten pisteet Huaweille kestävästä rakenteesta. Puhelin onkin kädessä todella tanakan ja laadukkaan tuntuinen, ja käytännön kestävyys tuntuu vastaavan kosketustuntumaa.



 



Puhelin on nyt ollut minulla jokapäiväisessä käytössä tuolta syyskuun puolivälistä lähtien niin töissä kuin vapaa-ajalla, eikä se ole jättänyt kertaakaan pulaan. Akunkesto on vähintään riittävä. Puhelimessa on lähes aina illansuussa vielä yli puolet akkua jäljellä, ja täyden latauksen kerkeän pikalatauksella lataamaan aamulla ennen töihin lähtöä. Itse en kauhean paljoa puhu puhelimessa, mutta ruutuaikaa kyllä tulee päivässä useampi tunti sähköpostin, netin ja SoMen parissa, ja sähköposti sekä viestisovellukset synkkaavat 24/7. Erinomaisesti toimivan dual-sim ominaisuuden ansiosta töissä ja vapaalla voi käyttää samaa luuria, eikä päivisin tarvitse enää kanniskella kahta puhelinta mukana. Loman ajaksi työ-simmin saa napsautettua helposti pois päältä puhelimen asetusten kautta.



 



Yksi mielipiteitä jakava asia puhelimessa on luultavastikin Huawein EMUI käyttöliittymä, joka Apple-maailmasta tulleille lienee melko kotoisa, mutta kovan linjan Android-käyttäjälle aiheuttaa luultavasti ensivilkaisulla inhonväristyksiä. Kun testasin Huawein lippulaivaa P9:ää, suhtauduin aluksi hyvin skeptisesti EMUIhin, mutta se osoittautui kuitenkin käytössä erittäin toimivaksi ja miellyttäväksi käyttöliittymäksi. Honor 8 on varustettu samalla EMUI 4.1 versiolla, ja käyttökokemus on tämän kanssa yhtä miellyttävä ja sulava kuin P9:llä.



 



EMUIta voisi kuvailla mielestäni parhaiten IOS:n ja Androidin sekoitukseksi. Huawei on päättänyt esimerkiksi poistaa Androidin normaalin sovellusvalikon kokonaan, ja EMUI kokoaakin kaikki ikonit työpöydälle missä niitä voi järjestellä kansioihin samaan tapaan kuin Applen laitteissa. Applen järjestelmästä poiketen EMUI:ssa ikoneita voi kuitenkin siirrellä vapaasti työpöydällä, ja widgetit toimivat täysin normaalisti kuten muissakin Android-laitteissa.



 



Huawei on luvannut myös päivittää Honor 8:n Android 7 Nougat / EMUI 5 päivityksellä ensi vuoden puolella, joten softatukea on näillä näkymin luvassa vielä tovin aikaa. Laite on myös saanut pieniä korjauspäivityksiä testinkin aikana, joissa on korjailtu löydettyjä ongelmia ja päivitetty Android Security Patch Leveleitä ajantasalle.



 



Huawei on lisännyt puhelimeen myös muutamia pieniä ja käyttökelpoisia lisäominaisuuksia. Esimerkiksi työpöydän voi pienentää noin 75% kokoiseksi näytön toiseen alalaitaan vetämällä sormella navigointipalkin reunasta reunaan, mikä helpottaa puhelimen käyttöä yhdellä kädellä. Puhelimen sormenjälkilukija toimii myös nappina, ja sille voi ohjelmoida toimintoja painallukselle, tuplapainallukselle ja pohjassa pitämiselle, ja olenkin ohjelmoinut näille painalluksille toiminnot mm. kameran käynnistämiseen ja taskulampun sytyttämiseen.



 



Huawei on markkinoinnissaan tuonut vahvasti esiin puhelimen kuvausominaisuuksia, ja Honor 8:n kamera onkin kyllä kieltämättä mainio. Parhaiten se suoriutuu kuvaamisesta valoisassa ympäristössä, jolloin kuvat ovat erittäin eläväisiä ja värit miellyttäviä. Myös hämärässä kuvaus onnistuu hienosti, ja valoherkempi mustavalkosensori tuntuu tuovan vähän lisäpotkua esimerkiksi sisävalaistuksessa kuvaamiseen. Oman kokemukseni perusteella jäin odottamaan pimeäkuvauksessa parempaa kykyä. Mikäli kameran pystyy tukemaan ja käyttämään todella pitkiä valotusaikoja, saa pimeässäkin mukavaa jälkeä aikaiseksi.



 



Honor 8:n kamerasofta on mainio ja helppokäyttöinen. Siinä on useita eri moodeja joista voi valita, ja lisäksi Pro Photo ja Pro Video manuaalitilat jos haluaa säätää asetuksia käsin. Näppäränä ominaisuutena mainittakoon myös asetuksista päälle kytkettävän kohdetta seuraavan fokusoinnin, jota käyttämällä kamera seuraa osoittamaasi kohdetta vaikka se liikkuisi ja tarkentaa kuvan automaattisesti siihen.



 



Myös etukameraa pitää kehua, se ottaa kyllä kerrassaan mainioita kuvia, joten selfie-näpsijät voivat huoletta hankkia tämän luurin. Etukamerassa on myös Beauty-tila, eli automaattinen "kaunistustoiminto", joka käsittelee otetun kuvan lennossa hoitaen perus ihontasoituksen ja muut käsittelyt ilman käyttäjän toimenpiteitä. Käsittelyn määrää voi säätää helposti kuvan alalaidassa olevalla liukusäätimellä.


Honor 8 - Kamera



 



Honor 8 kamera on mielestäni varsin hyvä. Se on kamerana huomattavasti parempi kuin esimerkiksi kesän aikana käytössäni olleet Samsung Galaxy a3 tai Honor 6. Tosin hintaakin Honor 8:lla on huomattavasti enemmän. IPhone SE:seen verrattuna joissain tilanteissa Honor 8 vetää pidemmän korren ja joissain taas iPhone. IPhone SE:n värisävyt miellyttävät enemmän omaa silmääni, sillä Honor 8:n kanssa värit jäivät välillä haljuiksi. Vastavalossa ja lähelle tarkentamisessa Honor 8 taasen on ehdoton voittaja eikä puhelinta voi moittia hämärässä suoriutumisestakaan.



 



Alla on linkki Honor 8 kamera-arvosteluun. Videon avulla, voit itse arvioida kuinka hyvin Honor 8 selviytyi eri tilanteissa sekä pääset vertaamaan sitä samassa hintaluokassa painivaan iPhone SE:hen. 



 





 



 



Kiitos Soneralle mielenkiintoisesta testimahdollisuudesta ja mahtavasta puhelimesta!



 



 Edit Tero: embeddasin videon postaukseen


Varmasti joku muukin tämän puhelimen omistaja kuin minä on odotellut Huaweilta Android 7 (Nougat) päivitystä saapuvaksi. Hyvä uutinen on se, että sellainen päivitys on todellakin tulossa, ja se on tarkoitus viimeisten huhujen mukaan julkaista helmikuussa.



 



Päivitys on jo niin hyvällä mallilla, että Huawei on julkaissut sen Friendly User Test -ohjelmansa alla, eli alan kielellä julkiseen betaan, jossa liittymällä testiohjelmaan on päivityksen voinut saada jo puhelimeensa testattavaksi. Itse liityin ohjelmaan joulukuussa kun se tuli mahdolliseksi, ja olen nyt jonkin aikaa testaillut uutta versiota. Koska kyseessä on beta-versio, siirtyi Honor 8 kakkosluurin asemaan ensitestien ajaksi, mutta nyt se on jälleen päivittäisessä käytössä koska suurempia ongelmia en ole sen kanssa havainnut.



 



Uuden Android-version myötä Huawei päivittää myös käyttöliittymänsä EMUIn versioon 5.0. Uusi käyttöliittymäversio tuo mukanaan muunmuassa mahdollisuuden ottaa käyttöön Androidin perinteinen ohjelmakansio, eli App drawer. EMUIn aiemmat versiothan ovat koonnet kaikki ohjelmat aloitusnäytöille samaan tapaan kuin Applen IOS tekee. Tämä varmasti miellyttää etenkin perinteisestä mallista pitäviä Android-faneja, itsekin otin ominaisuuden käyttöön koska tykkään pitää vain eniten käytetyt ohjelmat työpöydällä ja harvemmin käytetyt voi hakea ohjelmakansiosta.



 



 



 





 



Huawei on myös uudistanut ilmoitus ja pika-asetusaluetta, ja vanhan kaksiosaisen ilmoitusnäkymän tilalla on nyt uusi yksiosainen "perinteisemmän" näköinen valikko. Visuaaliselta ilmeeltään se on aika simppeli musta-sininen, ja olen joidenkin kuullut kommentoineen ulkoasua vähän vanhanaikaisen näköiseksi. Itsekin pidän ehkä enemmän vaaleasta teemoituksesta, mutta nämä ovat puhtaasti makuasioita. Päivityksen yhteydessä myös uudistetaan ikonien ulkonäköä ja kello/sää -widgetiä, jotka ainakin omaa silmääni miellyttävät nyt aiempaa enemmän. Työpöydän ikonien määrää ja sijoittelua on mahdollistaa muuttaa asettamalla erilaisia rastereita käyttöön, vaihtoehdot ovat 4x5, 5x4 ja 5x5.



 



Yksi Android 7:n tuomista uutuuksista on myös natiivi tuki jaetun näytön tilalle, eli split screen mode. Tämä mahdollistaa esimerkiksi nettiselauksen samalla kun alla pyörii Youtube-video. Osalla valmistajista tämä ominaisuus on ollut päällerakennettuna jo aiemmin, mutta nyt tuki tuodaan kaikkiin Android 7:n mukana käyttöjärjestelmätasolla.



 





Testieni aikana uusi käyttöjärjestelmä sekä EMUI 5 ovat toimineet hyvin ja vikkelästi. Käyttöjärjestelmän beta-asteen huomaa siitä, että joskus ohjelmat voivat jäädä jumittamaan käynnistäessä ja ne joutuu sammuttamaan ja käynnistämään uudelleen että starttaavat oikein. Pääsääntöisesti tämä beta-versiokin toimii jo kohtuullisen luotettavasti, joten tohdin ottaa puhelimen taas ykkösluuriksi käyttöön.



 



Kokonaisuudessaan päivitys vaikuttaa mielestäni onnistuneelta, ja se tuo mukanaan useita parannuksia vanhoihin Android ja EMUI -versioihin nähden. Päivityksen mukana tulee vielä muitakin ominaisuuksia, joita en ole itse ainakaan tässä vaiheessa testannut, mutta jotka voivat osalle käyttäjistä olla hyödyllisiä. Esimerkiksi App twin -toiminto antaa mahdollisuuden käyttää samassa puhelimessa kahta eri Whatsapp- tai Facebook-tiliä. Ensin mainittu on tietysti aika näppärä ominaisuus dual sim -puhelimelle!



 



Yksi suuri puutos jota ainakaan tässä beta-versiossa käyttöjärjestelmästä en nähnyt on näytön skaalausasetuksen (eli lcd density) puuttuminen. Kyseinen ominaisuus on vakiona Nougatissa, mutta ainakin tällä hetkellä Huawei on jättänyt sen tuomatta päivitykseen. Skaalausasetukset mahdollistaisivat käyttöliittymän elementtien koon muuttamisen pienemmäksi tai suuremmaksi sen mukaan kuinka hyvin näet tai millaisesta käyttöympäristöstä tykkäät. Toivon hartaasti, että tämä ominaisuus tuotaisiin viralliseen päivitykseen, omaan makuuni laitteen lcd density on aivan liian suuri, ja haluaisin mahduttaa näytölle enemmän tavaraa kuin nykyinen asetus antaa myöten.


Nyt pitäisi olla ladattavissa Nougat myös Honor 8 -puhelimeen. Jos ei löydy OTA:na puhelimen valikosta tarkistamalla, niin ainakin tietokoneen HiLink -softalla pitäisi latautua.



 



Myös P9 on saanut päivityksen.



 



Suurin parannus lienee uusi EMUI 5.0 .



 



Lähde: https://www.io-tech.fi/uutinen/nougat-paivitykset-alkoivat-huawein-p9-honor-8-puhelimille-suomessa/



@Purnipsi kirjoitti:


Nyt pitäisi olla ladattavissa Nougat myös Honor 8 -puhelimeen. Jos ei löydy OTA:na puhelimen valikosta tarkistamalla, niin ainakin tietokoneen HiLink -softalla pitäisi latautua.






 



Omaan puhelimeen tuli betan päälle OTA-päivitys viikonloppuna.



Suurempia muutoksia betaan verrattuna en ainakaan ensivilkaisulla ole huomannut, muuta kuin sen, että kaikki tuntuu toimivan nyt ehkä aavistuksen joutuisammin, ja muutamat betan kanssa tapahtuneet tökkimiset ovat kadonneet.



 



Ilmeisesti sieltä on bugeja saatu siivottua pois ja koodia optimoitua.



 



Betasta saatujen pidempien ja nyt tästä vakaan version lyhyempien kokemusten perusteella voin kyllä suositella tämän päivityksen asentamista. Yhteensopivuusongelmia ei ainakaan itselläni ole ilmaantunut ja päivitys tuo mukanaan paljon positiivisia uudistuksia (makuasia tietysti).



@kjns kirjoitti:



Yksi suuri puutos jota ainakaan tässä beta-versiossa käyttöjärjestelmästä en nähnyt on näytön skaalausasetuksen (eli lcd density) puuttuminen. Kyseinen ominaisuus on vakiona Nougatissa, mutta ainakin tällä hetkellä Huawei on jättänyt sen tuomatta päivitykseen. Skaalausasetukset mahdollistaisivat käyttöliittymän elementtien koon muuttamisen pienemmäksi tai suuremmaksi sen mukaan kuinka hyvin näet tai millaisesta käyttöympäristöstä tykkäät. Toivon hartaasti, että tämä ominaisuus tuotaisiin viralliseen päivitykseen, omaan makuuni laitteen lcd density on aivan liian suuri, ja haluaisin mahduttaa näytölle enemmän tavaraa kuin nykyinen asetus antaa myöten.






 



Tähän sen verran päivitystä, että ainakin julkaisuversiosta ominaisuus löytyy, mutta se on piilotettu developer options valikkoon. Developer optionsin avaaminen vaatii pientä kikkailua, pitää mennä Settings -> About phone -> näpyttää Build Number  kohtaa 7 kertaa, jonka jälkeen asetuksiin ilmestyy uusi valikko.



 



Skaalauksen säätö löytyy Developer optionsin kohdasta Drawing -> Smallest width. Oletusarvo näytti olevan 360 dp, ja tämän muuttaminen vaikkapa 420:een muutti käyttöliittymää huomattavasti avarammaksi. Koska muutos on tehty Androidin oman säädön kautta, ei tuon säädön pitäisi vaikuttaa negatiivisesti mihinkään. Kuitenkin jotkin osat käyttöliittymästä tai osa ohjelmista voivat näkyä vähän hassusti jos näytön dpi:tä säätää alkuperäisestä.



@kjns kirjoitti:

 

Skaalauksen säätö löytyy Developer optionsin kohdasta Drawing -> Smallest width. Oletusarvo näytti olevan 360 dp, ja tämän muuttaminen vaikkapa 420:een muutti käyttöliittymää huomattavasti avarammaksi. Koska muutos on tehty Androidin oman säädön kautta, ei tuon säädön pitäisi vaikuttaa negatiivisesti mihinkään. Kuitenkin jotkin osat käyttöliittymästä tai osa ohjelmista voivat näkyä vähän hassusti jos näytön dpi:tä säätää alkuperäisestä.






 



Tähän skaalausasetukseen sellainen omakohtainen lisävinkki, että 410 dp:n tarkkuus näyttäisi toimivan virheettömästi puhelimessa. Sitä suuremmat asetukset rikkovat ainakin ensi alkuun puhelimen oman dialer-sovelluksen, eli siis sen mistä puhelut soitetaan. Napit venyvät reunoihin saakka, kaikki toimii kyllä siltikin, ongelma on vain esteettinen. Mutta tuo 410 näyttäisi olevan turvallinen valinta, ja silläkin saa kuitenkin vähän avaramman käyttöliittymän puhelimeen :)


Hmm, tämä Honor 8 Nougatilla varustettuna alkaa vaikuttamaan hyvinkin mielenkiintoiselta kun dual-SIMille olisi akuuttia tarvetta. Millonhan Honor 9 tulee ulos ja olisikohan se vihdoinkin vedenpitävä? :)


Vastaa