Skip to main content

Sony Xperia XZ Premium-puhelimen ennakkomyynti käynnistyi Telian verkkokaupassa. Kerätään tähän ketjuun tämän lippulaivan käyttökokemuksia.



 



Ensitunnelmia Sony Xperia XZ Premiumista

Tänään tuli noudettua XZ Premium postista, ensivaikutelma on positiivinen. Edellinen puhelimeni on siis Lumia 950 ja Android-puhelinta en ole aiemmin päivittäiskäytössä käyttänytkään, satunnaisesti kylläkin. Eli vaatii vielä jonkin verran totuttelua käyttöjärjestelmänkin osalta tämän Sonyn käyttö.

 

Jo heti ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä tulee esille puhelimen nopeus. Virtanapin painalluksen jälkeen ei kestä kauaakaan, kun puhelin on jo käynnissä (mittasin, n. 30 sekuntia) ja käyttöönotto oli sujuvaa. Puhelimen ensimmäisellä käyttökerralla ehkä eniten häiritsi joka sovelluksen erillinen käyttöoikeuskysely (tyyliin Saako sovellus ”Puhelinluettelo” lukea yhteystietoja) ja useiden eri tilien kyseleminen (Google-tili, Sony-tili, SwiftKey-tili jne).

 

Yhteystiedot minulla on Windows-puhelimen jäljiltä Microsoft-tilissäni. Ne sain synkronoitua Xperiaan asentamalla Outlook-sovelluksen ja laittamalla sovelluksen asetuksista yhteystietojen synkronoinnin päälle. Tällä säästin paljon aikaa ja vaivaa verrattuna käsin siirtoon, varsinkin kun käytän Outlook-sähköpostia myös työssä ja työpaikan yhteystiedot löytyvät suoraan työsähköpostin osoitteistosta. Asensin myös OneDrive-sovelluksen ja kytkin valokuvien automaattisen varmuuskopioinnin päälle, kuten Lumiassanikin on. Näin saan kaikki valokuvat samaan paikkaan ilman hankalaa siirtelyä eri pilvipalveluiden välillä ja muutenkin OneDrive on varma valinta sen toimiessa kaikilla alustoilla. Windowsiin tottuneiden ei siis tarvitse pelätä, että joutuu luopumaan kaikista Microsoftin palveluista Windows-puhelimesta pois siirryttäessä. Niin hassulta kun se tuntuu, asia onkin päinvastainen (ainakin tällä hetkellä). Suurempi haaste on tosiaan täysin erilaisen käyttöliittymän ja -logiikan opettelussa ja totuttelussa. Vielä ehkä kallistuisin enemmän Windows 10 Mobilen puolelle selkeyden ja käytettävyyden suhteen, Androidissa tuntuu olevan paljon ”pitää tietää”-asioita, joita ei pysty helposti päättelemään käyttöliittymästä.

 

Xperian aloitusnäkymä on hyvin samankaltainen monen muun valmistajan Android-aloitusnäkymän kanssa. Minusta tämä lähes kaikkien valmistajien käyttämä tyyli on hieman sekava, joten asensin Play-kaupasta Nokian tekemän Z Launcherin. Se yhdistää yksinkertaisen sovelluslistan ja kuviohaun, jolla on todella nopea etsiä sovelluksia ja yhteystietoja. Toinen oletussovellus mistä en pitänyt oli näppäimistö. Xperian mukana tulee SwiftKey-näppäimistö, jota on kehuttu todella paljon. Sen asettelu ei jotenkin vaan toimi minun sormille, asensin Googlen oman GBoard-näppäimistön, joka toimii hyvin. Ehkä SwiftKey vaatisi säätämistä ja totuttelua, mutta toistaiseksi GBoard on hyvä. Sekään ei aivan yllä Windows-puhelinten näppäimistön selkeyteen ja yksinkertaisuuteen, mutta on lähellä.

 

Kameraa en vielä ole sen kummemmin kerennyt testaamaan tai vertaamaan. Yhden superhidastusvideon otin sateesta, hitaasti putoavat pisarat näyttävät todella hienoilta. Ikkunan läpi videota vaan häiritsi sisävalaistuksen heijastukset yms, joten en sitä nyt tässä jaa. Valokuvasin myös yhden kuitin ja tekstistä tuli erittäin tarkkaa ihan automaattiasetuksilla ja -tarkennuksella. Kamerassa on myös positiivista sen nopeus. Ei tarvitse odottaa montaa sekuntia kameran käynnistymistä ja kuvan tallentumista.

 

XZ Premiumin näyttö on todella tarkka, yksittäistä pikseliä on mahdoton nähdä, vaikka miten yrittää läheltä katsoa. Myös äänentoisto on erinomainen. Kaiuttimet ovat puhelimen etupuolella, niiden sijoittelun hyöty korostuu varsinkin videoita katsellessa, kun ääni ei karkaa puhelimen takaa muualle ympäristöön.


Ensivaikutelma
Sony xz premium: 

 

Sain viimein eilen postista ilmoituksen, että puhelin on haettavissa ja työpäivän jälkeen sainkin käteeni tämän upean elegantin puhelimen.

 

Ulkonäkö:

Puhelimen symmetrinen muotoilu näyttää elegantilta ja tuntuu melkein täydelliseltä kädessä! Puhelin näyttää mielestäni melkein käsin viimeistetyltä. Sain jopa valita värin voitetulleni testiluurille ja nyt käsissäni on krominen sony xz premium puhelin ja tuntuu melkein pahalta pitää sitä ilman suojakuorta täi näytönsuojaa peläten pienintäkin naarmuutumisen riskiä. Tiedän kuitenkin että siinä on gorilla glass 5. 🙂 Mutta silti. 

 

Tehot ja nopeus:

Kokeilen heti alkupäivitysten ja muiden jälkeen Xz premiumin käynnistysnopeutta Oneplus3T:tä vastaan ja siinä Oneplus3T voittaakin jopa 5 sekunnilla.
Vaikka oneplus3t:ssä onkin heti nopeampi käynnistyksessä, niin siihen jääkin, nimittäin sonyn snapdragon 835 prosessori näyttää voimansa. Silti hieman yllättäen, koska tiedän Oneplus3T:n sisältävän 6 g RAM muistia ja on myös erittäin nopea ja tehokas puhelin. Testailen ja huomaan Xz:n voittavan nettisivujen, ohjelmien sekä pelien käynnistymis ajoissa. Multitaskaaminen oli todella tasapuolista, mutta ehkä hivenen kallistui loppua kohden Oneplus3T puolelle. (Sony 4g RAM vs OnePlus 6g RAM) Pakko myöntää, että yllätyin positiivisesti Xz premiumin nopeudesta ja tehosta. 

Myös sormenjälkitunnistin toimi sonyssa nopeasti vaikka siinä oneplussa voitti.

 

Näyttö:

 

Sonyn 4k HDR näyttö on upea, ehkä hieman heijastava, (johtunee varmaan gorilla 5 lasista), mutta YouTubesta ultra hd videot sekä HDR videot ovat henkeäsalpaavaa katsottavaa. Kokeilin myös Amazon Primen kautta ja myös siellä näkyy ultra hd:na (primessa kesti noin minuutin ennen kuin kuvanlaatu bufferoi itsensä ultrahd tasoon) myös Facebookin videot toimivat upeasti ja näyttivät minusta jopa paremmilta ilman HD valintaa kuin Oneplus3T:llä HD valinnan kanssa. Puhelimessa on myös valittavana todellinen väritila, joka helpottaa esimerkiksi kuvien muokkausta oikeiden värien saamiseksi kuvaan.
Näyttö ei ole hirveän kirkas, jos vertaa Samsungin S8 puhelimeen, mutta pärjää erittäin hienosti varsinkin täällä Suomessa, missä kirkas päivänvalo ei häiritse liikaa ;)

 

Akun kesto:

Nyt yhden päivän aikana vaikuttaa akun kesto erittäin lupaavalta. Akku oli täyteen ladattuna klo 10:00 tänään aamulla ja vielä klo 20:00 akkua oli jäljellä 35% vaikka olin kuvaillut ja testaillut puhelinta aktiivisesti koko päivän. Akku toimi mielestäni myös todella vakaasti pitkin päivää. En huomannut yhtään akun nopeahkoja kulutuksia, vaan akku kului erittäin stabiilisti. Tarkistin myös sovellusten akun kulutusta ja esimerkiksi ainakin Facebook ja Instagram sovellukset käyttivät vähemmän virtaa taustalla päällä ollessaan kuin Oneplus3T:ssä.


Kamera:

19 MP kamera vaikuttaa pienehköillä testauksilla hyvältä ja varsinkin kun sony on lisännyt mahdollisuuden manuaalisiin asetuksiin (valotus aika ja iso herkkyys) maximi valotus aika voisi olla kyllä pidempi. Se oli jätetty 1 sekuntiin. Huomasin että RAW kuvaaminen ei ole vielä mahdollista, mutta käynnistäessäni maksullisen appin nimeltä "camera FV-5" niin kyseinen appi tunnisti, että Xz premium tukee RAW valokuvien ottamista, joten sitä voi mahdollisesti odottaa seuraavaan järjestelmä päivitykseen! Slowmotion videoita en ehtinyt vielä testata, mutta viimeistään lauantaina pääsen laittamaan siitä klippejä!

 

Kokonaisuudessaan ensivaikutelma sonysta on erittäin hyvä! Odotan vaan, että pääsen testaamaan kuvien ja videoiden ottamista paremmalla säällä ja ajalla. Kiitos.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tässä hieman vertailua Xz ja oneplus3t puhelimien ottamista valokuvista. Kuvia ei ole muokattu lainkaan, paitsi lisätty teksti, millä otettu:) Xz premiumilla selvästi saa huonommassa valossa parempia kuvia , mutta RAW kuvia kun ei pysty ottamaan niin vaikea sanoa kummalla saa parempia kuvia omasta mielestä. Sonyn automaattisilla asetuksilla kuvien ottaminen on kyllä todella helppoa ja lopputulos on aina hyvä. Kun raakakuvien ottaminen tarvitsee aina manuaalista säätämistä ja kaikki ei sitä tietenkään jaksa. 


OnePlus 3t RAW kuvat näyttävät värittömiltä, koska niitä ei ole käsitelty mitenkää. Noh kokeillaan ensikerralla laittaa molemmista JPEG versiot 😃... Mutta siis erittäin tyytyväinen olen Sonyn kameraan. Ja varsinkin automaattiasetuksilla otettavien kuvien laatuun:) pidin erityisesti Sonyn autofocuksen nopeudesta sekä kohteen seurannasta (toimii hemmetin hyvin) harmikseni huomasin myös, että manuaalisäädöillä jos säätää iso herkkyyttä, niin shutterspeed muuttuu itsestään automaattiseksi ja toisinpäin. Eli käytännössä manuaalinen käyttö on puoliautomaattinen.


Itse vähän petyin Sonyn kameraan. Se on kyllä todella hyvä, mutta Lumia 950:llä saan tarkempia kuvia. Lähikuvat on Sonyllä ehkä tarkempia automaattiasetuksilla, mutta kun pitää ottaa kaukaa yksityiskohtaisia kuvia niin Lumia loistaa tarkkuudessa. Huomaa kun kuvaa zoomaa jälkikäteen.


Tässä muutama testivideo:



 





 





 



Edit Tero: upotin videot postaukseen ja poistin linkit


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tässä molempien puhelimien parhaimmilla kamera asetuksilla (JPEG formaatilla) otetut kuvat ja nyt muutaman päivän testailujen jälkeen mielestäni Oneplus3T kameralla saa yleisesti parempia kuvia 🙂.. Xz premiumilla saa automaattiasetuksilla vähän parempia low light kuvia, mutta muuten se häviää kuvien terävyydessä.


Xz premium äänet:

S-Force Front Surround tarjoaa upeimman äänimaailman, mitä olen ikinä puhelimista kuullut! Musiikki tulee puhelimen hyvin sijoitetuista kaiuttimista kirkkaana ja tasapainoisesti. Syvä basso kuulostaa myös kovalla äänenvoimakkuudella vääristymättömältä hifistelijän korvaan.

Xz premiumissa on myös
automaattinen kuulokeoptimointi (AHO) joka analysoi kuuloketyyppiäsi ja saa aikaan oikean äänen juuri sinulle. Se tasapainottaa taajuuksia, joten saat automaattisesti optimaalisen äänisignaalin.

Sony lupaa myös paremman Bluetooth suoratoiston!

(Nauti lähes Hi-Res-äänestä langattomilla kuulokkeilla tai kaiuttimilla)

Sonyn sivuilta kerrotaan, että jos käytät langattomia kuulokkeita tai kaiuttimia, LDAC varmistaa, että äänenlaatu ei heikkene. Se siirtää jopa kolme kertaa enemmän äänidataa kuin normaali bluetooth, joten jokainen nuotti on kristallinkirkas.

No lähdinpäs kokeilemaan tätä ja testasin Denonin 7.1 viritin vahvistimellani Bluetooth yhteyttä (spotify extreme laadulla) ja äänet ja musiikki kuului selvästi paremmin kuin (tv, iphone 6s, lenovon yoga bookilla, lenovon pelitietokoneellani ja oneplus3T:llä) Xz on siis erittäin hyvä toistamaan ääntä myös Bluetooth yhteydellä.

Olin myös vaikuttunut kuulokkeiden surround-asetuksista, jotka antoivat virtuaalisen 5.1 äänimaailman hyvin yksityiskohtaisesti. Puhelimessa on myös käytetty digitaalista taustamelunvaimennustekniikkaa (DNC) ja DNC-kuulokkeet estävät jopa 98 % taustamelusta. Sellaisia kuulokkeita en vielä omista, joten en ole päässyt kokeilemaan, mutta pitää varmaan lähitulevaisuudessa hankkia.

Ainut miinus mitä koen Xz premiumin äänentoistossa puhelimien kaiuttimista on äänenvoimakkuus joka on suhteellisen pieni....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kaikkia kuvia muokattu hieman. Niinkuin näkyy, niin manuaaliasetuksilla saa ihan kelpo kuvia:) 


Tunnelmat kahden viikon käytön jälkeen

 

Nyt olen puhelinta käyttänyt reilut kaksi viikkoa ja täytyy kyllä sanoa, että on hyvä puhelin. Androidiinkin olen jo tottunut aika hyvin, vaikka välillä tuntuukin hieman epäloogiselta ja Windows-maailmasta tutut lihasmuistissa olevat pienet asiat toimivatkin hieman eri tavalla kuin mihin on tottunut. Esimerkiksi äänenvoimakkuuspalkin sulkeminen, miten saan sen suljettua vaikuttamatta taustalla olevaan sovellukseen? Windows-puhelimessa sen sai suljettua takaisin-painikkeesta, mutta Androidissa takaisin-painike vaikuttaa taustalla olevaan sovellukseen, ei äänenvoimakkuuspalkkiin. Jos joku tietää tähän konstin, niin kuulisin mielelläni sen.

 

Mutta takaisin itse puhelimeen. Mielestäni puhelin on turhan liukas, se saattaa tipahtaa pöydältä itsestään maahan pelkän laturin johdon vaikutuksesta, vaikkei johto ole edes kireällä. Takakuori kerää myös jonkin verran sormenjälkiä. Nämä ongelmat korjasin hakemalla Hudomista silikonikuoret, liukkaus hävisi ja sormenjälkiongelmaakaan ei enää ole. Ja puhelin on nyt myös vähän suojattukin, sitä kun tulee aina pidettyä tehdastyömailla yms. mukana. Liukkausongelmaa oli myös Lumiassakin (saattoi pudota taskusta itsekseen) ja sekin korjautui samanlaisilla kuorilla. Tietty tämäkin varmasti ihan mielipidekysymys, mutta uhraan kyllä ulkonäön käytännöllisyyden vuoksi.

 

Sormenjälkilukija on todella nopea. Virhelukuja tapahtuu vain harvoin oikealla kädellä käytettäessä. Vasemmalla kädellä niitä tapahtuu hieman useammin, koska lukija on oikealla reunalla ja on hankalampaa kohdistaa sormen pää siihen. Oikeakätisenä tämä ei niin paljoa haittaa, mutta välillä tulee puhelinta vasemmassakin kädessä käytettyä. Ehkä jäisi paremmin lihasmuistiin, jos käyttäisi enemmänkin vasemmassa kädessä.

 

Superhidastus-ominaisuudella saa todella hienoja videoita kuvattua! Olen ottanut muutamia pätkiä, koitan saada leikattua niistä lähiaikoina jonkinlaisen kokonaisuuden ja sen tulee löytämään täältä. Sade nyt on hyvä esimerkki, vesipisaran osuessa maahan tapahtuu paljon enemmän mitä silmällä kerkeää nähdä. Hidastuksen ajoittaminen on haasteellista, superhidastus on siis vain sekunnin murto-osan mittaiselta ajalta, joka venytetään n. kahdeksaan sekuntiin. Superhidastuksen jälkeen on odotettava muutamia sekunteja, ennen kuin sen voi tehdä uudestaan.

 

4G-nopeudet ovat XZ Premiumissa hyvät. Ainut vain, että jostain syystä Sony on rajoittanut ohjelmallisesti 4G+:n toimivuutta. Itse asun Yhteisverkon alueella, ja 4G+ ei toimi XZ Premiumilla Telian liittymällä kuten pitäisi (B3+B3 CA ei toimi). @TeroRe kommentoi, ettei Telia ole mitään tällaisia rajoituksia tilannut tai halunnut. Eli tämä on varmaan jotain Sonyn säästöä lisenssimaksuissa ja arvailuja minkälaiset verkot missäkin on tietämättä asiasta oikeasti mitään. Jos kaikki valittaisivat tästä Sonylle, niin ehkä saataisiin asia korjattua.

 

Suosittelen kyllä Xperia XZ Premiumia, todella hyvä puhelin. Nopea ja akku kestää koko päivän. Ei tietty täydellinen, muttei sellaista taida olla olemassakaan.


Muutama viikko ollut käsissä tämä "timantti”

Android puhelinten käyttäjänä sekä Z1,Z3 ja Z5 premium puhelimien entisenä omistajana Sony XZ premiumin päivittäinen käyttö on ollut tietenkin luontevaa ja esteetöntä.


Yleisfiilikset 2 viikon jälkeen.

Yhden käden käyttö on vaikeaa ellei (joillekin) mahdotonta XZ premiumilla. Puhelin on iso. Mielestäni vähän liian iso.

Akku kestää mielestäni hyvin. Siitä ei valittamista! Puhelin käy välillä hieman kuumana, (jos näytön kirkkaus täysillä ja kuvaat 4k kuvaa, katsot videoita tai kuuntelet musiikkia)

Näytön tarkkuus värit ja hdr toimii hienosti ja kontrasti on erinomainen. Valittavana olevat väritilat ovat hyvä lisä puhelimessa.

Stereoäänet puhelimesta toimivat tarkasti eikä kaiuttimia pysty tukkimaan helposti (joissakin puhelimissa sormi tai kämmen voi helposti mennä kaiuttimen päälle) tätä ongelmaa ei ole 🙂 toisaalta XZ:n kaiuttimista ääni kuuluu melko hiljaa ja monissa tilanteissa se on harmittanut minua.

Kamera toimii, mutta kaipaisin silti enemmän... On vaikeaa saada tarkennettua kuvia oikeeseen kohtaan. RAW tuki ja täysmanuaalinen kuvaustila tekisi tästä varmasti mieluisemman monelle käyttäjälle. Jos säädät iso herkkyyttä niin shutterspeed muuttuu automaattiseksi ja toisinpäin! Miksi? Ja yökuvia voisi kuvata paremmin jos saisi pidemmän valotusajan. XZ premiumissa max 1sec. Tietenkin voi ladata kolmannen osapuolen sovelluksia, mutta jostain syystä Sonyn käyttöliittymä tukee niillä kuvausta vain 8 mpx tarkkuudella.

Videokuvaus:
4k kuva on ihan jees, mutta kuva croppaantuu paljon 4k tilassa. Ja intelligent steady tila ei toimi 4k tilassa.
Intelligent steady tila toimii full HD 30fps tilassa ja on muuten huikea videokuvan vakautus silloin!!! Mielestäni kuin käyttäisi gimbaalia. Normaali steady kuvaus toimii full hd 60fps ja 4k tilassa ja ei vedä lähellekkään vertoja "intelligent tilalle" harmi että se ei toimi kaikissa tiloissa... Voin laittaa myöhemmin testivideon tästä intelligent ja normal steady tilojen erosta.

Superslowmotion
Superhidastusvideot toimii! Kameran sensori nappaa tarkasti kaiken mielestäni uskomattoman hyvin. Focus on koko ajan sama ja optimaalinen kuvausetäisyys on noin 1-2 m. Jos haluaa, että kuva on terävä/tarkka. Focus tuntuu toimivan parhaiten juuri tälle etäisyydelle. Pidemmälle kuvattaessa kuva menee hieman sottuisaksi.

Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen XZ premiumiin ja myinkin vanhan luurini pois. Puhelimen käyttöliittymä on helppokäyttöinen ja toimii todella nopeasti! Sormenjälkitunnistin on tarpeeksi nopea (OnePlus 3 ja iPhone 7 on nopeampi) ja sijoitettu hyvin. Kamera näppäin hyvä. Akku kestää hyvin, kamera on hyvä (ei täydellinen) puhelin hemmetin hieno ja näyttö huikea. Iso plussa myös veden ja pölyn kestosta. Tärkeä puhelu suihkun tai kaatosateen aikaan? Not a proplem tai kuvien ottaminen lomalla uimaaltaalla vedenalla. Onhan se kiva lisä!
 


Ihan kivoja kuvia tällä Sonylla saa automaattiasetuksillakin. Enkä kyllä itse paljoa manuaalisäätöjen päälle ymmärrä, tosin niitä ei kovin paljoa Sonyn kamerasovelluksessa olekaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tässä on kesän mittaan ottamiani hidastusvideoita koottuna. Aika hienoja videoita tuolla superhidastuksella saa, varsinkin viimeinen pätkä salamasta. En vain löydä tuosta kamerasovelluksesta manuaalitarkennusta videopuolelta. Olisi salamastakin tullut paljon hienompi video, jos olisi saanut etukäteen tarkennettua kauas.

 



@jessenic kirjoitti:


Tässä on kesän mittaan ottamiani hidastusvideoita koottuna. Aika hienoja videoita tuolla superhidastuksella saa, varsinkin viimeinen pätkä salamasta. En vain löydä tuosta kamerasovelluksesta manuaalitarkennusta videopuolelta. Olisi salamastakin tullut paljon hienompi video, jos olisi saanut etukäteen tarkennettua kauas.



 






Moikka! Aika siistii ja vähän spooky tunnelma. Hyvin on tiivistettynä kesän 2017 fiilis näissä kuvissa! Kiitos tästä pätkästä ja mukavia kuvailuja!


Tämä onkin ensimmäinen laitearvosteluni, toivottavasti en keskity liikaa huonoihin puoliin. Kuvat puhelimesta otti "ammattikuvaaja" suomimobiili.fi:stä, mutta teksti ja puhelimella otetut kuvat ovat omiani.



 



---



 



Xperia XZ Premiumin sain käsiini kesäkuun loppupuolella voitettuani sen Telia Yhteisön kisasta ja olenkin käyttänyt sitä pääpuhelimenani siitä lähtien. Se on samalla ensimmäinen Android-puhelimeni, joten totuttelua on riittänyt. Aiemmat puhelimeni ovat olleet siis eri valmistajien Windows-puhelimia vuodesta 2011 lähtien.



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 



Xperia XZ Premium on edistyksellisin Sonyn tähän asti julkaisemista puhelinmalleista. Kilpailijoistaan XZ Premiumin erottavat esimerkiksi 4K HDR -näyttö sekä 960fps Super Slow Motion -hidastusvideokuvaus, jolla pystyy tallentamaan silmälläkin havaitsemattomissa olevaa liikettä. Käyttöjärjestelmän ja sovellusten sulavan toiminnan takaa Qualcommin Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri ja 4 gigatavua RAM-muistia.



 



XZ Premium onkin todella hyvä puhelin, muttei täydellinen. Sony hehkuttaa puhelimen kameraa, mutta harmikseni olen joutunut toteamaan kuvanlaadun edellistä puhelintani (Lumia 950) huonommaksi ja säätömahdollisuudet paljon suppeammiksi. Superhidastusvideot ovat näyttäviä, mutta niiden kuvaaminen vaatii todella tarkan ajoituksen sekä hyvän valaistuksen. 4K HDR -näyttö on erittäin hyvä ja näyttö pääseekin omalle reviirilleen katsottaessa sisältöä esimerkiksi Amazon Prime Videosta. Normaalikäytössä kuitenkin näytön resoluutio on (virransäästösyistä) vain Full HD 1080p. Korkeasta resoluutiosta huolimatta yksittäiset pikselit näkyvät ikävästi luettaessa sisältöä valkoisella pohjalla.



 



Tässä arvostelussa tarkastelen Sony Xperia XZ Premiumia ja sen ominaisuuksia. Kerron myös oman henkilökohtaisen mielipiteeni laitteesta sekä omat kokemukseni eri osa-alueilta. Puhelinta on saatavilla kolmen värisenä: vaaleanpunainen pronssi, kirkas kromi, sekä syvänmeren musta, joka on myös oman puhelimeni väri.



 



Tekniset tiedot
Sony Xperia XZ Premium (G8141)
Mitat: 156 x 77 x 7.9 mm
Paino: 191 g
Näyttö: 5.5 tuumaa 4K HDR (3840 × 2160); Corning®️ Gorilla®️ 5
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 835 (Adreno 540)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia / 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa; microSD-korttipaikka
Kamerat: 19 MP pääkamera ja 13 megapikselin etukamera
Akku: 3230 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 7.1.1 Nougat
Muuta: Vesitiivis (IP65/68); Dual-SIM -malli saatavana



 



Myyntipakkaus



 





 



XZ Premiumin myyntipakkaus on hyvin pelkistetty, pieni valkoinen laatikko kiiltävällä Xperia-logolla. Pakkauksen kannessa on "Best new smartphone at MWC 2017" -tarra ja kyljessä myös pikalaturista kertova tarra. Kannen alta paljastuu heti itse puhelin. Puhelimen alta avautuu luukku, josta löytyvät aloitusoppaat eri kielillä sekä takuuehdot. Pakkauksen pohjalla ovat muoviseen muottiin upotettuna laturi sekä USB-C -johto latausta ja tiedonsiirtoa varten. Kuulokkeita ei XZ Premiumin mukana tullut. Mitään ylimääräistä paketissa ei siis ole ja keskiössä on tietysti itse puhelin.



 



Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot



 





 



Heti ensikosketuksella XZ Premiumiin voi tuntea laadun - tai ainakin lasin, sillä puhelin on täysin Corning Gorilla Glass 5 -lasia sekä edestä että takaa. Reunukset ovat luultavasti hyvin metallintuntuista muovia ja päädyt tuntuvat alumiinilta. Puhelin ei ole kovin liukas kädessä, mutta pöydälle lataukseen jätettynä laturin johto saattaa vetää painollaan puhelimen lattialle - tästä syystä hankin melko alussa silikonikuoret. Suojakuori myös piilottaa takakuoreen herkästi kertyvät sormenjäljet. Puhelin on hyvin jämäkkä, mikään ei nitku eikä helise. Lisäksi XZ Premium on vesitiivis, tosin pieni präntti vesitiiveyteen liittyen kannattaa lukea:



 





Xperia XZ Premium on vedenpitävä ja pölytiivis, joten sinun ei tarvitse huolehtia, jos se jää sateeseen. Voit myös huuhdella lian pois hanan alla, kunhan kaikki portit ja suojukset on suljettu. Älä aseta laitetta kokonaan veden alle tai altista sitä merivedelle, suolavedelle, kloorivedelle tai muille nesteille, kuten juomille. Laitteen väärinkäyttö ja asiaton käyttö mitätöivät takuun.





Oikealta kyljeltä löytyvät puhelimen kaikki painikkeet. Positiivisena yllätyksenä Sony Xperia XZ Premiumista löytyy myös kuvaamista paljon helpottava fyysinen kamerapainike, jonka olemassaolo ei ole tänä päivänäkään itsestäänselvyys. Äänenvoimakkuuspainikkeiden alta löytyy sormenjälkilukijalla varustettu virtapainike. Sormenjälkilukija on selvästi suunniteltu oikeakätisiä ajatellen virtapainikkeen sattuessa juuri sopivasti oikean peukalon alle, mutta vasenkätinen käyttökään ei ole mahdotonta vasemmalla keskisormella. Vasempaan kylkeen on sijoitettu ainoastaan SIM- ja microSD-kortin luukku.



 





 



Puhelimen takaa löytyy keskellä oleva Xperia-logo, yläkulmaan sijoitettu kamera sekä keskemmälle yläreunaan sijoitettu salamavalo. Tämä on ensimmäinen puhelimeni, jossa kamera on keskiosan sijaan kulmassa. Tästä syystä on vaatinut totuttelua pitää sormet pois kameran edestä. Puhelimen päältä löytyy tuttu 3,5mm kuulokeliitäntä ja alaosassa on nykyaikainen USB-C-tyypin liitin. Etuosasta löytyvät näytön ylä- ja alapuolelle sijoitetut stereokaiuttimet. Näytön yläpuolella on kaiuttimen lisäksi Sonyn logo, monivärinen ilmoitusvalo, etukamera sekä valoisuudentunnistin ynnä muut anturit. Näytön ylä- ja alareunoissa on reilusti tilaa, joka helpottaa esimerkiksi videoiden katselua vaakatasossa vähentämällä näytön vahinkopainalluksia.



 



Näyttö



 





 



Sony Xperia XZ Premiumin näyttö on yksinkertaisesti kaunis. Täyteen elementtiinsä se pääsee vasta 4k HDR -videoita toistettaessa, esimerkiksi Amazon Prime Videosta. 4k-resoluutio ei ole puhelimissa vielä kovin yleinen, enkä näe sitä kovin tärkeänä näin pienessä laitteessa. Puhelimissa yleisemmän 2K:n ja 4K:n välistä eroa tuskin huomaa. Mutta mielestäni suurempi tekninen edistys on näytön HDR-tekniikka. HDR eli High Dynamic Range, vapaasti suomennettuna "korkea dynamiikka-alue", tarkoittaa käytännössä tavallista näyttöä suuremmalla skaalalla toistettavia värejä ja sävyeroja. HDR-videot näyttävät upeilta ja hyvin luonnollisilta XZ Premiumin näytöllä.



 



Sitten se mutta. Vaikka näytön natiiviresoluutio on 4k, videoita lukuun ottamatta käyttöliittymä piirtyy näyttöön vain Full HD 1080p -tarkkuudella. Internetin syövereistä löytyy ohjeita, joilla käyttöliittymän voi (omalla vastuulla) pakottaa 4k-resoluutiolle, mutta akkukeston kerrotaan huononevan vain muutamaan tuntiin täydellä latauksella. On siis selvää, miksi Sony on päätynyt pudottamaan tarkkuuden pienemmäksi. Ja varmasti tämä riittää suurimpaan osaan käyttötarkoituksista, mutta pientä tekstiä luettaessa edes 2k-resoluutiosta luulisi olevan etua.



 



Näytön ollessa AMOLED-tekniikkaan perustuva sen värintoisto, kontrasti sekä katselukulmat ovat erinomaiset. Tosin jostain syystä Xperian näytön pikseliruudukko sekä yksittäiset pikselit ovat selvästi havaittavissa vaalealla taustalla, vaikkakin näytön pikselitiheys on huikeat 807 pikseliä tuumaa kohden. Toista AMOLED-näytöllistä puhelinta verratessa huomasin, ettei siinä mustaa pikseliruudukkoa näy, vaikka pikselitiheys on "vain" 564 pikseliä tuumaa kohti. Tämän voi selittää mahdolliset erot näytöissä käytetyissä matriisityypeissä. Lisäksi auringonvalossa näyttö saisi olla vieläkin kirkkaampi, mutta muuta moitittavaa en näytössä itsessään näe. Näyttö on selvästi tehty videoiden katselua ajatellen - ja siinä se loistaakin. Myös päivittäisessä peruskäytössä näyttö on erinomainen, vasta pienen tekstin tihrustamisen yhteydessä saattaa törmätä näkyvään pikseliruudukkoon.



 



Tekniikka ja suorituskyky



 





 



Sony on valinnut XZ Premiumiin tämän hetken tehokkaimman suorittimen Qualcommin tarjonnasta, eli monessa muussakin tämän vuoden lippulaivapuhelimessa nähdyn Snapdragon 835:n. Tehon ei siis pitäisi loppua kesken vaativammassakaan käytössä. Keskusmuistia löytyy 4 gigatavua, joka riittää peruskäyttöön enemmän kun mainiosti ja pelikäytössäkään tuskin raja tulee heti vastaan. Sisäistä tallennustilaa on 64 gigatavua, mutta laajennusvaraa on yhden microSD-korttipaikan verran. Muistikortteja tuetaan aina 256 gigatavuun asti. Suorituskyky on loistoluokkaa, kutakuinkin samalla tasolla muiden SD835-puhelinten kanssa, eikä mitään erityistä mainittavaa Xperian hyväksi ole. Puhelimen mukana tulee Android 7.1.1 Nougat, mutta Sony on lupaillut päivitystä Android 8 Oreoon, joskin aikataulu on kirjoitushetkellä avoin.



 



Sony Xperia XZ Premiumia mainostetaan "gigatavuluokan" nopeuksilla, mutta harmikseni olen joutunut toteamaan Sonyn ohjelmiston estävän puhelimen 4G-modeemin täyden potentiaalin hyödyntämisen Suomessa. Pahimmillaan tämä tarkoittaa, ettei XZ Premium tue 4G+/LTE-A -ominaisuutta ollenkaan tietyillä alueilla, vaikka monta vuotta vanhatkin puhelimet sitä tukevat. Esimerkkinä Suomen Yhteisverkon (Itä- ja Pohjois-Suomi) alueet, joissa on kaksi kappaletta 1800Mhz taajuuskaistoja käytössä yhtä aikaa. Vanhalla luurilla voi saada tuplanopeuksia Sonyyn verrattuna. Sony ei myöskään ole sallinut 256QAM DL tai 64QAM UL -ominaisuuksien käyttöä Suomessa, jolloin lataus- ja lähetysnopeudet jäävät kilpailijoita pienemmiksi. On aika outoa markkinoida "gigatavuluokan" modeemia yhtenä pääominaisuutena ja keinotekoisesti estää tämän ominaisuuden käytön. Todennäköisesti Sony säästää joitakin lantteja lisenssimaksuista tällä menettelyllä, premium-hintaluokan puhelimen ostajan kustannuksella.



 



Roottauksen ja custom ROMien ystäville on myös huonoja uutisia. Xperia XZ Premiumin saa toki rootattua, mutta samalla joutuu luopumaan lähes kokonaan puhelimen kamerasta. Käynnistyslataajan lukituksen poistaminen nimittäin poistaa pysyvästi kameran toimintaan vaadittavat puhelinkohtaiset Sonyn lisenssiavaimet. Ja niitä ei saa takaisin, jos tulee toisiin ajatuksiin. Kamera on siis menetetty, ellei joku keksi tavan kiertää Sonyn lisenssitarkistukset. Tälle menettelylle en ole keksinyt mitään muuta järkevää selitystä, kuin nostaa kynnystä roottaukseen.



 



Sormenjälkilukija



 





 



Sony Xperia XZ Premiumin sormenjälkilukija on sijoitettu puhelimen oikealla kyljellä olevaan avauspainikkeeseen. Ratkaisu toimii suurimman osan ajasta todella hyvin, ja puhelin aukeaakin vain nappia painamalla. Minun käsilläni lukijaa on erittäin helppo käyttää oikean käden peukalolla ja kohtuullisen helppo vasemman käden keskisormella.



 



Lukijan nopeudessa ei ole valittamista, se toimii nopeasti kuten kuuluukin - kunhan malttaa pitää sormea virtapainikkeella näytön aukeamiseen asti. Olen huomannut, että lukijalla on ongelmia tunnistaa märät tai kosteat sormenjäljet. Saunan jälkeen puhelinta on lähes mahdoton avata pelkällä sormenjäljellä. En osaa verrata tätä muihin lukijoihin tämän ollessa ensimmäinen sormenjälkilukijalla varustettu puhelimeni. Ainoa aiempi kokemukseni on läppäristä, jonka lukija saattaa tunnistaa sormenjälkeni kymmenien yritysten jälkeen. Hyvänä päivänä sekin siis.



 



Akun kesto



 





 



Akun kesto on ollut positiivinen yllätys. Puhelimessa on 3 230 milliampeeritunnin akku, joka jaksaa antaa virtaa koko päivän ajaksi. Xperia XZ Premium on vakuuttanut minut akkukestollaan - akku ei ole loppunut kertaakaan kesken päivän muutaman kuukauden käytön aikana. Lataan puhelintani pääasiassa öisin ja päivän peruskäytön jälkeen akkua on jäljellä noin puolet. Videostriimauksella ja netin käytöllä akun saa toki kulumaan nopeamminkin, mutta toisaalta käytettäessä Xperiaa pelkkään satunnaiseen puheluiden soittamiseen uskon akun kestävän monta päivää yhdellä latauksella.



 



Minunlaisilleni yölataajille Sony on kehittänyt hyödyllisen akkua säästävän ominaisuuden, joka lataa akun täyteen yön aikana paljon normaalia hitaammin. Tästä ominaisuudesta Sony käyttää nimityksiä "akunsäästö", "akun hoitotoiminto" sekä "akun huoltotoiminto". Pikalatauksen vastapainoksi tämä on erinomainen ominaisuus, pikalataus kun kuluttaa akkua huomattavasti enemmän kuin hidas lataus. Edellisen puhelimeni akku kesti reilun vuoden verran yöllisiä pikalatauksia, jonka jälkeen jouduin ostamaan uuden akun. XZ Premiumissa ei ole vaihdettavaa akkua, joten itse aiheutettua huonoa akkukestoa ei voi tuosta noin vain korjata.



 



Kamerat ja kamerasovellus



 





Yksi Xperia XZ Premiumin mainostetuimmista ominaisuuksista löytyy sen 19 megapikselin Motion Eye™️ -kamerasta, sillä kyseinen kamera pystyy kuvaamaan jopa 960fps:n hidastusvideoita. Superhidastusvideot ovatkin todella näyttäviä, mutta vaativat todella tarkan ajoituksen ja hyvän valaistuksen. Myöskään tarkennusta ei voi tehdä manuaalisesti videoita kuvatessa.



Tässä muutama kuvaamani esimerkki superhidastusvideoista:



 





 



Superhidastusominaisuutta lukuun ottamatta XZ Premiumin kamera on ollut pieni pettymys. Kuvanlaatu on hyvää, mutta ei yllä monessa tapauksessa esimerkiksi Lumia 950:n tasolle. Kamerasovelluksessa ei ole kovin paljoa käsisäätöjä ja maksimivalotusaika on yhden sekunnin verran. Pääkamerasovelluksella ei pysty kuvaamaan 4k-videota, vaan siihen löytyy erillinen kamerasovellus. Superhidastusvideoita kuvataan taas pääkameran hidastusvideomoodissa. Videokuvaustilassa säädöt vähenevät olemattomiin, esimerkiksi jo aiemmin mainittu manuaalinen tarkennus puuttuu. Manuaalisesta tarkennuksesta suurin hyöty olisi superhidastusvideoissa, joissa automaattinen tarkennus ei pysy vauhdissa mukana. Manuaalisella tarkennuksella pystyisi ennakoimaan, jos tietää etukäteen miltä etäisyydelta aikoo hidastettavaa kohdetta kuvata. Kameran linssi vääristää kuvia yllättävän paljon. Allaolevasta esimerkistä näkee selvästi, miten Xperian linssi vääristää taulun suorat reunat kaareviksi. Kuvat on otettu kirjoitushetkellä uusimmalla ohjelmistoversiolla.



 




Xperia XZ Premium esimerkkikuvaXperia XZ Premium esimerkkikuva



 



Lumia 950 verrokkikuvaLumia 950 verrokkikuva



 


Kameran parhaita puolia onkin sen nopeus. Kamerasovellus käynnistyy ripeästi heti fyysistä kamerapainiketta painettaessa ja kuvan tai videon oton jälkeen ei tarvitse erikseen odotella sen tallentumista. 4k-kameran puoleta löytyy myös positiivinen yllätys, nimittäin H.265/HEVC-pakkaus. HEVC säästää tilaa pakkaamalla videon tiiviimmin, kuvanlaadusta tinkimättä. Sulavaan HEVC-toistoon vaaditaan suhteellisen uudet ja tehokkaat laitteet, joten se ei ole oletuksena valittuna.



 



Esimerkkikuvia:









 



Kaksi alempaa kuvaa on otettu juuri myrskyn jälkeen, ympäristön kontrasti oli kuvaushetkellä aika surrealistinen. Sonyn kamera onnistui vangitsemaan hetken erinomaisesti automaattiasetuksilla. Kuvia ei ole käsitelty ja ne on otettu automaattiasetuksilla.



 



Ohjelmisto



 





 



Sonyn Xperia XZ Premiumista löytyy Androidin 7.1.1 Nougat -versio ja päivitystä 8.0 Oreoon on lupailtu saapuvaksi (huhujen mukaan marraskuussa). Sonyn näkemys Androidista on hyvin puhtaan Androidin kaltainen. Suurimmat erot lötynevät asetusvalikosta ja aloitusnäkymästä. Tämän ollessa ensimmäinen (kunnollinen) Android-puhelimeni, en osaa ottaa sen enempää kantaa käyttöjärjestelmän vertautumiseen muihin Android-puhelimiin. Käyttöliittymä on toiminut sulavasti ja tarvitsemani toiminnot ovat löytyneet.



 



Androidin aloitusnäkymän toimintaperiaatteesta en henkilökohtaisesti liiemmin pidä. Sovellusikoneilla ja pienoissovelluksilla on todella hankala luoda selkeää, mutta informatiivista asettelua. Sama ongelma oli aikoinaan myös Symbian-puhelimissa, joiden aloitusnäkymän tyylin Android on selvästi ominut. Windowsin selkeitä livetiilejä on tullut ikävä. Androidin hyviin puoliin lukeutuu, että aloitusnäkymän voi vaihtaa mieleisekseen lataamalla uuden launcher-sovelluksen Play-kaupasta. Latasin alkuun Windowsin aloitusnäyttöä matkivan Launcher 10 -sovelluksen, joka sinänsä toimi hyvin matkiessaan ulkoasua. Valitettavasti kunnollinen "live tile"-toiminnallisuus uupui Androidin puutteista johtuen. Monien muiden launchereiden jälkeen olen päätynyt Microsoft Launcherin beetaversioon, joka yhdistää perinteisen Androidin aloitusnäkymän ja selkeän koontinäytön. Koontinäytöstä näen ja hoidan helposti ja nopeasti tärkeimmät asiat, kuten kalenterin, sähköpostin ja yhteystiedot.



 



Yhteenveto



 



Sony Xperia XZ Premiumin myyntihinta on 799€, joka on puhelimesta aika paljon. Rahan vastineeksi saa toki erittäin laadukkaan oloisen puhelimen, joka oikeasti tuntuu premium-luokan puhelimelta. Kamera on hyvä, näyttö on kaunis ja äänentoisto erinomainen. Raudan puolelta ei moitittavaa juuri löydy, mutta ohjelmiston puolella olisi hieman kehitettävää. Kamera vaatisi lisää perussäätöjä ja "gigabittiluokan 4G LTE" mainoslause jää vain mainoslauseeksi. Rauta sitä toki tukee, mutta toimintaa on keinotekoisesti rajoitettu Suomessa. (Jos jollain sattuu olemaan kontakteja Sonyn tekniikkapuolelle, testaisin mieluusti ohjelmistoversiota ilman noita rajoituksia. ?)



 



Muutamasta puutteesta huolimatta Sony Xperia XZ Premium on erittäin hyvä lippulaivapuhelin, jota on miellyttävä käyttää. Rahalle saa reilusti vastinetta, mutta kannattaa miettiä mitä puhelimelta haluaa ennen ostopäätöstä. Samalla Snapdragon 835 -prosessorilla varustettuja puhelimia löytyy halvemmalla, myös Sonyn valikoimasta.



 



Kiitokset vielä Telialle ja Telia Yhteisölle kuvauskisan järjestämisestä ja tämän puhelimen tarjoamisesta voittajille!



 



Arvosanat:



Laatu: 9,5/10



Käytettävyys: 10/10



Akku: 10/10



Näyttö: 9,5/10



Kamerat: 9/10



Suorituskyky: 9,5/10



Hinta-laatusuhde: 9/10



 



Kokonaisarvosana: 9/10



 



Hyvää:





  • Laadukas rakenne


  • Tarkka näyttö


  • Superhidastus-videokuvaus


  • Akun kesto


  • Tehokkuus




Huonoa:





  • Kameran käsisäädöt


  • 4G+-toiminnallisuuden rajoittaminen


  • Lasinen takakuori kerää sormenjälkiä


  • Kameran linssin vääristymät



Vastaa