Skip to main content



Musiikki on äärimmäisen tärkeä, mutta usein harmillisen vähälle huomiolle jäävä osa elokuvaa. Sillä on kuitenkin keskeinen osa elokuvan tunnelman luomisessa ja tarinankerronnassa; musiikin avulla voidaan muun muassa kuvailla erilaisia tunnetiloja, korostaa elokuvan tapahtumia tai vaikkapa ilmentää päähenkilöiden luonnetta.

Musiikin merkitystä elokuvissa ei pidäkään aliarvioida. Äänisuunnittelijat ja elokuvasäveltäjät ovat oman alansa taikureita, jotka parhaimmillaan nostavat elokuvan täysin uudelle tasolle ja antavat kohtauksille entistä syvemmän merkityksen.

Parhaiden elokuvasoundtrackien listaus on lähes mahdoton tehtävä ja kauneus on tässäkin tapauksessa katsojan silmässä, tai pikemminkin kuulijan korvassa. Tässä kuitenkin yksi näkemys elokuvahistorian parhaista soundtrackeista täysin summittaisessa järjestyksessä. Soundtrackit on jaettu kahteen erilliseen blogikirjoitukseen, joten tsekkaa Osa 1.

Huomioithan, että lista keskittyy nimenomaan soundtrackeihin, jotka koostuvat lähinnä artistien ja yhtyeiden kappaleista, eikä elokuvamusiikkiin (film score), joka on yleensä sävelletty nimenomaisesti tiettyä elokuvaa varten.

Kaikki listan elokuvat ovat vuokrattavissa Telia TV:n videovuokraamosta. Uutena asiakkaana ensimmäinen leffavuokraus nyt maksutta.



Drive (2011)




Nicolas Winding Refnin ohjaama ja Ryan Goslingin tähdittämä Drive oli yksi vuoden 2011 kehutuimmista ja tyylikkäimmistä rikoselokuvista, jonka kylmänviileä tunnelma lumosi katsojan välittömästi. Myös sen kehuttu soundtrack on täynnä elokuvan ilmapiiriin sopivaa minimalistista elektropoppia ja ambient-äänimaisemaa. Legendaarisen Cliff Martinezin pääosin säveltämät kappaleet ovatkin niin oleellinen osa elokuvaa, että sitä on vaikea kuvitella ilman niitä. Martinezin suuresta panoksesta huolimatta soundtrackin suurimmiksi hiteiksi nousivat kuitenkin Kavinskyn ”Nightcall” ja Collegen ”A Real Hero”, jotka soivat edelleen klubeilla ympäri maailmaa.




Drive-soundtrack Spotifyssa



 



Guardians of the Galaxy (2014)




Yksi viime vuosien yllättävimmistä soundtrackeista kuuluu supersankarileffa Guardians of the Galaxylle. Soundtrack esitetään elokuvassa Peter Quill / Star-Lord -nimisen hahmon kokoamana Awesome Mix Vol. 1 -mixtapena ja se sisältää pelkästään 60- ja 70-luvulla levytettyjä kappaleita. Mukana on muun muassa David Bowien, Marvin Gayen ja The Jackson 5:n kaltaisia nimiä, mutta pääosin levy koostuu hieman vähemmän tunnetuista artisteista ja yhtyeistä. Soundtrackista tuli valtava hitti etenkin Yhdysvalloissa, jossa se nousi Billboard-listan piikkipaikalle.


Guardians of the Galaxy -soundtrack Spotifyssa



 



Top Gun (1986)




Jos etsitään elokuvahistorian parasta voimabiisiä, Cheap Trickin Mighty Wingsiä tai Kenny Logginsin Danger Zonea on vaikea päihittää. Molemmat kasariklassikot löytyvät nuoren Tom Cruisen tähdittämästä Top Gunista ja kiidättivät elokuvan soundtrackin Yhdysvaltojen listaykköseksi. Albumin suurin hitti on kuitenkin Berlin-yhtyeen kuolematon slovari ”Take My Breath Away”, joka pokkasi sekä parhaan elokuvakappaleen Oscarin, että Golden Globen. Top Gun onkin ansaitusti yksi kaikkien aikojen kehutuimmista ja myydyimmistä soundtrackeista.






Top Gun -soundtrack Spotifyssa



 



Bohemian Rhapsody (2018)




Queenin elämänkertaelokuva Bohemian Rhapsody on yksi viime vuosien menestyneimmistä leffoista, eikä syyttä. Freddie Mercuryn tarinaan keskittyvä leffa sisältää luonnollisesti lukuisia kuolemattomia Queen-klassikoita, joista myös leffan soundtrack koostuu. Käytännössä kyse on Queenin kokoelmalevystä, joka sisältää jo julkaistujen hittien lisäksi runsaasti ennen julkaisematonta materiaalia muun muassa legendaariselta vuoden 1985 Live Aid -keikalta Lontoon Wembley-stadionilta. Jos Queen ei ole ennestään kovin tuttu, tästä albumista on hyvä aloittaa.



 



Bohemian Rhapsody -soundtrack Spotifyssa



 



Rocketman (2019)




Brittimuusikko Elton Johnin elämänkertaelokuva Rocketmanissa musiikki on luonnollisesti erittäin suuressa roolissa. Tästä huolimatta itse Sir Eltonia ei elokuvassa juurikaan kuulla, yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Päinvastoin, kuin esimerkiksi edellä mainitussa Bohemian Rhapsodyssa, Rocketman-leffassa biisien tulkinnasta vastaavat elokuvan näyttelijät, etenkin pääosaroolissa nähtävä Taron Egerton. Soundtrackin ehdoton helmi on kuitenkin se ainoa kappale, jossa myös itse maestro on mukana. Egertonin ja Johnin yhdessä esittämä "(I’m Gonna) Love Me Again" sävellettiin varta vasten elokuvaa varten ja se pokkasi viime vuonna sekä parhaan elokuvakappaleen Oscarin, että Golden Globen.




Rocketman-soundtrack Spotifyssa



The Lion King (1994 & 2019)




Elton John on suuressa roolissa myös tämän listan ainoassa animaatioelokuvassa. Vuonna 1994 julkaistu The Lion King (Suom. Leijonakuningas) on koko perheen klassikkoelokuva, jonka viime vuoden uudelleenfilmatisointi puhalsi uuteen liekkiin. Vaikka versioiden välillä kului 25 vuotta, soundtrackin keskeisimmät kappaleet pysyivät suurelta osin ennallaan; jos ei oteta huomioon esittäjien vaihtumista. Alkuperäisen elokuvan tunnetuksi tekemät hitit, kuten ”Circle of Life”, ”Hakuna Matata” ja ”Can You Feel the Love Tonight” ovat kaikki Elton Johnin säveltämiä ja Tim Ricen tekstittämiä. Elokuvan muusta musiikista vastaa puolestaan legendaarinen elokuvamusiikin pioneeri Hans Zimmer. The Lion King on todellinen soundtrackien klassikko.





The Lion King -soundtrack Spotifyssa



 



500 Days of Summer (2009)




Joseph Gordon-Levittin ja Zooey Deschanelin tähdittämä romanttinen draamakomedia 500 Days of Summer hurmasi katsojat omaperäisyydellään ja raikkaudellaan nousten nopeasti myös kriitikoiden suosikiksi. Elokuvan upeista pop-helmistä koostettu soundtrack tukee kerrontaa hienosti ja musiikki on tärkeässä roolissa myös elokuvan juonen osalta. Kappaleet kuten The Smithsin ”There Is a Light That Never Goes Out” tai Regina Spektorin ”Us” tuntuvat kuin tehdyiltä juuri tähän elokuvaan.





 



500 Days of Summer -soundtrack Spotifyssa



 



Forrest Gump (1994)




Moneen kertaan palkitun Forrest Gumpin soundtrackia selatessa tuntuu, kuin lukisi yhdysvaltalaisen musiikkihistorian ”kuka on kukin” -listaa. Vai miltä nimet kuten Bob Dylan, Elvis Presley, Creedence Clearwater Revival, Aretha Franklin, The Beach Boys ja The Doors kuulostavat? Ja tässä on vasta osa ensimmäisen levyn esittäjistä. Forrest Gump -tupla-albumi toimiikin loistavana läpileikkauksena amerikkalaiseen rytmimusiikkiin 50-luvun loppupuolelta aina 80-luvulle saakka.


Forrest Gump -soundtrack Spotifyssa



 



Purple Rain (1984)




Purple Rain on paitsi Princen tunnetuin hitti, myös artistin itsensä tähdittämä elokuva, jonka soundtrack on yksi kaikkien aikojen myydyimmistä albumeista. Elokuvana Purple Rain on ennen kaikkea musikaali, sisältäen lukuisia livekohtauksia. Elokuvan yhtenä tarkoituksena olikin esitellä Princen kykyjä ja uuden levyn kappaleita, joista nimibiisin lisäksi hiteiksi nousivat erityisesti kappaleet ”When Doves Cry” ja Let’s Go Crazy”. Purple Rain palkittiin myös parhaan elokuva-albumin Oscarilla ja sen myötä Princestä tuli vasta kolmas artisti, Elvis Presleyn ja The Beatlesin jälkeen, jonka albumi, single ja elokuva ovat kaikki samaan aikaan Yhdysvaltojen listaykkösenä.


Purple Rain -soundtrack Spotifyssa



 



24 Hour Party People (2002)




Manchesterin musaskenestä ja erityisesti Factory Recordsin ja sen perustajan Tony Wilsonin vaiheista 70-90 luvuilla kertova 24 Hour Party People on brittiläisen vaihtoehtomusiikin juhlaa alusta loppuun. Sen soundtrack on kasattu Factory Recordsille levyttäneiden yhtyeiden, kuten Joy Divisionin, New Orderin ja Happy Mondaysin ympärille, mutta sisältää kappaleita myös muun muassa legendaarisilta brittipunk-bändeiltä, kuten Sex Pistolsilta, The Clashilta ja Buzzcocksilta.




24 Hour Party People -soundtrack Spotifyssa

Parhaiden soundtrackien listaaminen on lähes mahdoton tehtävä. Mikä leffa jäi sinun mielestäsi puuttumaan ja miksi juuri se kuuluisi listalle?

Lue myös:
Elokuvia lapsille C Moressa 
Leffavuokraamon vinkit: uudet elämänkertaelokuvat



Uusimpia vuokraelokuvia Telia TV:ssä 

Mihin unohtui Rocky III mukana ollut Eye of Tiger? :smileylol: Leffasta en välittänyt, mutta kylmät väreet menee edelleen, kun biisin kuulen. Voi olla, että tähän sotkeutuu nyt mukaan jotain nuoruuden fiiliksiä. 

Ikimuistoisimmat leffasoundrackit itselleni löytyy Amelie-leffassa ja tietenkin joissain Star Warseissa. 


Vastaa