Skip to main content

soneran peittoalueen kartta näyttää että olis aito 4G tässä kohteessa mutta ei vaan olekaan. laite e5776



 

Eikö se Elisa mainosta kattavampaa 4G verkkoa? No minun alueellani on Sonera ja DNA:n LTE verkko mutta Elisaa saa etsiä kyllä aika kaukaata. Asun siis Turussa 5km päästä lähiössä kerrostalossa. Talon sisällä kuuluu Soneran LTE loistavasti, DNA LTE hyvin ja Elisan 2G kuuluu... Mitä Elisa siis tämä on, edes 3G:n tulisi kuulua.



 



Tässä toki voidaan huomoida se että Soneraa on reilusti enemmän mitattu Turussa. Vastaus haasteeseen, Soneralla on Turussa on enemmän tai yhtäpaljon tukiasemia samalla alueella kuin Elisalla.  



 



Elisa Turku: http://www.cellmapper.net/map?MCC=244&MNC=5&type=LTE&latitude=60.45840520775529&longitude=22.27158796360778&zoom=13



 



Sonera Turku: http://www.cellmapper.net/map?MCC=244&MNC=91&type=LTE&latitude=60.45840520775529&longitude=22.27158796360777&zoom=13



 



DNA Turku: http://www.cellmapper.net/map?MCC=244&MNC=12&type=LTE&latitude=60.474947828403145&longitude=22.318108196762076&zoom=12



 



 



Totta varmasti on että Sonera on jäljessä Elisaan nähden verkkojen rakentamisessa, mutta Riihimäellä näyttäisi asiat olevan vähän heikosti? Turussa minusta kuuluu Sonera ihan hyvin tämä LTE verkko. Mutta itse jatkan mittailuja ja mittaan verkkoa että saadaan mahdollsimman tarkka kuva missä toimii ja missä ei sekä kenellä se kattava LTE verkko on. Itselläni puhelimessa Sonera L Plus ja olen tyytyväinen kuuluvuuteen sekä sen nopeuksiin. 


Huutelen täältä taustalta mutta ainakin meillä käy melkoinen pölinä, uutta tukiasemaa nousee viikossa aika kovaa tahtia --> linkki  :)



 



Edit: linkki


Pitää varmaan muuttaa Turkuun :smileylol:

 

Itseltä löytyy nykyisemmin jo kuollut ja kuopattu Sonera Sopiva Jätti (rajattomat puhelut ja viestit + 150MB/s 4G 50GB datakatolla) Tampereella ja muissa isoissa kaupungeissa toimii hyvin, Pirkkalassa kohtuullisesti. Ihan tyytyväinen olen kyllä liittymään mutta kyllähän se harmittaa kun itselle tärkeissä paikoissa (koti, kesämökki) Elisalainen perheenjäsen kerskuu miten data liikkuu. 

 

Onneksi Soneran aspa on ihan eri tasolla kun muiden operaattorien ja 4G:n rakentaminen on oikeasti kunnolla käynnissä.


Millaisessa kohtaa tukiasemasi sijaitsee näissä kohteissa? Cellmapperillä varmaan mittaulti sijainteja sekä signaalivahvuudet? Mitä signaaliarvoja saat näissä kohteissa? 



 



Eikä varmaan kyseessä ole faradihäkki?



 



@TeroRe Tuo uudet tukiasema sivu on loistava! Minusta ihan listana vaikka kartan vieressä... Esim mainita tukiaseman sijainnit kaupunkiosakohtaisesti kun ei voida mainita missä ne tarkalleen sijaitsevat. Sekä lisäksi tohon voisi lisätä ne taajuudet koska se kertoo paljon miten kantaa sekä nopeuden. 



 



Onneksi Cellmapper näyttää taajuuden paitsi että se vaatii meiltä asiakkailta töitä. Huomenna lähdenpä saaristoon niin katsotaan miten Sonera sielä pärjää.



 



Sonera toimii saaristossa, Elisa sielä missä stadit pyörii ja DNA kaupungeissa pääasiassa.


Otan @olkitu ideat tuosta talteen :)


@Jeggu Oletko kysellyt asiakaspalvelulusta milloin alueellesi tulee uusia tukiasemia? Itse tein kyselyitä viime tammikuussa niin Sonera ilmoitti heidän LTE tukiaseman tulevan kevät - kesäaikana. No tukiasema tuli toukokuun puolessa välissä ja siitä asti nopeudet tässä tukiasemassa 80Mbps -> . Voit toki tännekkin jättää tiedon, jos mainitset esim postinumeron. 



 



Ei kesämökillä dataa välttämättä tarvitse? Kai pitää olla paikka jossa sitten ei data tahdo liikkua, kunhan nyt puhelut tulevat jotenkin läpi. 



 



Tänään pitäisi tulla uutta tietoa tukiasemien laajennuksista: http://www.sonera.fi/etsi+apua+ja+tukea/ohjeet/Uudet-tukiasemat?id=2f3ca118-99e8-490d-93a7-7044bcc47315


Juu tuossa puolisen vuotta sitten laiton itsekin viestiä sinne. Viikko 12-15/2015 on täällä Pirkkalan Killossa (33950) laajennettu 4G verkkoa. Ennen sitä ei ollut 4G:tä lainkaan nyt saan talon ulkopuolella kahdella eri laitteella -113/-116 dBm signaalin ja puhelin näyttää yhtä kahta palkkia. Voisi siis sanoa että kävi vähän huono lotto tukiaseman/tukiasemien sijainnin kanssa.


Laitappa uudelleen ja katso koskas seuraavaksi olisi tukiasema parannuksen aika. 


Jaahas, tänään olikin ensimmäinen maanantai pari viikkoon kun ei tullut maanantaina päivityksiä sivulle.


Tänään sitten tulikin päivitys tonne sivulle.



 



Tampereelle tuli pari LTE tukiasemaa mutta eipä ne sinua @Jeggu auta paljonkaan. Mitä sinulla tuli 3G:ssä? Jos on DC verkko niin 21Mbps sieltä pitäisi tulla.


3G antaa oikein hyviä nopeuksia (paljon parempia kuin heikko 4G) Dual Carrierilla pyyhkii hyvänä päivänä yli 30Mb/s.

 

Nettiä on tosin mukavampi selailla ja pelailu toimii paremmin 4G:llä pienempien vasteaikojen ansiosta


Jatkan (taas) tätä Soneran 4G -verkon kritisointia, kun tuossa on sopivasti käyty keskustelua mm. Lahnajärven heikosta toiminnasta.

 

Tuttavani kävi viime viikolla Kuhmossa. Puhelimessa iPhone5S on Telefinlandin eli Soneran liittymä. Sijainti oli aivan Kuhmon keskustassa "linnuntietä" tasan 1km aivan ydinkeskustasta (tori, Kuhmotalo jne.). Soneran LTE eli 4G-verkko oli toiminut todella huonosti. Käytännössä iPhone ei ollut pysynyt kunnolla 4G-verkossa vaan mennyt 3G-verkkoon. Nettiä siis kokeiltu aivan ikkunan vieressä, joka tuonne keskustan suuntaan vielä. Speedtestillä oli saanut jotain vaivaisia nopeuksia hädin tuskin 10 megaa. Onneksi hänellä oli hankittuna Huawein mokkula, jossa Saunalahden (Elisan) liittymä. Tuo Saunalahti-mokkula sen vuoksi, että voi jakaa yhteyttä koko perheelle ja vain silloin maksaa kun käyttää (vuorokausimaksu). Tällä yhdistelmällä samassa paikassa oli tullut Elisan verkosta 40megaa.

Todella iso ero ja tuossa iPhonessa tuskin mitään vikaa, koska "soneran hyvissä olosuhteissa" saa välillä liki 100megaa ja olemme vertailleet puhelimia pääkaupunkiseudulla samassa paikassa minun Asus Padfone2 kanssa ja samoissa mennään.

 

Itsekin tässä kotona (Oulussa) testasin tuota Soneran 4G-verkkoa niin en saa samanlaisella mokkulalla (Huawei) sisällä ikkunan vieressä (lisäksi puutalo) kuin max. 20megaa. Puhelimella (AsusPadfone2) ulkona pihalla tyypillisesti 20megaa. Kun siirryn kohti tukiasemaa noin 300m, niin nopeus on jo välillä 60-70megaa. Kotoa etäisyys tuohon tukiasemaan on linnuntietä 900m. Toisin sanoen matka välillä 900m -> 600m tukiasemaan nostaa nopeuden jo lähelle puhelimen käytännön maksimia ja yli 3 kertaiseksi.

 

Tämä asutusalue Oulussa on rakennuksiltaan matalia vain oma- ja rivitaloasuntoja. Tuolla aiemmin mainitussa Kuhmossakin pääasiassa omakotitaloja ja muutamia matalia kerrostalokin keskustan alueelta löytyy. Tässä kotona melko onnettomaan 4G toimintaan vaikuttanee käytetty taajuus 1800MHz ja Soneran käyttämä lyhyt nk. pylväsmasto. Tuo pylväsmasto ei ulotu kuin hädin tuskin puitten latvojen yläpuolelle. Näitä pylväsmstoja Sonera on viljellyt ainakin täälläpäin runsaasti, liekö ollut jonkun Jutronin tai mikä lie firman kanssa aikanaan hyvät sopimukset. Tai sitten Oulun kaupunki ei antanut Soneralle aikoinaan rakennuslupaa muihin. Olihan sillä näppinsä pelissä mm. DNA:n kanssa, liekö omistusta vieläkin. Täällä "Arinalandiassa" tuollaiset temput eivät mikään ihme olisikaan. Kilpailijat DNA ja Elisa käyttävät molemmat nk. vapaastiseisovia mastoja taajama-alueella. Ne ovat juuri sen verran korkeampia, että parempi kantama on taattu. Sattumaako? Keskustat ja suuremmat asuinalueet, joissa käytetään korkeita rakennuksia on sitten asia erikseen.

 

Palaan vielä tuohon tapaus Kuhmoon.

Sikäli se on kummalista miten huonosti Sonera on siellä toiminut, koska ainakin CellMapperin mukaan verkko on toteutettu 800MHz.llä. Peittoaluekartan mukaan niin Sonera kuin Elisakin ovat melko identtisiä, joten uskoisin myös Elisan käyttävän 800MHz:ä. Tätä käsitystä tukee sekin, että kun vertaa näiden kuuluvuutta DNA:han, niin sillä peittoalue on Kuhmossa todella suppea ja sehän käyttääkin kartan mukaan 1800MHz:ä.

 

No, tulipas taas tarinaa.....


Ei yhdelläkään operaattorilla ole vielä niin kattavia peittoalueita kuin ne mainostavat 4G: lle. Katselin tuossa Kuhmon laita-alueen peittokarttoja ( esim. Juonto ), niin 3G löytyy Elisalta ja Soneralta mutta DNA:lta ei oikein sitäkään. Melko korpialuetta siis. Itsellä Sonera Oulussa, keskustaan matkaa yli 40 km:ä, talon sisällä mitattu huippuna melkein 50 Mbps ja yleensä yli 30 Mbps ja tukiasemalle matkaa n. 3,5 km:ä. Joten ihan hyvin tällä pärjätään ja aito 4G ( Huawei b593 modeemi, eikä edes ikkunalla ). Kannattaa laittaa kuuluvuuspalautetta omilta sivuilta, kun haluaa parempia yhteyksiä tietylle alueelle. :smileywink: 

 


. Ehkä asiaan kuulumaton kysymys: Missähän päin Oulua on matkaa (suoraan) yli 40km keskustaan, jossa Soneran 4G toimii? Mielestäni ei mistään.

Itselläni ei tule muuta mieleen kuin Ylikiimingin-suunta, josta maantietä pitkin tuo 40km keskustaan täyttynee ja siellähän näkyy olevan erinomainen Soneran 4G-verkon toiminta kartan mukaan. Ilmeisesti 800MHz:llä toteutettu. Cellmapperilla ei ole kukaan Ylikiimingissä mitannut, mutta Jäälissä on ja siellä(kin) on 800MHz:llä tehty.

 

Tämä on niin tapauskohtaista tämä verkon toiminta. Kun on edullisella paikalla, antennisuunnatkin sattuvat kohdilleen ja riittävän vähän yhtäaikaisia käyttäjiä niin sekä kentänvoimakkuus että nopeus ovat hyviä. Sikäli kun vielä spekuloin tuota edellisen viestin lähettäjän paikkaa ja sen ollessa arvailemani Ylikiiminki, niin sehän on kai nk. "Telen vanhaa aluetta". Joten alueella pitäisi olla silloin Soneralla oikea kunnon masto parhaalla paikalla. Ilmankos sitten toimii hyvin käyttämällä 800MHz:n 4G:tä ja ei ole "liikaa" Soneran käyttäjiä. 


 Oulu on nykyään suur-Oulu, jos tietänet. Esim. Haukipudas kuuluu nykyään Ouluun ja entisen Oulun puhelimen aluetta / DNA:n nykyään kiinteässä laajakaistassa. Kas kas Soneran 4G-verkon toiminta erinomainen esim. Martinniemen alueella. Jos nyt haluat vedota että kenen aluetta mikin paikka on eli ei ole sidoksissa 4G-verkon paremmuuteen. Niin kuin aiemmin sanoin, niin kellään operaattorilla ei ole vielä niin kattavaa 4G peittoa kuin antavat ymmärtää mainoksissaan. Joten laittakaa niitä kuuluvuuspalautteita, jos haluatte joskus tehtävän asioille jotain. :smileywink:


Kas, kas, Martinniemestä ei tule yli 40km Oulun keskustaan. Lapin lisää on nyt jo pitänyt laittaa tuohon ja sehän ei käy, koska en avojalakasena Oululaisena myönnä edes Suur Oulun sinne asti ulottuvan.

Tiedän kyllä Haukiputaan alueen kuuluneen ns. OPOYn alueeseen. No, nämä ei suoranaisesti tähän aiheeseen enää liity. Joka tapauksessa kauempana keskustoista, missä Martinniemikin eittämättä on, käytetään pääasiassa kohtuu korkeita mastoja. Niistä on selkeä etu kun etäisyyttä mastoon tulee jo luokkaa kilometrejä. Kääntöpuolena voi olla ison peittoalueen runsas käyttäjämäärä. Kaupunkien reuna alueilla ja syrjäseuduilla ei ole asutus niin tiheää että näin yleensä kävisi. Ongelma tulee silloin kun koko kunta pyritään palvelemaan yhdellä tukiasemalla ja näitä tapauksia Suomesta löytyy. Etenkin jos tietty operaattori on hyvin siellä liittymiä myynyt.

 

Tuota kiinteää laajakaistaa ei nyt suoranaisesti kannata tähän sotkea, vaikka se niihin kuluttajaliittymiin vaikuttaakin. Kupariparikaapelin (puhelinkaapelointi) kautta saa pääsääntöisesti kenen kiinteän laajakaistan tahansa riippumatta kuka kaapeloinnin omistaa. Kaapelitv- ja kuitu puolella ei sitten enää.

Sikäli tuo paikallinen verkko-operaattori kiinteällä puolella vaikuttaa myös mobiilioperaatoreihin, että jollain yhteydellähän se yhteys sieltä tukiasemasta pitää saada eteenpäin. Senpä vuoksi esim. täällä Oulun alueella näkee paljon Soneran mastoja, joissa tuo yhteys on tehty radiolinkillä. Ei ole ollut omia kaapeleita tukiasemalle eikä vuokrattu kilpailijaltakaan. Tuo tukiaseman toiminta ei tuohon radiolinkkiin mitenkään hyydy, koska nykyiset radiolinkit ovat myös siirtokapasiteetiltaan nopeita, puhutaan gigabitin linkeistä. Ei ne koskaan kuitenkaan vedä vertoja omille kuituyhteyksille. Varsinkin silloin tulee haasteita linkkipuolella, jos kyseiset yhteydet on tukiasemalta toiselle ketjutettu.


Niin mainitsin tuon Haukiputaan esimerkkinä siihen ettei ole merkitystä 4G-kuuluvuuteen/peittoon, kenen operaattorin alueella ollaan. Ei siis välttämättä ole Soneran alueella parempi 4G Soneralla tai DNA:n alueella DNA:lla saati Elisan alueella Elisalla.

Mitä taas tuohon kiinteään laajakaistaan tulee tuolla kuparikaapelilla toteutettuna, ei ainakaan saanut Opoy:n alueella Soneran kiinteää laajakaistaa eikä Soneran alueella saa vieläkään muiden operaattoreiden kiinteää laajakaistaa. 4G:lle ei ole esteitä, muita kun kuuluvuus. 

Paljasjalkainen oululainen vastaa huutoon :smileylol:


Mahdatko olla, koska Oulussa syntynyt (huomaa, se vanha Oulu, kun ei ollut vielä näitä kuntaliitoksia) ei sano paljasjalkainen vaan, avojalakanen :smileysurprised:

 

Tuo on sikäli kyllä totta, että on tiettyjä alueita, joissa ei saa kiinteää laajakaistaa kuin lähinnä verkonhaltijan kautta. Nämäkin tapaukset koskettavat käsittääkseni haja-asutusalueita, jos ei nyt ihan peräti syrjäseudusta ole kyse.

Syynä tähän lienee se, ettei ole riittävän isoja laitetiloja lähistöllä, joihin mahtuisi myös kilpailevien operaattoreiden DSLAM-laitteistot. Verkohaltija ei siis vuokraa tilaa omasta laitetilastaan muille. Nämä laitetilathan on pääsääntöisesti rakennettu aikoinaan puhelinverkon paikalliskeskuksiksi/keskittimiksi. Lisäksi kännykkäaikana samaan yhteyteen on rakennettu masto ja laitetilassa on sitten vielä tukiasemat. 

Ei siellä välttämättä ole neliöitä muille, vaikka joku voisi väittää sitä kiusanteoksi. Kilpailija olisi joutunut sijoittamaan DSLAMin niin kauas, ettei yhteys enää olisi mennyt perille asti läpi.

 

Nyt sitten tilanne on muuttunut 4G-verkon ja etenkin tuon 800MHz taajuusalueen käytön vuoksi, että noilla seuduilla ei juuri monikaan enää käytä kiinteitä laajakaistoja, ei edes niitä mitä paikallisverkon haltija tarjoaa. Sikäli tämä 4G näille seuduille on todella tervetullut. Luo kilpailua ja voi oikeasti saada huomattavasti nopeampaa nettiä kuin aiemmin.

Että sikäli, kun tässä on tullut kritisoitua jotain 20 megan nopeuksia, niin onhan tavallaan hyviä. Se on vähän mihin niitä vertaa tai mitä on tottunut saamaan.

 

Omalla asuinalueellani on vähän tuota sivuavasta tilanteesta kysymys. Tuossa n. 300...400m päässä on ent. OPOYn laitetila. Nykyään se ilmeisesti kuuluu DNA:lle, siis tämän alueen paikallisverkonhaltijalle. Sieltä lähtee alueen parikaapelointi ja koaksiaalikaapelitv-kaapelointi. Laitetila on suhteellisen tilava, joten myös Soneran DSLAM on siellä ja saan oikein hyvän ADSL-liittymän kotiini. Kättelynopeus on modeemissa yli 23megaa. Sen sijaan tuossa samassa yhteydessä olevaan mastoon ei ole sijoitettu kuin itsensä DNAn ja Elisan mobiilit laitteet. Sonera ei siihen enää mahdu. Niinpä heidän tukiasemansa on yli puolet kauempana ja lyhyessä pylväsmastossa minusta katsottuna. Varmasti tässä kotona DNAn tai Elisan 4G toimisi maksivauhdilla. Sonera jää vähän katveeseen.


Tämä nyt ei kuulu ollenkaan asiaan : jotku sannoo palijasjalakanen jotku avojalakanen. https://fi.m.wiktionhttps://fi.m.wiktionary.org/wiki/paljasjalkainenary.org/wiki/paljasjalkainen

Syntyny oon Oulusa ja asun Oulusa, mutta osaan myös kirjakieltä... Menipä ihan ohi aiheen. Laittakaa sitä kuuluvuuspalautetta, itsellä ainakin auttoi. :smileywink:


Tämä nyt ei kuulu ollenkaan asiaan : jotku sannoo palijasjalakanen jotku avojalakanen https://fi.m.wiktionary.org/wiki/paljasjalkainen

Syntyny oon Oulusa ja asun Oulusa, mutta osaan myös kirjakieltä... Menipä ihan ohi aiheen. Laittakaa sitä kuuluvuuspalautetta, itsellä ainakin auttoi. :smileywink:


Palatakseni täysin takaisin aiheeseen, niin ilman muuta kannattaa antaa palautetta kuuluvuudesta tai jostain muusta minkä kokee puutteeksi esim. nopeus. Palautetta kannattaa antaa, vaikka alueella ei vielä kartan mukaan peittoa olisikaan, niin sitten ihan sen puutteesta. Sitten mikäli verkon toiminta poikkeaa merkittävästi odotusarvosta, on palaute sitäkin tärkeämpää mahdollisten ongelmien/vikojen selvittämisen kannalta.

 

Tähän jälkimmäiseen viittaisin noissa aiemmin esille tulleissa tapauksissa kuten tämä Kuhmon tilanne (ja oliko se Lahnajärvi tjsp). En ole itse käynyt tätä toteamassa, mutta luotan tuttuuni ja hänen kommentteihin, että Soneran 4G ei siellä todellakaan toiminut. Se tuskin on normaalia, että kilometrin päässä ydinkeskustasta ja vielä 800MHz.n verkossa kuuluvuutta ei ole. Olettaen, ja sen päätelmänkin voi tehdä kuuluvuusalueesta ja CellMapperin kartasta, että tukiasemakin sijaitsee keskustassa. Kyseessä ei siis ollut verkon hidastuminen kovasta ruuhkasta vaan ihan kuuluvuusongelma.

 


Tulipa tehtyä pientä mittausta tässä kotona Oulussa 9 km keskustasta (torinrantaan).

 

Puhelimella olen tietenkin noita Soneran 1800MHz.n signaaleja mittaillut ja RSSI-taso on -70dBm. Eli kantoaallon tehotaso. Tuo ei ole sama kuin RSRP-taso, joka on karkeasti ottaen 25..30dB alhaisempi. Esim. CellMapper ainakin minulla näyttää vain tämän jälkimmäisen. GNetTrack-ohjelma näyttää molemmat.

 

Kiinnostuksen vuoksi, kun noita tv-antennihommia tulee tehtyä ihan jo ammatillisestikin, niin mittailin 800MHz:n 4G-tasoja tässä kotona antennimittarilla. On jo tullut törmättyä tilanteeseen, jossa tv-signaali menee ihan "kuralle" ilman LTE-suodinta läheisen Elisan 4G 800MHz:n tukiaseman vuoksi.

 

Sattuu nimittäin tässä kotonakin tulemaan yllättävän hyvät tasot 800MHz:llä niin DNA:lla kuin Elisallakin. RSSI-tasot DNA:lla n. -75dBm ja Elisalla -70dBm. Soneran 800MHz:n kaistalla signaalia ei löydy kuin ehkä "pieni aavistus"  kohinan seasta. Mitta-antennina käytin ihan ympärisäteilevää laajakaista-antennia (170MHz...870MHz). 

 

Joko nuo kilpailevien operaattorien 800MHz:n signaalit kantavat tähän sattumalta tai sitten ko. alueella peitto on tehty ihan tarkoituksella kattamaan kaupunkialueen katvepaikat, joihin pääsääntöisesti rakennettu 1800MHz:n ei toimi. Näin ollen aina toimii 4G. 

Jos kilpailijat tekevät näin, niin miksei Sonerakin!?

 


Kun tietäisi tarkemman paikan mittauspisteestäsi. Tukiasemassa suuntaukset merkitsevät hyvinkin paljon näissä mittauksissa. Pääsääntöisesti syrjäisemmille seuduille rakennetaan LTE 800MHz taajuuden omaavia tukiasemia ja kaupunkeihin / taajamiin 1800MHz.

 

Tänä vuonna rakennetaan vielä paljonkin uusia tukiasemia ympäri Suomea. Siis saattaapi olla, että parannusta on tulossa jossain vaiheessa kotiosoitteesi lähelle.


 taisi kysellä miksi kaupungeissa ei voisi olla 800 + 1800Mhz LTE verkkoja koska tällöin ei jäisi niin paljon paikkoja jossa ei kuuluisi ollenkaan. Toki tällöin käyttäjän tulisi lukita taajuus päätelaitteesta mitä käyttää.


Juuri tuota tarkoitin mitä  kirjoitti.

 

Tuosta päätelaitteen lukitsemisesta "käyttäjän toimesta" olen eri mieltä.

Jo mobiiliverkkojen alkuaikana rakennettiin toisinaan nk. sateenvarjosoluja. Ne on sijoitettu "otolliselle" paikalle ja tarkoituksena on kantaa laajalle alueelle. Toisin sanoen varsinaiset pääsolut jäävät tämän alle. Tarkoituksena on tehdä sateenvarjosolulla peitto myös sinne mihin jostain syystä pääsolut eivät yllä.

 

Verkkoparametroinnilla, jota päätelaitteet orjallisesti noudattavat, määrittelee toiminnan siten, ettei sateenvarjosoluun liitytä mikäli pääsolu palvelee. Näin siitäkin huolimatta vaikka sateenvarjosolun kenttä olisi voimakas. Täten estetään, ettei sateenvarjosolu "ryöstä" suurta päätelaitejoukkoa varsinaisilta soluilta.

 

Minulla tuli heti mieleen tästä LTE 800+1800 verkosta tällainen mielikuva, kun totesin molempia löytyvän samalta alueelta.

 

 

ps. hyvä esimerkki tästä on DNA:lta on esim. Kuusamo-Rukan seutu. Sehän on maastollisesti haastava paikka toteuttaa kattava peitto muuten kuin korkealta ja 800MHz:llä. Sitten siellä missä on paljon väkeä, palvelua tarjotaan isolle joukolle 1800MHz:llä.


Vastaa