Tosin huomasin vasta nyt jälkikäteen että ko. osoitteeseen saa vain Kodin Netti M:n jossa nopeus on 50Mt, mutta parempi sekin kuin nykyinen :)
Vedä jokaiseen huoneeseen sähkökaapista / laitetilasta 2 kappaletta Ethernet (vähintään CAT6) kaapelia kun uutta taloa rakennat. Eli olohuoneet / makuhuoneet valmiiksi ainakin, sinne minne voisi sitä viihdelaitteistoa aina tulla, mielummin kerralla kunnon kaapeloinnit niin ei sitten ole tulevaisuudessa ongelmia.
Sähkökaappi kun on mukavasti metallia niin langaton vehje sisällä ei pelitä yleensä kovinkaan loisteliasti... 4G yhteyteenkään ei kannata täysin paneutua vaan kysellä myös valokuituyhteyksiä esimerkiksi. Myös kaapeloinnit / putkistot kannattaa olla valmiina valokuitua tai muuhun kaapelointia varten. 4G yhtettä varmaan jo kokeiltu että tartteeko mahdollisesti lisäantennia?
Kaikkiin mahdollisiin laitteisiin kaapelilla kiinni, AppleTV ja Sonera Viihde (eli onko kiinteä?)... Kodin Viihde laitteet tulee kokoajan lisää joten kyllä hyvä olla kunnon kaapeloinnit.
Sähkökaapin vierelle sitten kannattaa olla ristikytkentäpaneelit merkittyinä jokaisesta huoneesta josta sitten voi jakaa yhteyttä kaikkialle.
Kyseessä Kodin Netti M Mobiili 50/10?
---
Sähkönsuunnittelussa kannattaa toki huomoida että pistorasioita tarpeeksi -> Sähkömies sitten osaa sanoa paremmin
Sähkökaapille tuplarasiat ihan hyvä olla valmiina...
Olen samoilla kannoilla että yleiskaapelointia kunnolla seiniin. Siis Cat6 kaapelia. Jokaiseen huoneeseen ainakin yksi kahden kaapelin/liittimen paikat. Olohuoneeseen ehkä kaksi paria, työhuone sitten oma lukunsa vaikka kytkimillä saan senkin kierrettyä. Etävalvonnan tullessa voisi katonrajoissa olla myös rasiat turvakameraa ajatellen. Itse en luottaisi näissä jutuissa wlanin apuun. Jos taloon tulee erillinen lämmin tekninen tila eikä siellä ole kaasuuntumisvaaraa, niin sinne yksi. Ideana on se, että mobiili reitin olisi hyvä saada samaan paikkaan, jonne tulee tavallinen antenni. Jaat tuosta sitten yhteyden asunnon puolelle. Samoin asunnon puolelle sitten oma wlan tukiasema. Mahdollisesti teknisen tilan wlani voisi olla jopa poissa päältä ellei sillä sitten kateta mahdollisesti terassia tai piha-aluetta.
Yleiskaspelointi eli monen tuntemana ATK kuuluu tänä päivänä uuden talon perusvarustukseen aivan samoin kuin vesi ja viemäröinti.
Edellä oli hyviä vinkkejä. Korostaisin vielä että ns. laitetiloihin kannattaa varata rohkeasti tilaa niin, että ristikytkentäpaneeleille ja aktiivilaitteille laajennoksineen on tilaa myös tulevaisuudessa.
Mikäli langattomasta suunnittelee talon pääyhteyttä, niin tosiaan kannattaa suunnittelussa jo varoiksi huomioida se miten mahdollinen ulkoantenni liitetään järjestelmään siten, että antennijohdot saa siistilleillä ja mahdollisimman lyhyillä vedoilla modeemille. Tämä siitä huolimatta, vaikka nyt yhteys pelaisikin ilman lisäantenneja - tulevaisuudesta ei tiedä. Itse tuskailen nimenomaan tämän ongelman kanssa kun tukiasematilanteen eläessä optimaalisin tukari on aina vähän eri suunnassa - ja toki pyritään aina maksimisuoritukseen :)
Ok, kiitos kaikille vinkeistä ja pahoittelut hitaasta vastauksesta. Hyviä ajatuksia kaikki tyynni :)
Varsinaista yhteyttä nyt jäin kuitenkin sitten miettimään että laitetaanko 4G vai kiinteä. Itse kun nyt satun olemaan soneralainen niin mieluusti ottaisin oman puljun palvelut mutta kun alueelle saa Soneralta vain 4G yhteyden ja kiinteä pitäisi ottaa ilmeisesti Saunalahdelta. Vaikea päätös :D
@Haleok kirjoitti:
Ok, kiitos kaikille vinkeistä ja pahoittelut hitaasta vastauksesta. Hyviä ajatuksia kaikki tyynni :)
Varsinaista yhteyttä nyt jäin kuitenkin sitten miettimään että laitetaanko 4G vai kiinteä. Itse kun nyt satun olemaan soneralainen niin mieluusti ottaisin oman puljun palvelut mutta kun alueelle saa Soneralta vain 4G yhteyden ja kiinteä pitäisi ottaa ilmeisesti Saunalahdelta. Vaikea päätös :D
Kiinteä ehdottomasti. On se yhteys melkein sama ottaako miltä operaattorilta tahansa... Samanlaiset ne operaattorit ovat Suomessa suurinpiirtein.
Se onkin enemmän psykologinen päätös. Pysyykö kaidalla polulla vai horjahtaako kilpailijalle :D
Jatkan vielä kysymystä. Jos ajatellaan että kaikki meidän laitteet Apple TV:tä lukuunottamatta on tällä hetkellä langattomia. Läppäreitä, pädejä ja puhelimia ja ainoa jonka osaisin kuvitella tulevan lisäksi olisi ehkä kiinteä Sonera Viihde. Nämä luonnollisesti ovat vain olohuoneessa, makkareissa riittää mobiililaitteet ja korkeintaan tavallinen televisio. Mitä muita kiinteän verkon laitteita voi kuvitella. Mietin siis lähinnä sitä että mihin noita kaapelointeja voi muuhun tarvita?
@Haleok kirjoitti:
Ok, kiitos kaikille vinkeistä ja pahoittelut hitaasta vastauksesta. Hyviä ajatuksia kaikki tyynni :)
Varsinaista yhteyttä nyt jäin kuitenkin sitten miettimään että laitetaanko 4G vai kiinteä. Itse kun nyt satun olemaan soneralainen niin mieluusti ottaisin oman puljun palvelut mutta kun alueelle saa Soneralta vain 4G yhteyden ja kiinteä pitäisi ottaa ilmeisesti Saunalahdelta. Vaikea päätös :D
Asiaa pitää miettiä kustannus-hyöty-tarve-analyysin kautta.
Mihin käytän yhteyttä?
- perus surffailua ja muuta kevyttä käyttöä -> 4G riittää
- HD-videota netin yli tai muuten kovaa käyttöä -> Kiinteä
Tarvitsenko vakaan nopeuden vai siedänkö vaihtelut?
- Jos nopeuden vaihtelut muutaman ja muutaman kymmenen megan välillä ei haittaa -> 4G riittää
- Jos nopeuden pitää pysyä vakaana 24/7 -> Kiinteä
Olenko valmis maksamaan yhteydestä 1000-2000 euron rakentamiskustannukset
- En -> 4G
- Kyllä -> Kiinteä
Tällä tyylillä vaan listaamaan asioita ja päätöstä tekemään :)
@Haleok kirjoitti:
Se onkin enemmän psykologinen päätös. Pysyykö kaidalla polulla vai horjahtaako kilpailijalle :D
Niin se on mutta yhteyksien kannalta kiinteä yhteys on paras. 4G:tä toki voi kokeilla ja jos on Elisan kuitua alueella voihan se 4G toimia kun suurinosa naapureista sitä kuitua käyttää.
Valokuitu asunnossasi nostaa asunnon arvoa myös... Ja kyllä se kannattaa laittaa varsinkin jos aluetta yleisesti kuidutetaan... Tuo hinta sitten menee vähän sen mukaan yleensä kuinka paljon maata kaivetaan mutta yleensä tuhannen euron luokassa mennään.
Olen samaa mieltä edellisen kanssa - ehdottomasti kiinteä, jos vain suinkin saa sellaisen että se realistisesti arvioiden on riittävä (eli palvelee käyttötarkoituksessa - ei tarvi pärjätä nimellisessä Mbps vertailussa jos kerran toimii riittävästi).
Mielestäni kiinteästä kannattaa luopua vain silloin jos siihen on oikeasti syy: eli liittymä ei toimi vakaasti tai täytä kasvaneita tiedonsiirtotarpeita ja LISÄKSI langaton vaihtoehto on todettu riittävän toimivaksi etukäteen.
Itselläni on kaksi käyttöpaikkaa: toisessa on käytössä valokuitu - täällä en edes vaivaudu miettimään operaattoreiden mainostuksia uusista radiotekniikoista. Toisessa paikassa on kiinteänä vaihtoehtona, mutta tässä paikassa etäisyys DSLAM:lle on valitettavan pitkä ja tämän vuoksi ADSL (ei Sonera) toimii vakaasti 4M profiililla ja epävakaasti 8M profiililla. Tässä paikassa Soneran LTE-verkko on osoittautunut hyväksi korvikkeeksi jo paremman upload kaistansa vuoksi enkä ole enää ADSL perään haikaillut. Jos kuitenkin olisi tarjolla oikeasti toimiva 20M ADSL yhteys niin varmaan roikkuisin edelleen sen perässä, sen verran säätämistä LTE:n kanssa on kuitenkin ollut.
Ja olen kolmen operaattorin asiakas. Miksi? Koska yksikään ei tarjoa kaikkialla toimivaa kokonaisuutta. Minua kiinnostaa keskittämisen sijaan se, että tarjolla on toimivia ratkaisuja.
Uutta taloa rakennettaessa tai (vanhaa saneerattaessa) on tuo yleiskaapelointi jo osa kiinteistön sähköjärjestelmää. Aivan sama koskee antenniverkkoakin (koaksiaalikaapelointi).
On aivan sama millä tekniikalla yhteys kiinteistöön tulee tällä hetkellä. Siihen voi tulla milloin vain muutos. Kiinteistön sisäverkkoa ei rakenneta pelkästään tämän päivän tilanteen mukaan vaan sen tulee olla käyttökelpoinen vielä 15 vuoden päästäkin.
Eihän uuteen omakotitaloon pitäisi edes harkita mitään muuta kuin valokuitua. Ota huomioon, että se talo tulee (toivottavasti) olemaan olemassa kauan senkin jälkeen, kun ette enää itse tarvitse sitä. Siten mitään taloa ei pidä rakentaa pelkästään omien mieltymysten mukaan, vaan yleiset normit huomioiden. Ja yleinen normi uusissa omakotitaloissa on nimenomaan valokuitu.
Mahdollinen ostaja voisi periaatteessa jopa tulkita kuituyhteyden rakentamatta jättämisen sellaiseksi rakennusvirheeksi, joka laskee merkittävästi kiinteistön arvoa tai on aivan selkeä rakennusvirhe, josta voidaan vaatia jopa hinnanalennusta kauppojen jälkeen. Jos itse olisin ostamassa uutta omakotitaloa, pitäisin ensisijaisen tärkeänä että sinne tulee valokuituyhteys.
Kerran vedetty kuitu säilyy kuitenkin käyttökelpoisena ainakin 50 vuotta eteenpäin, tarjoten aina nopeimman mahdollisen yhteyden. Mikään langaton tekniikka ei tule koskaan pääsemään edes murto-osaan kuidun nopeudesta. Lisäksi kannattaa muistaa, että kaikissa mobiililiittymissä on ja tulee aina olemaan sama perusongelma: yhteys on jaettu lukuisten muiden käyttäjien kesken ja siksi yhteys on paljon heikkolaatuisempi kuin kiinteä yhteys. Tähän perustuvat mm. valtavat nopeusvaihtelut.
Monessa paikkaa 4G on hidastunut jo niin paljon että jopa ikivanha ADSL voittaa sen. Ruuhkahuippujen aikana nopeus voi jäädä jopa alle megan.
Erilaiset nopeaa verkkoa vaativat palvelut ja TV tulevat jatkossa siirtymään yhä enemmän verkkoon. Mobiiliverkon kapasiteetti ei tule riittämään näille. Lisäksi jos teillä on lapsia, keksivät aivan varmasti saman kuin meilläkin jossain välissä, eli omien pelien live striimauksen nettiin. 4G liittymällä ei HD tasoisen videon striimaaminen onnistu ja tällöin voi jo sanoa että huono nettiliittymä rajoittaa omaa luovuutta. Kannattaa muistaa, että näistä "tubettajista" ja "striimaajista" nousee silloin tällöin suuriakin nimiä ja hommasta voi tulla jopa tulevaisuuden ura heille.